Români

MaghiaRomania este si un blog despre romani in relatia cu ungurii. Cu convietuirea lor pasnica, cu nationalismele hard&soft, cu politicienii care le emana. Sunt categorii pe care le impart, fireste, cu maghiarii. Dar exista si o categorie separata pe blog:

despre romanii (ajunsi) minoritari si uitati (d)in jurul Romaniei de azi, in

–Ungaria,

–Serbia (Timoc si Voivodina),

–Ucraina si Bulgaria.

23 de gânduri despre “Români

 1. Preotul roman sustine ca atat lui, cat si insotitorului sau, li s-a cerut ”raspicat” sa-si declare apartenenta – romani sau sarbi, ei au ”reactionat vehement” precizand ca sunt ”romani, cetateni ai Republicii Serbia”: „Politistul si vamesul ne-au certat: cum puteti sa fiti romani cand detineti pasapoarte cu stema Serbiei?, iar cand si-au dat seama cine suntem s-au infuriat si mai tare”, a precizat Alexandrovici.

  http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-11646878-preot-roman-din-timoc-povesteste-cum-fost-agresat-politist-vames-sarb-inceput-reproseze-ton-ridicat-arogant-nu-suntem-fideli-tarii-care-traim.htm

  • Ovidiu@ Am citit si eu – cu Sarbii speriati de bombe (…le pe care le-au adus singuri in lume) vor fi niscaiva probleme. Dar de ce a uitat Olahus pe lista Grecia, Albania, Fyrom … ?

 2. ,,MaghiaRomania este si un blog despre romani in relatia cu ungurii. Cu convietuirea lor pasnica”. Un titlu de blog total nepotrivit, şi discutând şi cu alţi prieteni nu cred că reflectă convieţuirea paşnică, acel titlu sugerând o Românie maghiarizată. Mai trebuia să pui un ,,R” şi devenea MagyarRománia.Dar, tu ştii,atâta timp cât proştii de români acceptă împreună cu autorităţile române care stau gură cască la asemenea fenomene.Sunt convins că românii n-ar putea face aşa ceva în Ungaria deoarece acolo există legi şi autorităţi care apără statul de drept şi care nu tolerează asemenea lucruri.Personal te înţeleg, lupţi pentru şi mai multe drepturi ale tale(deşi ai poate mai multe ca şi românii)şi într-o zi veţi câştiga pentru că sunteţi urmaşii unei naţii dârze, care ştiu ce vor, iar aici aţi dat peste nişte mămăligari care sunt în stare să vă facă concesii pentru a se îmbogăţi.Succes!

  • [Nota admin: Uratenia, ca si frumusetea, exista in ochiul privitorului. Asa ca, daca tu si prietenii tai vedeti o „Romanie Maghiarizata”, nu cautati problema pe blog, ci la voi.
   Cum la tine e problema ca, desi adminul si autorul acestei pagini e un roman, tu te adresezi unui maghiar!

   Esti setat sa vezi un ungur si un dusman. Deseteaza-te*, Iulian!]

   *corect: schimba-ti setarile

   • Nota de mai sus am pus-o initial IN comentariul lui Iulian. Consider ca, nefiind vorba de o insulta in comentariul sau, am abuzat cu acea nota. Rog pe viitor pe colegii mei de blog si pe cititori sa imi atrag atentia cand mai abuzez.

    Multumesc,

    Olahus

  • Iulian@ „aţi dat peste nişte mămăligari care sunt în stare să vă facă concesii pentru a se îmbogăţi” – ba, cum se spune pe romaneste, mamaligar este poate ma-sa. Romanii nu sunt mamaligari, stiu sa faca mamaliga mai buna decat altii! Iar cei ce fac concesii pe bani, ii numim cu totii kleptocomunisti – sau mancurti.

