Rosia Montana: ungurii, aurul si UNESCO


Ce vor, domnule, ungurii de la Rosia Montana? Greu de vorbit despre o intreaga etnie. Noi iti spunem insa, in premiera, ce anume vor de la ministrul culturii, Kelemen Hunor, maghiarii participanti la petitia foto pentru Rosia Montana, sit UNESCO.

1

Ce-i spune lui Hunor Kelemen? Vezi mai jos!

Nene Hunor, as dori ca acest copac sa aiba toata coroana verde…Fa asta pentru mine! David

 

Stimate domnule Kelemen Hunor! Mai bine in UNESCO decat intr-o balta de cianura.
Stanga:  Imi place laptele, nu cianura. Dreapta: Mai buna-i latura decat cianura!

 

Fa o Rosia Montana frumoasa pentru copiii nostri!
Ajuta-ne sa pastram Rosia Montana fara cianura pentru generatiile urmatoare!

Promisiunea o vorba frumoasa (parte din proverbul: Promisiunea, o vorba frumoasa, dar trebuie sa te tii de ea)

Rosia Montana sa fie verde

Rosia Montana fara cianuri

Participantii la petitia fotografica sunt atat din Romania, cat si din Ungaria (acestia din urma, voluntari Greenpeace). Mai multe fotografii din petitie (texte in romana, engleza, maghiara etc) pe Flickr si pe Facebook.

Precizez ca nu tin nici cu RMGC nici cu asociatia Alburnus Maior sau cu alti opozanti ai proiectului minier. Apreciez faptul ca Rosia Montana e unul dintre lucrurile care ii uneste pe romanii si maghiarii din Romania, atat de partea celor implicati in proiectul minier, cat si de partea ecologistilor. Grija pentru viitor, fie ea din punct de vedere material, al mediului sau al sanatatii, poate aduce impreuna oamenii de diferite etnii, confesiuni etc). Iar din punctul de vedere al patrimoniului cultural, Rosia Montana are situri cu care se pot identifica romanii (minele romane, biserica greco-catolica) si maghiarii (bisericile unitariana, reformata si catolica, scoala maghiara).

Acestea fiind zise, vazand cat de dragute sunt tipele din ultima poza, parca m-as alatura ecologistilor 😛 .

Olahus

PS: multumesc Mihaela Bucin si Hanna Ugron pentru traduceri!

15 gânduri despre “Rosia Montana: ungurii, aurul si UNESCO

  1. Ce vor, domnule, ungurii de la Rosia Montana?

    –-Presedintele-director general al Gabriel Resources si al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Alan Hill, sustine ca principalii opozanti ai proiectului Rosia Montana sunt statul Ungar şi „aliati” lor in Romania.
    Alan Hill a acuzat statul Ungar, indirect, ca doreste „aurul Ungariei din Transilvania”.
    „Pana in dimineata aceasta am vorbit cu grija despre iredentism – dorinta de recastiga teritorii pierdute in tarile invecinate. Acum voi aborda problema direct pentru ca trebuie sa ajungem la agenda secreta de lucru a unora dintre cei care se opun proiectului nostru”, a precizat Alan Hill.
    Alan Hill i-a acuzat pe reprezentantii UDMR in administratia centrala din Romania ca raspund unor „ordine” venite din partea statului maghiar. Proiectul legislativ initiat de senatorii clujeni Eckstein Kovacs Peter (UDMR) si Gheorghe Funar (P. Nagy Romanorszag), care prevede interzicerea utilizarii de cianuri in activitatile de exploatare miniera din Romania.

    bloombiz.ro/economie/udmr-urmareste-interesele-ungariei-la-rosia-montana_923854

    Gheorghe Funar, a adresat o scrisoare deschisa primului ministru Emil Boc, prin care atrage atentia asupra existentei metalelor rare, iridiu, arsen, platina si altele, in zacamantul de la Rosia Montana şi acuza lipsa de transparenta a contractului incheiat cu firma Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Funar spune ca in acest contract „nu s-a facut referire la metalele rare existente in zacamantul respectiv, ele urmand sa revina gratuit strainilor dupa separarea de aur si argint prin utilizarea cianurii” şi că „Angajatii RMGC incearca sa ii convinga pe creduli ca uriasul zacamant de la Rosia Montana este proprietatea lor, si nu a poporului roman. A venit vremea sa ii trezim la realitate si sa-i ajutam sa plece definitiv, unii in puscarie si altii in lumea larga”, se arata in scrisoarea lui Gheorghe Funar.

