Offtopic

La sugestia lui Preda, pentru ca si al treilea  Off-topic s-a aglomerat, inauguram aceasta pagina. Pe care care puteti lasa stirile despre maghiaromani care ne-au scapat, alte stiri despre minoritati, dar si orice alte linkuri.

Vedeti si Offtopic 2 & Offtopic 1

Reclame

241 de gânduri despre “Offtopic

 1. This new incident about the girl in Covasna having problems due to wearing the Romanian colors on March 15h is worrisome (the actions of the Magyar teachers at the school). I agree with those who say that wearing the red-yellow-blue bandana was a silly adolescent provocation, but still it is part of freedom of expression – no different than Szeklers wanting to fly their flag. That’s the thing about freedom, people are free to do anything they wish, as long as it does not harm someone else (hurt feelings on a national day do not count).

  • I agree that the school failed to handle the issue with diplomacy, but it was far more than just wearing the colors: painting faces on Romanian color, marching on the corridors with the Romanian colors, waiwing it also in the court of the school, all on March 15th.
   It is absolute the same stupid provocation as Csibi Barna organized szekler/hungarian/arpadsavos demonstration in Cluj at Decembet 1st…
   Should have been DECENT wearing it would have been perfectly OK to me.

   And by the way: even with the strong simpathy around the girl among some, she will have tough time for a while in the school, in the city. She mentioned it to a journalist that her classmates (romanians) consider her not normal…

   • Good point about the girl’s future. Her parents should have stepped in a long time ago and put an end to her social missteps.

    In the face of provocation the best thing to do is not to react. This whole story is littered with people acting mean because they are simply reacting to someone else’s „improper action”. I don’t think there’s a good translation of this proverb in English, and I don’t remember if there’s one in Romanian, but the Hunarian proverb „Okos enged, szamár szenved.” comes to mind.

   • The picture of the girl that one finds in the net is faked. So I wonder why, and what is the ground truth, how much teenage provocation against how much media pop up. Very strange.

    Yet, Maghera, what happened to the nice little girl on your side? Did she grow up to decide that she does not wish to be a part of her father’s logo any more? 🙂

   • Maghera @ I wish you good faith and lots of joy with the incoming age of personality 🙂 !

 2. Uite ce spune fatuca: ” „Pe 1 decembrie, ca să putem intona imnul României în curtea şcolii, am depus o cerere la direcţiune. După insistenţe, s-a aprobat. După ce l-am intonat în pauza mare, ni s-au adresat cuvinte jignitoare, huiduieli, gesturi obscene din partea secţiilor maghiare. Pe 15 martie, chiar nu am putut să nu am nicio reacţie”.

  Mi se pare firesc si curajos, la acea varsta, daca esti huiduit si batjocorit de 1 Decembrie, sa nu uiti, si sa incerci un raspuns. Raspunsul a fost pe masura – ma intreb in toata harababura insa cat de puternic se denatureaza mesajul simplu al acestei fete. Ea spune un lucru cutremurator de credibil „nu urasc pe maghiari. Urasc faptul ca ei ma urasc!” Daca asta un este mesajul tipic al vartejului fara cap si fara coada, ma intreb cum se poate formula acesta mai plastic decat a facut-o ea!?

  • Preda: 1 decembrie 2012 a fost simbata si daca nu ar fi fost simbata (alti ani), tot zi libera era. Putin probabil ca sa fi fost „pauza mare”, sau elevi maghiari in scoala…
   Fata in prima zi a scandalului a spus unui jurnalist pe facebook „urasc ungurii…e ceva genetic..
   Asa ERA si tatal meu”.
   De atunci probabil a fost sfatuita de avocatul lor ce si cum sa vorbeasca.

   • Lorand – NU se poate discuta asa. Aceasta fata are 15 ani. Egal ce pornire a avut! Tu la 15 ani oare erai pregatit sa faci fata ademenirilor jurnalistice? Tocmai tu care spui ca ziarele mint? Ce se vede este o explozie de invective de o parte si de alta – josnice injuraturi romanesti, invitatii la parasirea tarii, ipocrizie si ingamfare ungureasca, amandoua la fel de proverbiale si de deslantuite!

    Haide sa ne potolim, nu se pot imputa acestei fete toate consecintele! Ti-aduci aminte cum acum cateva luni poza nu stiu cine cu niste sani abundenti, goi si rotofei, cu tricolorul pe ea – aia da provocare pornografica, ai spune. Fara nici un efect. Iar acum o mica bentita, si tzac scandal.

    Este isteric modul in care este pus totul in spinarea unui copil – si de fapt demonstreaza un singur lucru: faptul ca atitudinea emotionala fata de partea nedigerata a relatiilor etnice, este de natura infantila pana la adolescentina LA TOTI CEI CARE SE ARUNCA IN ACEST VARTEJ!

    Despre psihologia unei adolescente nu vei putea sti mare lucru, caci este necoapta. Cum si vorbele spuse primului jurnalist nu vei sti niciodata daca au fost rupte de acesta din context, daca au fost pronuntate de copilul de 15 ani fara sa realizeze bataia acelor vorbe, ce a fost? Nerusinare, cei care manipuleaza copii asa.

    CEL MAI CLAR raspuns il avem de la WOODY ALLEN: „At that age I was starting to understand that the world is divided in Jews and antisemites. And my father was the biggest antisemite, since I was a Jew, and he was beating on me”. Banc banc, dar prinde foarte bine gandirea adolescentina. Cate lucruri trec neobservate: pe facebook un batran maghiar profesor al acelui liceu parea sa spuna ca represiunea a pornit de la o profesoara de romana. Nimeni nu a comentat – dar evident, daca asa este, indica alt aspect: adultii romani, lasi si speriati sa nu provoace conflicte, creand represiuni mai mari decat ar face-o maghiarii. UNDE ESTE ADEVARUL? Nu vom sti, dar primul pas de maturitate costa in socaterea din cauza a acelei fete, caci problema este a societatii, nu ea a creat-o!!!!

  • Evenimentele in cinstea zilei de 1 Dec. (intonarea imnului in curtea scolii) s-au desfasurat pe data 29 noiembrie (si 30 si 1 au fost zile libere).

   Are loc acum acolo o ancheta de a Ministerului Educatiei pentru a vedea ce s-a intamplat in scoala respectiva (liceul „Korosi Csoma Sandor” din Sf.Gheorghe). Responsabili pentru scandalul asta sunt cei din conducerea scolii care tolereaza, asista pasiv la astfel de manifestari ale elevilor maghiari.
   Iar „idea” dirigintei de a ii interzice elevei sa poarte tricolorul (in Romania !) si apoi, cand eleva a refuzat, de i-l lua cu forta a fost „cireasa de pe tort” ce a declansat mass-media.

   • Ovidiu – Lorand @ AICI vedem o alta denaturare a pasiunilor „maturilor” dezlantuiti. CINEVA a lansat intrebarea „cum se putea sa cante imnul de 1 decembrie, cand era zi libera” – SI TOTI CEI CARE AVEAU DORINTA DE A LOVI in fata respectiva, au dedus PE LOC ca „a mintit”. Cand era firesc sa te gandesti ca fitesce sarbatorire se face in orice scoala, intr-o zi lucratoare apropiata de 1 Decembrie. DE CE ASA NUMITII OAMENI MATURI, au sarit pe loc la concluzia ca „minte”, si nu le-a trecut prin cap acest raspuns foarte simplu? Iata ca fata nu a mintit, dar presa a omis un detaliu evident, lasand frau liber imaginatiei celor care isi doresc sa vada doar minciuna.

    Pe mine asta m-a socat mai mult decat orice, caci mi-a adus aminte de Basarabia si de modul in care trebuiau acolo sa isi ascunda limba si identitatea copiii. Si nu vreau prin asta sa spun ca nu exista si exemple
    de copii maghiari care sufera.

