[video+versuri] „Parodie” Vara nu dorm, Connect-r in maghiara. Se baga cineva la o traducere din ungureste?



Ungurii nu se multumesc sa ne ia Ardealul [glumesc], ne-au furat deja „Vara nu dorm” [iar glumesc]. Pastrati-o! [aici nu mai glumesc!!!]. Cine vrea sa asculte&sa citeasca parodia in maghiara a piesei celui de la Connect-R are clipul&versurile mai jos.


Konvektor – Nyáron nem alszom
Dalszöveg:

Én nyáron nem alszom,
ej,
csak ha altatóval ellátsz és
mivel én nem szedek
Karcsi bá, tölts még egy rendet

iszom a sört a nap nevében mert úgy vágytam rá
és ő is issza értem
mivel ő sem ****ik rám

aludtam, mint egy dög a télen
most átköltözöm Konstancára
én a nyarat alig vártam

minden reggel másodnapos
aludttejjel töltsd a lábost

mert egy week-end nagyanyámmal olyan mint egy év a gyárban
barátoooom
Vásárhely, Szereda vagy Kolozsvár,
üres zsebbel mindenki a kalandra vár

Poharakat kimosni!
már bűzlik a garzon

nem másért, de mondom én nyáron nem…
én nyáron nem alszom

nyáron nem alszom
nincsen álmom,
nincsen álmom,
kora hajnali fényben
én a partra kilépek
mert én nyáron nem alszom

én nyáron nem alszom
nyáron nem alszom
nincsen álmom,
nincsen álmom,
kora hajnali fényben
én a partra kilépek
mert én nyáron nem alszom

én nyáron nem alszom
ej,
s mondd hát mivel lennék hibás,
hogy a szemem sarka nyáron sosem csipás

látom már a kalauzt, reméljük nem egy ****fej
jaj, bakter úr, hát nem volt pénzem jegyre, ***meg!
áá,
mert érzem már a tenger szagát
bokámig gatyám, fejemen a Chuck Norrisos sapkám
hátizsákom teli hővel és egy bomba nővel
nincs szükségem iránytűre, mert a lábam mohás…

és őszintén ledőlnék egy percre
hogy Pirit álmodjam még egyszer
de mondd hát miképp alhatnék ha állandóan
fülembe bekiáltják, hogy: „Repedj meg!”

(x2) én nyáron nem alszom
nincsen álmom,
kora hajnali fényben
én a partra kilépek
mert én nyáron nem alszom

(x4) én nyáron nem alszom
nyáron nem alszom
nincsen álmom,
nincsen álmom,
kora hajnali fényben
én a partra kilépek
mert én nyáron nem alszom.

Libertatea s-a grabit sa vorbeasca de „vecinii nostri unguri”, a caror traducere arata ca „melodia a ajuns deja un hit internațional.” Insa parodia nu vorbeste de Balaton sau de litoralul croat, unde nu dorm vara cetatenii ungari. Ci de Constanta, plus Miercurea Ciuc, Targu Mures si Cluj. Asa ca, pana la proba contrarie, succesul e cel mult interetnic, dar national.

Cine vrea sa si inteleaga sa le traduca in google translate. Asta, daca nu ne ajuta vreun prieten maghiar. Chiar la ora asta, caci nici ei vara nu dorm.
Olahus

P.S.: Multumesc, Ildiko, ca mi-ai semnalat piesa!

23 de gânduri despre “[video+versuri] „Parodie” Vara nu dorm, Connect-r in maghiara. Se baga cineva la o traducere din ungureste?

  1. 1. Ungurii n-au furat Ardealul. De la nimeni. L-au cucerit.
    2. Ungurii si-au dat sangele pentru Ardeal. Cateodata singurii, parca numai ei ar fi fost prin zona. Unde au fost r/estul?
    3. Clipul nu-mi place. Nici muzica, nici textul. Cred, nici Google translate n-ar ajuta.
    Nu-nseamna, ca cei, care vara n-au somn, n-au vise – sunt cu B.
    Eu si vara dorm, si vise am, tot nu-l cred pe B. Nici pe ceilalti doi la moda.
    Cred, ca mai trece o vreme pana…

    • „1. Ungurii n-au furat Ardealul. De la nimeni. L-au cucerit.
      2. Ungurii si-au dat sangele pentru Ardeal. Cateodata singurii, parca numai ei ar fi fost prin zona. Unde au fost r/estul?”

      Hello, Gabriella, eu nici sa glumesc pe tema asta nu mai am voie? Parca suntem aia care se cearta pe youtube, pe bune! 😦

      • Au, da’ ce treaba are nedormitul vara cu chioru’? Si cu sangele varsat de stramosi la razboi? Am pierdut siru’ (Sau sunt eu acum proaspat trezita din somn, ca eu si vara mai dorm din cand in cand).

