Ce am învăţat de la unguri. Şi ungurii de la noi


bedeciu
Dacă trăim laolaltă, români şi maghiari, nu este pentru a ne urî. Ci a deveni mai buni, învăţând unii de la alţii. Aşa cum au învăţat- de la vecini,  dar nu numai- cititorii noştri

Notă tehnică: am publicat comentariile adunate pe MaghiaRomânia Facebook (graţie şi anunţului de pe blog) şi pe contul meu de Fb, Am ordonat un top 4 raspunsuri, de la 3 like-uri în sus (am avut impresia că pornind de la 3 like-uri iese top 5, am realizat prea târziu că nu :P) . Acolo unde mai multi oameni au luat acelasi punctaj, le-am situat opiniile pe acelaşi loc. Am adăugat intertitluri (titluri intermediare).
Acestea fiind spuse, vă urez lectură plăcută şi de folos! 🙂

Solidaritatea între rude şi leacul pentru ură

Locul IV (3 like-uri)

-Georgeta Buzás: Pot şi eu sa răspund aici, trăiesc în Harghita din 1976, venind din Brăila. E prea mult de scris… numai lucruri bune. Şi chiar daca nu ar fi aşa, nu am niciun motiv să nu-i iubesc.

Vă apreciez munca neobosită pentru prietenia româno-maghiara,dar trebuie sa ştiţi că oamenii care urăsc oamenii sunt bolnavi, trebuie trataţi de medic. Ei nu se vindeca privind poze frumoase sau citind exemple de bune practici. Cred că ştiţi asta. De mulţi ani mă preocupă problema şi am oarecare expertiză în domeniu. Am şi soluţii,dacă este cineva interesat.URA se vindecă numai cu medicamentul numit IUBIRE…

Citeşte şi comentariul Georgetei Buzaş despre ce a învăţat de la prietenii maghiari.

-Tamás B : De la fostul meu șef am învățat mult din punct de vedere profesional şi apreciez la el faptul că, în acelasi timp, e şi foarte modest și înțelegător privind problemele sociale sau de familie ale angajaților.

-Erdős János: [am învăţat] modestie

-C.V. (maghiar): am crescut printre români, aproape zilnic am primit un „bozgor, marş acasa”,dar m-au învăţat să nu-i urăsc pentru asta. Acum…suntem amici şi în ziua de azi. Şi apropo,da, sunt rasist,urăsc idioţii,proştii,inculţii… de orice etnie, fie de etnia mea. Eu fiind chinez, dupa cum puteţi observa 🙂 .

Locul III (4 like-uri)

-Stefan Geza Dezsi: Solidaritatea între rude. Legături strânse între naşi sau fini. În familia mea (maghiară) aşa ceva era ceva formal.

„Ceea ce contează este să fii om”

Stanca Lung: bine v-am regăsit! ce-am învătat? Doamne, as avea nevoie de vreo trei servere ca să încapă totul… Nici nu stiu cu ce să incep…

Mi-e imposibil să fac până și un rezumat, eu n-am avut doar vecini maghiari, am și mătuși sau unchi (deci rude prin alianță, căsătorite cu diverse neamuri așa-zise „de sânge), printre care s-a numărat mătușa mea preferată, Bőzsi néni, cea de la care am învățat să respect orice religie (n-a ținut niciodată prelegeri, a fost modul ei de-a se comporta în diversele ocazii când am fost cu toții la biserica ortodoxă, ea – reformată – făcându-și inclusiv cruce, din respect pt noi);

Sau Tibi bácsi, nașul fratelui meu, care de Paștele ortodox sărbătorea a doua oară, așa, ca sa fie. Sau nașa mea, Mika néni, care a fost profesoara de limba română pentru că i-a plăcut limba, nu pt că a obligat-o cineva s.a.m.d. Cred că cel mai simplu ar fi să spun că m-au învățat – în rând cu românii – că ceea ce contează e să fii OM, restul e neesențial!

Locul II (5 like-uri)

Vlad Carbune: eu am învățat că toți suntem oameni și că, în final, ne dorim fix aceleași lucruri de la noi și de la comunitate. am mai învățat că ura nu apare natural în unguri și în români ci este indusă

„Pitiocile trebe căpăliţi”

Locul I, 6 like-uri

Ilona-Ibolya Andre: Eu am învăţat de la vecina mea, că „pitiocile trebe căpăliţi” şi cum se face ” supă lucicoş” . Când am auzit prima dată, zău că n-am înţeles, ce vrea să zică. Dealfel eram patru vecine la etajul 10: duoă unguroaice, – mai precis: secuience, – o ucraineancă şi a româncă ardeleancă. Şi când ne adunam la taifas făceam un talmeş-balmeş, că merita filmat. Şi în epoca de aur, când era eveniment să ai 100 g cafea veritabilă, sigur că ne invitam la o cafea bună. Iar pentru mesele de duminică făceam schimb de mărfuri: dă-mi un pahar de ulei, şi-ţi dau două ouă, n-ai nişte morcovi, că pot să-ţi dau usturoi sau ceapă, şi aşa reuşeam să mai gătim o mâncare ca lumea. Şi zău, că nu ne-am certat, nu ne-am supărat niciodată.

________

*pitioci= cartofi (din regionalismul maghiar pityóka); a căpăli=a prăşi< kapálni; lucicoş – supă de varză dulce<Lucskos káposzta. Nota admin cu ajutorul doamne Andre

Tu ce ai învățat de la vecinii tăi de cealaltă etnie?

9 gânduri despre “Ce am învăţat de la unguri. Şi ungurii de la noi

  1. iata si comentariile care au luat sub 3 like-uri
    „ET: eu in primul rand [am invatat] lb romana.