   • Am citit si eu de 29 decembrie, si daca este adevarat (huiduit, tricouri cu Ungaria Mare), mi se pare absolut de prost gust. La fel de prost gust precum raspunsul, dar cum zicem noi: „amilyen az Adjon’ISten olyan a fogadj’Isten” (cam intraductibil)…
    Si sint de acord, ca dirigintii TUTUROR claselor (romane si maghiare) trebuiau sa-i duca in clase la primul semnal, si vorbit frumos cu ei: bine porti purta bentita, dar sa nu provocam, sa nu-i jignim, sa aratam ca sintem mai demni decit ei de 1 decembrie. Iar la ceilalti: este o fata si citiva care poarta culorile romane, sa-i lasam si azi, si de 1 decembrie, nu reactionam, nu asta e calea.
    Si nu lasat huiduire, nu lasat defilare cu steag roman pe coridor, nu tu vopsit fata. La fel: de 1 decembrie scoti tricoul cu Ungaria Mare, nu huiduim.

   • Lorand – Nu inteleg dictonul tau maghiar, dar am unul romanesc pe care il cunosti, ca raspuns: Dupa razboi multi voinici se arata 🙂 Evident ca dupa ce s-a produs o escalatie monstruoasa de acest gen, fiecare este destept. Dar cand vine vorba de previziune – era imprevizibila. Ti-am dat exemplu cu cucoana cu bustul frumusel de mai deunazi: provocarea ei nu a atins pe nimeni. De ce astazi insa o simpla bentita a aprins tara – asta nu are de a face nici cu fetita, nici cu dirigintii si cu directorii scolii – cu totii ar fi maltratati daca s-ar axa atentia pe ei. Trebuie acceptat ca o expresie a culorii momentului la care s-a ajuns, societatea in larg trebuie sa traga concluziile!

    La fel cum la a treilea raid de impuscaturi in scoli, si in America nu mai discuta de problemele sociale ale criminalului, ci se pune in discutie si problema centrala de ce are acces la arme? Ma rog, problema este usor diversa in cazul nostru – dar problema centrala este „de ce adolescenti in aceeasi scoala ajung intr-o atmosfera atat de polarizata?”. Aici directia scolii poate fi mai inteleapta, sau, in cazul de fata, sa bage usor capul in nisip ca strutzul. Atata tot insa – tensiunile copiilor vin din contextul mai larg din societate, si ar fi bine sa fie usor eliberati de prea marele stress de raspundere, atat fetita cat si chiar scoala. Sunt convins ca daca nu se mai cauta, colac peste pupaza, sa se gaseasca tapii ispasitori in scoala, vor fi corpul didactic capabili in liniste sa isi traga consecintele de rigoare!

    Dar cand citesc doar pe facebookul vostru ce noian de proiectii ploua grindina pe ei, nu miroase a bine!

   • Si eu – se pare ca este o problema interetnica „la a doua derivata”. Are loc doar intre romani! Starea din scoala este nu cum trebuie – si deci de 1 decembrie trebuie sa ceara voie un copil, ca sa cante imnul (in mod evident, judecand dupa reactia dirigintei ulterioare), deoarece le e teama romanilor sa nu deranjeze. Se aproba, dar copiii maghiari „fac misto” (sau poate fac chiar „urat”? cine stie?), si fata ca „razbunare” – poarta bentita tricolora de 15 Martie. Si iaras exces de frica, diriginta vrea sa i-o smulga – cum s-a escalat de-a aprins tara nu stiu – dar in mod evident asta nu are de – a face cu povestea in sine, nu se poate asa o reactie „cauzala”. Normal ar fi fost sa se invite reciproc la sarbatoririle nationale – se pare ca era o vreme cand asa se proceda.

 3. Toti @ Eu sunt cu adevarat ingrijorat de furia colectiva declansata de acest incident anodin. Priviti singuri pe http://www.facebook.com/pages/Al%C4%83turi-de-Sabrina/444593205624903, reactii de oameni „toleranti si doritori de pace”. Sunt ingrijorat pentru
  Sabina si intreaga acea scoala, pentru ca ceea ce se inampla este ca un fel de viol colectiv, in care toti lovesc intr-un om dar nu se simt responsabili. Sa mai aduceam aminte de neglijentele remarci „un caz exagerat” cu care comentam si unii si altii pe Csibi Barna, etc? Am inebunit cu totii, este o bentita mai rea decat ce a facut Barna. In mod evident cauza reala sunt fobiile starnite de USL – dar de ce sa sufere o fata si o scoala. Eu pretind de la acest blog o reactie colectiva sanatoasa!

 4. nu intzeleg ceva simplu, pls cineva sa-mi explice.
  Ce inseamna purtarea tricolorului rosu-galben-albastru?

  • bacsa – poate iti explica cei de la fata locului altfel. Eu, la unison cu Maghera am reactionat: expresia unei pareri care nu poate sa injoseasca pe nimeni – chiar daca are un miez de provocare in ea. Povestea pare sa fie ca fata a cerut la sarbatorirea lui 1 decembrie sa cante imnul in scoala si l-a primit, dar s-a lasat cu unele huiduieli, ciocniri ca intre adolescenti pe fondul usor excitat al situatiei. Iar ca reactie, ea a ales de 15 Martie sa poarte o bentita tricolora, ca asa vrea ea. Cum s-a ajuns de la aceasta poveste copilareasca la o tara in flacari, Dumnezeu stie. Au interventi mediile, si in mod evident are de-a face cu toata excitatia antecedenta provocata de USL. Dar vorba romanului, si cu calul ce-ai avut? Ce este de vina o copila poate voluntara, dar atat – ca sa devina peste noapte simbolul frustrarilor mediilor si oamenilor? Asta este punctul meu de vedere, si de aceea am propus o contributie spre rechemarea la normailtatea cotidiana – macar catre conducerea acelei scoli: nu ca cerinta, ci sa sprijin intr-o directie pe care imi inchipuie ca si-o doresc si ei!

   • unei pareri? Cu trei culori pe cap?
    Care parere?
    „Parerea mea este ca…”?? Ce este parerea exprimata, si despre ce?
    Tot nu intzeleg.

   • Acuma ce vrei si tu de la mine, sa iti explic ce este in mintea unei copile de 15 ani – nimeni nu va mai sti de aci inainte, caci au intrat mamutii in gradina, si intentiile au devenit problema de stat 🙂 Dar asa cum pare sa o prezinta, este vorba de o reactie elementara: voi v-ati batut joc de mine (noi, ca doar nu o fi cantat imnul de una singura …) cand am cantat de 1 decembrie, uite si eu de sarbatoarea voastra o sa ma arat ca nu sunt ca voi, ci romanca – port bentita tricolora. Problema o creaza cei care scotocesc mai mult in spatele unor reactii adolescentine. Cate nu mai faceam si noi la varsta aceea …

   • Bacsa – Vezi, „fericiti” ca nu traiam sub democratie, si oricum TOTUL era interzis, nu existau nuante si discernaminte, Deci te puteai multumi cu mai putin ca sa ii enervezi rau pe „adulti” 🙂

 5. Alte informatii despre scoala Korosi Csoma Sandor:
  – rezultate la slabe la testul de BAC: nici o clasa cu peste 50% „trecuti”, sint clase cu 0%!
  – elevii romani nu doresc ca imaginea tibetologului Kőrösi Csoma Sándor si harta drumului sau spre Tibet sa apara pe tablourile lor (tibetologul s-a nascut intr-un sat la 3km de Covasna, sat ce apartine de orasul Covasna). Mai doresc si o troita ortodoxa in curtea scolii…
  – directorul atit de mult criticat (ca e extremist / UDMR-ist) este invinuit ca publica informatiile in scoala numai in limba romana, spunind ca nu are timp pentru variantele maghiare, sovinist si extremist, ce mai
  http://www.3szek.ro/load/cikk/57952/elegedetlensegek_a_liceumban_kovaszna

  • Lorand @ Stiu copiii unde este Tibetul? Iar despre dorintele extravagante si fedingurile directorului – pare o mana nevazuta in actiune in spatele acestor prostii!

