Off Topic 2

O pagina in care linkuim si dezbatem ce nu am discutat deja pe blog. Stiri, editoriale, posturi de blog. Mai ales despre maghiari si alte minoritati, dar si despre orice altceva.

Pagina infiintata si reinnoita in onoarea celui mai activ cititor al nostru, Ovidiu.

Vezi si [Arhiva]

Reclame

191 de gânduri despre “Off Topic 2

 1. Ovidiu:”offtopic-ul are prea multe postari, cand dau click pe el dureaza prea mult pana se incarca pagina web, de aia nu mai postez acolo”

  De aia ti-am facut unul care-i gol. Ma rog, era! Sa-l stapanesti si sa-l stapaniti sanatos(i)!

 2. Are dreptate Kelemen. O astfel reprezentare proportionala ar insemana ca (implicit) maghiarii sa fie (prin lege) condamnati sa voteze doar „etnic” (adica la alegere unul sau altul din „partidele maghiare”, dar nimic altceva).
  Adica limiteaza dreptul de vot al unui cetatean roman pe motiv de etnie. Maghiarii din RO tind sa voteze etnic dar asta nu poate fi introdusa ca obligatie.
  Ar fi clar anti-democratic, discriminator.
  Tokes nu pare sa fie constient de ce e implicat logic in ceea ce propune el.

  –si un alt off topic ar ‘stema Ungariei’ pe cladiri in HarCov– a fost subiect „hot” in presa

 3. –„Arafat un roman adevarat” si demonstratii pro-comuniste (impotriva privatizarii si concurentei in medicina) ale „ultrasilor” de la Steaua in Bucuresti
  (de ce l-am mai inlaturat atunci pe Ceausescu in 1989 ?)

  –iar la Budapesta

  The crowd filling a 100-metre stretch of a 15-metre wide street was chanting “Let’s Quit” and Down with Trianon”

  http://www.politics.hu/20120115/jobbik-leaders-urge-hungary-to-quit-eu-burn-union-flag-at-demonstration-in-budapest/

 4. Kelemen: „Facem un apel la calm şi spunem că, în momentul în care, pe lângă protestele spontane apar şi acte de vandalism, acestea trebuie condamnate. Noi nu suntem de acord cu actele de vandalism. De aceea credem că intervenţia forţelor de ordine este necesară. Ele trebuie să intervină. Acolo este locul lor, indiferent cine este la conducerea ţării. Fiecare protestatar trebuie să se simtă în siguranţă”

  http://www.antena3.ro/politica/kelemen-hunor-facem-un-apel-la-calm-insa-nu-trebuie-sa-ne-speriem-daca-oamenii-ies-in-strada-151690.html

 5. –Kelemen: “Facem un apel la calm…bla, bla, bla… Boc: „Dialogul e deschis, violențele sunt inacceptabile..bla, bla, bla…

  ceva mai interesant :

  Carol Popp de Szathmáry (n. 11 ianuarie 1812, Cluj – d. 3 iulie 1887, București) a fost un pictor și grafician transilvănean, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa.
  in anul 1860 a contribuit la înființarea Bukuresti Magyar Közlöny, prima asociație culturală a maghiarilor din București.

  http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-11237549-expozitie-omagiala-carol-popp-szathmry.htm

 6. Ne mai plangeam de Tokes ca ne ‘para’ la EU ca facem „genocid” si „ethnic cleansing” in RO… acum Ponta :

  Victor Ponta a informat Parlamentul European cu privire la protestele din România şi a solicitat instituţiei transmiterea unui semnal ferm către autorităţile de la Bucureşti pentru ca România să rămână într-un cadru democratic

  –În ultimii doi ani, România a fost victima unui proces de distrugere treptată, dar sistematică a mecanismelor democratice, procesul fiind foarte asemănător cu derapajele înregistrate în Ungaria.Aţi aflat, cu siguranţă, cât de mult au escaladat protestele în România în ultimele zile. Zeci de mii de oameni ies în stradă, în majoritatea oraşelor importante din România, pentru a protesta împotriva actualei puteri”..le transmite Ponta liderilor europeni, potrivit unei declaraţii remise NewsIn.

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11240847-victor-ponta-psd-catre-lideri-din-romania-afla-intr-grav-derapaj-democratic-zeci-mii-oameni-protesteaza-impotriva-puterii.htm

 7. Cum comentati?…

  Daca ar fi adevarat nu ar fi protestat de mult ministrii UDMR ca nu pot lua decizii/guverna din cauza intreventiilor lui Base ?
  UDMR nu depinde electoral Basescu, nu e subordonat (prin relatii de putere, cerc de interese, patronaj, etc.) de Basescu (asa cum insa pot fi, si sunt, unii din membrii PDL)

 8. Pingback: “UDMR este un partid toxic pentru Romania!”. Cum comentezi? « MaghiaRomania

 9. Un mesaj care circula pe internet, prin e-mail, impreuna cu linkul http://romaniainterbelica.memoria.ro/index.html

  „Portretul Romaniei Interbelice EXCEPTIONAL! Transmiteti-l tuturor copiilor din casele Dumneavoastra, pentru ca acum istoria se face in… „limba materna” a fiecarei nationalitati, cu carti primite din afara…, cu teoriile tarii de origine…, cu mesajele profund ostile MARI I ROMANII, care a stat ca un os in gat marilor puteri ale Europei !”

 10. Il invit pe OLorand sa comenteze un pic, mai putin faza cu limba materna intre ghilimele, dovada de neintelegere a termenului
  „Limbă maternă = limbă pe care o învață cineva din prima copilărie, de la părinți; limbă natală”

  • „(8) In invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale, disciplinele Istoria si Geografia Romaniei se predau in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana…”

   • art 45: „(13) Pentru elevii apartinand minoritatilor nationale, Ministerul … asigura manualele scolare, care pot fi: manuale elaborate in limba de predare a minoritatilor nationale si manuale traduse din limba romana sau manuale de import, avizate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pentru titlurile needitate din cauza tirajului redus.”

    Adica art 46/8 este foarte clar ca Istoria si Geografia se invata dupa programe si din manuale identice , 45/13 vorbeste despre manuale de import avizate de minister pentru manualele unde tirajul redus nu justifica tiparirea in tara, si nu cred ca asta s-ar putea aplica in cazul maghiarilor : numai in Cluj sint 11 mii de elevi maghiari, adica cite 900 sa spunem pentru fiecare an, adica 900 de exemplare necesare din fiecare manual…

    Curat manipulare.

 11. Intreaga Romanie (cu exceptia „romilor”) e in aceasi stare de „catastrofa demografica”, nu doar maghiarii.
  De fapt maghiarii chiar par sa aiba o mica revenire/cresterea a ratei natalitatii in ultimul deceniu (comparativ cu romanii desigur, romii au rata natalitatii de ~5-7 copii/femeie pe cand romanii si maghiarii ~1.5-1.7)

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/tokes-laszlo-comunitatea-maghiara-din-romania-este-intr-o-situatie-aproape-de-catastrofa-demografica-251937.html

 12. Imi pare rau sa dau citatul si mai ales linkul asta, dar…

  „Recensământul s-a terminat la sfârștiul lui noiembrie. Rezultatele acestui recensământ arată că s-a inversat o tendinţă veche de un secol, și pentru prima oară după o sută de ani procentul maghiarilor a crescut și pentru prima dată după 100 de ani procentul românilor a scăzut. Acesta este un lucru extrem de important, și în această problemă putem înregistra și include mulți ani, decenii de muncă și tot aici aparțin și investiţiile publice puse în aplicare pentru creșterea standardelor calitative de viaţă”
  Tamás Sándor, presedintele CJ Covasna

  http://agache-aurel.blogspot.com/2012/02/satisfactia-nereprimata-grofului-de.html

 13. de cealalta parte a barierei lingvistice, iata ce zice despre Secuime un preot ortodox de acolo:
  „Unde ați văzut dumneavoastră, în lume, o enclavă etnică în inima unui stat sau a unei națiuni? Nicăieri. Numai la noi există această anomalie artificial creată, de-a lungul istoriei.”
  http://tanasadan.blogspot.com/2012/02/marturii-despre-ultimii-romani-din-aita.html
  Si acum, exercitiu: imaginati-va ca cineva spunea acelasi lucru despre romanii, „enclava etnica” din inima „natiunii” secuiesti (orice ar insemna asta in secolul nostru). V-ar placea?

 14. si apropo de discriminare:
  http://tanasadan.blogspot.com/2012/01/dementa-totala-cj-harghita-condus-de.html?showComment=1327774660758#c7320433067364245971

  „În vederea sprijinirii culturii române din judeţ, autoritatea publică judeţeană
  a elaborat două variante de forme de finanţare. Una ar fi fost alocarea a 14,06% (ponderea locuitorilor de etnie română din judeţul Harghita conform datelor recensământului din 2002) pentru finanţarea nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, cu ocazia evaluării/selectării ofertelor culturale din cadrul „Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale pe anul 2012″, iar cealaltă variantă a fost aprobarea unui program separat cu un buget care respectă cota parte de 14,06% din suma totală destinată finanţării culturii din judeţul Harghita.

