Hugó Ágoston despre cazul „1 decembrie la TN Budapesta”


Aflu, gratie lui Ovidiu (care, ca de multe alte ori, uita linkurile 😉 ) de un interviu in care publicistul maghiaroman Hugó Ágoston vorbeste despre reactia presei si politicienilor din Ungaria fata de sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Teatrul National din Budapesta (pe 30 noiembrie!). Pornind de la acest caz, intelectualul face consideratii mai largi asupra nationalismului, trecutului si aliantelor din care fac parte Romania si Ungaria.

Spicuiesc din aceasta mostra de gandire clara, pastrata in vremuri tulburi:

Activitatea ce urma să se desfăşoare la Budapesta în acest an, una eminamente culturală, cu piese de Bartók, Enescu si Haydn în interpretarea formaţiei Romanian Piano Trio

Trecutul nu trebuie uitat (referire indeosebi la Trianon, „o catastrofa pentru Ungaria si pentru poporul ungar” -n.m.) , pentru că nu poate fi uitat, dar nici nu trebuie evocat la fiecare pas şi folosit în scopuri de manipulare politică

„Mai marii” din Ungaria „nu realizează nici măcar faptul că cele două ţări fac parte din alianţe care le obligă la cooperare şi la comportament civilizat”

Cum sa nu-mi asum riscul de a-mi supara, chiar soca, unii conationali, prin deschidere fata de maghiari, cand vad ca printre ungurii din Romania se afla asemenea minti?

2 gânduri despre “Hugó Ágoston despre cazul „1 decembrie la TN Budapesta”

  1. Mi se pare de mare bun simt ce zice 🙂
    Oricum…in a way, sa stii ca il inteleg si pe directorul teatrului, care si-a retras acordul; marea problema e ca toata chestia asta e touchy issue pentru un segment din populatie- inclusiv /poate mai ales pentru acel segment din populatie care ar fi in stare sa vina sa-ti dea cu oua in geam si sa-ti scrie m#!3 cu spray-ul pe pereti.
    Bineinteles, te gandesti ca printr-un gen din asta de eveniment transmiti si un mesaj puternic gen „hai sa ne deschidem, hai sa lasam trecutul deoparte, sa ne cunoastem unii altora cultura, cetateni romani suntem cu totii”; dar aici depinde, totusi,foarte mult, de cati te astepti sa fie efectiv pusi pe ganduri de chestia asta si de la cati te astepti sa-ti vina cu oua in geam. It’s tricky….

Comentariile nu sunt permise.