 6. O cronologie a evenimentelor: http://morfondir.ro/lap/hu/Irasok-Cikkek/Puliszka-robbant-Kovasznan-Haromszek-371
  – (de pe alte surse): 27 noiembrie 2012 elevii romani cinta si flutura steagul romanesc de 1 decembrie. Stirile despre batjocorire (huiduieli, tricouri cu Ungaria Mare) apar numai in martie, nici vorba sa ajunga in decembrie la marele blogger atotstiutor de crime importiva romanilor. Nu mi se pare verosimil ca nu l-ar fi folosit de 1 decembrie, daca s-ar fi intimplat ceva…
  – 15 martie VINERI: fata apare cu bentita cu steag roman, altii isi vopesc fata cu culorile romane, in elev din clasa a XII si 3 din clasa a XI defileaza cu steagul romanesc pe coridoarele scolii. Directorul este in Csomakoros, satul natal al lui Korosi Csoma Sandor cu o delagatie din Ungaria..
  – LUNI, 18 martie: fata vine iarasi cu bentita, nu stim de reactii
  – MARTI, 19 martie: fata vine iarasi cu bentita, diriginta (romanca) a taiat-o. Deja apar stirile, si fata este amenintata pe facebook.
  – MIERCURI, 20 martie: si mai multi elevi vin cu bentita

  Adica fata asta saraca a dorit sa se razbune pe huiduielile din 1 decembrie (pe care nimeni nu le-a raportat mediei, nici marelui blogger din judet) si poarta bentita pe 15 martie. Altii o iau razna si defileaza cu steagul roman pe coridoare. Insa nu iese scandal. Asa ca continuam LUNI. Tot nu iese scandal inca. Continuam si marti, bingo, avem scandalul…
  Saraca victima…

  • Foarte straniu – ce este nou este faptul ca nu era singura. Iar o bentita este mai inocenta decat ditamai steagurile. Toate laolalta denota un singur lucru: in loc sa sarbatoreasca frumusel impreuna cum se pare ca mai se intampla au fost manati de apele tulburi manate de USListi si ceilalti. Cred ca a atins didactul din mine povestea asta, caci m-a revoltat profund eruptia de reactii irationale. Singura discutie mai echilibrata am vazut-o pe ActiveWatch, altfel sumedenie de oameni care se impart automatic in „buni” si „rai” si stiu totul fara sa stie nimic – din pacate si unii recomandati de noi pe facebook.

   Faptul ca in decembrie nu s-a auzit nimic nu implica ca nu ar fi fost nimic: fenomenul este evident o consecinta a ultimei luni, inainte nici macar Csibi Barna, care este un numar mai greu, nu reusea sa produca atata valvataie. Imaginea generala este ca scoala a pierdut mai de mult copiii de sub control, mai intai ca prestatie educativa, apoi in comportament.. Mi se pare plauzibil ca s-a ajuns la atatari reciproce, ce nu este clar este cate si ce persoane adulte mai arunca paie in foc in acea situatie.

   Trebuie insa spus ca explozia a fost o terapie de grup romaneasca la nivel larg, cu minime puncte de reper in realitate. Iar maghiarii de data asta au fost cumva figuranti: diriginta romanca, fata romanca, si lectii si-au dat romanii intre ei, unii fiind convinsi ca Elena este intruchiparea duhului rau al „nationalismului” romanesc, ceilalti raspunzand in fel si chip – si cei mai putin intrebandu-se „dar ce s-a intamplat cu adevarat”.

   Ce trebuie sa remarc este ca am fost dezgustat sa vad romani care se cred de bune intentii intrand intr-un cor al bascaliei, care pe mine (oare pentru ca traiesc in Germania?) ma inspaimanta. Mi-am adus aminte de un prieten sas care in anii ’70 cand i-am spus un nou banc din Romania, desigur ca a ras – bancurile erau bune – dar a adaugat ceva de genul „romanii isi taie craca de sub picioare cu umorul lor”. Este adevarat, reactioneaza la stress cu bancuri, si realitate piere in zare, se dizolva. Acea pagina zisa de „umor pentru adulti”, in care apare tricolorul pe fast food si pe regina Angliei si mai stiu eu ce, este chintesenta acestei atitudini. Aici trebuie recunoscut ca „voi” va respectati mai mult – nu au aparut pagini similare cu steagul secuiesc pe branza si copaci, desi motive ar fi fost, fiind de fapt una si aceeasi valtoare! Dar poate serveste si asta la ceva …

  • Preda: exista un blogger faimos aparator vehement al romanilor din Secuime. A postat ieri si fotografia cu elevii din aceasta scoala sarbatorind in curte de 1 decembrie (pe 29 noiembrie). Se vad a o gramada de copii (citeva clase), nu cred ca orice eventuala injurie/batjocura nu ar fi ajuns la el. Nu cred ca atitia copiii s-au inteles: „pst, nici o vorba nimanui, le-o vom da inapoi de 15 martie”. Bloggeru ala afla tot, are o retea de „informatori” care-l tin la zi cu orice ce se misca in Secuime.

   Foarte putin probabil ca nici un copil sa nu povesteasca pe FB sau parintilor, profesorii sa nu fii auzit si sa povesteasca mai departe. Orasul e mic, una-doua ar fi ajuns in stiri si/sau la bloggerul respectiv. Si ce stire superba ar fi pentru presa romaneasca, pentru bloggerul respectiv: „romani huiduiti si batjocoriti de 1 decembrie”. Fir-ar, de unguri astia.

   Si nu as exclude posibilitatea ca „s-ar fi putut intimplat”, ca nici „ai mei” nu sint ingeri.

   Ca nu a ajuns atunci in stiri, la bloggerul respectiv face insa totul destul de improbabil sa se fi intimplat cu adevarat.

   • Lorand – Nu stiu. Tu pari sa ai o imensa incredere in reteau de informatori a bloggerilor rautaciosi. Evident se poate pune si intrebarea inversa: cati s-au excitat cu bascalia si critica impotriva „agitatoarei nationaliste” in ultimele zile, putea macar UNUL sa se uite la asemenea detalii si sa aduca niste argumente valide, de la inceput … oare tocmai „tolerantii” se bizuie mai putin pe informatie? Pentru mine totul este opac si visceral pana la cer, nu pot sa spun altceva.

    Ce se vede in plus, este faptul ca lumea asta virtuala facebook a dezvoltat cotloane si resurse nelipsite de maleficitate – daca nu ii cunosti bine cotloanele (si cine mai poate sa le cunoasca pe toate?) risti la varful degetelor sa aluneci dintr-o lume de discurs asezat, care avanseaza in ritmul si calitatea gandirii pe care ti-o propui, intr-un vacarm urat de care pana te dumiresti ai strigat de zece ori in codru, in zadar, Si se poate si mai rau. Pe de alta parte se poate si sa mai dai un clic si sa descoperi o lume si mai buna – una peste alta, nu pot fi ipocrit spunand ca este rejectabila, dar are hachitele ei. Pozitiv in orice caz este faptul ca afli multe repede, si in egala masura iti masacreaza si pune la bataie orice ramasita de naiv wishfull
    thinking, intarind un scepticism puternic si sanatos, impreuna cu o clarificare a minimei moralii la care nu vei renunta nici sub tortura.

    Despre cazul in speta, repet, imi este imposibil sa mai spun ceva, informatia este invaluita in ceata, eforturile inductive merg pana la un punct si se impotmolesc: singura certitudine este ca puterea eruptiei este strict corelata cu jocurile politice antecedente, si sunt ABSOLUT SURPRINS cate dputin a fost comentat acest detaliu esential: vezi foarte bine, pot cel mult sa vorbesc despre discutia IN JURUL lui.

 7. Intrebare: Se spune ca pe acest video http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ipUlP9CqP2U un deputat UDMR maghiar spune, intre altele, ca „tinutul secuiesc trebuie sa se aprere de tigani, sa nu se inmulteasca la fel ca romanii in secolul 17-18”. ESTE ADEvARAT? Poate un vorbitor de limba maghiara sa confirme acest lucru?

  Invectiva este folclorica, am auzit-o in occident la televiziune si am citit-o in presa, nu ar fi ceva nou! Totusi in Romania – daca este adevarat ca asta spune .- socotesc ca nu este rolul romanilor sa se coboare la acest nivel pentru a raspunde. Nu raspunzi cu istorie – evidenta din toate sursele – la o invectiva! Eu socotesc ca cine isi doreste Tirol, a venit timpul sa aiba grija ca cei care il reprezinta sa se comporte si macar pe jumatate ca in Tirol. Daca un deputat german pronunta in Italia asemenea invective, germanii il retrageau imediat, caci era impotriva cauzei lor!