    citynews.ro/cluj/politica-13/funar-acuza-strainii-de-interese-ascunse-la-rosia-montana-51126

    Recent, preşedintele PRM Cluj, Gheorghe Funar, a solicitat şi preşedintelui României un referendum naţional pe tema proiectului minier de la Roşia Montană.

    clon.ro/stiri/cluj/articol/gheorghe-funar-solicita-un-referendum-national-pentru-rosia-montana/cn/news-20100121-09395889

    PS (&off topic)… ştii cumva şi cine ( a cui) e puştiul din prima fotografie ? Mi se pare cunoscut dar nu reuşesc să-mi amintesc de ce/unde.

  2. alţi actori în slujba iredentismului ungar :

    a) Academia Romana considera ca proiectul Rosia Montana “nu reprezinta o lucrare de utilitate publica si prin urmare nu justifica efectele colaterale negative”. In vara acestui an, presedintele Academiei, Ionel Haiduc, a calificat demersul drept “o mare greseala, daca nu chiar o crima”

    b)Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a pronuntat impotriva realizarii proiectului, sperand ca “aceasta zona sa ramana intacta in sfintenia, puritatea si frumusetea sa”.

    c)Noua Dreapta (Pro-Patria, Fundatia Ogaranu) “Rosia Montana nu e de vanzare” etc.

    http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Alexandru_Tomescu-atac_la_sponsorii_Balului_Operei_din_Cluj-_-Vom_dona_onorariul_0_430757249.html

    Interesant de observat cum toata lumea e împotrivă : români şi maghiari, naţionalişti şi ecologişti, Tőkés şi Funar, Remus Cernea şi Patriarhul Daniel…

  3. nu chiar toata lumea e impotriva

    aveau si un spot cu un nene maghiar, pe romaneste (limba in care, spre deosebire de Gheorghe de mai sus in engleza, se exprima articulat), ciudat ca nu il mai gasesc nicaieri, inclusiv pe site-ul lor

    „Celalalt actor al dezinformarii este pensionarul Szekely Akos Adalbert, zis „Totancuta”, ai carui fiica si ginere sunt angajati la Gold Corporation. Fost excavatorist si miner la releul de benzi subterane, Akos bacsi a devenit peste noapte ecologist, dand sfaturi organizatiilor specializate, chiar si organizatiei Greenpeace, despre cum devine cazul cu poluarea si apa „galitoasa”. Oare de ce nu spune nimic d-l Szekely despre tragedia petrecuta in familia sa, unde cumnatul, Ladislau Hruber, si-a pus streangul de gat in Baia de Aries, nemaiputand suporta dorul de locurile natale de care se instrainase, dupa ce a fost obligat sa-si vanda casa din Rosia Montana? De altfel, potrivit unor statistici neoficiale, numarul mortilor prematuri, din randul celor ce au fost stramutati din casele lor din Rosia, se ridica deja la 27!”

    http://www.formula-as.ro/2006/706/accente-2/pensionarii-lui-gabriel-6765


    pro si contra (2007)

  4. Olahus „nu chiar toata lumea e impotriva”

    înţăleg ca PD-L (Băsescu/Videanu) sunt „pentru” iar subiectul e un motiv de tensiune cu UDMR-ul.

    Şi totuşi, de ce subiectul a devenit aşa de important pentru comunitatea maghiară din RO ?
    Să fie vorba de o „sensibilizare” a întregii comunităţi maghiare din RO în urma accidentului cu cianuri de la Baia Mare/2000 ? Accidentul a avut un impact mai mult asupra Ungariei (Tisa) decît a României dar tocmai că maghiarii din RO sunt atenţi, trăiesc emotional, şi ce se întîmplă în Ungaria aşa ca au o experientă în plus faţă de români.