  Reprezentanţii comunităţilor respective – primarii din zona nordică a judeţului, consilieri judeţeni, lideri de partid şi ai bisericii ortodoxe – care au fost consultaţi printr-o scrisoare de către preşedintele consiliului judeţean, au ales a doua variantă.”
  |
  Dan Tanasa a sarit ca e discriminare. Asa sa fie?

  Ce zice legea: „Măsurile luate de autorităţile publice sau de persoanele juridice de drept privat în favoarea unei persoane, unui grup de persoane sau a unei comunităţi, vizând asigurarea dezvoltării lor fireşti şi realizarea efectivă a egalităţii de şanse a acestora în raport cu celelalte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi, precum şi măsurile pozitive ce vizează protecţia grupurilor defavorizate nu constituie discriminare în sensul prezentei ordonanţe.”
  http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=24161

 15. „pentru prima dată după 100 de ani procentul românilor a scăzut. Acesta este un lucru extrem de important”…”include mulți ani, decenii de muncă și tot aici aparțin și investiţiile publice puse în aplicare pentru creșterea standardelor calitative de viaţă”-Tamas Sandor

  –prostul pana nu-i fudul nu-i prost destul

  La recensamantul din 2002, in Harghita 84,6 % maghiari (14,1% români) iar in Covasna 73,8% maghiari (23,3% români)
  In 2002 în județul Harghita 278.483 de maghiari și 46.225 de români iar in Covasna 166.573 maghiari și 55.431 de români

  In 2012 avem in Harghita (84,8%) iar Covasna (73,6%).
  In intervalul 2002-2011 din județul Covasna au „disparut” 14786 de maghiari și 9871 de români, iar din județul Harghita 19868 de maghiari și 5794 de români.

  Munca la greu a UDMR-ului in ultimul deceniu.

 16. Probabil si ebraica, teza de masterat in anul 1993 la Studii Ebraice la „Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies din cadrul Universității Oxford”, despre textele post-Talmudice

  • –susţină un proiect de creare a unui cartier evreiesc în Capitală.

   ii ajuta Ungureanu acum, le face un ghetto daca asta isi doresc

 17. Eniko Vincze, universitara care s-a implicat pentru romii stramutati langa o groapa de gunoi*, candideaza la functia de rector UBB

  „Candidata la şefia Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi-a prezentat ieri oficial programul pe larg, în cadrul unei conferinţe de presă, unde a venit însoţită de susţinători din societatea civilă, precum şi de universitarii Norbert Petrovici, Cristina Raţ, de la Facultatea de Sociologie Socială, Plainer Zsusza, de la Facultatea de Litere, activi în interiorul unor organizaţii nonguvernamentale clujene. Responsabilul media al proiectului Multiversitate care promovează programul candidatei este Adrian Dohotaru, activist în numeroase organizaţii de profil. În sala care a găzduit lansarea a fost prezent şi politicianul Peter Eckstein Kovacs.”
  http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/eniko-vincze-guvernanta-democratica-si-politica-zero-la-ubb–83691.html

  *vezi, de pilda, aici http://www.cluj-am.ro/social/situatia-rromilor-de-la-pata-rat-din-ce-in-ce-mai-grava.html

 18. Israel-ul incepe deportarea a familiilor emigrantilor pentru ca sunt o amenintare la adresa „caracterului evreiesc” al statului– “A threat to the state’s Jewish character”

  E vorba si de sute de copii, 400-1200 :

  Allowing these children to stay in Israel „is liable to damage the state’s Jewish identity, constitute a demographic threat” –said Interior Minister Eli Yishai

  http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=257962

  • Lorand, ce scrie articolul despre frica romanilor din anii 90? Timpul meu e foarte limitat joi, dar as face din asta o postare.

   „Daragus Attila emlékeztetett arra, hogy a román turisták a kilencvenes években még tartottak attól, hogy Székelyföldön bántódásuk esik románságuk miatt. Ez a félelem azonban fokozatosan feloldódott, és az elmúlt években tartott székelyföldi gasztronómiai fesztiválok igazi áttörést eredményeztek.”

 19. @OLorand Am o traducere „Daragus Attila îşi aminteşte că turiştii români, în anii 1990 aveau încă reţineri că în Ţinutul Secuiesc vor fi agresaţi din cauză că sunt români”” E insa ciudat, ca traducatorul automat imi vorbea de „minciuna” in textul asta

  Daragus Attila emlékeztetett arra, hogy a román turisták a kilencvenes években még tartottak attól, hogy Székelyföldön bántódásuk esik románságuk miatt. Ez a félelem azonban fokozatosan feloldódott, és az elmúlt években tartott székelyföldi gasztronómiai fesztiválok igazi áttörést eredményeztek.”

 20. Cam de o luna am lansat o pagina dedicata chestiunilor minoritare maghiare pe blogul meu: http://reccsman.wordpress.com/pro-minoritates
  Astfel, va invit s-o vizitati din cand in cand! Pana acum am scris saptamanal, sper sa o tin tot asa. De obicei scriu in limba maghiara, dar stiu ca e foarte important sa comunic si in romana asa ca am si scris un articol deja…
  Carora le-a placut sunt invitati sa se inscrie la newsletter (scriindu-mi un mesaj daca nu se descurca altfel) sau sa urmareasca blogul prin RSS ca sa nu piarda niciun articol de acum incolo. Si, bineinteles sa „dea la tot poporul” – vorba lui olahus.

 21. off topicuri proaspete

  Romania blocheaza aderarea Serbiei la EU pe motivul drepturilor vlahilor din Timoc

  hotnews.ro/stiri-esential-11586261-romania-hotarata-blocheze-statutul-candidat-serbiei.htm

  PPMT-(Tokes si T.Toro) le acorda romanilor autonomia culturala

  hotnews.ro/stiri-politic-11597337-toro-tibor-fost-ales-presedinte-partidului-popular-maghiar-din-transilvania-platforma-autoguvernare-speciala-pentru-tinutul-secuiesc-autonomie-culturala-pentru-romani.htm

  Dupa suprafinantarea (nebugetare, mascata) a primariei Ciuc prin metoda acordarii de licente de exploatare (ce vor fi apoi re-acordate unor firme de exploatare proporiu zise si urmata de incasarea unei parti din profit de catre primarie)…

  deci dupa asta, UDMR se intoarce la problema UMF Targu Mures– „facultate integral maghiara or bust”

  hotnews.ro/stiri-politic-11596437-marko-bela-ori-rezolvam-problema-legii-educatiei-ori-vedem-daca-vom-continua-acest-guvern.htm

  • Cu Serbia: Ungaria a reusit la fel sa se schimbe o lege privind restitutiile, care excludea pe toti cei ce au fost inrolati in armata maghiara in WWII. Modificarea exclude numai pe cei gasiti vinovati de crime.

   Licente de exploatare: se face mare tam-tam, cind colo se refac niste izvoare de apa minerale ce existau in inainte de crearii „pietei Aplauzelor” (Taps tér) cum numesc in gluma localnicii centrul „comunist”: http://www.erdely.com/turizmus.php?id=102107&cim=borvizkutat_epitenek_csikszereda_kozpontjaban.

   Autonomie culturala pentru romani: ar fi bine daca am putea arata noi maghiarii un model de tratare a minoritatilor in Tinutul Secuiesc (multilingualitate reala, access la joburi, la fonduri, etc). Da, au fost colonizari masive in trecut, dar urmasii lor vor fi tot aici o vreme buna, vor nu vor unii.

 22. „Numele nu te ajută să stabileşti etnia unui om”. Este explicaţia primarului din Sfântul Gheorghe, Arpad Antal, pentru faptul că în primăria pe care o conduce nu există nici un angajat român.
  Intr-un municipiu în care peste 20% dintre locuitori sunt de naţionalitate română, toţi cei 119 de funcţionari publici, angajaţi ai primăriei, sunt de etnie maghiară. E realitatea din Sfântu Gheorge pe care primarul o consideră o dovadă de normalitate.

  http://www.antena3.ro/romania/motivare-halucinanta-a-primarului-din-sfantu-gheorghe-vezi-cum-explica-ca-nu-are-nici-un-angajat-roman-157382.html

  • De acum incolo devine totul „critic” pentru Romania, ~250 000 de romani e mult in conditiile in care am pierdut 3.6 milioane in 20 de ani, iar rata demografica e catastrofala. Suntem iar la populatia din 1966, si in cadere libera.

   Va trebui sa aiba loc o schimbare profunda, de natura culturala, in Romania daca e supravietuim in sec. 21.
   Se va intampla in curand, 2-3 ani, deja se vad semnele in toata Europa. Posibil o revenire a conservatismului si traditionalismului de tip crestin-ortodox, sau altceva dar va avea loc o abandonare a „liberalismului”.

 23. –ai fost foarte vehement spunind ca criteriul etnic trebuie exclus numai performanta conteaza.

  Ai uitat ce am spus. Am spus ca probabil situatia la judecatori, procurori etc. se datoreaza faptului ca nu sunt multi maghiari ce urmeaza facultatea de drept. Asta e impresia mea, poate faptul ca facultatea e in limba romana ii face sa nu se inscrie. Asa ca nu stiu ce procent de juristi maghiari exista in Ardeal/Secuime, ca sa putem vorbi de discriminare.