  O reactie a societatii civile macar EXISTA si in Romania. Cand Ponta a inviniut secuimea pentru chixul lui din vara, au fost noua ziare din Bucuresti care l-au stigmatizat – au facut deci ce puteau face! Nu am timp sa ma informez la detalii, dar aici socotesc ca avem dreptul sa ne asteptam ca acest deputat sa fie stigmatizat din randul propriilor alegatori. Fara mari explicatii, caci la asemenea iesiri explicatiile doar strica. Iar daca se ajunge ca sa fie sanctionat de stat, mai o va face si pe victima, care de fapt altceva vroia sa spuna, si nu a fost inteles, pentru nuantele limbii maghiare sunt intraductibile (se pare ca este scuza preferata a lui Orban in zilele astea, face ocolul presei germane).

  • [Chief White Halfoat:] „Racial prejudice is a terrible thing, Yossarian. It really is. It’s a terrible thing to treat a decent, loyal Indian like a nigger, kike, wop, or spic.” (5.37)
   (Joseph Heller: Catch22)…

  • –„pentru nuantele limbii maghiare sunt intraductibile (se pare ca este scuza preferata a lui Orban in zilele astea, face ocolul presei germane)”

   idea asta e binecunoscuta de presa germana (si cea europeana in genereal) cu numele de „the Hungarian defense”….fie nu s-a tradus corect (din maghiara) fie nu i s-a tradus corect (vorbitorului de limba maghiara) ce s-a spus

   • Oarecum Bizantini deci, domnii maghiari – daca ar fi sa ne folosim de stereotipuri. Nu stiam de „hungarian defense” – si se vede ca si jurnalistii mai uita, caci in articolele citite descriu fenomenul, nu il numesc … ; multumesc de remarca. Dar informatia principala, era corecta sau si aceea … traducere gresita?

 8. Eu cunosteam varianta carpatica: NGO „adevarul tolerant” face o investigatie asupra atitudinii romanilor fata de Apartheid. Vine sociologul la Nea Gheorghe, care isi paste mioarele in lunca.

  – Ce parere ai matale despre Apartheid?
  – Ha, ce-i aia.
  – Nimic mai simplu iti explic. Inchipuie-ti ca matale esti negru, iti pasti oile care sunt peste râu si de ele te desparte podisca ceea. Si sa ziceam ca pe podisca se asaza un alb, si îti cere arvuna sa trecei podisca la propriile matale oi. Asta este Apartheidul, ai inteles?
  – No, si?
  – Si ce ai spune mata la Apartheid, ce ai spune de s-ar intâmpla ase?
  – No, ce sa spun? Mama lui de bozgor, pai cum?

 9. De ce e limba maghiară ultima în pașaportul românesc și vice versa? (nu e nicio glumă, sunt doar curios)

 10. I think that the important thing is not to follow the example. There’s a real chance here for Romania to outshine Hungary in the treatment of its minorities.

  • Maghera @ I love your simple peacefullness. But don’t we both know that the phrase „not to follow the example” barely has a grip on an addressee. I would rephrase it, saying „The important thing is that all people in Romania who still relay on their own brains for thinking and chosing – and this is not an ethnical issue at all – do their best to oppose ANY shift towards autocracy”. The shift in Romania takes a different road – in Hungary you can get people drunk around the nice fat shape of big Hungary, there is no similar object of nostalgia in Romania (thansk to God, maybe), but populism has thousands ways, and they all are corrisve! I do hope the thinking people start opposing the ethnical illusion and realize where the REAL danger lays!

   • I was referring to nationalism in general. I don’t think there’s a shortage of that in Romania, but maybe it’s not as pervasive in the government as it is in Hungary – although the USL has made some „progress” in that area.

   • Patriotism does not equal nationalism

    „Patriotism, which might be the most abused by politicians and pundits, stems from the Greek root patriōtēs, which was used to distinguish a fellow countryman from another. Whereas, nation stems from the Latin word nātĭō, which signifies “country” as in “race” or “culture.” The two are not necessarily exclusive, but they are different.”

    from http://www.dailytargum.com/opinion/columnists/tom_verenna/patriotism-does-not-equal-nationalism/article_9336f942-3851-11e2-8af2-0019bb30f31a.html

   • Maghera @ I have written to Pester Lloys recently a plaidoyer about the problem to designate positive – natural – nationalism. I know that patriotism was the word some choose (although patriotism, before the fascist catastrophies, had a more specific defensive touch, a patriot would defend his country to sacrifice, a – positive – nationalist, loves his nation a bit more than others, and learns to love other nations through the love he is naturally endowed with, towards the ones he is part of). As to my previous remark, I used the word stupidity for what you call nationalism, because this is what it is. Stupidity buys into any kind of divisionism which makes them feel better and makes lifes apparently simpler – there is nothing special about the nationalist stupidity, with respect to the collectivist stupidity (we are all equal, who is different is an enemy), or market regulation stupidity – in fact they are very well interchangeable, in the sense that people either move their own stupidity from one area to an other, by changing society, or whole societies can change the primary stupidity. Call it populism – populism of nation, populism of the church, populism of the society (socialism), populism of the economy (neoliberal). And I DID agree that there is a big danger in Romania – this is why I insisted upon the necessity that people who relay on their own brains start reacting TOGETHER.

 11. Istorie @ Am cumparat pentru Seraina „Spiegel – Geschichte”, un numar dedicat GERMANILOR – „poporul misterios al Europei”. Imaginea foarte pe scurt:

  1. Pana pe la 200 AC in Europa existau la Nordul Imperiului Celti si Traco-Daci (sau Geti, daca vreti). Atata – iar mai la nord de ei, Germanii si poate Scitii/Slavii, in multiplele lor forme, de asemenea. Romanii au trebuit sa urce mult la nord ca sa se razboiasca la inceput cu ei (Arminius, la Theutoburgerwald, 6 dupa Christos). Atacati la ei acasa au fost MULT mai tarziu.

  2. Germanii au coborât spre Sud mai intâi spre Imperiul de Rasarit: Gotii – de Est si de Vest,
  erau si unii si altii stabiliti in România actuala, in secolul 3 si marea parte a secolului 4. Si au produs incursiuni puternice pana la Constantinopol. Apoi unii au intrat in Imperiu, fiind asimilati in timp fara a mai lasa nici o urma. Iar altii au mers spre vest, unindu-se cu multiple alte familii germanice, mai si razboindu-se si intre ei, dar una peste alta, ocupând intreaga Spanie si jumatate din Italia (Longobarzii).

  3. In secolul 7, Italia intreaga era doua treimi sub Constantinopole (! nu ne invata istoria altfel, dar iata nemtii o spun si arata pe harta), iar restul sub Longobarzi.

  PUNCTUL FASCINANT – scris iarasi negru pe alb de istorici germani: se stie foarte bine ca atat in Italia cat si in Spania, pana hat catre 1200 si chiar mai tarziu, marile familii de printi si feudali cu armata erau blonzi cu origini germanice, chiar daca asimilarea latina avansase. Si aceasta din doua motive la fel de importante: casatoriile si dorinta germanilor de a asimila cultura si felul de trai roman. Dar istoria ne spune ce germanii erau la 700, la apogeul Longobarzilor in Peninsula, nu mai mult de DOI LA SUTA din populatie!!!

  Oare nu da de gandit acest lucru? Spre comparatie, in spatiul Geto-Dacilor, si in particular in partea Nord-Dunareana a acestui spatiu s-au perindat dupa Goti – care erau in alianta documentata cu Dacii – Hunii, Gepizii, Avarii si Slavii. Popoare militare, migratoare despre care nu avem nici un motiv sa ne inchipuim ca au venit cu o pondere demografica mai puternica decat Longobarzii in Italia. Si totusi de 150 de ani incoace, niste semidocti politruci se chinuie sa demonstreze ca AICI lucrurile au fost pe dos decat oriunde in lume, ca ar fi fost cumva migratorii 98% si autohtonii 2%! Absurditati despre care si azi se mai discuta.