    Ann-Paula Cserei: Prietenii mei romani erau fara ifose, saritori sa ajute, darnici…chiar si in USA am mai multe prietene romance, decat unguroice… de fapt Nela, prietena mea din copilarie are grija acum de nepoteii mei gemeni, luand concediu fara plata de la scoala ei. Ce ajutor pretios!..na, cam atata acum.

    FO (maghiar) După ce am observat timp de mai mulţi ani naţionalismul şi efectele acestuia în cadrul ambelor tabere,m-au ambiţionat şi cu timpul am devenit un diplomat, poate chiar specialist în probleme legate de interacţiunea etnică. Dar cel mai important lucru învăţat rămâne însuşirea limbii române la nivel conversaţional. Vă îmbrăţişez pe toţi! ( plus că nu aş fi gustat la viaţa mea drobul de miel de exemplu, ar fi fost o uriaşă pierdere )

  2. Pingback: Mit tanultunk a magyaroktól. És ők tőlünk – Adevărul | EuroCom - Romániai Sajtófigyelő

  3. Cred ca iubirea este factorul cel mai puternic de coeziune interetnica !
    Asa ca: La cat mai multe casatorii interetnice.
    Hai romani, ca-s frumoase unguroaicele si gatesc bine )))

  4. Olahus@ si Doru D. Munca@ complectare cu „un sfat batranesc ragatean” la apropierea interetnica: Daca te insori intre 20 si 30 de ani, sa-ti iei o nevasta unguroaica, e „Iubareata” si te va face fericit. Daca te insori intre 30 si 40 de ani, sa-ti iei o nevasta evreica, e „Rafinata” (in pat) si te va face fericit. Daca te insori intre 40 si 50 de ani, sa-ti iei o nevasta slava, e „Femenina” (isi conserva frumusetea si disponibilitatea mult timp), si te va face fericit. Daca te insori intre 50 si 60 de ani sa-ti iei o nevasta nemtoaica, e „Gospodina” (gateste si tine casa bine) si te va face fericit. Daca te insori peste 60 de ani sa-ti iei o nevasta romanca, e „Credincioasa” ,( iti va face parastase si pomeni de aduceri aminte) si te va face fericit. Si aceasta nu e o gluma, ci o invatatura reala, pe care noi „baietii”, o primeam de la parinti, fiind chiar o „recomandare”, pentru stabilirea unei relati sau casnicii

  5. Preda, vreau sa mai pecizez ceva (alte doua picaturi de intelepciune locala) pentru cei mai tineri. -Prima- Toate-s bune, pana se marita. -Seconda- Oricand o faci si cu oricine o faci, pana la urma tot o sa-ti „para rau”. Ca de obicei, cand esti tanar, nu ti cont de sfaturile celor in varsta, asa ca am scapat ocazia de a ma insura 5 ori, cum mi-a recomandat bunicul meu. M-am insurat la 30 de ani cu o romanaca, asa ca acum, la varsta mea, sper sa fiu mai linistit „macar dincolo”.

  6. Pentru cei tineri. Ceea ce am scris in comentariul anterior este binenteles o gluma . Realitatea este ca „starea de echilibru si de multumire”, tot familia ti-o da. Este o lipsa de maturitate, sa tot amani decizia casniciei, sub diferite pretexte. Am simtit nevoia sa va spun asta, caci vad la noua generatie, intarzierea luarii unei decizii in privinta casatoriei, avand ca pretext, de obicei motive economice.

  7. No, ca am invatat si eu ceva de la un ungur. Desigur ceva istorie, ca vorba aceea, noi romanii nu stim istoria reala a Transilvaniei,asta fiind apanajul ungurilor. Cica unul pe nume Bakk Miklós, la o reuniune frateasca , era si Sabin Gherman langa el, unde vorbeau ei cam cum se aseamana Transilvania (desigur cea de dupa 1918, nu cea de dinainte) cu Elvetia, ne spune ca Transilvania a avut o Constitutie nescrisa, care este adevarat recunostea doar trei natiuni premoderne. Si ce ne mai spune acest Bakk Miklós? Cica noi romanii speculam politic acest lucru. De ce speculam noi acest lucru? Pentru ca nu intelegem ca durabilitatea si imprtanta Constitutiei Transivaniei este data (sic!) de romani, care desi exclusi din acesta constitutie, au luptat 200 de ani ca sa devina natiune recepta. Dupa Bakk Miklós, acesta lupta s-a terminat (si-a gasit ultima forma) odata cu… Hotararea adunarii de Alba Iulia. Deci, carevasazica, la 1918, ungurii au ajuns la concluzia ca si romanii trebuie sa faca parte din natiunile recepte ale Transilvaniei si desigur noua Constitutie, desigur nescrisa, i-a recunoscut si pe amaratii de romani ca natiune recepta.
    In rest faptul ca tocmai se termise un razboi mondial, in care desigur ca unii au pierdut, ca erau garzi nationale romane in tot Ardealul si unirea acestuia cu Romania era la acea data un lucru aproape sigur, sunt doar niste amanunte neesentiale.

  8. am invatat si eu de la un secui, ca ungurii sunt cei mai „buni contabili” si au „cel mai mare tupeu” Pentru ei trei este egal cu patru si stiti cum se spune: pentru un contabil prost 1+1=2, pentru unul bun 1+1=3. O spun aceasta dupa ce, a incercat sa-mi demonstreze ca:”Unio Tri Nationum” e de fapt „Unio Quatro Nationum” si eu romanul, nu pricep ce inseamna de fapt natiune in istorie, de parca nici nu erau numite in respectivul act. Noroc ca nu sunt „toti asa”.

Comentariile nu sunt permise.