  Iar la medicii UMF TgMures pare sa fie alta problema (daca spune adevarul Copotoiu)

  –„S-a ajuns la această situaţie pentru că şi acum la admitere am scos posturi pentru linia maghiară, la şase discipline, şi nu s-a prezentat nimeni, niciun maghiar. Şi de aceea câteodată îi cert pe colegii maghiari, că nu se interesează să-şi aducă cadre didactice să ocupe aceste posturi. Acest lucru nu vă pune semne de întrebare? Nu mă întrebaţi de ce nu vin cadre didactice maghiare la examen, întrebaţi-i pe colegii de la secţia maghiară. Au venit şi le-am scos unde au dorit, de câte ori au dorit, câte posturi au dorit, la concurs – nu se ocupă”, a afirmat Copotoiu.

  http://www.jurnalul.ro/observator/tensiuni-interetnice-la-umf-targu-mures-vezi-de-ce-print-592377.htm

  –Cati maghiari vezi aici (Cluj)–0 din 71 la functii de conducere…functionari publici mai gasesti, dar in numar infim

  De acord aici, n-au cum sa fie romanii 100%, aici e vorba de ‘ethnic networking’ nu de competenta

  • @”Asa ca nu stiu ce procent de juristi maghiari exista in Ardeal/Secuime, ca sa putem vorbi de discriminare.”

   Astept pe cineva care e maghiar si care a incercat sa ajunga judecator/procuror sa ne explice care e situatia. Nu cunosc sistemul, poate e discriminare poate nu. Poate maghairii ocolesc profesia la fel cum fac cu cea de politist.
   Nu par sa fi fost candidati pe locurile rezervate „maghiare” la academia de politie, s-a intrat cu media 5.00 (banuiesc ca si pe acele locuri au concurat de fapt romani care stiau ceva maghiara).

   • Ceea ce iti pot spune ca absolvent al Fac. de Drept UBB Cluj e ca rata studentilor maghiari a fost peste 10% din totalul celor admisi, promotia 2006-2010. Iar la absolvire din cate imi amintesc aceasta rata a fost si mai ridicata, dovedind ca maghiarii din promotia mea au fost printre mai buni. Eu am terminat printre primii 20 din 450, iar un prieten de al meu ajuns cel mai bun din promotia sa (2005-2009). Deci nu asta e problema. Problema a fost cu unii profi mai sovini si la admiterile in barou, INM, etc. Acolo gasesti discriminare, cata vrei.

  • Ovidiu: imediat cauti scuze cind e vorba de etnia ta. Asta se cheama STANDARDE DUBLE in termeni mai civilizati.

   Hai sa vedem datele: exista judecatori maghiari, unii ajung la pozitia de vice sau in colegiul de conducere, dar TOATE cele 5 tribunalele din Harghita sint conduse de romani? La tribunalul din Odorhei doar presedinta este romanca, restul sint maghiari. In Covasna 1 din 4 conduse de maghiari (1 nu sint sigur: nume maghiar, prenume roman). In Mures TOATE cele 7 conduse de romani. Nici nu ma uit la alt judet. Chiar nu cred ca atit de putini juristi maghiari incit sa ajunga NUMAI la nivel de vice, sau la numai un singur caz de presedinte de tribunal. Se pare ca sintem mai slabi la cap: de vice sintem buni in multe locuri, dar de presedinte nu. Sau ceva miroase aici a…

   Eu admit ca vad o discriminare la primaria Sf Gheoghe: imaginea ei negativa printre romani face ca foarte putini romani sa candideze (daca as fi roman, nu as candida…), s-au cind candideaza, e musai sa fie preferati cei maghiari, ca altfel nu ajungi la 0 (sau 1: am vazut un reportaj pe DunaTV cu cineva care s-a declarat romanca in limba romana, tot nimic).
   E chiar asa de greu sa admiti ca exista discriminare si la romani???

   • Cit priveste UMF: ma induiasat stradania perpetua a rectorului de a gasi cadre maghiare. Este mihnit probabil ca nu reuseste sa gaseasca numai slabi care pot sa avanseze NUMAI la gradul de pro-: prorector, prodecan.
    Trei facultati: toate cu decan roman, prodecan maghiar. Nici din greseala sa fie invers…

   • Am scris ca sunt de acord cu tine ca exista la primaria Cluj (71 din 71 toti romani).

    Cu judecatorii/procurorii nu sunt de acord cu tine. Si mi se pare ca nici UDMR nu vede lucrurile asa de simplu (discriminare) cum le vezi tu ci mai aproape de felul cum am argumentat eu :

    Borbely a precizat ca, asa cum s-a initiat campania de atragere a minoritarilor maghiari in structurile Ministerului de Interne in aceasta vara, o campanie similara ar putea fi organizata si pentru justitie, pentru ca exista un cadru propice, respectiv linia maghiara de studiu de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

    http://www.divers.ro/eveniment_ro?wid=37453&func=viewSubmission&sid=5073

    Iar cu functiile de decan/rector la UMF Tg.Mures, ele se obtin prin vot iar acolo la UMF se pare ca se voteaza „etnic” (60/40 raportul profesorilor) nu profesional.
    E discriminare etnica in alegerea lor, evident. Nu e bine dar nu cred ca maghiarii ar face altceva daca ar fi ei in majoritate. Nu cred, de exemplu, ca ar vota un primar roman intr-un oras in care ei sunt majoritari.
    Sa speram ca va apare facultatea maghiara separata la Targu Mures si se va rezolva de la sine. Dar o sa fie ceva mai greu de separat apoi si orasul.

  • Romanii: sa nu se puna placute cu denumiri ale strazilor bilingve la Oradea ca este ILEGAL (conform comisiei judirice a primariei Oradea)??? http://kronika.ro/index.php?action=open&res=61043
   Sint sigur ca nu exista o lege care interzice asta, chiar mai mult in spiritul legii administratiei cu inscriptionare bilingva peste pragul 20% s-ar putea aplica si aici.
   Un exemplu din Alesd unde exista pentru 16%! maghiari…: http://erdely.ma/ujkepek/2012/01/nagy/2850054.jpg
   La Halmeu (Satu-Mare) inscriptii cu denumiri traditionale: http://www.kronika.ro/popup/popup.php?gid=9373&kep=halmi_utcatablak.jpeg_090813.jpg .

   • iti spun eu ca jurist minoritar ca nu e nimic ilegal in placutele bilingve. chiar este recomandat de o conventie internationala ratificata de Romania in 1993. in Oradea fiind peste 20%, lipsa tablitelor bilingve este doar consecinta interpretarii abuzive/aberante a legii 215/2001 care obliga inscriptionarea in localitate, referindu-se in mod explicit la indicatorul de intrare/iesire a localitatilor, precum si la placutele institutiilor publice, dar nu interzice nicidecum placutele strazilor.

   • Da, e ciudata citeodata diferenta substantiala de interpretare a legilor:
    – la maghiari in general (sintem „kuruc” = rebeli): – e legal cea ce nu este interzis de lege
    – la multi romani: e legal cea ce scrie in lege expressis verbis

 24. Pingback: Cand ungurii “au cele mai multe drepturi”. Chiar si cel de a nu avea placute! « MaghiaRomania

  • Si eu m-am gandit sa scriu despre aia, apoi am renuntat pt ca nu cred ca merita efortul. E o chestie de chichite. Si in Ungaria sunt minoritati, dar toate spoturile de interes public/social se refera la unguri. Adica Ungaria e a ungurilor buni si harnici. Cam aceeasi poveste peste toata lumea, deci cam greu sa ne luam de asta.

 25. The survey showed that of Muslims living in Germany who were not German citizens, 52 percent favored integration, while 48 percent “strongly leaned toward separation” and clearly rejected German majority culture.
  Hans-Peter Uhl, the domestic affairs spokesman of the CDU/CSU faction in the German parliament, the Bundestag, told the Neue Osnabrücker Zeitung that the high number of Muslims who don’t want to integrate is “alarming.”

  http://www.thelocal.de/society/20120301-41079.html

 26. un interesant interviu cu Viktor Orban :

  Orban criticised the European Union for giving up the continent’s “strength arising from Christian culture” and blamed political correctness for leaving behind “all those things necessary to stay a dominant civilisation”.

  Orban insisted that apart from interpretations of European development suggesting that the continent was progressing “from religion to secularisation, from a traditional family to a multiform model, from nation states to internationalism” there were contrary interpretations and the controversy was about which one was progressive or reactionary.

  Answering a question why he thought nationalism could revive Europe, Orban said “nations without character or ambition cannot help the European community become great”.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/viktor-orban-im-gespraech-es-gibt-ein-verborgenes-europa-11671291.html

 27. the notoriously anti-semite C.Vadim Tudor has learnt English :

  “Hungarians are genetically subservient. They do not feel the slightest remorse for the gravest of historical crimes, they shift their responsibility to others and always put the blame on others.They are unable or unwilling to learn … they envy and, if possible, kill those who succeed in life through work, learning and innovation,” he said in the article.”

  http://www.politics.hu/20120307/fidesz-official-rejects-charge-of-anti-semitism-in-stripping-asylum-seeking-author-of-honorary-citizenship/

  • Cite partide politice etnice sint in tarile civilizate din Europa Ovidiu? Sa incep sa dau citeva exemple sau le stii si tu?

   • –Cite partide politice etnice sunt…

    Partide pot sa fie, important e sa nu fie votate de intreaga comunitate.
    Adica ce spui tu nu schimba cu nimic faptul ca votul etnic, loialitatea politica exclusiva etnica, e discriminarea blatanta a celor de alta etnie si deci delict penal.