  Istoria comparata impreuna cu sursele care nu se mai pot ascunde mult timp, vor desena in 10-20 de ani o cu totul alta istorie a primului mileniu, asta putem fi siguri! Eu sper ca aceasta cunoastere sa progreseze cu o egala indiferenta privitoare la „mandria nationala” a popoarelor actuale, deci fara impact asupra relatiilor bilaterale. Caci cine se gandeste isi da seama ca dincolo de limba care a prins in timp niste populatii, la nivel „genetic”, amestecurile sunt facute in mare masura cam din aceleasi ingrediente: Romanii au asimilat slavi, cumani, pecenegi si poate si unii maghiari saraciti. Maghiarii au asimilat germani, slavi, cumani si romani. Bulgarii au asimilat romani, cumani si greci (devenind slavi …), etc. Chiar Grecii de azi, au asimilat nu numai Aromani – imi spunea o profesoara de la Metsovo, ca influentele slave sunt, cel putin la Nord de Pelopones, chiar si in Atica, covârsitoare! Nu suntem deci nici pe departe atât de profund „distincti” ca origini, precum sunt limbile si formatiunile noastre statale. Si totusi fiecare se îmbata cu mituri de origine ce filtreaza realitatea ca un filtru fotografic, care decide a priori daca lumina alba va sa apara ca verde, albastra sau roz-bonbon.

  Un ultim punct foarte interesant in harta Italiei din secolul 7 este faptul ca SINGURA opozitie pe care au cunoscut-o Longobarzii in Italia nu venea de la niste urmasi ai Romei cumva. Nu, ea venea de la ROMANIA, de la Constantinopol si acei Romaios cum se numeau acei imparati, intre timp precumpanitor Eleni, ai Constantinopolului. Iar Carol cel Mare si-a inceput visul de Imparat al Romei, printr-o uniune cu fiica ultimului Rege Lombard din Italia – oare nu a preluat cu aceasta, si nu numai cu aceasta, spiritul de concurenta cu Constantinopolul, care nu era, vedem bine, unul „teologic” de la departare, ci incepea cu insasi impartirea peninsulei Italice?!

  Ce vreau sa spun pe scurt este ca a doua jumatate a primul mileniu european a fost in mod precumpanitor o poveste germana, si una a concurentei cu Romania (Atentie: vorbesc de Romania, adica modul corect cum se denumea Imperiul Roman de Rasarit, si nu de România, statul recent al jalelor noastre comune 🙂 ). Care s-a manifestat intr-un final in Schisma, si apoi in cruciatii uitati la Constantinopol si distrugerea Ortodoxiei (preventiv, de catre cruciati, si definitiv, de turci). Cred ca aceste lucruri sunt pe cale sa se spuna si ele incetul cu incetul tot mai explicit si in occident, acum ca nu mai se poate schimba mare lucru… Adevarul totusi are un efect purificator!

  • Se supara maghiarii, dar iata, 969 Nicephor Phocas ii raspunde lui Liutprand, rege din zona Venetiei si supus al lui Otto I „Vos non Romani, sed Longobardi estis!”, pretentiile de imperiu roman al natiei germane, care incepeau si aveau sa se dezvolte, gaseau evident un raspuns la Constantinopol. ACOLO incepe schisma si nu altundeva. Deci trei sute de ani de 2% si erau inca regi in Peninsula Lombarzii. Chiar nici o paralele posibila cu România, Avarii, Gepizii? Ma indoiesc!

 12. O impresie persista din lecturile despre relatiile germanilor cu Constantinopole: atitudinea lor aduce aminte de atitudinea sovieticilor fata de americani!!! Cand isi pierd firea, ii coplesesc cu acuze de decadenta, recunoscându-le in acelas timp superioritatea. Cand Liutprand venea la Constantinopol pentru a aranja mariaje dinastice, gasea un fast care depasea orice cunoscuse vreodata – pasari mecanice care produceau sunetele pasarilor din natura! Mecanica a ajuns in Occident la acest nivel abea opt secole mai târziu, dar acustica grecilor nu a fost cred niciodata egalata. La Paderborn, a doua capitala a lui Charlemagne, exista o mica capela de piatra in care intri, intonezi un sunet … si persista timp de 30 de secunde intr-o divina armonie. Corale cantate acolo suna divin – Charlemagne adusese maistri greci pentru intocmirea capelei. Pasari mecanice care cânta! Dar cand Phocas il intarâta pe Liutprand, spunându-i ca nu este roman ci Longobard – adica purul adevar – acesta izbucneste intr-o tirada asupra decadentei romanilor … incepând de la insusi Romulus, deci implicit recunoscând descendenta directa de la fondatorii Romei ca fiind de partea imparatilor Romaniei. Asta in timp ce era mesajer al lui Otto I, caruia denominatia de imparat al imperiului Roman, mostenita de la Carol cel Mare, ii era foarte draga…

  Cand te uiti astazi … au avut intr-adevar ‘barbarii’ un sânge puternic, mai proaspat, perseverenta si munca, si un noroc geopolitic incontestabil. Oare se va realiza in timp visul tsarilor, al celei de-a trei Rome? Primitivismul rusesc dainuind peste decadenta occidentala? Noapte buna!

  • Probabil cum au plecat maghiari la o viata crezuta mai buna, asa s-au gasit si unii romani intre ei? Sau poate recensaminte mai liberale? Cum spunea Kusma odata – gratie intelegerii dinte tarile noastre se vor declara de 10 ori mai multi Romani in Ucraina decat la ultimul recensamant!

  • Ovidiu – Citit detaliile. Un lucru sare in ochi: 9.8 milioane de cetateni. Daca lasam cei 300 000 de romi – despre care, ca si in Romania, nu stim exact cati sunt, si ii adaugam la cei 8.4 milioane de maghiari declarati, atunci ai 8.7 maghiari plus romi, deci cam 12% straini. Nu cunosc statisticile din Romania, dar daca pui si acolo romani si romi laolalta, numarul altor etnii nu stiu daca mai este mult superior acestor 12%. Asta a propos de un argument foarte drag lui Lorand, care insista asupra faptului ca Romania este multinationala, Ungaria insa nu. Cred in continuare ca nu cifrele servesc unor astfel de afirmatii. Ramâne in ultima instanta o chestiune a modului in care se gaseste un acord de convietuire – cel putin in asteptarea unei democratii mai reale! De o parte si de cealalta. Oricum statistica este incurajatoare, ca o replica la valul crescand de nationalism sub Orban. Imi place o lume cu surprize mai mult decat una calculabila!

   • –care insista asupra faptului ca Romania este multinationala, Ungaria insa nu. ..

    Am discutat subiectul asta e nspe ori.

    O tara e monarhie sau republica, stat national sau multinational, unitar sau federal etc. PRIN DEFINITIE..Adica ESTE ceea ce se declara in Constitutia ei ca este.
    Romania e stat national in sens francez (la fel ca Franta, Germania sau Marea Britaniei) pentru ca asa se declara in chiar primul articol din Constitutie …adica „nationali romani” sunt si etnicii maghiari ce traiesc in Romania si au cetatenia romana.

    Ungaria e si ea stat national prin Constituie. Au incercat un fel de acrobatie verbala si au inlocuit in textul constitutional termenul „natiune” cu cel de „comunitate politica ungara” in care i-au inclus pe toti cetatenii ungari indiferent de etnie, dar Comisia de la Viena recunoscut ca este vorba doar o alta terminologie pentru „stat-national”.

    In general, retorica asta practicata de unii lideri UDMR ca „Romania nu e stat national” fiindca exista mai multe etnii in Romania e un nonsens juridic si nu are vre-o valoare decat ca retorica, ca discurs politic.

  • Foaie verde loboda! Logica acelei ierarhii este cat se poate de aleatorie. Leaks leaks, dar nu toate servetele de hârtie contin impartirea Europei de la Yalta …

  • Ai si exemple din alte judete unde „se aplica legea”, unde prefectii someaza primariile, unde politia interogheaza primari si directori de scoli in cazul „steagurilor nepermise de lege”?
   Ce facem cu vinul din pariul nostru?

