SUGESTII

->Pe aceasta pagina ne poti sugera ce sa imbunatatim la postarile noastre si la MaghiaRomania, in general.

->Pentru ponturi sau articole scrise de tine, vezi adresa de mail  de la contact.

Daca ai linkuri despre minoritati nediscutate pana acum, nu ni le lasa aici! Ci pune-le, te rugam:

->aici – orice material de invatat limba maghiara

–>‘ici – despre maghiarii minoritari (Ro, Sk, Srb, Ukr) &din Ungaria

–>‘colo – despre rromi/tigani

–>si dincolo – despre alte minoritati (din Romania/lume)+aromani

 

60 de gânduri despre “SUGESTII

  1. o intrebare la cetitori: cum sa fac sa apara butoane sub fiecare post care sa permita sa il „bookmarchezi” cu delicious sau sa trimiti linkul prin tweeter/facebook?

  2. Nu prea cred că poţi, politica wordpress (fiind o platforma gratis) nu-ti permite să editezi tema pentru a adăuga butoane, poate din widget-uri ai putea sa scoti, sau poate găsesti o tema care are inclusă opţiunea (mai sunt)
    În cazul in poţi plati (deşi nu cred că se merită doar pentru chestiune), se poate (am vazut opţiunea de plată undeva pe acolo după care ti se permite sa editezi si tema)
    (de ce nu ai luat ceva unde poţi edita tema ? sunt hosturi gratis destul de bune care permit editări/modificări)

    • de ce nu incerci cu un site? e mai simplu, acolo poti face ce vrei cum vrei si cum vrei, dar daca tii neaparat sa ai blog atunci incearca blogspot.com

  3. mai am o „reclamatie” la cititori: voi ce text vedeti sub imagine? eu vad „despre maghiarii din Romania, politica, minoritati si majoritati”, desi de pe alt calculator in schimbasem in „Despre minoritati si alti maghiari” 🙂

    sa fie de la „cache”?

  4. Urmaresc cu interes acest blog, precum si contributiile voastre pe blogul „Limba …” . In parte aceste discutii m-au inspirat sa fac un site cu cursuri gratuite de limba maghiara, in special pentru romani interesati sa invete aceasta limba.

    Site-ul este pe:
    http://www.nebulo.ro

    Proiectul este non-profit, si este inca la inceput, dar sper sa adaug cate o lectie noua in fiecare 1-2 saptamani, precum si material audio. Poate multi dintre cititorii acestui blog ar fi interesati, si m-as bucura sa-l mentionati daca considerati interesant proiectul.

    Cu stima,
    Laci Kozma

  5. servusz Laci. felicitari pentru site. ti-am lasat un comentariu. pana sa-l mentionez eu pe postul in care vb despre metode de invatat, poate facem schimb de linkuri. eventual linkuiesti direct catre articolul respectiv
    https://maghiaromania.wordpress.com/2009/08/25/invata-maghiara-faracu-profesor/
    unde va aparea la un moment dat si siteul tau.

    de ce astept pana sa il pun? pentru ca as vrea sa vad urmatoarele lectii, sa vad cum evolueaza. sugestia mea ar fi: grupati cuvintele noi, nu dati prea multe pe lectie si mai ales nu dati prea multa gramatica. mie acum mi se pare ca-s prea multe explicatii gramaticale-eu le stiu deja, dar pentru altii poate fi sufocant. acum, de vazut si alte pareri

  6. Mersi mult pt. comentariu. Intr-adevar probabil ca prima lectie este un pic prea grea pentru incepatori, insa m-am gandit ca majoritatea vizitatorilor interesati au avut deja un contact cu limba maghiara, deci s-ar plictisi daca ar fi numai memorare de formule simple. Un alt comentariu pe site de exemplu scrie ca se asteapta la mai multa gramatica 🙂 Oricum, mersi pentru opinie, mai astept cateva comentarii, si probabil ca dupa ce adaugam inregistrari audio si mai multe lectii, reorganizam un pic, ca prima lectie sa fie chiar pentru incepatori. Eventual as fi curios sa aflu ce zice cineva care chiar e incepator absolut (eu cand invat o limba prefer sa sar la explicatii in detaliu 🙂 ).