    Tokes, for instance, trebui adus in atentia CNCD si sanctionat pentru ca, in mod repetat, incita comunitatea maghiara din Targu Mures sa discrimineze cand tot repeta ca anul asta trebuie anul sa iasa un primar un maghiar acolo.

    E bine sa fim clar intales, e delict penal. De exemplu, Gheorghe Becali a fost sanctionat de CNCD recent cu amenda de 3000 RON pentru declaratia :

    „Am fost scarbit cand am vazut ca mii de romani au iesit in strada ca sa-i ia apararea unui arab impotriva presedintelui Traian Basescu. Chiar daca ar fi gresit Basescu, n-ai voie sa-i iei apararea unui arab! M-am uitat cu scarba la televizor! Mi-e scarba de romanii care au iesit in strada! Arafat sa se duca la el in tara, la arabi, acolo! Cum sa tin cu un arab impotriva presedintelui tarii mele? Sa nu mai puna ministru arab in viata lor!”

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11691103-gigi-becali-amendat-pentru-discriminare-cazul-raed-arafat.htm

    Adica incitarea la loialitate etnica e delict.

    Sau teoria asta cu „discriminarea” se aplica doar atunci cand e vorba de solidaritatea etnica a romani dar nu si atunci cand e vorba de rasismul tiganilor si nationalismul maghiarilor ?


    PS- glumesc, imi bat joc, relax

 28. Cenusareasa- in limba „rromani”

  ‘Cinderella’ slave girl, 7, smuggled into the UK for a better life was beaten and forced to sleep on the floor by Romanian gypsy couple who claimed to be looking after her
  And it emerged that her tormentors’ children had also sexually abused another man who was trafficked over to the UK.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2112524/Cinderella-slave-girl-7-smuggled-UK-better-life-beaten-forced-sleep-floor-Romanian-gypsies.html

  Fetita a fost luata de la mama ei dupa ce Aurel Zlatea, in varsta de 45 de ani, si sotia sa Alexandra Oaie, in varsta de 44 de ani, au mintit ca va avea o viata mai buna.
  Tiganii romani Aurel Zlate si Alexandra Oaie, cunoscuta sub numele de Ferma, au fost gasiti vinovati de traficarea fetitei in octombie 2010 cu intentia de a o exploata. Sentinta in cazul lor este asteptata vineri. Cuplul, care are opt copii si traieste din ajutoare sociale, a fost declarat vinovat si de neglijenta si rele tratamente aplicate fetitei in timp ce aceasta era in grija lor.
  Familia are o serie de condamnari la activ pentru furt din magazine, tentativa de furt si atac, infractiuni comise in 2003

  „Ferma se comporta cu ea foarte urat. O lovea, o punea sa faca lucruri pe care o fetita de sase sau sapte ani nu ar trebui sa le faca. Matura, cara molozul din zona de constructie, era ca o sclava (…). Shimba lenjeria, ii hranea si le umplea sticlele, hranea animalele”, a explicat el.
  „Ea o lovea in cap, tipa la ea si o injura. Ceilalti copii o bateau ca pe un covor. Era la fel ca Cenusareasa, nu i s-a permis sa mearga nicio zi la scoala”, a adaugat el.

  hotnews.ro/stiri-diaspora-11705671-fetita-romanca-varsta-sapte-ani-dusa-marea-britanie-abuzata-familie-tigani.htm

 29. Salut tuturor!
  In sfarsit v-am gasit!
  V-am cautat destul de mult, apoi intr-un moment mai inspirat am cautat pe Google „prietenia romano-maghiara”… Si iata…

  Am citit multe forumuri, comentarii la articole legate de romani vs. unguri, pline cu ura fata de celalalt, cu „lupte verbale” acerbe, multa amaraciune si doar din cand in cand o scanteie rara de buna vointa si luciditate.

  Mi-am zis ca trebuie sa existe si pe internet (ca doar in viata de zi cu zi sigur exista, fiindca am colegi romani pe care oricand le-as primi frati) oameni care sa fie dornici de o convietuire fericita intre noi, romani si maghiari.
  M-am gandit ca is „nevoit” sa creez eu un site pt munca nostra pe tema prieteniei maghiaro-romane, dar ma bucur tare mult so vad ca existati deja de mai bine de doi ani!
  Ma simt ca si cum as fi sosit acasa.

  Zoltan,
  din Kolozsvar

 30. Primarul Sf Gheorghe, apropo de acuzatia ca nu da bani pentru organizarea sarbatorii de 1 decembrie
  „La capitolul reproșuri și regrete, Antal a vorbit despre faptul că şi-ar fi dorit ca din postura de consilier local echilibrat pe care şi-a asumat-o Guruianu, acesta să sară în apărarea adevărului. „Eu sunt o persoană atacată deseori de media centrală. Mai nou am fost acuzat că Primăria Sfântu Gheorghe dă bani doar pentru organizarea evenimentelor din 15 Martie și nu dă deloc pentru cele de 1 Decembrie. Mă așteptam ca Mădălin (Guruianu, consilier local PNL -n.m), care știe că acest lucru nu este adevărat, să mă apere, vorbind despre situația corectă, de fapt care există de patru ani.”
  http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=29914

 31. Zilele trecute au fost doua spectacole D’ale Carnavalului ale Teatrului Radu Stanca din Sibiu in regia lui Silviu Purcarete. Unde? La Teatrul National din Budapesta cu subtitrare!

  Simbata seara sala era arhiplina, spectacolul extraordinar, publicul in hohote „during” si in extaz la sfirsit. Subtitrarea insa nu putea da inapoi nicicum „izul” textului lui nea Iancu: „Catindat”, „mi-e naturelul simtitor”…

  Cine are o ocazie, sa nu rateze spectacolul: http://www.tnrs.ro/focus/d-ale-carnavalului-in-regia-lui-silviu-purcarete-vesteste-primavara-la-budapesta

  (Spectacolul a fost in cadrul Festivalului Primaverii din Budapesta, organizat in colaborare de Institutul Cultural Roman cu Teatrul National din Budapesta)

 32. Stiu blogul tau de ceva vreme, am urmarit unele stiri despre Tinutul Secuiesc si prin presa, asa am ajuns sa aflu de initiativa .sic , domeniul secuiesc de internet. Am aflat ca nu s-au strans suficiente semnaturi si nu s-a concretizat initiativa SZNT pentru domeniul .sic, asa ca am inregistrat un domeniu, szf.ro si m-am gandit sa ofer gratuit domenii de genul website.szf.ro, eu le-am numit domenii regionale secuiesti. De fapt era singura abreviere ramasa, m-am interesat si de alte posibile abrevieri pentru alte regiuni. Nu stiu cat de buna e initiativa, e o idee cat se poate de simpla, necomplicata, oricine probabil ar fi putut face asta, intr-o vreme era un serviciu ro.tl, mai e ro.im de la Globehosting dar nu e gratuit, poate cei ce nu vor sa plateasca pentru un domeniu, aproximativ 30 de euro, un domeniu .ro, vor fi interesati. Asta e asa ca idee, daca intereseaza pe cineva vreun domeniu (subdomeniu).szf.ro sau mai multe ma poate contacta. Ideea e sa aibe lumea un site cat de cat ok macar acum la inceput, in plus cu cat sunt mai multe siteuri ok se creaza o imagine mai buna. Pentru cereri domenii .szf.ro http://www.szf.ro , se accepta siteuri in maghiara, romana etc doar ca, macar in prima faza sa aibe legatura cu Tinutul Secuiesc, de asta le-am numit regionale.

  • Din pacate nu vb. foarte bine romaneste dar totusi incerc sa expriim parerea mea/noastra. Nu inteleg de ce vorbiti despre „trianonmanie” ?
   Situl nostru promoveaza Asociatia ” Erdelyi Magyarsagert” ( Pt. magharii din Transilvania)

   Scopul asociaţiei intr-adevar este realizarea unor activităţi de interes comunitar maghiara, si anume:

   sprijinirea învăţământului de toate gradele în limba maghiară
   susţinerea şi promovarea activităţilor culturale ale comunităţii maghiare
   salvarea si ingrijirea folclorului local si culturii maghiare
   sprijinirea familiilor cu dificultăţi materiale;
   subventionarea persoanelor bolnavi si batrani
   păstrarea, salvarea şi întreţinerea monumentelor istorice şi plăcilor comemorative, amplasarea de astfel de plăci sau monumente commemorative
   sprijinirea tinerilor talentati de etnie maghiară
   organizarea de diverse manifestări culturale şi sportive
   îmbunătăţirea comportamentului civic

   Asociaţia va avea următorul obiect de activitate

   sprijinirea activităţilor culturale si bisericeşti;
   sprijinirea şi organizarea manifestărilor artistice şi a festivalurilor tematice;
   organizarea de expoziţii artistice, festivaluri şi diverse întâlniri;
   organizarea comemorarii a diverselor personalităţi aparţinând istoriei şi culturii maghiare;
   sprijinirea examenelor medicale, organizarea colectarii (materiale) pentru acoperirea operatiilor medicale;
   contribuirea la crearea de condiţii favorabile pentru rămânerea pe locurile natale, în vederea împiedicării tinerilor să emigreze;
   dezvoltarea relaţiilor cu localităţi înfrăţite;
   sprijinirea taberelor de copii, simpozioanelor, cercurilor practice şi a cercurilor culturale;
   organizarea de cluburi sau serate literare, muzicale sau de divertisment;
   organizarea excursii;
   organizarea de cursuri de calculatoare, informatica pentru exploatării calculatorului atât pentru copii cât şi pentru adulţi;
   educarea copiilor şi tinerilor în spiritul respectului faţă de mediul înconjurător;
   întocmirea de proiecte pentru accesarea de fonduri în vederea realizării scopurilor asociaţiei;
   organizarea de diverse concursuri, competiţii;
   asigurarea transportului elevilor care vor sa înveţe in limba maghiara (de la domiciliu, către scoli cu predare in limba maghiara);
   Stimularea tinerilor talentati;
   premierea copiilor cu rezultate remarcabile;
   îndeplinirea oricăror alte activităţi licite, care contribuie la păstrarea identităţii comunităţii maghiare.