 13. „Din cate stiu eu, Statul Roman este un national, in care limba oficiala este limba romana. In tara nu am auzit ca niciunde ca denumirea Politiei sa fie tradusa in alta limba”, a declarat chestorul Ioan Pacurar, seful IPJ Cluj.

  Asa motiveaza seful de politie Cluj ca nu inscriptioneaza nimic in limba maghiara intr-o comuna (Savadisla/Szentlaszlo – Cluj) cu 22% maghiari, in resedinta comunei insa sint 90% maghiari. Adica nu ne pasa de cei 90%, ca statul roman este national…
  Mai si pluseaza: din cite stie nicaieri nu se inscriptioneaza nici in alte localitati, ca si cum asta ar fi o scuza (are dreptate, nici la Miercurea Ciuc nu este).
  http://www.ziare.com/stiri/politie/politia-din-cluj-sanctionata-pentru-ca-nu-si-a-inscriptionat-masinile-in-maghiara-1234426

  Frumos…

  • –Asa motiveaza seful de politie Cluj ca nu inscriptioneaza nimic in limba maghiara

   Motivul e ca posturile locale de poliţie nu intră sub incidenţa legii administraţiei publice (cea cu inscriptiile bilingve). Politia functioneza dupa „Legea Politiei” si raporturile cu ei cu administratiile publice locale sunt reglementate special (LP,S4,A22).
   Dar nu ar fi prima data cand CNCD isi depaseste atributiile si da cu batul in balta prin necunoasterea legislatiei

   –Adica nu ne pasa de cei 90%, ca statul roman este national…

   Pot fi si 100%, insemnele statului si limba oficiala trebuie respectate, altfel se creaza confuzii ca suntem pe teritioriul Ungariei sau in alta tara.
   Dar, desigur, am observat cu totii ca in ultmii ani pentru (unii) primari maghiari a devenit un adevarat „sport” contestarea simbolica statului roman (steaguri, inscripitii, stampile).

   • Ovidiu: oricare ar fi legea, consider un lucru STUPID ca intr-o localitate cu 90% (sau 75% ca M-Ciuc) unele institutii sa nu foloseasca si limba majoritatii locale, sa nu inscriptioneze bilingv.
    Si nu fi ridicol cu respectarea insemnelor nationale, confuzii ca sintem in Ungaria, eu vorbesc clar si intotdeauna despre inscriptii bi/multilingve.

 14. Un american care a plecat in 1970 in India, se intoarce in 1995 in America, si dupa o luna impresia lui generala este „Nothing has changed, they only run faster after other things, that still don’t make them happier” – asa mi se pare si mie la randurile voastre de mai sus 🙂

  • Preda, ai dreptate, unele lucruri se schimba doar cu schimbarea generatiilor sau poate la a doua. Urmasii nostri nu vor intelege (cred sincer in asta) de ce era asa de greu cu incsriptiile bilingve. Dar in prezent aceeasi ipocrizie si stupiditate apare si in alte tari, in Slovacia caile ferate nu pun inscriptii bilingve pe statii ca legea vorbeste despre denumirile localitatilor iar acestea cica nu marcheaza localitati ci „gari”… Cam la fel cu politia: primaria, scoala poate avea, dar politia ba ca ea nu face parte din adm locala…
   Sau ca un prefect musai tre sa intervina si sa atace in instanta denumirea oficiala a doua muzee ca ele sint bilingve „Muzeul de Istorie a Breslelor Incze László – Incze László Céhtörténeti Múzeum” si ” Casa de Cultura Kónya Ádám Művelődési Ház.”
   Eu nu vad in astea cum se disrespecta simbolurile statului sau limba romana, nici confuzia ca am fi in Ungaria… Sincer, sint socat de astfel de argumente de la un om intelept.

   • Lorand – nici eu nu inteleg, dar fiecare om, cu intelegenta lui, are niste identificari care sad mai profund de controlul ratiunii. Lui Ovidiu i se pare de asemenea ca Huntington este un mare invantat, fiind pesemne de acord cu banalitatile pe care le spune, si mai putin atent la calamitati de detaliu. Asa este el si un fervent aparator al integritatii statale si acolo unde vede – nu fara dreptate, zic eu – ca ea este luata in ultima vreme cam des in zeflemea usor mai mult decat se cade – identifica aceasta integritate demna cu prea superficiale semnalmente. Problema fundamentala Lorand draga, mie imi apare sa fie mereu aceeasi: Tao despre care putem vorbi nu este Tao. Si problema despre care vorbim nu este adevarata problema. Daca nu ar fi deviatia total aiuritoare a lui Orban – cu consecintele sale in Romania care oricat de neplacut va este voua sa se reaminteasca, totusi sunt reale – iar pe cealalta parte nebunia cu unii ca USListii, oamenii ar putea mai degraba sa se ocupa de detalii vietii lor, fara a le lega de te miri ce semnificatii de basm.

    Comentariile in Europa la ultima replica a lui Orban sunt succinte: deci, isi ia talpasita din EU? Incotro? Ma duce un gand la adevarata istorie a Romaniei din anii 1960-70, cum o reconstruieste Watts, insa doar din lucruri care imi erau de mult cunoscute: cu o atitudine indarjita si corecta de impotrivire fata de un lagar, dar fara mare ganduri la alternative (Ceausescu in speta, la faza a doua), Romania a ramas in aer. Eu pe Orban l-am admirat cu ingrijorare, pentru inversunarea cu care se opune bancilor si persiunilor de interese EU. Dar ce pune in schimb? Te las cu intrebari … am probleme iar cu dintii 🙂

 15. –Sau ca un prefect musai tre sa intervina si sa atace in instanta denumirea oficiala a doua muzee ca ele sint bilingve…

  Prefectul a atacat numele dat muzeului. N-a auzit nimeni de o personalitate numita “Incze László Céhtörténeti Múzeum”, poate de “Incze László” si “I.L. Caragiale” dar nu de “I.L. Céhtörténeti Múzeum”.
  Daca se vrea tablita bilingva e legal (chiar obligatoriu in Sf.Gheorghe) sa puna si o tablita cu traducerea in maghiara a titlului istitutiei, adica a “Muzelului Breslelor Incze Laszlo” (tradusa “Incze László Céhtörténeti Múzeum”).
  E normal ca prefectul sa intervina, el se ocupa de respectarea legilor in teritoriu. De multe ori ai impresia ca unii maghiari nu mai au ce face asa ca stau sa se gandesca ce ar mai putea inventa sa enerveze.

  • Si nu e o lege TIMPITA care interzice ca intr-o localitate locuita in majoritate covirsitoare de maghiari institutiile nu pot avea denumiri oficiale BILINGVE? Ma mira ca o denumire BILINGVA din secuime de „enerveaza” pe tine in Banat.

   • te “enerveaza” pe tine in Banat.

    te inteleg, tu scrii din Ungaria, acolo maghiara e limba oficiala (Art.H1)

   • Ovidiu: hai sa nu o luam pe calea jignirilor.
    Eu (da din Ungaria) sint mihnit si ma enerveaza legile stupide si actiunile autoritatilor care afecteaza si rude apropiate si prieteni (in Cluj, in Secuime)
    Nu inteleg cum te afecteaza insa pe tine, de ce te enerveaza o denumire BILINGVA, cu ce ai mai putin, sau ce au mai putin eventual romanii din zona daca o institutie are denumire BILINGVA?

