Bucureşti, al doilea oraş unguresc? Plus MaghiaRomânia.


Monumentul_Eroilor_Aerului
Miercuri, 18 septembrie, vorbim la Biblioteca Metropolitana despre „Bucureşti, oraşul cu cei mai mulţi maghiari după Budapesta”. Şi despre proiectul MaghiaRomânia, care a împlinit, luna trecută, 4 ani de existenţă http://on.fb.me/18r75dt.

Dacă vreţi să ştiţi câţi unguri sunt aici, unde vă pândesc , cum se înţeleg cu Bucureştiul şi ce treabă au ei cu Statuia Aviatorilor Români, vă aşteptăm de la ora 13, alături de Sever Ioan Miu -editor MaghiaRomânia- şi invitaţii săi:
-Zsolt Árvay, fost bibliotecar la Asociaţiei Petőfi Sándor,
-Hilda Hencz, istoric,
-Tünde Gabriela Árvay, profesor de maghiară,să descoperim împreună MaghiaRomânia din Bucureşti!

Evenimentul are loc în cadrul evenimentului Bucureştiul multicultural, cu ocazia festivalului Bibliocity http://bit.ly/14XCx8a.

Detaliile de acces, AICI http://bit.ly/1661Cyw. Intrarea este GRATUITĂ.Detalii şi noutăţi despre eveniment, aici

3 gânduri despre “Bucureşti, al doilea oraş unguresc? Plus MaghiaRomânia.

  1. Acelasi sculptor, maghiar de etnie, care a realizat Statuia Aviatorilor Romani din Bucuresti, a realizat si monumentul dedicat lui Horea, Closca si Crisan din Alba Iulia (in apropierea Portii a III – a a Cetatii) . Statuia lui Mihai Viteazul din Alba Iulia, aflata in apropierea Muzeului Unirii, a fost realizata de Oscar Han, german de etnie.
    Arhitectul Cetatii Alba Iulia a fost un italian, colonel in armata austriaca, iar cel care a intemeiat la Alba Iulia in anul 1753 un institut de formare a preotilor romano – catolici, existent si astazi, a fost un roman, episcopul romano – catolic Sigismund Stoica. originar din Sighet (Maramures).
    Cei care i-au prins pe Horea si Closca si care i-au predat trupelor austriece, au fost romani, iar vicecolonelul Kray, ajuns apoi general si nobiliat purtand titulatura „de Craiova” (Krayova), cel care i-a trimis cu o garda secuiasca la Alba Iulia, in mai multe scrieri este mentionat ca roman.
    Primul comandat al Regimentului 91 Infanterie din Alba Iulia, infiintat la inceputul anului 1919 si cu care a participat la razboiul impotriva Ungariei, a fost un evreu originar din Alba Iulia, colonelul Grienberger.

    • Va multumesc mult de comentariu, e foarte interesant. M-as bucura sa mai am parte de astfel de comentarii ca ale dumneavoastra sau ale Ovidiu, din pacate, si aici s-a umplut de note ale unei persoane careia i-am interzis accesul, asa ca inchid comentariile sub acest articol.

Comentariile nu sunt permise.