    Am pus un link catre postul care ai mentionat. Ma gandesc inca daca as putea pune link catre acest blog (si alte bloguri similare) care poate ar fi interesante pentru vizitatori, insa in acelasi timp vreau ca siteul sa fie complet apolitic si neopinionat 🙂

  7. bine, nu e musai sa pui link la noi catre blog. o sa pun si eu un link catre nebulo la categoria „schimb de linkuri” si, cum ziceam, astept sa mai postati ceva sa vad ce scriu la postul cu resurse de invatat . apropo, poti pune si acolo un comentariu cu linkul la nebulo

  8. PPS: am aruncat un ochi la linkek si nu am vazut link catre postul meu. poate nu ai salvat. eu oricum pastrez linkul tau la „schimb de linkuri”, cel putin deocamdata

  9. Hmm, la mine se vede, primul link sub „cursuri online”, incearca „refresh”, „clear browser cache” sau un alt browser 🙂 Oricum, let me know daca tot nu apare sa vad ce se-ntampla, sau daca preferi alti termeni in link.
    Poate putem vb. si in mail, ca sa nu fie in public 🙂

  10. „Poate putem vb. si in mail, ca sa nu fie in public”
    Da ce, crezi ca prefer termeni nerecomandabili sub 18 ani? 😀

    da oricum ar fi fain sa vorbim pe mail. sau mai degraba pe mess. poate lasi un id de mess cand mai postezi ceva aici, in campul de e-mail (deci nu va aparea public)

    PS: koszi, acum se vede

  11. ha ha 🙂
    nu ma gandeam la nici o oferta indecenta, numai ca tema schimbului de link poate nu-i intereseaza pe cititori.
    De altfel, foarte fain blogul, cum am zis, e o inspiratie… O sa gasesc o cale sa-l recomand, numai ca, cum am zis, nebulo vrea sa fie neopinionat, iar alte site-uri pe care le fac sunt in alte teme.

    id yahoo mess in campul de mail.

  12. Eu din pacate nu ma aflu in tara momentan. In rest, ar fi interesanta o intalnire „maghiaromania” 🙂

  13. Da, ana, vreau sa fac o intalnire la Bucuresti a celor care invata maghiara (nu neaparat al cititorilor maghiaromania, poate voi organiza si asa ceva) cu maxim 10 participanti, weekendul viitor. Voi posta zilele astea anuntul.

  14. Olahus, cum luam legatura pana la urma pentru intalnirea inter-culturala de weekendul viitor? 🙂 Nu am reusit sa gasesc pe aici vreo adresa de e-mail, si parca nu imi vine sa imi postez pe aici adresa mea… nu se stie cine intra pe aici si ma pomenesc in vreo lista de spam… 🙂

  15. Janice, ti-ai lasat id-ul de mess in campul e-mail? Ma uit acum, dar, daca nu ti-ai lasat, lasa-l, pliz si asa ne coordonam.

    Mai tarziu: ti-am dat add, daca era bun id-ul o sa ma vezi

    • mersi de aprecieri si de link. , stiam blogul, dar imi place cum l-ai redefinit „un fel de MaghiaAngloRomania”.

      mult noroc si sanatate si tie si te mai asteptam pe aici!

  16. Am si eu o problema tehnica: e posibil sa mut comentariile de pe un post pe altul, altfel decat prin copy-paste?

    Multumesc anticipat!

  17. Nu am mai vazut asa ceva pana acum, asa ca ar putea fi ceva nou din partea voastra, pentru noi 🙂
    Ce-ar fi daca maghiaromania ar porni niste „cursuri” micute de dezvoltare a vocabularului, a comunicarii s.a.m.d., pe internet, online, chiar in timp real?
    Am putea face la o ora stabilita, o conferinta pe Yahoo! Messenger, unde sa vorbim/discutam, sa exersam s.a.m.d., sau de ce nu, si pe Gmail (dar nu stiu, se poate asa ceva pe Gmail?).
    Cred ca asta ar fi ceva szuper!