    • Gabriella@ Tocmai am vorbit cu un prieten care a petrecut trei luni din Takla Makan si Xianquin in Uiguristan, sfarsind in Anatolia unde un neamt dezgroapa cea mai veche cu temple din istorie 10 000 BC. Gabriella, pentru a te respecta si iubi ca om, da-mi voie sa revelez ridicolul credintelor pe care ti le-au impus niste oameni … de buna credinta ca toti – IN FELUL LOR.

      „Ungurii si-au dat sangele pentru Ardeal. Cateodata singurii, parca numai ei ar fi fost prin zona. Unde au fost r/estul?” – vrei sa vorbim putin despre Voicu Corbul de Hunedoara, despre fiul si nepotul sau? Janosz si Matyasz? Cat de cat, singurii mari capi in lupta „maghiara” impotriva turcilor. Erau putin romani bine, iar despre nobilmea maghiara se intreaba si acestia insisi: „unde erau cand Ianosh al nostru” lua legionari din toate neamurile?

      Istoria este complicata draga Gabriella – nu te aprofunda in ea daca ceea ce cautzi este o confirmare unilaterala si CERTA: poti descoperi ca notiunea insasi de unguri si romani este mult mai recenta – dar oamenii au existat foarte bine, dintotdeauna!

      Si inca un tip – daca vrei un motiv incontestabil de mandrie maghiara, iti ofera unul aproape gratis (aproape – in sensul ca nu cer nimic, decat sa nu repeti asmenea ineptii, care sa ceara la a patra incercare reactii mai suparate decat face oricui placere!).

      Scrie in istoria mai recenta si chiar si in internet: tatal lui Arpad era inca o capetenie de (sapte – vezi bannerul maghiar!) clanuri respectate la curtea Kaganului Cazar. Cazarii – o federatie de clanuri turcice precumpanitor, dar evident nu numai, care in secolul 8 era putin dincolo de apogeul lor (cam un secol mai tarziu urmau sa fie dizolvati din istorie dupa o infrangere in fata slavilor Rus). Pana atunci insa, bagasera spaima in Bizant si Califatul de Damasc, adoptasera Iudaismul ca sa fie si ei monoteisti, dar diversi de imperiile vecine – si aveau o civilizatie neindoielnica, falnica. A pornit deci acel tata la indemnul Kaganului Cazar spre cucerirea in Europa – si fiul sau, Arpad – restul povestii, o stii din Panonia! Este cu totul alta carte de identitate decat se invata la istorie acum 30+ de ani. Si una care explica mai bine de ce au putut sa se organizeze atat de repede statal Maghiarii, ceea ce nici Atila si nici Gingis Khan nu au stiut sa faca! De ce au facut alegerea decisiva a sortii lor pe 1000 de ani, a catolicismului, singurul factor care i-a putut ajuta sa tina pe romani atat de mult timp sub control.

      Si de ce pana nu au inceput sa decada si si-au luat ca rege un Franc scapatat prin Tara Sfanta, si care si in rest nu facea multe parale si a luat-o pe coaja de la cei care aveau pentru ce lupta – adica pana la Charles Robert d’Anjou Roi de Jerusalem (pierduta de mult) si regele Ungariei – au fost un neam mandru, falnic si adevarat. Dupa Charles Robert, discutia este dificila, au avut nevoie 100 de ani mai tarziu de infuzia romaneasca (inacceptabila pentru ei a posteriori, dar care pe moment i-a aparat pe inca 100 de ani de turci) si au subit si alte nefericiri – ca atatia altii in acel orient al Europei. Gloria simpla si lineara, cam la 1300 s-a stins si a devenit business as usual, pentru cei care citesc sincer istoria. Si cum noi romanii, am fost mereu de partea cealalta a oglinzii, se intampla ca orice lectura mai putin decat sincera, ne poate irita pe bun motiv 🙂

      Deci cauta-ti mandria acolo unde este incontestabila – si nu acolo unde ne calca pe noi pe picioare prin exagerari si falsuri. Caci, cuviinciosi, trecem cu vederea, dar la a treia inceracare iti vom raspunde negresit si nu vei fi multumita.

      Noapte buna tuturor si vise marete!

      • Olahus@ Esti cumsecade, dar intelegi gresit. Degetele in jos inseamna fuga de dialog pentru mine – aici Bacsa a rectificat cumva. Dar m-ar injura cineva deschis, i-as raspunde si am putea cu totii invata cate ceva. Intorcand degetele in jos de fiecare data cand vestea nu este doar lingusitoare, se manifesta doar timiditatea de dialog si obtuzitate fata de semne de intrebare. Cum de nu s-a bucurat nimeni la povestea cu Kazarii, eu nu stiu – oare nu a auzit nimeni?

