Invata maghiara fara/cu profesor


[Salt la resurse]

–Introducere–

In ciuda cliseelor cu limba putin vorbita (de parca romana ar fi vorbita de sute de milioane) maghiara poate folosi la multe, de la afaceri la turism si de la cultura la… dragoste ;).

Pentru o tara in care peste 6% din locuitori sunt unguri, internetul romanesc e foarte sarac in discutii apolitice despre invatatul limbii maghiare. Dar eu insumi am intalnit doua persoane care voiau sa invete ungureste si sunt sigur ca mai exista sute sau chiar mii de alti romani interesati.

Asa ca voi prezenta aici cateva resurse gratuite/contra costa de invatat limba maghiara accesibile romanilor (online sau offline). Precizez ca articolul se adreseaza regatenilor si romanilor de peste munti care nu locuiesc in zone majoritar maghiare.

Postul e unul in curs. Pe masura ce voi gasi noi resurse de limba maghiara, le voi adauga.  Ii invit si pe cititori sa ne sugereze manuale, cursuri (mai ales in alte orase decat Bucurestiul), dictionare, forumuri, etc.

Dar sa trec la treaba:

 


–Manuale/ghiduri de conversatie–

-„Curs gratuit de limba maghiara” (RO)

Un blog pentru invatarea limbii. Ce s-a postat pana acum e pentru incepatori absoluti.  Si-au cumparat un domeniu si promit ca in curand sa lanseze site-ul, cu fisiere audio, pentru pronuntie, si un design prietenos. Ii rog sa ma anunte cand lanseaza site-ul, sa-i trec linkul in titlu.

Nebulo -curs online gratuit de limba maghiara (RO)

Cel mai bun site pentru invatat maghiara in romaneste. Audio, imagini, mai nou si teste.

9 lectii de maghiara (EN)

(gratuit, destul de bune, au impedimentul de a fi doar 9 si fara fisiere audio. Pentru pronuntia literelor, mai ales a si é, e bine sa iti intrebi niste prieteni/cunostiinte maghiare)

-Georges KASSAI, Thomas SZENDRE: Invata singur limba maghiara, Editura Teora, Bucuresti, 2004

(din cate stiu, singurul manual de limba maghiara existent pe piata, cel putin in capitala. Si relativ ieftin (10,79 lei). Iti ofera o baza  a gramaticii maghiare si a vocabularului uzual.

Dezavantajul -e cam succint. Dar daca vrei sa stapanesti ceva maghiara intr-un timp relativ scurt (40 de zile, zic ei), atunci aceasta este cartea care-ti trebuie)

cartile de Andrei&Margareta GANCZ:

Limba maghiara pentru tine (ghid de conversatie)

Ghid al comunicarii roman-maghiar

(Nu am apucat sa ma uit pe ele, dar intrand in contact cu domnul Gancz si discutand chestiuni de maghiara mi-a lasat impresia unui profesionist al acestei limbi)


–Dictionare tiparite–

-KELEMEN Béla: Dictionar de buzunar roman-maghiar si Dictionar de buzunar maghiar-roman, Editura Tehnica

eu am editia a II-a de la fiecare, din 1971. Foarte bune pentru niste dictionare de buzunar. Singurul impediment, pentru romanofoni, e ca la roman-maghiar, in loc de prescurtari ca adj., electr., geogr., dai de mn., vill., földr. (corespondentele lor maghiare). Insa la inceput ai o lista de abrevieri in maghiara si romana.

-SZILI Péter, CSILLAG Imre  Dictionar roman-maghiar, maghiar roman, Editura Steaua Nordului, (an?)

(bunisor, daca nu va puteti lua cele doua de Kelement)


–Dictionare online, traducere automata–

Transylvania.info:English-Hungarian-Romanian Dictionary. (hu-ro/ro-hu hu-en/en-hu etc). Un dictionar pentru termenii de baza. Dupa cinci cuvinte cautate trebuie sa astepti ziua urmatoare pentru a cauta/sa iti faci cont/sa te loghezi.

Webforditas.hu: dictionar (hu-en/en-hu, hu-de/de-hu, maghiar-maghiar -de tip thesaurus– si alte doua limbi), traducere automata de text (inclusiv in/din romana, max 500 caractere), traducere automata de site-uri

Fara sa fie perfect, traducatorul automat te ajuta sa iti faci o idee despre textul maghiar respectiv (chiar daca, uneori, cam neclara 😀 ).

Dar voi? Cum invatati maghiara? Ce dictionare vi se par mai bune? Ce manuale?


NOTA BENE: Daca vrei sa comentezi propunerea UDMR ca maghiara sa devina obligatorie in Ardeal, te rog sa o faci sub postul in care am discutat despre acest aspect. Articolul de fata (Invata maghiara…) este unul apolitic, iar orice comentariu politic va fi sters si, doar daca e decent si se potriveste cu alte articole, copiat sub ele (si asta daca am timp :)) )