    Numai bine!
    Paul.

  18. Salutare, üdvözlet(aşa zice Google translate că e Salut)

    Vă ‘înrolaţi’ în […] ? E nevoie de cei ca voi !

    Cu respect

    PS Puneţi un widget pentru share pe facebook, twiter, etc.
    Cu ceai de tei nu facem nimic cu temei 😉 … o ţuică(cu ardei iute) parcă merge mai bine.

    Nota Admin: multumesc, dar publicitatea la miscari/partide politice nu e permisa pe blog.

  19. Un site de care era nevoie. Dincolo de multe chestii care ne despart sint si multe lucruri care apropie romanii de maghiari si invers. O insula latino-ugro-finica intr-o mare slava.
    Maghiarii pe care i-am cunoscut sint oameni pe care oricine si i-ar dori prieteni.

    • Un alt studiu interesant: Bruno Ştefan: Secuii si românii – evoluţia unei neînţelegeri

    • BTW, Ovidiu, foarte interesant articolul lui Brubaker, nu am auzit despre el, dar l-am citit în întregime acum. În mare parte mi se pare corect şi lucid. Observaţia legată de suedezii din Finlanda este ceva ce am constantat şi eu: o asimilare naturală semnificativă s-a produs în două generaţii (în afara teritoriilor autonome Aland) independent de cadrul legal foarte favorabil suedezilor, şi independent de naţionalismul majorităţii (nesemnificativ în Finlanda). Întâlnind minoritari/majoritari de acolo, şi participând la evenimente (de ex. nunţi) de toate felurile: minoritar-minoritar, minoritar-majoriar, etc. şi acolo şi acasă, totdeauna mi s-a părut că situaţia de facto este foarte similară, la fel şi atitudinea oamenilor. Diferenţa în legi (semnificativă) are un efect mai redus pe termen lung.

      Singurul punct pe care cred că Brubaker îl exagerează este rolul Ungariei ca destinaţie de emigrare pentru maghiarii din România. Poate din cauza crizei, dar cred că acest rol s-a diminuat semnificativ în ultimii ani. Rămâne de văzut ce efect va avea actuala mişcare spre dreapta a Ungariei. Cel puţin pt. mine personal, emigrarea în Ungaria nu era niciodată o opţiune de considerat.

      • Laci ..”Poate din cauza crizei, dar cred că acest rol s-a diminuat semnificativ în ultimii ani”

        Aşa ar fi „logic”, adică datorită scaderii numărului oportunităţilor (slujbe, burse, comerţ) de migrare în timp de criză

        -„Rămâne de văzut ce efect va avea actuala mişcare spre dreapta a Ungariei..”

        Planul lui Orbán pare a fi de a centraliza, de controla de la Budapesta, întreaga „dinamică” a maghiarimii din „Kárpát-medence”.
        Unii ( Tőkés, de exemplu) văd asta ca un fenomen pozitiv (există o singură naţiune maghiară, naţiune ce acţionează, evoluează, coerent-etc) .
        Dar alţii vorbesc de existenţa mai multor procese de construcţie naţională (naţion building) maghiare (în Ungaria, în Ardeal/România, Sud-Slovacia)..procese ce se desfăşoară simultan, în paralel şi oarecum autonom.

        În caz că a doua variantă e adevărul, planul centralist a lui Orbán înseamnă întărirea procesului din Ungaria pe seama slăbirii celorlalte.