 3. Nu am de ce să mă detestez doarece mi-am spus părerea despre denumirea blogului care are o interpretare care nu este potrivită, iar dacă n-o recunoşti, este problema ta şi sunt convins că ţi-o vor spune şi alţii. Cât priveşte setarea despre care vorbeşti n-are sens, se vede că n-ai citit destul de atent mesajul din comentariu.Eu nu duşmănesc pe nimeni, am cei mai buni prieteni maghiari, care ne respectăm şi suntem apropiaţi ca fraţii, însă nu sunt de acord cu unii indivizi care caută să distrugă această pace şi înţelegere dintre noi, tulburându-ne viaţa de zi cu zi, şi aşa amărâtă pentru unii.Şi apropo; dacă ai vrut ca blogul tău să aibă un titlu frumos, de ce nu l-ai formulat de ex: Romaghia, punând noţiunea de românism în faţă, şi nu în spatele cuvântului, precum se cuvine peste tot unde se scrie ceva bilingv în această ţară.Ei, atunci aş fi (am fi) înţeles că este vorba de maghiarii noştri din România, care sunt conaţionalii noştri pe care, şi cu care trebuie să trăim în pace şi linişte la fel ca-ntr-o ţară civilizată.Şi acum, mă duc totuşi să mă detestez…şi mai cred că tu nu eşti român.

 4. OK, olorand. În urmă cu vre-o doi ani s-au comasat clasele cu predare în limba română pentru a se obţine un număr de 35-40 de elevi la o clasă(probabil pentru a se reduce personalul didactic şi implicit cheltuielile cu salariile)şi trebuie să mă crezi căci eu vin din sistem.Ce să vezi, această regulă nu s-a aplicat şi la clasele cu predare în limba maghiară, acestea putând să-şi desfăşoare activitatea didactică şi cu elevi mai puţini(15-20). Cât priveşte a doua problemă, aceasta trebuie să fie o regulă a bunului simţ, al respectului faţă de cei din jurul tău sau al ţării în care trăieşti. Au mai fost unii şi-n oraşul meu care au deschis de exemplu un magazin, la care firma în limba maghiară era deasupra, iar cea în româneşte, în partea de jos. Bineînţeles că a fost schimbată urgent,lucru la care şi-au adus aportul cetăţenii.Ca om educat, eu n-aş face aşa ceva în ţara vecină.Cu stimă, Iulian.

  • Directorul scolii din Batania sau doamna primara din Micherechi nu sint oameni educati? Nu sint in tara vecina? Au inscriptii cu romana deasupra sau in stinga celei maghiare?

   Sau in Finlanda traiesc oameni needucati si fara bun simt si fara respect de au facut o lege care spune ca ordinea depinde de majoritatea in localitatea respectiva? Adica suedeza prima unde suedezii sint majoritari.

  • Iulian @ „Au mai fost unii şi-n oraşul meu care au deschis de exemplu un magazin, la care firma în limba maghiară era deasupra, iar cea în româneşte, în partea de jos. Bineînţeles că a fost schimbată urgent,lucru la care şi-au adus aportul cetăţenii.”

   – cu toata stima, acestea se numeste in limba pe care am invatat-o de la mama „gainarii de oameni nesiguri pe ei”. Nu in pozitia pancartelor lui Zoli se joaca raportul. Ce nas va pica daca le lasati si lor niste simboluri de care sunt atasati, ca sa se simta mai la largul lor, acasa – caci acasa sunt, acasa si punct. Adica sa aiba un spatiu in care sa se simta mai intai acasa, si pe urma cetateni romani, si tot tacamul. Cu cat va este mai frica si va blocati in gainarii, cu atat se intaresc extremele. Ce tampenie!

  • Lorand@ Lasa Finlanda si arhipelagurile ei – si mai bine raspunde la intrebarea grava alui Iulian, despre scoli! De asta am auzit si eu deseori vorbindu-se. Cand banii nu ajung, romanii strang cureaua ca trebuie, dar sa nu te atingi de clasele maghiare ca este atac la drepturile minoritatilor – sunt numai zvonuir rau voitoare, sau este adevar in spate?! Recunoaste ca este ceva mai serioasa problema decat plancartele si arhipelagele autonome din Finlanda, si nu te sustrage intrebarii, chiar daca Iulian a comis eroarea de a pune doua intrebari deodata, lasandu-ti o portitia!