   Ca sustinam numai cultura si invatamantul maghara asta deja inseamna si tranonomanie???

   La lincul respectiv de mai sus o sa gasiti niste semne si indicatoare bilingvistice cum e exmpl. „Fumatul Interzis/ Dohanyozni Tilos” sau „Dohanyozni Tilos/ Fumatul interzis”.

   Eu cred ca ar trebuie sa fie ceva normal sa folosim aceste indicatoare acolo unde romani si magharii traiesc impreuna,

   Dar daca voi credeti ca ce credem noi e numai un „vis” foarte prost si folosirea acelor indicatoare exmpl in „Secuime” e ceva inormal atuncia iti cer scuze pt. sovinismul nostru.

   Cu respect
   Aszalos Istvan, presedinte
   Asociatia „Erdelyi Magyarsagert”

 33. pe 6 mai au fost alegeri pentru parlamentul landului Scheswig-Holstein. Partidul minoritatii daneze (si a frizilor) Südschleswigscher Wählerverband (SSW) a luat 4,6% si cum este EXCEPTAT de pragul de 5% ca partid minoritar a intrat din nou in Landtag. Se pare ca va sprijini din exterior iarasi guvernul local.

  De notat numele partidului: „Sudscheswig” face aluzie la faptul ca exista un Nord-Scheswig care dupa WWI a fost „dat” Danemarcei (au fost si referendumuri, sudul a votat pentru Germania, nordul pentru Danemarca).

 34. Sa comparam programul zilelor
  – Cluj/Kolozsvar: bucataria maghiara, gala Operelor comune si Ordogtergye la spectacolul folcloric (1 din 12 participanti) . Site unilingv, brosuri idem.
  http://www.ziledecluj.ro/program/programul-zilelor-municipiului-cluj-napoca-editia-a-ii-a/

  – Sepsiszentgyorgy/Sf-Gheorghe: site trilingv (Clujului nici engleza nu-i trebe), programe: icoane traditionale ortodoxe, diplome de onoare pentru comunitatea romaneasca, Teatrul Andrei Muresanu, Teatrul Bulandra, Rares Totu Blues Trio, Trupa Taxi, Trupa Celest, F.A.N., Marcian Pertescu & Trenul de noapte, Stroke69, Iris si Felicia Filip, Expoziţia Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe, si altele
  http://www.zilelesfantugheorghe.sfantugheorgheinfo.ro/szentgyorgynapok__1.html

  Poate nici la Szentgyorgy/Sf Gheoghe nu ies cei 24%, dar la ce se face la Cluj/Kolozsvar…
  In plus consiliul local a REFUZAT sa considere Zilele Maghiare de la Cluj/Kolozsvar o festivitate oficiala a orasului! A fost vot pe tema, si consilierii au respins initiativa!)

 35. Pentru un pumn de cenusã! – statul român a fãcut o adevãratã desfãsurare de fortã (parcã eram în Afganistan) cãutând un pumn de cenusã – + declaratii româno-evreiesti : „vau-vau vau” – „Savai” autoritãtilor, atâta teamã de un pumn de cenusã? doar pot sã dau cu presupusul cât de îngroziti sunteti când vã gânditi la cei vii – atâta „muscã” aveti pe cãciulã? Dar ati fãcut un mare bine! Ati atras atentia tuturor maghiarilor din Tinutul Secuiesc ( cred cã din întreg arealul transilvan) asupra poetului, pentru noi „apostol”, Nyírõ József – astfel cei care nici nu au auzit de EL (si ãstia erau majoritari, recunosc si eu printre ei) au aflat de încã un erou al neamului si le-ati fãcut curiosi sã caute si sã facã cunostintã cu operele sale!! Bravo! Multumim!

  In atentia lui dl. Victor Ponta (lb. maghiara)
  http://siculorum.wordpress.com/2012/05/27/victor-ponta-urnak-romania-miniszterelnokenek/

  • Nu e vorba de un „pumn de cenusa”, ci de modul cum s-au folosit de el autoritatile maghiare. Nu se impotrivea nimeni daca se dorea doar o ceremonie privata, discreta.

 36. In atentia lui dl. Victor Ponta

  Excelenta,Domnule prim ministru.

  Eu ca cetatean ungar as dori sa exprim inalta pretuire si multumire ,cu privire la cele intamplate in zilele trecute Deciziile dvs.care aduc contributie la construirea dezideratelor natiunii maghiare.

  1/Daca dvs.nu faceati acele demersuri impotriva maghiarimi la care suntem si noi martori.Am crede ca tara dvs.intrerupand scurta istorie si traditiile ca face parte din europa .Prin initiativa primarului din Odorheiul Secuiesc ati scutit lumea intreaga de aceasta convingere gresita,si ati dovedit ca sunteti la acelasi nivel de pe vremea unirii Moldovei cu Muntenia .Fiind ca dvs. nu sunteti adeti ai dezimformarii….

  2/Daca guvernul Roman condus de dvs.nu intervine impotriva ultimei dorinte alui Nyiro Jozsef privind inmormantarea acestuia,atunci milioanele de cetateni maghiari nu ar avea cunostinta de inalta valoare al scriitorului secuio- maghiar. Prin urmarea actiunii guvernului pe care o conduceti toti cei care o cunosc si cinstesc munca si literatura a lui nyiro va sunt recunoscatori pentru ca ati atras atentia intregii natiuni maghiare asupra valori acestui mare poet.

  3/Daca guvernul dvs.prin initiativa primarului din Odorheiul Secuiesc nu o numeste fascist ,nu ar fi stiut maghiarimea ca Nyiro Jozsef nu a fost fascist,ci doar conform juramantului era un politician loial fata de tara lui. Nyiro in contextul politic al acelei situati din europa a refuzat sa se supuna ocupatiei sovietice care stapanea ungaria .nu a vrut sa lase nici fractiunea de principiu bine stiut de dvs.

  4/Daca guvernul dvs nu amesteca maghiarimea cu otrava antimaghiara din bucuresti,atunci sufletul,credinta,cultura al maghiarilor ar fi fost scufundat ,iar acest lucru ar fi avut consecinte grave asupra natiunii maghiare.Dvs. ca descendent demn a lui Nicolae Ceausescu distrugatorul de sate ati reusit sa reinviati unitatea natiunii noastre.Multumim pe acesta cale si acest lucru.

  5/Daca prin ordinul dat de guvernul dvs.catre serviciile secrete care au controlat si oprit masinile cu nr de ungaria ,si au retinut pentru un scurt timp pe un membru al diplomatiei maghiare.Am crezut ca a trecut vremea instrumentarilor antieuropene ale securitatii ,doar acum suntem convinsi ca lucrurile nu stau asa. Suntem atenti in continuare ca instrumentele comuniste folosite zi de zi sa le dejucam,si ca suntem la zi cu regurile jocului dumneavoastra de stanga .Guvernul pe care o conduceti au facut in decursul a catorva zile foarte multe pentru cultura,credinta ,si ,unirea natiunii maghiare.deorece natiunea maghiara atunci se simte unit cand este atacat trecutul,respectul de sine le sunt incalcate.

  Dumneavoastra ati facut tot ce va era in putinta ca sufletul,credinta,si constiinta nationala sa se trezeasca in ungurii din ungaria.Dovada sta ca eram asa de multi ca niciodata la Sumuleu Ciuc,multumita atacurilor bine organizate si tintuite catre natiunea,trecutului si respectului nostru de sine .Guvernului si muncii dumneavoastra va doresc intelepciune,iar natiunii maghiare si secuesti ascensiune sa sa fie mai uniti.Urnele confiscate de la automobilistii maghiar sa le folositi impreuna cu guvernul dvs.

  Cu stima: Stoffan Gyorgy

 37. „Harghita şi Covasna mai bune la română ca Ilfov!” :
  http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/social/bac-2012-harghita-si-covasna-mai-bune-la-romana-ca-ilfov-101020.html.
  Extremistii astia din Ilfov nu vor si nu vor, domnule, sa invete limba oficiala a statului. 🙂

  Detalii din Harghita: 1010 elevi au reusit nivelul experimentat, 703 avansat, 873 mediu, din cei 2586 care s-au prezentat la examen.
  http://itthon.transindex.ro/?hir=29690 (in limba maghiara)

 38. Triunghiul Bermudelor si multi-culturalismul Ardelean maghiaro-romano-evreiesc

  Elie Wiesel a inapoiat Ungariei ordinul Marea Cruce, primit in 2004, ca urmare a participarii presedintelui Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, la ceremonia organizata in Romania in memoria lui Jozsef Nyiro

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-12558801-laureatul-premiului-nobel-pentru-pace-elie-wiesel-returnat-ungariei-ordinul-marea-cruce-dupa-ceremoniile-onoarea-lui-jozsef-nyiro.htm

  Wiesel s-a nascut la Sighetu-Marmatiei in 1928

 39. Isterie anti-maghiara

  Six Jewish organisations and federations have called on the government to revise the national curriculum and remove four “anti-Semitic” writers from it.