    • 1.ungurii vara nu dorm,se gândesc cum să fure Ardealul până-n toamnă.:)
      2.și românii au dat sânge pentru Ardeal,grupele A,B,AB,la centrele de donare,în campania „donați sânge pentru Ardeal”.:)
      3.dacă nu-ți place nu-i bai,scrie ce-ți place și Olahus o să posteze cu dedicație(fără număr!fără număr!)că-i băiat de treabă:)

      • Bai, Ardealul n-au decat sa-l ia, de Nutella sa nu se atinga. Desi pe vremea asta mai degraba le-ar da prin cap sa fure Bucovina…. rece, pentru spritz

        (Gluma clasica a blogului)

  2. eu, spre deosebire de conectoare, convectoare si alte gadgedurili şi vara dorm, aşa kö tráducéré müinyé diminyéáţööö

  3. Hai sa incep eu:
    Én nyáron nem alszom,
    eu vara nu dorm
    ej,
    doar daca te alimentezi (?) cu somnifere/narcotice si
    csak ha altatóval ellátsz és
    mivel én nem szedek
    deoarece eu nu percep (deoarce asta eu nu concep?)
    Karcsi bá, tölts még egy rendet
    Karoly-baci, umple-mi un rand (de pahare?)

    iszom a sört a nap nevében mert úgy vágytam rá
    és ő is issza értem
    mivel ő sem ****ik rám
    Beau in cinstea soarelui ca mi-a fost dor de el
    Si el bea in cinstea mea ca nu mi-a tras-o (?)

    aludtam, mint egy dög a télen
    most átköltözöm Konstancára
    én a nyarat alig vártam
    Am dormit ca un starv (expresie?) toata iarna
    Acum ma mut la Constanta (mut resedinta la Constanta, am asteptat atata vara (in sfarsit a venit vara)

  4. va dau si versurile romanesti. daca nu sunt mari diferente, mai bine spuneti-ne unde traducerea a cerut adaptare prin niste expresii mai deosebite

    Eu vara nu dorm
    Ei, decât dacă-mi dai somnifere
    Și cum nu iau pastile
    Camarero dă-mi o bere
    Beau în cinstea soarelui
    Că mi-a fost dor de el
    Și el bea în cinstea mea
    Pentru că o arde la fel.

    Am hibernat ca ursul toată iarna
    Mut reședința la Constanța
    În sfârșit a venit vara
    Dimineața mahmureală
    Dă-i cu sana, umple cana
    Că un weekend la Mamaia
    E cât un sezon la Varna.

    Frații meiiiii…
    Moldova, Ardeal sau București
    Cu bani puțini sau mulți
    Cu toți vom arde în Costinești
    Paharul sus „now”
    Că mie-mi place să torn
    Aha.. Nu de altceva
    Dar eu vara nu…

    Vara nu dorm
    Vara nu dorm
    Nu am somn
    Nu am somn
    Zorii zilei mă prind
    Cum pe plajă mă plimb
    Pentru că vara nu dorm

    Eu vara nu dorm
    Vara nu dorm
    Nu am somn
    Nu am somn
    Zorii zilei mă prind
    Cum pe plajă mă plimb
    Pentru că vara nu dorm
    Eu vara nu dorm.

    Ei, și nu am nicio vină
    Că vara ochii mei
    Sunt sensibili la lumină
    Sensibil văd pe nașu’
    Pun pariu că se combină
    Domnu’controlor, și-a d-aci de-o savarină

    Aaaa, că mă îndrept către mare
    Cu șapca întoarsă în cap
    Și cu adidași în picioare
    În bagaje am două țoale
    Lângă banii de cazare
    N-am nevoie de-o busolă
    Că mă las ghidat de soare

    Și jur că m-aș băga la somn
    Să-mi rulez filmul pe șezlong
    Dar spune-mi cum ai vrea să dorm
    Când am în spate o gașcă întreagă
    Care strigă „rapanon”

    Eu vara nu dorm
    Nu am somn
    Zorii zilei mă prind
    Cum pe plajă mă plimb
    Pentru că vara nu dorm
    Eu vara nuuuu dorm
    Nu am somn
    Zorii zilei mă prind
    Cum pe plajă mă plimb

    Vara nu dorm
    Nu am somn
    Nu am somn
    Zorii zilei mă prind
    Cum pe plajă mă plimb
    Pentru că vara nu dorm
    Eu vara nu dorm
    Eu vara nu dorm
    Nu am somn
    Nu, nu n-am somn…

    Zorii zilei mă prind
    Cum pe plajă mă plimb
    Pentru că vara nu dorm
    Eu vara nu dorm
    Nu am somn
    Nu, nu n-am somn…
    Zorii zilei mă prind
    Cum pe plajă mă plimb
    Pentru că vara nu dorm!

    http://www.codrosu.ro/versuri-vara-nu-dorm-connect-r/

  5. Eu vara nu dorm,
    ei,
    numai dacă-mi dai somnifer şi
    cum eu nu iau
    Nea’ Karcsi, mai toarnă-mi un rând
    [restul traducerii, aici]

  6. Pingback: PREMIERA: Afla ce canta ungurii pe melodia lui Connect-R, “Vara nu dorm”. Traducerea in romana a versurilor unguresti « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.