   Am auzit in egala masura de cerintele la de trei ori mai mult invatamant superiori in limba maghiara, decat are chiar si in Elvetia minoritatea comparabila numeric. Sunt pentru mine niste lipsuri de masura intolerabile. Iulian, ca om din invatamant a folosit cuvantul „om educat” – eu spun ceva mai grav: om cu bun simt care doreste sa-si atinga cu adevarat telurile de care vorbeste. Daca vrei sa obtii ceva real, esti realista si ai simtul masurii. Altfel lumea crede ca te joci, si telul este … altul! Nu se poate sa te consideri cinstit cand ii lasi pe prosti in clase de 40 de elevi, dar tie iti revendici privilegiu sa nu se reduca numarul de clase la tine. Nu se poate sa te consideri cinstit cand strigi nedreptate, cerand in acelas timp un volum de invatamant superior care nu exista in lumea intreaga.

   Mie mi se pare ca majoritatea maghiarilor raman nefericiti cu doleantele lor si sunt la fel de derutati ca si romanii in statul acela – si o mana de indivizi care si-au pierdut de mult pedalele ii reprezinta si cauta sa le explice ca asta este „tactica”, daca vrei ceva, ceri de 10 ori mai mult. Poate, la arabi in bazar. Dar in acelas bazar o strada mai jos la armean, te da afara pe usa daca negociezi asa! Si uneori romanii sunt adusi in pragul atitudinii acelor armeni, din cauza lipsei de masura. De cate ori am vorbit doar de masura aici, si aveam deja sapte degete in jos – se pare ca este un cuvant receptat cu greu ?!

  • Iulian/Preda: nu evit, doar am scris de pe telefon si dupa aia am fost ocupat.

   Nu stiu daca asta este norma ce spune Iulian:
   – colegiul Emil Racovita din Cluj are 2 clase a I-a cu un total de 50 de copii . In clasa a V-a 2 clase cu un total de 60 de copii http://www.ler.ubbcluj.ro/
   – liceul Cosbuc Cluj: cite 25 in clasa I-a http://www.gcosbuc.ro/despre%20noi_files/I%202012-13.pdf, 2 clase de a V-a cu 60 de locuri la sectia romana-germana (http://www.gcosbuc.ro/menu2-2.htm).
   – liceul Avram Iancu din Cluj: 2 clase a I-a 52 de copii admisi http://www.avramiancucluj.ro/rezclasa1.php
   – liceul Bathory din Cluj: 3 clase a I-a: una cu 27, cealalta cu 30, a treia cu 20. 3 Clase de a V-a: 23, 30,30.
   – liceul Apaczai din Cluj porneste o clasa I-a cu 25 de copii

   Nu mi se pare o diferenta semnificativa. Si nu am timp pentru un studiu comparativ amplu.

   • Lorand @ Bine daca nu eviti – Iulian sper sa iti raspunda, eu nu cunosc detalii. Vreau sa invat si eu – stiu doar ca prea des am auzit plangeri de acest fel, ca sa fie toate baliverne. Zvonuri si exagerari, din pacate sunt curente, si ele fac tocmai dificil sa te dumiresti!

  • Iulian@ „Dacă tu aşa consideri, aşa să fie.” – pai nu cred ca ajunge sa consider eu, ca sa fie asa. Doar daca zici asa sa fie, adica romanii sa inteleaga sa fie ceva mai generosi la lucruri simple, care fac parte din ceea ce poate astepta cineva ca drepturi intr-un stat civilizat si deschis (stiu, multe state civilizate nu ofera nici atat). Dar sa fie atenti si sa negocieze la fel de perseverent ca maghiarii la lucruri cu adevarat importante, care ating bani, controlul institutiilor, etc. Impresia mea este ca v-o faceti putin si cu propria mana punand opozitia la locul gresit – are romanul o vorba „Ieftin la faina si scump la malai”.

  • Iulian@ Daca vedeam postul lui Lorand, economiseam pe cel de mai sus. Iti dovedeste taman ce iti spuneam: tu ai ridicat doua probleme in postul tau. Una foarte serioasa, a scolilor si a reducerilor unilaterale de clase – de teama gurii maghiarilor. Si cealalta, ceea ce numesc eu o gainarie, care nu doare pe nimeni.