  The writers in question, Jozsef Nyiro (1889-1953), Albert Wass (1908-1998), Istvan Sinka (1897-1969) and Dezso Szabo (1879-1945) spread “the contagion of anti-Semitism,” the organisations said in a statement.

  http://www.politics.hu/20120626/jewish-groups-call-on-government-to-remove-alleged-anti-semitic-writers-from-national-curriculum/

 40. stiri despre urmasul lui Gigi Frunda (Matia Levente) si lupta PSD(m) impotriva ANI :

  ….
  Curtea Constituţională a respins, marţi, excepţiile de neconstituţionalitate la Legea ANI invocate de deputatul UDMR de Cluj Mate Andras,

  Spre deosebire de magistratul ieşean Camelia Acrâşmăriţei, care a cerut Curţii Constituţionale (CCR) să se pronunţe doar asupra unui singur articol din Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, deputatul Máté András a invocat neconstituţionalitatea, parţială sau totală, a nu mai puţin de 18 articole care obligă deputaţii să-şi facă publice declaraţiile de avere şi de interese, sau să le menţină pe pagina de internet încă trei ani după încetarea mandatului.
  ………

  • Eu nu văd niciun interes personal al lui Markó în retrocedarea clădirii respective pentru că reclamantul nu este Mun. Sf. Gheorghe, ci locatarii (fam. Benedek) care parcă erau dați afară odată ce Biserica Reformată a primit clădirea înapoi.
   Nu văd ce motiv ar fi putut avea să dăuneze interesului public al orașului odată ce acesta este tot în mâinile UDMR, iar tocmai Biserica Reformată este într-o strânsă legătură cu gașca politică a lui Tőkés.
   Deci, deși nu țin cu niciunul dintre cei implicați în proces, m-a surprins enorm de mult decizia instanței.

   • –odată ce Biserica Reformată a primit clădirea înapoi.

    Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. ..

    Prin aceste fapte, acuzatii au prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului.

 41. Așa, și? reiese din aceste rânduri motivația/interesul/cauza acuzaților de a prejudicia statul? Nu și nu prea cred că există…

 42. –reiese din aceste rânduri motivația/interesul/cauza acuzaților de a prejudicia statul?

  poftim ? tu crezi ca fost din gresela, sau un act in stare de somnabulism ? e „abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată”

 43. D’ale minoritati la fotbal: aseara iarasi a aparut un steag catalan la sarbatorirea victoriei Spaniei:

 44. ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O lovitură de stat mafiotă
  Autor: Ion Cristoiu
  ”Mi-am realizat/ Toate profețiile/ Politice./ Sînt fericit ..” – așa sună versurile, devenite celebre, ale lui George Bacovia, din poezia Cogito, apărută în revista Steaua, nr. 3, martie 1956.

  Suspendarea lui Traian Băsescu, pregătită, potrivit regiei ticluite de gușteri, e doar un moment, penultimul, din planul care vizează salvarea penalilor din ghearele Justiției.
  E suficient să vezi veselia în care UNPR, partid creat de Traian Băsescu din spuma Nimicului, a votat ieri, și ipocrizia ungurească prin care UDMR a asigurat cvorumul ca să înțelegi că pentru mafioți cumințirea Justiției e o chestiune de viață și de moarte.

  Cu un PDL în curs de autodizolvare, cu un UDMR şantajat de situaţia lui Laszlo Borbely, cu un UNPR tras pe sfoară de acorduri secrete pe care PSD nu le va respecta în veci, cu un grup al minorităţilor cumpărat din cap pînă-n picioare şi un Traian Băsescu bărbierit de prerogativele constituţionale, Guvernul USL putea să facă ce voia.

  www(punct)evz(punct)ro/detalii/stiri/romania-lui-cristoiu-o-lovitura-de-stat-mafiota-990259.html

 45. Bunatatea asta de Kelemen (si UDMR in general dupa anul 2000).
  Imi aduc aminte cand Kelemen a intrat in prim planul vietii politice, in iunie 2009 cand UDMR alaturi de PSD si PNL au votat impotriva ridicarii imunitatii lui Nastase.

  Kelemen Hunor a afirmat ca „luam in calcul sa fim prezenti si sa votam”.
  In plus, presedintele UDMR a spus ca „sunt foarte multe motive” pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

  http://www.ziare.com/kelemen-hunor/presedinte-udmr/kelemen-hunor-vom-fi-prezenti-si-vom-vota-la-suspendarea-presedintelui-1176802

 46. Pingback: Ungurii sa stea acasa, nu doar la referendum [Cum comentati?] « MaghiaRomania

 47. Limba materna maghiara, nationalitatea, slovaca
  Un articol in maghiara despre minoritatea slovaca, una dintre cele mai numeroase din Ungaria
  http://mandiner.blog.hu/2012/07/04/_anyanyelvunk_magyar_nemzetisegunk_szlovak
  Si un fragment interesant (sub el, google translate)

  „Onnan tudod, hogy szlovák faluban jársz, hogy a falunévtábla fel van tüntetve szlovákul is. De hogy bárki használná a nyelvet otthon, egymás közt, vagy akár a boltban – még sosem hallottam. Az öreg nénik szoktak néha az utcán szlovákul pletykálni, hogy más ne értse, miről beszélgetnek”

  „From there, you know, you go to Slovak village, the village name signs are listed Slovak as well. But the language that anyone can use at home, among themselves, or even in the store – you’ve never heard of. The old ladies on the street is sometimes used to Slovak gossiping, that others can not understand what talk „

  • Citeste cineva aceste linkuri?!
   Carturescu a primit de curand un mare premiu de literatura la Berlin. Ce spune este bine spus:

   „Cei doi au fost momiţi cu funcţii înalte cum erau atraşi odinioară „primitivii” cu mărgeluşe şi oglinjoare. Prăbuşirea lor, chiar dacă peste luni sau ani, în care vor provoca suferinţe de necrezut României, este certă, mai mult, poate că este prevăzută de plan. Căci ea va proteja încă o dată adevăratul creier al operaţiunilor şi va abate atenţia oamenilor de la adevăratul scop.”

   … la capatul drumului el vede mai mult decat salvarea unor borfasi – care ea insa poate fi o deruta utila, mai sacrifici un pion si zici „Uite domne, ati vazut ca suntem clean?” – ci se gandeste, pe filiera Iliescu Ilici si adeptii, la un plan de recuperare a Romaniei de URSS-ul nou. Cum a fost si Ceausescu recuperat, la vremea sa!

 48. dupa Borbely (DNA)..acum Frunda (cel cu cruciada anti-ANI)…

  deh, cum ies la iveala lichelele in momentele decisive, in timp de criza 🙂
  Ar trebui ca Borbely si Frunda sa faca pasul „matrimonial” decisiv si sa se inscrie in PSD,
  sa fie alaturi de Voicu, Nastase, Fenechiu, Voiculescu etc…

  Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că declaraţia senatorului Frunda Gyorgy, potrivit căreia maghiarii ar trebui să voteze la referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a fost făcută de acesta în nume personal şi nu reflectă poziţia oficială a Uniunii.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/referendumul-invrajbeste-udmr-kelemen-hunor-frunda-a-indemnat-la-vot-in-nume-propriu-993542.html

 49. de pe „Adevarul”

  În timp ce Madridul se află încă sub impactul protestelor minerilor spanioli, în Catalonia ia amploare o mișcare centrifugă.
  Până în Septembrie, în Catalonia sunt așteptate peste 200 de mitinguri pro-independență. Independentiștii speculează la maxim resentimentul local față de redistribuirea a 8-9% din PIB-ul Cataloniei spre zonele mai puțin dezvoltate ale Spaniei

 50. Care e atitudinea maghiarilor fata de referendum (general vorbind desigur, stiu Borbely merge sa voteze sa demita DNA-ul) ?

  are cineva de aici o idee, care ar fi „trendul” ?

 51. Decizia trebuia să fie luată cu votul a minim şase judecători din nouă, întrucât legea de funcţionare a Curţii prevede că plenul decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii rezultatatului consultării directe a cetăţenilor. Astăzi, s-au pronunţat pentru invalidarea referendumului cinci judecători, cel de-al şaselea Puşkaş Valentin temându-se de faptul că premierul Victor Ponta se va răzbuna pe secuime, au declarat pentru EVZ surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
  Potrivit acelorași surse, Ion Predescu și-a condiționat votul cerând PSD-ului să-și aducă fiica judecător la Curtea Constituțională.

