[Alegeri UDMR] Programul lui Eckstein-Kovacs, acum si in romana!


 

Hunor Kelemen si Péter Eckstein-Kovács

Péter Eckstein-Kovács, principalul adversar  al lui Hunor Kelemen in cursa pentru conducerea UDMR, a devenit joi primul candidat cu programul tradus in limba romana. Mai jos, mai multe fragmente din programul sau, urmate de comentariile mele, unde este cazul. Sublinierile si intertitlurile imi apartin.

Salariile bugetarilor si hopul din 2012

Doresc ca UDMR să contribuie la luarea de măsuri care să permită cât mai grabnic revenirea la salariile bugetarilor de dinaintea tăierilor.

UDMR este adesea criticat din cauza că este prea gata de compromis, fiindcă este dispusă să guverneze cu oricine.
[…] (trec peste colaborarea cu partidele parlamentare si interesul comunitatii-n.m.)
Trebuie să spunem în acelaşi timp, că scopul principal, suprem, este succesul la alegerile din 2012, asigurarea reprezentării parlamentare.

(…) dacă nu ne putem redresa economia, sau dacă măsurile de austeritate continuă, interesul nostru poate fi ieşirea de la guvernare, şi nu menţinerea poziţiei actuale.

(…) În cazul în care guvernarea ne periclitează rezultatele la alegerile din 2012, trebuie să regândim asumarea rolului de guvernare. Trebuie să accentuăm faptul că UDMR nu are un partener principal şi permanent.

Altfel spus, UDMR poate guverna cu oricine, dar nu oricum si oricat. Daca interesul Uniunii o cere, Eckstein, daca va  ajunge presedinte o poate retrage de la guvernare, cum declara aici.

15% pentru femei; organizatie pentru Secuime

Pentru a crea posibilitatea egalităţii de şanse, propun ca în cadrul structurilor organizaţionale să se asigure o reprezentare minimă de 15% pentru femei, iar listele electorale să fie alcătuite în aşa fel, încât să nu fie trei candidaţi de acelaşi gen unul după celălalt.

Cota obligatorie este aceeasi cu cea pentru tineri, deja existenta in UDMR, conform vicelui Platformei Cercul Liberal, Tihamér Czika. Eckstein s-a plans si in trecut ca UDMR e cel mai macho partid

Nu numai principiul autonomiei, dar şi cel al democraţiei necesită ca noile instituţii ale UDMR să reflecte importanţa mărită a administraţiilor locale, adică a nivelului teritorial. Din această cauză susţin ca organizaţiile teritoriale să aibă posibilitatea de a se asocia liber, şi astfel să fie reprezentaţi în cadrul UDMR.

Eckstein sustine crearea unei organizatii a Secuimii (prin asocierea organizatiei judetene Mures cu organizatiile teritoriale din Harghita si Covasna –Ciuc, Gheorgheni, Odorhei si Trei Scaune).

Eckstein vorbind organizatiei teritoriale Trei Scaune (Covasna). In ciuda propunerilor sale pentru reprezentarea Secuimii in UDMR, organizatiile acesteia il sprijina oficial pe Hunor Kelemen.

Prezenta structură a UDMR nu reprezintă necesităţile organizaţiilor teritoriale şi ale membrilor. Sunt probleme care pot fi rezolvate doar regional, din această cauză trebuie să facilităm asocierea prin acord a organizaţiilor.

Candidatul propune ca din Consiliul Permanent al UDMR, oranismul care ia deciziile in Uniune, sa faca parte „3 preşedinţi ai unor organizații teritoriale” si icepresedintele executiv responsabil de aceste organizatii. Eckstein doreste si resurse sporite pentru organizatiile teritoriale .

 

Eckstein este sustinut de o organizatia judeteana (OJ) Cluj, de Platforma Cercul Liberal (al carei presedinte este) si de Platforma Femei pentru Femei. Kelemen este sustinut de 10 organizatiile teritoriale/ judetene, iar Olosz Gergely, de Platforma National Liberala si OJ Maramures . Judetele in verde au organizatii UDMR, dar nu si-au anuntat sprijinul pentru vreun candidat.

Consider o problemă şi faptul că UDMR şi-a pierdut în cursul anilor majoritatea susţinătorilor intelectuali. Cred că readucerea intelectualilor este necesară, a specialiştilor în pregătirea procesului decizional.