   Iar ca urmare a faptului de a pune o problema foarte serioasa pe acelasi plana cu o bagatela – ai avut ce ai cautat: Lorand a eschivat problema reala si s-a bucurat ca poate usor raspunde la gainarie. Asa pierdeti dragii mei, din gainarii – sper sa ma intelegi acum mai bine ce am vrut sa spun, caci nu este cu rea-vointa nici fata de tine, nici fata de majoritatea maghiarilor, cei de buna credinta

   • @Preda „Iulian@ Daca vedeam postul lui Lorand, economiseam pe cel de mai sus. Iti dovedeste taman ce iti spuneam: tu ai ridicat doua probleme in postul tau. Una foarte serioasa, a scolilor si a reducerilor unilaterale de clase – de teama gurii maghiarilor. Si cealalta, ceea ce numesc eu o gainarie, care nu doare pe nimeni.” bine marcat. Dar eu unul as vrea sa revad textul legii Educatiei: stiu ca in general reducerile de clase nu trebuie sa afecteaza etniile minoritare statistic, indiferent ca-s maghiari prin Bihor sau romani prin Covasna.

 5. Olahus @ Asta discuti cu Iulian. Eu ce stiu este ca in Romania aud des lamenteile in aceasta directie. Stiu ca este tara zvonurilor, si mesajul meu catre Iulian era exact acesta.
  Ca daca nu invata sa discute, si pune in aceeasi traista chestiunea cu pancartele, in care nu pot intelege ce il deranjeaza – si cea din exemplul sau propriu cu scolile, unde spune ca face parte din sistem – atunci pacat de discutie. Deci sa preia el releul cu data concrete.

  Ceea ce am spus eu despre invatamantul superior – nici aceasta nu este acoperit pana in dinti de date. Dar nu sunt necesare ca sa pot compara cu Elvetia: Ticino are trei facultati mari si late – astea exista in Ardeal. Dar aici intervine a doua problema de care fug toti in toate partile cand o reamintesti: Problema repartitie regionale – mai precis, a dispersiei. Asta este caracteristic Europei de Est, in Vest nu o gasesti. Ori maghiarii rezoneaza cam asa: la Targu Mures sunem foarte numerosi: trebuie invatamant superior. Clujul, nu suntem atatia dar este traditia veche a universitatii maghiare, trebuieste respectata. Si tot asa – iar cand aduni revendicarile vezi ca sunt de trei ori mai mult decat in Elvetia – si se supara rau daca o tara ceva mai saraca decat Elvetia nu poate sa corespunda la aceste cerinte. Sa ne domolim! Universitatea moderna din Strasbourg a fost construita si fondata sub Bismark, 50 de ani de universitate germana. Vezi pe cineva venind sa revendice in Alsacia majoritar germana invatamant in limba germana pe acest criteriu? Nu prea. Cine vrea se duce peste granita la Heidelberg sau Karlsruhe, fara sa ii spuna nimeni. Daca unui maghiar ii mentionezi aceasta posibilitate, esti sovin – si poate singur nu ii trece prin cap. Sau poate concret o face, dar pastreaza lista de revendicari groasa, pentru a impresiona pe mitici. Nu, ceva aici nu este in regula si este pacat – pentru ca se pierde foarte mult din calitatea posibila a dialogului. Eu nu cunosc tara in Europa macar unde o proportie importanta a majoritarilor vorbest fluent, de buna voie, limba minoritarilor. Nu ii obliga nimeni!

 6. dragilor dar peste asta romani maghiari germani tigani e oare cu putinta sa treceti ?
  cetateni europeni de limba materna cutare nu va place ?
  muma mea are sange sarbesc ori albanez taica meu are sange grecesc ori armanesc si se pare bulgaresc
  in trecut au fost ba catolici ba ortodocsi ba sectanti parca pavlicheni
  dati-mi voie sa va spun ca ma doare in cot
  nu am fost crescut intr-o casa in care doar CEI PASTRAT DIN TRECUT ESTE BUN
  am auzit si de unii si de altii apoi am fost la meci si dupa gagici
  traiesc in EUROPA(limpede ca-i adevarat),sunt cetatean al Uniunii Europene(limpede ca-i adevarat), vorbesc limba materna cutare si engleza(pe incercate daca vreti) si tin cu echipele cutare la fotbal , rugby ori polo
  am grupa de sange cutare(Rh cutare),sunt destul de alb si poate voi afla vreodata ce ADN am dupa mama si tata(NU CUNOASTETI UNDE MA COSTA MAI PUTIN SAU DELOC SA IL FAC ?)
  Si am scris la Maghiaromania dar nu binevoiesc sa ma publice de parca-s nu stiu cine…

Deschide-ți gura! Tăcerea = acceptare.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s