   • Acum ma bag si eu si intreb – replica lui Ovidiu se referea clar la faptul ca, se pare citindu-l, ca muzeul avea o singura denumire „Incze Laszlo Mmmm Muzeum”, lucru pe care pe nevorbitorul de maghiara il nedumireste. Si insista asupra absentei denumirii „Muzeul de bresle Incze Laszlo”. Lorand insa vorbesti mereu de o inscriptie bilingva care ar fi fost refuzata. Care este realitatea, sa stim si noi cu cine votam 🙂

   • Preda: pina acu citiva ani muzeul avea o denumire monoligva ROMANA ( Muzeul …), acu citiva ani l-au renumit Muzeul … Muzeum. Prefectul a sarit ca ars ca statul si limba romana e in pericol, si se pare ca si Ovidiu s-a enervat…

   • Acum ma bag si eu si intreb-replica lui Ovidiu se referea clar

    n-ai inteles nimic, Preda, sau ai inteles cat ai inteles din Huntington

 16. Ovidiu, nu am urmarit tot discursul. Ci doar doua posturi – in ele tu sugerezi clar ca ar fi o singura inscriptie, in maghiara – caci persoana aceea cu patru nume nu exista (primele doua fiind de fapt „Muzeul de bresle”). Lorand insa spune ca problema este doar ca e scris Muzeum in loc de Muzeu. No bine, daca voi va intelegeti, mie sincer sa fiu poate sa imi fie si egal. Iar despre Huntington, degeaba esti calcat pe coada: ti-am spus clar ca nu atat ce spune, ci la ce este folosit ce spune mi se pare foarte riscat si deplasat. Dar tu oricum crezi ce vrei. Nu putem fi de acord in toate.

  • Preda, e drept, ridicam stacheta si noi: in regiunile cu majoritate maghiara nu ma este vorba de inscriptii bilingve la intrarea in localitati, pe institutiile locale, ci o reala egalitate: limba romana SI-SI-SI (=subliniere SI) maghiara oficiala in localitatea/regiunea respectiva. Iar legile romane sint absurde acum: poti pune la intrarea localitatii un panou bilingv, pe primarie inscriptii bilingve, dar hotaririle locale NUMAI IN ROMANA, politia si alte institutii centrale fiind doar romane ca nu aoartin autoritatii locale. Abdurd, stupid, timpit…

  • Preda, tao e nu tao: ai dreptate, aici nu vorbim de denumiri oficiale bilingve (=limba regional oficiala) SAU inscriptii bilingve pe adm locala (=legislatia actuala romana) ci de o „impartire”/”compromis”:unde „voi” sinteti majoritari, faceti cutare dar aveti grija de minoritati, IRESPECTIV cine este majoritar si minoritar. Adica nu spunem ca pt 2% romani intr-o localitate din Secuime aplicam masuri mai protective decit pentru 19,99% maghiari in alta localitate doar pentru ca „limba romana e oficiala in Statul National Roman”…

   • Viewing the issue of bilingual signs from the outside, it can look as an issue of insecurity on the majority’s part. While I partially agree with Ovidiu’s opinion on the minority stirring sh*t up at times, the fault is not only with them but also with the hypersensitive nature of some in the majority around these issues – the need for constant reinforcement about Romania being Romanian.

   • Lorand – Inteleg, este strutzizare generala. Europa arde si romanul se scarpina la inscriptii bilingve. Dar cred ca iti este la fel de clar ca si mie ca nici cele mai intelepte si neexagerate modele de impartire vor aduce pace si satisfactie. S-a omorat increderea, si fara aceea poti sa masori cu metrul atomic, tot doua masuri diverse vor iesi in final! Am repetat destul de des pe aici – comunul exista, vocile care isi aduc aminte cu nostalgie ca li s-a furat ceva, anume deschiderea reciproca – exista. Fara un tel comun nu vad nici impartirea sa functioneze. Si aici din pacate nu se poate scoate Ungaria din ecuatie … Dar teluri comune ar exista, Dumnezeule, si inca cate! Doar sa se uite in sfarsit oamenii putin si peste gard!

 17. @ghmaghera ..”it can look as an issue of insecurity on the majority’s part…the hypersensitive nature of some in the majority around these issues – the need for constant reinforcement about Romania being Romania”

  You count only the „hits” and ignore the „misses”.
  Every week/month there are hundreds/thousands of cultural-ethnic events of the Hungarian minority and of the other (non-ethnic Romanian) minorities throughout all Romania. Nobody cares (or is „hypersensitive” in the way you meant it). To the contrary everybody knows that there are many ethnic and religious minorities in Romania (has been like that since always) and such events are the expression of their communal life. That is, their legitimacy is understood by the ethnic-Romanian majority and it has been codified in the law („minority rights”) extensively during the period of Romania’s EU ascension.

  When there are strong media and political negative reactions to some event or statement their point is to communicate. Such reactions have their place and role in the regulation (self-regulation) of the Romanian society. They are sending across, to the respective minority, the message that something is unacceptable (is conflictual).. while the degree of violence of language used also signals the extent of the potential for actual violence.
  It doesn’t mean that something will happen next day, the purpose is to communicate, but the expectation is that the community’s leaders will alter the course and the balance will be restored.

  In the case of the Hungarian minority.
  There are many things which are acceptable, things which fall in the category of minority rights or can be construed as such with some indulgence even if dubious(as, for instance, using Hungary’s flag as „ethnic symbol” not as a country-state symbol).
  But there are also some which do not. As contesting Romania as a national state, campaigning against the fact that Romanian language is the (only) official language of the country, promoting schemes of federalization and ethnic-territorial autonomies, etc…they are outside the sphere of minority rights (though they argued rhetorically using a deceptively moralistic language as ‘seeking equality’, ‘ fighting against discrimination’, ‘not affecting the rights of the Romanians in fact would be even better for everybody’ etc.).
  They are correctly perceived as an assault on the country and the reaction is accordingly (going up to the extreme of labeling the Hungarian minority as whole as an „enemy within” the state, thing which means that it has to be eliminated).

  As I pointed out in a former exchange, not much is expected to change in the forseeable future.

  a)The studies show that the young ethnic-Romanian generation shares the views (at least, possibly even more so- cf. Soros study 2006) on the country of the generation presently „in power” ( see also http://itthon.transindex.ro/?hir=32630 )

  b) EU western countries have come, one by one in last 3-5 years, to acknowldge the mistake of „multiculturalism”, i.e. the mistake of attempting to organize member states on the basis of „communities” (ethnic/religious groups and collective rights) as opposed to the „classical” one based on individual rights.
  Thus EU’s ideology and its pressure on Romania it is not likely to become an issue.
  In fact during the recent „Szekely-flag” crisis the president of the EU parliament took time to come to Bucharest to praise the minority policies of Romania as „exemplary”. That was not a message for the Romanian majority but a signal to the Hungarian minority and its political leaders that they do not enjoy support and that they should „scale down”. A nationalistic minority (as Hungarian „ups” it demands and complains, it becomes more „radical” or the opposite (becomes more concesive) function of the external power/support that it thinks it has.

  but there are also postive signs, as the recent elections which have shown a shift in the patterns of voting of the Hungarian minority toward civic-identity and away from the purely ethno-political one

  • Ovidiu: why do you think that campaigning for officialising (regionally) a second language (Hungarian) and for having police (and other central authorities) using bilingual signs and communication as not part of minority rights?

 18. @Lorand..”Ovidiu: why do you think..”

  For the same reason that The Venice Commission did not have anything to object to the Hungarian language being declared as the (only) official language of Hungary in the new Constitution (2011) despite that there are (other than Magyar) ethnic-linguistic groups in Hungary.

  „.. it is the responsibility of the legislator to strike a fair balance between
  the protection of the right to use the minority language and the protection of the official State language, which has to be able to play its role as an integrative factor by ensuring mutual communication among and within the constituent parts of the populations and by maintaining the cohesion between the different linguistic groups of the country”
  (According to the Explanatory Report to the Framework Convention, in relation to article 14. 3 of the Framework Convention)..”
  http://www.venice.coe.int/webforms/documents/?pdf=CDL-AD(2012)011-e

  That is, there can (and should) be provisions for using minority language in administration but the the asymmetry between the official language and the minority language, the importance and the primacy of the official language for all citizens, has to be preserved.
  You can find the same principles the „European Charter for Regional or Minority Languages”

  That’s what happens in Romania despite the fact the Romanian language is the official language. There are provision for using the minority languages, all with BUT :
  a) only where (administrative unit) the minority is +20%
  (thus not everywhere a Hungarian lives. The Hungarian language not an official language of the country, neither is Romania a multinational state )
  b) you can do official papers in Hungarian but only if they are translated in Romanian too, and not all kind but some kind („hotarari”) can be only in the official language
  c) you can (should actually) have bilingual inscriptions but they one in the official language has to be put above that in the minority language
  d) you can defend, plead, in the Hungarian language in a court of law, you can conduct a trial in Hungarian completely but the case-file should be in Romanian the Hungarian language and your (your lawyer and witnesses) declarations should be there in the file translated in the state language
  d) etc.

  that is, they are exceptions (even contradictions, „absurdities” if you want) from the constitutional rule that the Romanian language is official-state-language of the country. These „absurdities” were introduced in the Romanian law as part of the Romania’s EU’s integration (Romania signed the „European Charter for Regional or Minority Languages” before accepted in EU, and modified the Constitution so as the to give priority to the EU regulations )…
  Their purpose is obvious, and their form is as such „to strike a fair balance between the protection of the right to use the minority language and the protection of the official State language, which has to be able to play its role ..etc.”