  20. un articol interesant de Sabin Gherman pe Facebook

    România reală are 840.682 de locuitori..by Sabin Gherman on- 03 March 2011

    Ei locuiesc în Spania.Un popor de două ori mai numeros decât cel maltez şi-a luat lumea în cap şi a construit altceva, România aia de pe Costa Brava sau din pustietatea Extremadurei e una din ţările noastre închegate.

    http://www.facebook.com/notes/sabin-gherman/rom%C3%A2nia-real%C4%83-are-840682-de-locuitori/167551116629203

  21. Ovidiu, mersi pentru linkurile tale. Tocmai am descarcat studiul lui Brubaker.
    Totusi, eu am lasat pagina asta pentru sugestii, iar pentru comentarii despre minoritati/offtopice am pus aici linkurile:

    „-> Daca ai linkuri cu stiri/site-uri interesante si inca necomentate de noi, pune-le, te rugam:

    ->aici – orice material de invatat limba maghiara

    –>‘ici – despre maghiarii minoritari&din Ungaria

    –>‘colo – despre rromi/tigani

    –>si dincolo – despre alte minoritati (din Romania/lume)+aromani

    –>iar la Offtopic merge orice nu are treaba cu maghiarii si alte minoritati!”

    Si, daca te duci sus, acolo chiar poti face click pe „aici” si „acolo”. Daca nu e suficient de clar, zi-mi si voi modifica.

    Olahus

    PS: pe undeva, cat am fost plecat, mi-a fost dor de postarile tale, pe cat de interesante, pe atat de offtoapice 😉

  22. am facut o adaugire: „NU le posta aici, ci pune-le, te rugam:”

    Fara comentariile tale, inclusiv offtopicuri, blogul (inclusiv arhitectura lui, dupa cum vezi), ar fi fost altul 🙂 .

  23. Cine isi aminteste desenele acelea animate cu pisoiul si catelul de la emisiunea in limba maghiara de pe TVR, de prin ’79-’80? Erau un pisoi si un catel care invatau impreuna tot felul de chestii, reguli de circulatie etc. Va rog mult, daca isi aminteste cineva cum se numeau si are un link, ceva, puneti aici. Mersi.

  24. Pingback: @magyarok: cum se chema desenul animat de la emisiunea maghiara, anii ’70? « MaghiaRomania

  25. o sugestie de subiect, povestea maghiarilor bucovineni

    ceangai.myforum.ro/-vp8.html

    Bukovina, édes hazám,
    Bárcsak határod láthatnám!
    Látom füstöd, de csak alig,
    Hogy az égen setétedik.

    Látom füstjét, de csak alig,
    hogy az égen setétedik,
    s Látom füstjét, de csak alig,
    Hogy az égen feketedik.

    magyarszo.com/fex.page:2011-03-07_Bukovina_szep_hatara.xhtm

  26. propunerea unei prietene:

    sa demonstram ca putem face misto unii de altii pe stereotipuri etnice, fara sa ne ofticam.
    zice ca ar prinde bine dupa atatea suparari

    sunt de acord, dar sa punem parola. si o facem publica pe alt post. ideea e: intra doar cine stie ca rezista la asa ceva. cine nu, sa nu intre. si e si o masura de prevedere, sa nu ne trezim cu un hipercorect politic (nu, nu-s ala 😉 ) ca ne reclama la CNCD ca facem misto pe teme etnice.

    • nu cred ca e o idee prea buna sa facem misto unii de altii, oricat de libertini si prieteni am fi..odata si-odata unul dintre multi tot se va supara, indiferent de gluma sau misto..e bine, zic eu sa se pastreze totusi o limita a bunului simt, respectului fata de ceilalti si decentei.

  27. Ovidiu, zău de nu m-aş înscrie şi eu la cursurile alea 🙂 să învăţ să-mi ondulez erotic şuncile 🙂

  28. Ovidiu, fara suparare, dar, pe langa faptul ca nu pot vedea clipul (problema personala), aici nu e loc de altceva decat de sugestii pentru blog. Am venit cu o propunere, daca nu vrea nimeni sa o discute e ok, dar hai sa nu o ingropam in off-topic. sau daca propunerea ta este sa scriem despre asa ceva, spune-o :).

  29. De mult extremistii n-au mai avut o primavara atat de buna. Cei romani pentru ca ungurul Csibi le-a dat apa la moara, cei maghiari pentru ca romanul Vadim ii transforma in victime. Doar ca de-atata harmalaie, vocea maghiarilor din Harghita si Covasna nu se aude pe niciunde, desi ei sunt personajele principale al povestirii numita „autonomia tinutului secuiesc”. Ce gandesc ei? Stiu ceva despre autonomie? Ce-si doresc? Cum vor sa traiasca si ce cred despre vacarmul care se aude dinspre Bucuresti si Budapesta?