  Citiţi mai mult: CULISELE deciziei CCR. Predescu și Pușkaș, cei doi judecători care au înclinat balanța –

  Referendum pentru demiterea preşedintelui 2012 > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/culisele-deciziei-ccr-predescu-si-puskas-cei-doi-judecatori-care-au-inclinat-balanta-994829.html#ixzz22PB4woXG
  EVZ.ro

 52. Pingback: Povestea cu “Eliberarea Ardealului de sub ocupatia romana” si tabara EMI. Manipulare ordinara, cel mai probabil. « MaghiaRomania

 53. Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, vineri, la Covasna, că maghiarii au înţeles, cu ocazia referendumului, că ţara are nevoie de o stabilitate.

  „Nu pot să nu observ reacţia ungurimii faţă de referendum şi n-am decât să le mulţumesc”, a spus el.

  Întrebat cum explică prezenţa redusă a maghiarilor la referendum, Traian Băsescu a răspuns că ei au înţeles „foarte bine modul ilegal în care a fost decapitată conducerea statului”, relatează Mediafax.

  „Au înţeles foarte bine şi modul ilegal cum a fost decapitată conducerea statului şi că nu pot fi atraşi în jocuri politicianiste. Iar maghiarii se pare că au înţeles nevoia de stabilitate a ţării în perioada aceasta”, a spus Băsescu.

 54. se profileaza un nou scandal, cine are detalii despre proces poate ne spune mai multe

  -Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, că la protestul împotriva condamnării la trei ani de închisoare a fostului subsecretar de stat Marko Attila, pentru retrocedarea clădirii Liceului „Szekely Miko“, vor fi 20.000 de participanţi, informează Agerpres. Acţiunea este programată la Sf. Gheorghe în data de 1 septembrie.

  • Si cui a fost retrocedata aceasta cladire, si cati bani si-a tras Marko Attila, ca sa fie condamnat la trei ani? Care este back-groundul?

  • E o chestie delicata:
   – din cite stiu colegiul a fost un ridicat ca un colegiu reformat prin colecta publica + donatii + din fonduri locale si fonduri ale bisericii
   – biserica reformata nefiind asa de centralizata (ca catolicii), e posibil ca in cartile funciare sa NU apara Biserica Reformata din Ardeal ca proprietar, am vazut un extras pe care scria proprietarul inainte de nationalizare era „Colegiul Szekely Miko al Bisericii Reformata Secuiesc din Sf Gheorghe”.
   – la retrocedare cei trei condamnati au colaborat pentru retrocedarea la Biserica Reformata din Ardeal.
   – si mai delicat este ca procesul importiva retrocedarii a fost initiat de niste locatari maghiari (!) ai fostelor locuinte de profesori ai colegiului, care nu s-au putut intelege cu Biserica Reformata privind aceste locuinte dupa retrocedare…

   Nu cred ca Marko Attila si-ar fi tras sume.
   Acum ne putem juca de a juristi daca „Biserica Reformata Secuiesc” a existat vreodata ca o organizatie legala si oare nu „Biserica Reformata din Ardeal” era proprietara, doar admistratorul cartii funciare o fi facut o greseala.

   Insa logic (juridic nu ma pot pronunta ca nu cunosc destul), biserica reformata ar trebui sa recapete cladirea.
   Disclaimer: sint reformat 🙂

   • @Lorand…”e posibil ca in cartile funciare sa NU apara Biserica Reformata din Ardeal ca proprietar”

    Atunci nu poate fi retrocedata (fiindca nu a fost nationalizata, a fost a statului dintodeauna -(mai intai statul ungar si apoi statul roman).
    Adica nu vad (nici logic nici juridic) de ce ar trebui sa „recapate” ceva ce nu i-a apartinut. Poate colegiul sa ramana acolo cu chirie la stat (dar nu in propietatea bisericii).

    Iar daca Marko Attila a folosit acte false cu buna stiinta (sau a incalcat procedurile legale ce era obligat sa le indeplineasca pentru a verifica validitatea actelor) e vinovat.

   • Lorand@ „Disclaimer: sint reformat” – ca nevasta-mea. Uite in cazuri din acestea iti doresti sa exise o forma suficienta de autonomie. Daca nu este clar care nivel de organizare al bisericii reformate era proprietar, daca revendicarea vine tot din partea maghiara – nu ar fi mai bine sa se judece maghiari intre ei pe teme maghiare? Si abea departe, daca nu se mai poate, sa intervina statul daca nu se pot intelege!

    Nu ma intelege gresit, ca o paralela rautacioasa, este un salt de gand: tiganii au incredere doar in judecata tiganeasca, pot fi ei sub orice stat, ultimul cuvant il accepta daca acolo unde sunt se poate intocmi o judecata tiganeasca, restul este apa chioara!

    Dar, revenind la serios, daca vin 20000 de demonstranti, inseamna ca in final aceasta judecata a devenit un simbol al vreunei nedreptati impotriva maghiarilor. Ce s-a intamplat, a luat statul lacasul, ca sa ii impace pe proprietari si pe biserica 🙂

   • Ovidiu: am spus ca poate nu apare expressis verbis Biserica Reformata din Ardeal, ci o formula mai vaga gen „Biserica Reformata Secuiesc” sau Bis Ref. SI atunci ce faci: e a statului ca ne facem ca nu stim ca „Biserica reformata Secuiesc” nu a existat, e cel mult o greseala, sau ca nu stim ce institutie este Bis Ref..

    La nationalizare conform decretului 176/1948 se refera ca „Liceul reformat baieti din Sf Gheroghe al BIS REF” . Adica statul nationalizeaza ceva pe care atunci o considera proprietate a Bisericii Reformate, si acum spune ca nu o restituie ca nu i-a apartinut.

    In 1928 cind primeste autorizatie de la minister, se stipuleaza ca este in proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal:

    Mai sint si alte documente din inceputuri care complica lucrurile: cine a donat, cui, ce documentatie s-au creat:
    http://itthon.transindex.ro/?cikk=9751&nyomtat=1 (in maghiara)

    Numele in majoritatea timpului a fost Református Székely Mikó kollégium (Colegiul Reformat Secuiesc Mikó), deci o cauza pierduta MORAL pentru cei ce militeaza contra restituirii. Juridic, nu cunosc toate detaliile sa ma pronunt.

 55. Președintele UDMR amintește că în 2006, în cazul liceului Miko a mai fost un proces civil, în care instanţa a stabilit că proprietarul este Biserica Reformată. „O decizie definitivă. Acum, după şase ani, instanţa spune invers: că nu este Biserica Reformată proprietarul clădirii respective. Nu este acceptabil ca într-o perioadă de şase ani, două instanţe, în acelaşi caz, să aibă două decizii total diferite. În plus, dacă se creează un precedent, atunci prin astfel de decizii, oricând şi în orice moment proprietăţile care au fost retrocedate foştilor proprietari, pe baza legilor existente, pot fi anulate şi pot fi renaţionalizate, ceea ce nu este de dorit”, a mai spus Hunor la Târgu Mureș.

  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/protest-maghiarilor-Ardeal-septembrie_0_761923960.html#

  • Ovidiu@ Daca este intr-adevar asa cum apare, un joc cu va improprietarim dar nu sigur – au dreptate si bine sa manifiesteze cat mai multi maghiari. Nu inteleg nici cum se judeca la Buzau o problema de la Sf. Gheorghe?

   Pe de alt parte in materie de proprietate bisericeasca, cel mai mare furt inca nerezolvat a fost intre romani: biserica unita! Comunistii i-au interzis si trimis in lagare, au dat bisericile lor ortodocsilor – cei mai luminati dintre acestia se inchina pe drept cuvant in fata martirului preotilor uniti sub comunism … dar sa le dea inapoi bisericile, asta nu este acelas lucru. Trist lucru, si destul de detestabil!

 56. „Dar, revenind la serios, daca vin 20000 de demonstranti, inseamna ca in final aceasta judecata a devenit un simbol al vreunei nedreptati impotriva maghiarilor.”

  Cred ca mai curand e vorba de o manipulare marca UDMR, se incearca „moblizarea” pe o tema nationalista fiindca se apropie alegerile (plus ca Marko Attila e nepotul lui Marko Bela).
  Cladirea nu a apartinut Bisericii, a fost a statului, dar probabil ca se doreste acreditarea ideii ca asta (si legea) nu conteaza, a fost o cladire „maghiara”..dar asa poti sa zici ca si tot Ardealul a apartinut candva statului ungar si e justificata retrocedarea.

  • Ovidiu@ Hunor afirma ca s-a decis cauza odata in 2004, si deci revenirea asupra deciziei da intr-adevar de gandit. Imi da si mie … doar daca nu cumva decizia aceea veche a avut loc tocmai sub juridisctia celor inculpati, in care caz in toata lumea, daca un inalt functionar este banuit de un abuz in functie, cand isi termina mandatul poti sa revizuiesti deciziile luate sub jurisdictia lui. Complicat …

 57. s-a decis cauza odata in 2004, si deci revenirea asupra deciziei da intr-adevar de gandit.

