Actrița Széles Anna, cunoscută publicului larg pentru numeroase roluri, din filme precum ”Pădurea spânzuraților”, ”Elixirul tinereții” sau ”Szép magyar komédia”, cât și pentru fostul mariaj cu Florin Piersic, și-a lansat recent cartea autobiografică. Prezentarea volumului, scris împreună cu Medgyessy Éva, istoric de teatru, a avut loc la Cluj-Napoca, unde s-au rememorat episoade din cariera actriței și s-a povestit cu drag despre modul ingenios în care a fost scrisă cartea și despre esența actorului de teatru – aceea de a oferi emoție publicului în secundele cât se află pe scenă, secunde care se transformă în eternitate când publicul răspunde iubirii cu iubire. Astfel, Eterna Anikó a devenit însăși povestea dăruirii. Mai jos, un articol despre lansare din cotidianul clujean Szabadsag, în tălmăcirea colegei noastre Hajnal.
La patru mâini cu eterna Anikó – starul de film și-a adus cartea biografică la Cluj
„S-a născut ca un concert de pian la patru mâini care nu a fost interpretat în același timp sau loc” – a spus Medgyessy Éva despre realizarea cărții biografice scrise despre viața lui Széles Anna, prezentate în foaierul de la etaj al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Pe parcursul evenimentului, Visky András, directorul artistic al instituţiei a dialogat cu autoarea și cu actrița.
Actrița Széles Anna a dezvăluit că nu ea a venit cu ideea cărții, ea n-ar fi îndrăznit să se apuce de scris de una singură. Chiar și cu acest format era de acord doar fiindcă a fost rugată de vechea ei prietenă, avea încredere în Medgyessy și știa că în urma colaborării lor s-ar realiza o carte bună. Despre procesul scrierii cărții Medgyessy a povestit că nu s-au întâlnit să scrie împreună cartea fiindcă astfel, ținând cont de discuțiile lor purtate, cartea nu s-ar fi realizat, ci fiecare a scris separat partea ei, ca pe o operă pentru pian la patru mâini.

Medgyessy Éva, Széles Anna și Visky András
Cartea intitulată „Széles Anna – az örök Anikó” (Széles Anna – eterna Anikó) până la urmă se constituie din trei straturi suprapuse: Széles Anna și-a scris amintirile la persoana I. singular, ceea ce a fost completat de scriitoarea și istoricul de teatru Medgyessy Éva, martorul ocular al carierei actriței, asigurând și un fundal cu date socio-politico-artistice, la care au adăugat articole de ziar și recenzii.
Medgyessy a povestit că a ales-o pe Anna ca subiect pentru al doilea portret de actor (primul ei volum a apărut în anul 2010 și este scris despre actorul Péterffy Gyula, soțul ei) întrucât cariera lui Anikó este unică, „nu mai era în Transilvania un actor maghiar sau o actriță maghiară care să fi fost solicitat(ă) de multe ori și pe scena de teatru în timp ce era și un star de film”. Medgyessy a mărturisit că este dependentă de teatru și de aceea îi face plăcere să scrie despre arta teatrală, actori. Totodată, autoarea a povestit că respectă activitatea tuturor celor care lucrează în domeniul teatrului, cum și ea a activat ca sufleor la teatrul din Cluj dar, după părerea ei, actorii sunt cei care poartă teatrul pe umerii lor, chiar și în „teatrul regizorial”.
– Materia primă a actorului, ca artist creator, instrumentul cu care lucrează, este sufletul lui, nu are altceva la dispoziție. Actorul nu poate lucra pentru generațiile viitoare, momentul trăit pe scenă trece, este unică și irepetabilă – a apreciat, scriitoarea, activitatea actorilor, subliniind că încearcă să capteze aceste momente irepetabile.
Visky András a apreciat că citind cartea se simte cât de mult și-a iubit Széles Anna propria ei artă, meserie, volumul reflectând frumusețea carierei artistei, splendoarea întâlnirilor. Széles a mărturisit că și-a iubit viața, cariera, iubire care emană și spre ea, astfel încât este firesc că vrea să o dea mai departe lumii.
Artista a declarat că spectacolul ei preferat este „Actrița”, cu care intenționa să-și ia rămas bun cum se cuvine de la publicul ei. În acest spectacol, Széles a jucat diferite roluri prezentând destinele unor actrițe, trăindu-și astfel dorințele, visele și durerile.Pe de altă parte, vorbind despre filmele în care a jucat, Széles nu a evidențiat „Pădurea spânzuraților”, premiat la Cannes, ci un film de scurtmetraj de 15 minute, intitulat „Fetița cu chibrituri” pe care nimeni nu l-a văzut încă.
Când era în primul an de facultate, aspectul, farmecul și zâmbetul ei îi fascinau pe creatorii de filme din România și astfel a primit un rol în primul film românesc în format ecran lat-color. Széles Anna a mărturisit: câteodată avea probleme cu limba română, vocea ei de mai multe ori a fost sincronizată ceea ce nu o deranja niciodată, dimpotrivă, era mândră de faptul că era atât de importantă pentru creatorii de filme români că și-au asumat și au plătit sincronizarea.

Florin și Daniel Piersic
La lansarea cărții au vorbit și Tompa Gábor, directorul teatrului din Cluj, dar și actorul Florin Piersic, fostul soț al lui Széles Anna, care a rostit cuvinte de apreciere la adresa activității actriței. La eveniment a participat și Daniel, fiul lui Széles Anna cu Florin Piersic.
Articol de Sarány Orsolya, Szabadság. Traducere de Hajnal Gaspar, introducere de Roxana Tudor.