    Deutsche Welle

    http://www.dw-world.de/flashes/autonomie/index.htm

  30. WikiLeaks

    “Extrema-dreapta din Romania: la pamant, dar nu moarta”, oficialii ambasadei fac o analiza a partidelor extremiste din Romania.

    –Odata ce raspandirea Internetului si intrarea in UE au devenit aspecte de baza ale vietii romanesti, majoritatea tinerilor romani sunt prea individualisti si orientati spre cariera ca sa cada sub influenta liderilor ultra-nationalisti..

    –Ultra-nationalistilor din Romania le lipseste un inamic etnic comun pe post de catalizator. Comunitatea de romi ramane slaba din punct de vedere politic si economic. Incercarile de a transforma etnicii maghiari in tapi ispasitori au fost ignorate de vreme ce romanii recunosc ca competitia economica cu maghiarii nu mai este relevanta deoarece atat Romania, cat si Ungaria sunt in UE si romanii pot munci peste granite. Discriminarile fata de micuta comunitate evreiasca si comunitatea mai numeroasa de studenti si imigranti arabi sunt relativ limitate….

    –Desi declinul miscarii de extrema-dreapta reprezinta o evolutie bine-venita, este prematur sa-i anuntam sfarsitul. Societatea romaneasca este inca infestata de discriminare la scara larga fata de comunitatea roma si, mai rar, insulte la adresa maghiarilor si a evreilor. Cu toate acestea, cu exceptia aparitiei unui demagog inca necunoscut, nu preconizam ca miscarea de extrema-dreapta se va revitaliza in viitorul apropiat.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8452017-wikileaks-telegrama-ambasadei-sua-noteaza-tinerii-ultraconservatori-considera-clovn-vadim-iar-fost-asistent-spune-despre-becali-este-inteligent-dar-nesofisticat.htm

  31. Pentru cei ce doresc sa învețe limba Maghiara, rapid și ușor, le recomand sa urmeze sugestiile lui Benny Lewis, un Irlandez ce a reușit sa învețe Maghiara, fluent, în numai 2 luni de zile:

    http://www.fluentin3months.com/hungarian-is-easy/

    Un scurt citat:

    „Words are formed by adding a host of predictable prefixes and suffixes, which means that once you learn a base word you have way more flexibility to create words based on that than you ever do in English or other languages.

    For example: szent is “holy” or “saint” (pronounced the same). Szentség is holiness/sanctity (adding the noun-forming suffix -ség ‘-ness’). Szentségtelen is impious/sacrilegious (addition of the adjective-forming suffix -telen ‘un-’). Megszentségtelenít is defile/profane (addition of verb-forming suffix -ít, i.e. “to make something do something” and coverb meg (usually indicating a completed action) which is used very frequently in the language in such situations).

    If you see words like impious or defile in English there is no way you could simply figure out what they mean. But learning a very small number of prefixes and suffixes in Hungarian (a great list and explanation is given in “Hungarian – An essential grammar” linked above) will exponentially increase your potential in forming and understanding words, and this reduces your workload dramatically.

    For example, -ász or -ész is added to verb stems to form occupations. So épít = build, építész = architect, gyógy- = cure, gyógyász = doctor, hal = fish, halász = fisherman, nyelv = language, nyelvész = linguist, szín = scene, színész = actor. This is way more versatile than English, and once you have learned the small ways to change words, and learn some basic core vocabulary, you have an instant set of thousands of words!”

    http://www.fluentin3months.com/hungarian-is-easy/

  32. tocmai mi-am apreciat pozitiv un comentariu scris tot de mine ! din prostie evident !:)) si mi-e rusineee !!! il puteti sterge ? ca e jenant,zau asa ! merci 🙂

  33. de ce nu ati scris absolut nimic despre cazul sabina elena? intreb din pura curiozitate.

Comentariile nu sunt permise.