  2006, iar sentinta respectiva a ramas definitiva..UDMR manipuleaza sentimental-emotional

  Procesul de la Buzău, în care sunt judecaţi responsabilii pentru retrocedarea Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu-Gheorghe, a luat o întorsătură neaşteptată. Judecătoria Buzău a recunoscut ca fiind definitivă decizia Curţii de Apel Braşov, din 2006, prin care colegiul şi toate clădirile aferente sunt proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal.

  http://www.jurnalul.ro/observator/cazul-miko-colegiul-ramane-proprietatea-eparhiei-reformate-602559.htm

  • Ovidiu@ Vad acum si aspectul la care se referea Lorand – complicat cu siguranta!
   Lorand@ As dori insa sa ducem la capat discutia de principiu inceputa pe celalalt thread – ea risca oricum sa se reia oricand, si se pierde timp. Principii da, dar ca sa nu se reduca la principii contabile, trebuiesc datele repuse in context! Las o enumerare de puncte de discutat dincolo, si va zic week-end placut!

   • Dar in 2011 doar nu era Ungaria la presedentia EU, parca era ceva mai veche povestea cu covorul – sau ma insel?

    Ceva se ascunde insa: care este motivul interventii tenace a statului roman? Caci aparent este intr-adevar o cearta intre maghiari, unii au dat bani, ceilalti au traditia – si la acte oricum este incurcatura! Ce sunt cei 1.3 milioane? Cer proprietarii atatia bani de la stat, pentru ca au platit ei atata pentru a obtine localurile? Este incredibil cum reusesc sa spuna atatea lasand esentialul neclar! Dar despre raspunsul inculpatului

    „În primul rând, sistemul românesc ar fi bucuros să poată condamna un maghiar în baza unei plângeri formulate de alt maghiar. După ce am participat la retrocedarea multor sute, chiar mii de imobile, acest proces se poate împotmoli, se creează un precedent periculos. Nu pot să nu mă gândesc că, din moment de un maghiar poate fi învinuit doar pentru că-şi face treaba, mâine ar putea fi acuzată o întreagă comunitate pentru simplul fapt că ea există.”, intr-adevar merita penalizat! Asa vorbesti la carciuma dar nu in justitie. Ceva argumente care sa convinga ca ar putea avea dreptate, sunt necesare inainte de a se permite asemenea concluzii!

 58. –Ceva se ascunde insa: care este motivul interventii tenace a statului roman?

  pierderea a 1.3 milioane euro, valoarea cladirii (a fost „retrocedata” pe baza de acte nevalabile), plus plata anuala (din 2002) a chiriei cerute catre Biserica reformata deoarece acum functioneaza un liceu acolo, plus infractiune comisa de inalti functionari de stat.

  – Asa vorbesti la carciuma dar nu in justitie.

  asa se vorbeste in politica, Marko Attila e nepotul lui Marko Bela (si Marko Bela are dosar la DNA pentru sume fara acoperire ~50 000 de euro, dar ancheta a fost oprita prin 2009)

  • http://tangsir2569.wordpress.com/

   Un blog senzational persian!!! Rolul turcilor in distrugia Persiei pana in zilele de astazi si in imami. Influenta acestui imperiu cu care noi ne-am chinuit, vazuta de oameni demni din Asia Centrala. Un ajutor in combaterea etnocentrismului, a eurocentrismului si a altor perspective nombriliste.

  • Ovidiu @ Am un doctorand Catalan, tocmai vorbeam cu el de „independenta” – sunt doar probleme de zgarcenie, ca in Lombardia si nimeni nu se gandeste mai departe. Catalanii cu capul pe umar, il scutura la asemenea manifestari. Daca insa ii face pe maghiarii nostri sa viseze, asta este altceva. Caci Catalania – chiar daca ar invinge excitatii, nu ar fi un stat intre doua luntri, nu exista vecini cu pretentii asupra ei, deci la limita ar putea sa mearga in mod pacific. A traga concluzii la noi sub fundul rus este insa mai periculos. Caci un Ardeal independent sau doar cu o autonomie anuntata placativ ca in Catalonia, ar invinta imediat la actiuni de intaratare intre etnii, care sa dea pretextul rusilor sa faca pace – desigur „potolind” cu aceasta ocazie si Ungari si Romania. Eu neintelegand ungureste, te intreb pe tine: in acel
   articol se gandeste cineva asa concret?

  • Ovidiu @ „Bis zu eintausend Reisebusse mit Demonstranten waren nach Angaben der katalanischen Zeitung „La Vanguardia” aus allen Teilen der Region in die Hauptstadt Kataloniens gefahren. ” – parca am fi la Targu Mures, si pe astia i-a adus cu autobuzele – iar regimul este tot de stanga, profitand de criza adanca a Spaniei 🙂

 59. Aparent CNCD a dispusa ca 17 institutii centrale din Covasna ii discrimineaza pe maghiari fiindca nu se conforma legislatiei in folosirea limbii maghiare in zona (75% maghiari).
  Institutii ca procuraturi, politii, jandarmerii, curtea de conturi, arhive, vama, prefectura, etc.

  Probleme: inscriptii unilingve, comunicare intr-o singura limba.
  http://kronika.ro/index.php?action=open&res=67207

  ps:
  1. aparent: nu am gasit hotarirea pe site-ul CNCD, kronika scrie insa ca hotarirea a fost trimisa redactiei de reclamantul insusi
  2. nu stiu daca este discriminare in sens strict, dar sigur este incalcare a legii
  3. si da, probabil exista si inscriptii unilingve (doar maghiare) in regiune: inacceptabil si ele.
  Insa comunicarea unilingva (doar maghiara) doar in magazinele de piine se obisnuieste 🙂

  • Lorand @ „Insa comunicarea unilingva (doar maghiara) doar in magazinele de piine se obisnuieste” – In copilarie a fost odata sa ramanem nemancati cu familia din cauza acestei „comunicari unilingve” foarte pronuntate: nu limba era problema, existenta insusi, te trecea cu vederea parca erai aer, daca nu cereai (unicul tip) de paine frumos in Ungureste. Ne-a salvat un student de-al lu bunica-meu, care l-a recunoscut langa gara si ne-a dat binete de mai mare placerea (ne hotarasem sa scurtam vacanta, din lipsa de paine si merinde!).

   Nu cred ca numarul de limbi este atat de important cat este atitudinea – se poate omenie cu semne si se poate ostilitate respectand toate regulile!

  • „nu stiu daca este discriminare in sens strict, dar sigur este incalcare a legii”

   Pare sa fie vorba de legea administratiei locale. Nu inteleg de ce „discriminare/CNCD” (?)

   • @Ovidiu, dacă CNCD s-a sesizat, asta înseamnă că omisiunea autorităților în cauză încalcă nu doar legea adm. locale, ci și legea non-discriminării și intră astfel în competența CNCD. Discriminarea de față merge pe criteriul lingvistic.

   • @reccsman „Discriminarea de față merge pe criteriul lingvistic…”

    Posibil. Desi competenta/jurisdictia CNCD de e data de un cadru legislativ specific (adica articolele din Constitutie si legislatia legata de discriminare, si documentele internationale semnate de Romania pe acest subiect).

    Eu cred ca ei nu sesizeaza/sanctioneaza incalcarea legii adm, locale (asta ar fi sub jurisdictia prefectului) insa ei considera nerespectarea ei ca fiind motivat etnic, discriminare deci, si astfel ca intrand (si) sub jurisdictia lor.

  • –” Ghici care monument? Avocatul face pe prostu sau pe ultra-cinicul: Avram Iancu…
   Si politia este extrem de rapida: plingerea facuta in iunie 1911.”

   cine a facut plangerea ? Partidul National Roman (PNR) ? La 1911 lider era Iuliu Maniu.

   • Benedek s-a adresat DNA in 2007 care tot in acelasi an i-au si audiat pe Marko si co.
    In 1993 s-a facut plingere impotriva lu Funar pentru placuta . Ai auzit tu de ceva? Pun pariu ca placuta va ramine cu mult dupa 2022…
    Sau celelalte plingeri in 1997 cu steagul consulatului, in 2002 pt neaplicarea legii 215. Nimic.
    Sau doar maghiari si tigani condamnati pt Tg Mures…
    Aplicarea legii? In Romania?

 60. Corvin@ Povestea asta cu placutele ar trebui pusa la temelia tuturor incaierarilor si neintelegerilor voastre in Ardeal. Daca asta-i seriosul, sa dormim fain! Un maghiar este insultat de comentariul lui Iorga (care indica doar ca Matei a fost invins tocmai de neamul sau, adevarat lucru, si mai adauga ceva cu pururea biruitor, o prostie ce se poate scoate ) – Romanilor nu le place ca Matei nepot si fiu de roman, si rege al Ungariei, sa fie numit pe ungureste – vor latina, sa inteleaga si ei. Fenomenal conflict, profund cat Muresul pe seceta.

 61. „Respect Eugen Grigore”, a fost mesajul afișat de ultrașii echipei din Ghencea. Personaj fără mare notorietate, Eugen Grigore a fost unul dintre marii criminali din istoria României. În anii ’70, respectivul personaj lucra ca șofer profesionist pe un camion, iar în momentul în care s-a întors acasă și-a găsit familia omorâtă. Grigore a aflat că vinovați pentru crima multiplă erau niște țigani care trăiau într-o șatră.

  Eugen Grigore s-a suit în camion și a omorât 24 de persoane din șatră, fără să țină cont că în cale i-au ieșit bărbați, femei sau copii. Cazul a fost mușamalizat de autoritățile comuniste, iar criminalul a petrecut 28 de ani în închisoare.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/SCANDALOS-Galeria-Stelei-a-cinstit-memoria-unui-criminal-care-a-ucis-24-de-igani-1002459.html

Comentariile nu sunt permise.