Sa nu ceri pizza in Secuime! Nu in ungureste!


In tara lor, romanii nu au drept la pizza la Sfantu Gheorghe! Nu daca cer in maghiara 😉

Ziceam mai demult ca, in tara mea vorbesc si maghiara daca vreau. Da’ mi-am primit lectia, cand am cerut pizza in ungureste in Secuime, la Sfantu Gheorghe. Cum, vedeti mai jos.

Luni 2 mai, dupa-amiaza. Ajuns de ceva ore la Sfantu Gheorghe, ma duc sa cumpar apa intr-un supermarket cu produse Góbé. Pentru cine e din afara Secuimii,numele acestei marci este trecut, pe geamul magazinului, si in rune secuiesti (vezi foto mai jos) . Poate v-ati astepta ca intr-un  loc cu aparente atat de nationaliste sa nu mi se raspunda daca vorbesc in romaneste. Ei bine, nu am avut probleme cu romana, ci cu maghiara!

Rune pe bune

Cand am intrebat care pizza e mai buna (dintre cea cu bacon si cea cu ananas). Dupa pauza de cateva secunde, una dintre vanzatoare, care adineori palavragea cu colega in limba mustatilor secuiesti, mi-au raspuns, zambind, in romaneste. Ca imi recomanda pe cea cu bacon, dar depinde de gust.

Ca si cu cazurile (rare) in care vanzatoarele nu servesc clientii in romaneste, si aici sunt doua explicatii.

Daca e sa merg pe cea rationala : limba mea maghiara mea e PREA de Dambovita. „Mi a legjobb”, cum am intrebat, suna ungureste pentru mine, dar nu a sunat si pentru ele. Drept pentru care trebuie sa ma pun serios pe gramatica si fonetica maghiara daca mai vreau sa pup pizza de Sepsiszentgyörgy

Daca insa merg pe mana resentimentelor mele : bozgorii sunt un neam al naibii si n-ai ce-i face! Cand e vorba de client roman  olah, pana si ungureste se fac ca nu stiu!

Olahus

PS: Mai multe intamplari cu romana si maghiara la Sfantu Gheorghe voi incerca sa va dau saptamana viitoare. Ca sa fiti siguri ca le primiti, intrebati-ma de pe acum, in comentarii.

PPS: Acest articol are accente de pamflet si trebuie tratat ca atare.

14 gânduri despre “Sa nu ceri pizza in Secuime! Nu in ungureste!

  1. Mai,mai, poate vanzatoarea, saraca, si-a dat seama ca esti roman si te chinui cu maghiara, si a vrut sa fie draguta si sa-ti usureze comunicarea 😛 Unde ai gasit magazinul ala cu produse Gobe??

    • Bineinteles ca a vrut sa fie draguta :), dar eu voiam sa vorbesc ungureste :)). Magazinul (un supermarket) se afla in piata centrala (nu departe de Muzeul National Secuiesc).

    • > Bine inteles ca a vrut sa fie draguta :), dar eu voiam sa vorbesc ungureste > :)). > Magazinul (un supermarket) se afla in piata centrala (nu departe de Muzeul > National Secuiesc) >

      offtopic fata de pizza, ontopic fata de Sf Gheorghe &Covasna: s-au deschis publicului prima scoala romaneasca din Sf Gh (eu am vazut-o de la exterior, e o casuta de tara, superb restaurata, aflata in preajma primei biserici romanesti) + o expozitie permanenta la Muzeul Carpatilor Rasariteni + Casa Memoriala Romulus Cioflec. La deschiderea/redeschiderea lor au contribuit ministerul culturii sub conducerea lui Theodor Paelogu si Hunor Kelemen. Evenimentul este salutat de catre Covasnamedia drept o „premiera romaneasca”.

      http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=18724

    • ontopic si fata de pizza (ca doar e mancare) si fata de Covasna: Kurtoskalacs de 15 metri http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=18683

      2011/5/19 sever miu

      > offtopic fata de pizza, ontopic fata de Sf Gheorghe &Covasna: s-au deschis > publicului prima scoala romaneasca din Sf Gh (eu am vazut-o de la exterior, > e o casuta de tara, superb restaurata, aflata in preajma primei biserici > romanesti) + o expozitie permanenta la Muzeul Carpatilor Rasariteni + Casa > Memoriala Romulus Cioflec. La deschiderea/redeschiderea lor au contribuit > ministerul culturii sub conducerea lui Theodor Paelogu si Hunor Kelemen. > Evenimentul este salutat de catre Covasnamedia drept o „premiera > romaneasca”. > > http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=18724 > > > 2011/5/19 sever miu > >> Bine inteles ca a vrut sa fie draguta :), dar eu voiam sa vorbesc >> ungureste :)). >> Magazinul (un supermarket) se afla in piata centrala (nu departe de Muzeul >> National Secuiesc) >>

  2. Poate a fost speriata ca nu cumva asta sa fie o capcana si pizzaria sa fie publicata ca un loc unde nu te servesc in romana 🙂
    Daca cereai „magyaros pizza” (pizza unguresca LOL), poate nu ar fi repliat in romana 🙂

  3. las’ ca ma duc si eu la pizza acolo, si facem schimb de pareri :)) desi nu sunt sigura ca daca cer in maghiara o sa inteleaga cineva ceva 😀

  4. Pingback: [Recensamant 2011] “Cum te cheama, pui de dac?” si “Toti maghiarii conteaza” « MaghiaRomania

  5. „Melyik jobb?” sau „Melyik a jobbik?” 🙂 (da, Jobbik e partidul ala semi-fascist din Ungaria dar asa se spune)

  6. Fiindca nu m-ai cautat cand ai fost prin orasul meu, drept pedeapsa o sa pun un anunt in ziarul local ca in momentul in care mai apari si ceri ceva sa te serveasca numai daca ceri in cantoneza cu accent de slovaca…

    PS.: Trebuia sa intrebi: Melyik a legfinomabb, melyiket tudná nekem ajánlani?

  7. LOL: „góbé” e secui sau prost sau glumă. Poate ar fi fost mai corect să întrebi „Melyik a jobb?”, dacă ţi-au enumerat cele două feluri. Altfel de când este ananasul produs secuiesc? Totuşi produsele vândute sunt preponderent din Ungaria. Supermaket-ul se numeşte Merkúr.

  8. Hai să fim serioși, majoritatea vânzătorilor te vor corecta dacă nu vorbești corect, fie dacă sunt români sau maghiari. Așa sunt oamenii, ne place să-i corectăm pe alții! Poate să ne simțim superiori, poate să fie totul corect, să învețe persoana respectivă, din diferite motive.

    În cazul acesta presupun c-a vrut să se asigure că vă înțelegeți sau a zis că e mai ușor dacă vorbiți în limba ta, nu cred c-o fi întâlnit mulți români care încearcă să învețe maghiara. La fel, dacă ar fi crezut că ești englez și știa engleză, ar fi vorbit în engleză. Pentru a te servi mai bine și să arate că și ea știe.

    Dar așa e, tu voiai să exersezi limba, bravo ție, poți să continui tot pe maghiară și poate se prinde că tu asta vrei. Când înveți o limbă asta e, unii te vor trata ca pe un copil, pentru că semeni cu un copil, pentru că înveți. 🙂

  9. Nu cred ca nimeni nu si-a dat seama de ce au zambit vanzatoarele si au inceput sa vorbeasca pe romaneste.Este foarte simplu:intre PIZZA si PICSA este foarte mica diferenta fonetica.Iar tu Olahus,se pare ca ai folosit varianta a doua!

Comentariile nu sunt permise.