  5. Chiar tin minte o faza- acum niste ani (doi sau trei) pe forumul fân fest, veniseră unii la trollat/huiduiala/pro Gabriel Resources- cu mesaje din alea nationaliste maghiare gen Noua Dreapta. Laaaaame…

    • Gabriel Resources a jucat „cartea maghiară” într-o încercare de manipulare a opiniei publice (etnic) româneşti….dar, bad luck, se pare că şi Gheorghe Funar / Noua Dreaptă/ BOR-ul sunt împotriva proiectului.

      E însă îngrijorător să vezi cum o companie străină vine în RO şi apoi se ocupă cu astfel de campanii „miniere” de exploatare a diviziunilor şi tensiunilor etno-politice lcale. Au probabil impresia ca sunt în Africa.

      • „Au probabil impresia ca sunt in Africa”-ha-ha-ha! Ei nu au impresia asta,ci stiu f.bine unde sunt. Si mai stiu, ca nu trebuie sa plece in Africa, doar gasesc si aici la noi „teren fertil” destul pt.astfel de manipulari!

      • Covasneanul @ Eu ma intreb daca realizezi ceea ce confirmi in comentariul de mai sus? Dar nu ma bag, sa iti explice Ovidiu ce -i-ai confirmat!

  6. Pingback: Lecţia de maghiară | Lupta pentru Roşia Montană

  7. De ce credeti ca ungurii ar avea ceva impotriva RM? De ce credeti ca Hill sau Timis doresc Rosia cu numai 400 milioane si un muzeu? De ce credeti ca ar fi 6000 locuri de munca? De ce De ce De ce ….

    Nu mai credeti in minciuni, Rosia M are rezerve CRITICE pentru ROMANIA dar a fost data pe nimic unor hoti. Timis nu a investit absolut nimic 0 (Zero) dupa cum nu investit nimic in alte afaceri. Inselatoria este simpla si antica. A platit mici funtionari cu resturi, a deschis o firma si a listat firma la stocks, valoarea actiunilor a crescut si asa s-a format capitalul. Acum este responsabil pentru investitori (bisnitari) si daca afacerea nu iese va trebui sa returneze banii sau va intra la puscarie. De aici vine si amenintare cu darea in judecata a statului ROMAN. Nu va cistiga datorita faptului ca tranzactia RM a fost facuta pe sub masa si se poate dovedi. Asa fara sa intram in amanunte legate de mizeria ecologica ireparabila pe care o vor provoca.

    • Se pare ca se concretizeaza niste contracte incredibile, „de tip nou” (in sensul ca lasa cumparatorului libertatea de a modifica spatiul cumparat si mai ales blocheaza orice fel de recurs in litigiu. Adica vanzare cu mainile legatea (e.g. http://hociungmarian.blogspot.de/).
      Daca asta nu este o ocazie in care maghiari si romani sa lupte impreuna pnetru a bloca tranzactia, nu stiu ce teluri comune mai adecvate se poat gasi. Otravirea habitatului, ingenuncherea tarii – sunt probleme care nu cunosc etnie!

      • Se pare ca se acorda autonomie totala unei corporatii intr-o zona. 🙂

        La serios: demonstratiile la Cluj de exemplu sint organizate cu anunturi si panouri bilingve din cite am vazut prin ziare.

      • Lorand @ Se potriveste, ai dreptate. Ma bucur de ce spui despre panourile bliingve. Am vazut ca Roisa Montana este doar varful unei vaste retele de vanzari similare. Iar termenii mi-au adus aminte de un scandal inabusit cu iscusinta, in timpul negocierilor acordului comercial dintre US is EU. Si acolo se trecea cu litere mici cate un paragrafel care in clar text promitea marilor „investori”, conturnarea legii – desigur, exprimata prin niste asigurari legale.
        Este foarte apropiat de ce auzim la Rosia – doar aici pe si mai dur.

  8. Pingback: UDMR contra UDMR pe problema Roşia Montană | Lupta pentru Roşia Montană

  9. Pingback: Kelemen Hunor a pus un sat ardelean pe lista de asteptare UNESCO! « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.