Extraordinara poveste a lui Ion Vasilescu senior din Budapesta


I Vasilescu

Un român, fiu de boier muntean, ajunge să trăiască în Ungaria comunistă. Unde devine cel mai mare coleţionar de artă modernă maghiară. Şi este jefuit de propriul fiu. Un prim episod despre Ion Vasilescu senior aka idősebb Vasilescu János ne este povestit de către Zoltán Zsolt Mészáros, urmând ca, în funcţie de reacţiile cititorilor, să vină cu un al doilea articol despre acest surprinzător personaj maghiaromân.

Despre „idősebb Vasilescu János” (adică Ion Vasilescu senior) din Budapesta, auzise foarte puțină lume din Ungaria și aproape nimeni din România. În afara unui cerc cultural elitist și al unui segment ultra-specializat al vieții economice din Ungaria, larga opinie publică nu auzise despre el. Până ce într-o zi de octombrie al anului 1999, când pe toate canalele media se transmitea știrea că un anume domn Ion Vasilescu senior a fost victima unei agresiuni fizice în propria sa vila și că a fost jefuit de cea mai mare parte a colecție sale de artă modernă, sute de tablouri și gravuri evaluate atunci la circa patruzeci de milioane de dolari. A demarat imediat o anchetă care în termen foarte scurt a stabilit că jaful a fost organizat de fiul proprietarului, Ion Vasilescu junior care era nemulțumit că tatăl său nu vroia să facă partajul averii după moartea mamei sale.

Cu ocazia aceasta, opinia publică a aflat că inginerul Ion Vasilescu este colecționarul de artă ce deține cea mai vastă colecție de artă modernă maghiară, valorând zeci de milioane de dolari. În cele din urmă Vasilescu junior a fost condamnat la trei ani închisoare dar s-a împăcat cu tatăl său, renunțând la partea lui din colecție. A beneficiat de grațiere din partea președintelui Madl la solicitarea personală a tatălui. Colecția a fost donată de proprietar statului maghiar cu singura condiție, anume aceea ca sa fie adăpostită și expusă oriunde dar nu în Budapesta.

Dar cine a fost acest Vasilescu Ion, fiu de boier muntean, născut în 1923, fost șef de promoție al Liceului Lazăr din București, absolvent Magna cum Laude al Politehnicii din Graz, fost pilot al aviației militare române și cum a devenit el un prosper om de afaceri al Ungariei comuniste și cel mai mare colecționar de artă modernă maghiară? Dacă vă interesează subiectul, am să continui povestea inginerului „maghiaromân” Vasilescu

6 gânduri despre “Extraordinara poveste a lui Ion Vasilescu senior din Budapesta

  1. Tare-s curios cum o chema pe sotia sa si mai ales cum il cheama pe fiul sau. Oricum, teribila ruptura de familie, daca s-a putut intampla asa ceva. Daca sotia era unguroaica cum banuiesc si a reusit sa-i schimbe asa drastic locatia, e clar ca a fost o femeie advarata, indiferent ce natie ar fi. De altfel si faptul ca in timpul vietii ei, nu au aparut astfel de probleme intre ” tata si fiu”, comfirma ce am spus anterior. Asteptam continarea si sa-i dea Dumnezeu, ganduri mai bune fiului sau „ratacitor”.

  2. Scuze, nu am citit atent , pe fiu il cheama Ion, „e de bine”, atat pentru tata cat si pentru baiat

  3. Pingback: Extraordinara poveste a lui Ion Vasilescu din Budapesta (2) | MaghiaRomânia blog

Comentariile nu sunt permise.