Autonomia, emigrarea si comunicarea

Din punctul de vedere al comunităţii maghiare din România, în relație cu naţiunea majoritară, revendicarea autonomei teritoriale şi culturale este legitimă, şi trebuie să ne folosim de fiecare instrument legal pentru ca aceasta să fie garantată cât mai repede prin lege maghiarilor din România. În regiunile unde comunitatea maghiară este majoritară, administraţiile locale trebuie să primească jurisdicţie specială privind reglementarea, executarea politicilor publice şi în domeniul financiar. La nivel naţional toată comunitatea maghiară trebuie să dispună în problemele culturale proprii.

UDMR are o singură şansă în oprirea şi reversarea scăderii populaţiei: trebuie asigurat un sistem cât mai complet de instituţii în limba maghiară, în cadrul căruia maghiarii din România simt că se pot realiza fără a emigra, şi că îşi pot păstra identitatea

 

Eckstein si delegatii Cercului Liberal la al 9-lea congres UDMR (Cluj 2009). Intre Tihamér Czika si Péter Eckstein-Kovács: Zoltán Bíró (Kesztió de pe Limba Cailor)

În legătură cu problemele ca şi solicitarea autonomiei, eforturile referitoare la utilizarea limbii, sau scopurile de restructurare regională, trebuie să întreţinem o comunicare mai accentuată, mai profesională şi mai detaliată în limba română!

În ultimele campanii electorale UDMR a căzut de nenumărate ori în capcana comunicării cu un singur mesaj. Mesajele au fost prea moi pentru cei din Secuime, fiindcă nu s-au axat pe problemele maghiarilor care trăiesc în majoritate, sau au fost prea duri pentru cei din diaspora (judetele in care maghiarii sunt minoritari -n.m.), fiindcă doreau să satisfacă nevoile celor care trăiesc în context de majoritate. Soluţia este structurarea mesajului pe regiuni, iar pentru atingerea acesteia este nevoie de schimbările structurale amintite mai sus.

Depunerea oficiala a candidaturii. Al treilea de sus, stanga, Tihamer Czika, "vicele" Platformei Cercul Liberal.

Natiunea maghiara si Romania. Rosia Montana, pe scurt si vag

Maghiarii din România sunt în acelaşi timp parte a naţiunii maghiare şi a comunităţii politice române. Ne afectează şi ne interesează şi pe noi ceea ce se întâmplă în Ungaria, iar viaţa de zi cu zi ne afectează evenimentele sociale şi politice din România. Suntem parte a societăţii României, dar suntem uniţi şi cu locuitorii maghiari ai regiunii.

Trebuie să ne exprimăm mai hotărât opinia noastră în legătură cu proiectul de la Roşia Montană, iar acest lucru este mai uşor, fiindcă şi în fruntea ministerului mediului şi în fruntea celui al culturii se află persoane propuse de UDMR.

Eckstein-Kovács a fost un oponent consecvent al proiectului exploatarii miniere a Rosiei Montana. Pentru a-l opri, el a fost in stare sa se asocieze cu insusi Gheorghe Funar la un proiect legislativ pentru interzicerea folosirii cianurilor pentru exploatarile miniere. Insa  nu isi poate permite in campanie un mesaj mai explicit si mai ferm pe aceasta tema.

Citeste tot programul lui Peter Eckstein Kovacs aici.

PS: Invitam si pe reprezentantii celorlalti doi candidati la conducerea UDMR sa ne anunte in momentul in care vor traduce programele, sau sa ne trimita traducerile pe adresa miusever [kukac] gmail [pont] com. Comunicatele de campanie in limba romana se pot trimite pe aceeasi adresa.

Reclame

2 gânduri despre “[Alegeri UDMR] Programul lui Eckstein-Kovacs, acum si in romana!

  1. Se vede ca vine dintr-o zona unde sintem mai putini = minoritari :-): traduce programul in romana, vrea „comunicare mai accentuată, mai profesională şi mai detaliată în limba română!”

  2. De acord cu tine, Lori. Pe de alta parte, m-a dezamagit ca nu zice mai mult de relatiile cu majoritatea, dar chiar daca ar fi dorit mai multe randuri, riscul politic ar fi fost prea mare

Comentariile nu sunt permise.