  • Ovidiu: cind vorbim de balans, nu vorbim de ceva fix, „carved in stone” ci ceva negociat intre parti. Azi este asa legea romaneasca, pina in 2001 nici astea nu erau legale, si se pot indrepta unele lucruri fara ca lumea sa se darime.

   Eu vorbesc de absurditatea ca politia, prefectura (si alte organisme centrale = neapartinind primariilor is consiliilor judetene) nu au nici o obligatie in privinta folosirii limbii minoritare nici in locurile cu 20+%, si nici nu o fac nici in Secuime.
   Iar aplicarea mai are probleme, nu spune ca e exemplar…
   – inscriptiile bilingve ale strazilor din Huedin au fost puse abia anul trecut, la 11 ani de la legea
   – in Tirgu Mures exista scoli mixte fara inscriptie bilingve la intrare.
   http://harta.edu.ro/bdne/imagine.html?idUnitateInvatamant=11015715

   De inscriptionarea bilingva a scolilor romanesti (obligatorie conform legii!) sa nu mai vorbim ca ar iesi si mai mare scandal…

   Adica este o lege strimba, iar aplicarea ei are inca probleme la 12 ani de la aprobarea ei.

   • –cind vorbim de balans, nu vorbim de ceva fix,

    Sigur, dar nici de ceva indefinit extensibil, o asemenea conceptie ar face in final fara obiect distinctia intre limba oficiala si cea minoritare.
    E, desigur, de inteles dorinta unei minoritatii de largi cat mai mult acest cadru, daca se poate pana la transforma limba minoritara in de jure sau de facto limba oficiala…dupa cum ar trebui sa fie de inteles ca nu se va accepta vreodata asa ceva.

  • E evident ca nici leaderii alesi de noi nu sint immuni coruptiei, sa aiba loc o ancheta si sper sa auzim rezultatele.
   Toti striga in aceste cazuri „atac politic”, poate este si asta, eu sincer nu stiu.

 19. “E evident ca nici leaderii alesi de noi nu sint immuni coruptiei”

  Asta e ceva evident, ceva banal, binecunoscut in Romania.
  Ce e ciudat e faptul ca sunt alesi desi sunt cunoscuti ca fiind corupti. G. Olosz era pus sub acuzare de DNA inca din vara anului trecut dar chiar si asa a fost pus pe liste de UDMR in decembrie.

  UDMR e ca si PSDR, sunt bine organizati in mediul rural asa ca nu conteaza ce fac ei tot sunt votati fiindca taranii voteaza asa cum le zice primarul si popa.

  • „Cunoscuti a fi corupti”: sa nu confundam urmarirea cu condamnarea. Spun asta fara ai lua aparare vreunui, sa asteptam instanta sa se pronunte.

   • lol 🙂 parca ai fi Ponta cand justifica prezenta lui Fenechiu in guvernul USL.
    You got it backwards, Olosz nu mai avea ce cauta pe listele electorale pana la clarificarea situatiei lui.
    Vorba lui Basescu (&EU) “Chiar e asa de special, nu ati mai gasit altul ?”

   • Ovidiu: atacurile/urmaririle/acuzatiile autoritatilor romane nu creeaza o imagine defavorabila in mod automat in rindul nostru. Si chiar i-ar putea crea o anumita simpatie. Prea multe ciudatenii s-au intimplat, am cunoscut personal pe cineva acuzat la fel, si pot sa pun mina in foc pentru el….absolut sigur ca el nu a comis ilegalitati, insa cariera sa politica a fost distrusa din interese…

    Si chiar nu stiu de Olosz, nici de Borboly, s-ar putea chiar sa ai dreptate in cazul unuia sau ambilor, sincer nu stiu, astept instanta.

   • –„atacurile/urmaririle/acuzatiile autoritatilor romane nu creeaza o imagine defavorabila in mod automat in rindul nostru”

    Imaginea asta s-a creat deja de mult.
    UDMR e perceput ca un partid corupt pana in maduva oaselor deopotriva de romani cat si de maghiari, si nu ieri de azi ci de mai bine de 10 ani.
    Partea etnica, „trebuie sa fim solidari”, „pe astia ii avem cu astia votam”, etc. mai atenueaza si mai modifica din reactiile maghiarilor dar nu chiar pana la a „crea simpatie”.
    Poate evenimentele astea o sa determine UDMR sa se reformeze, prea au amanat.

   • adica Olosz foloseste „manevra Voiculescu”, demisioneaza din Senat si astfel obliga mutarea dosarului de ICCJ la o curte inferioara, si apoi (dupa ce se va da sentinta la acea curte inferioara) face recurs la ICCJ..o mai lungeste asa inca cel putin 6-12 luni !

   • Lorand @ Tot offtopic, contributiarecenta a unui Maghiar din Ungaria, pe alt blog: „Eine Verwandte (im Alter von ca.65 Jahre, also typische Fidesz-Fan) von mir war in den letzten Tage bei einer nationalistische-katholische Reise in Rumänien/Transsylvanien.

    Sie sagte, dass sie nie so viel die ung. Hymne gesungen hatte.
    Ung. Fahne und „Sékler” Fahne ohne Ende…
    Fidesz hat es scheinbar „richtig” gemacht, um seine Macht zu sichern. Diese Leute leben noch in 1918. ” – a fost in Romania cu o ruda mai in varsta, care i-a spus ca nu a canta in viata ei atat de mult imnul Ungariei, si nici nu a vazut atatea steaguri Maghiare si Secuiesti laolalta. A propos de discutia voastra preferata intre tine si Ovidiu – acum o voce „neutra”, sau macar din alta perspectiva!

 20. Sincer, Preda, nu stiu, nu pot compara numarul steagurilor, cintarea imnurilor.
  Ce stiu ca in anii 80-90 intotdeauna am sarbatorit in case revelionul de doua ori: la ora 12 si la ora 1 (=magyar éjfél, revelionul maghiar), ascultind/murmurind imnul maghiar in surdina la radio Kossuth Budapest. Mai toti, zic eu. In anul 90 am petrecut 2 zile la festivalul ceramiei de la Árcsó (Korond/Corund). Cam la fiecare 5 minute se cinta undeva imnul secuiesc (sorry de la toti, nu-mi place…), mai ales seara dupa ce s-a baut destul. Tot in anii 90 am vazut de citeva ori pelerinajul de la Csiksomlyo (Sumuleu). Crede-ma, au fost destule steaguri maghiare.
  Poate e ca si oamenii se simt mai liberi sa cinte si sa fluture. Si nu vad in asta nimic rau, sorry.

  • Lorand @ „Poate e ca si oamenii se simt mai liberi sa cinte si sa fluture. Si nu vad in asta nimic rau, sorry.” – cam asta mi se parea si mie ca sugereaza impresia acelei doamne. Nu inteleg de ce trebuie musai sa fie ceva rau de vazut, nu este nimic rau! Arata ca nici dracul nu este atat de negru. Mai mult nu se poate spune, ca nu o cunoastem pe cucoana, este o impresie. Eu cand ma duc la Atena, mi se pare ca oamenii traiesc inca foarte bine, vezi cafenele pline toata ziua … dar nu va fi tot adevarul, este clar. Te las in discutiile mai palpitante cu Ovidiu 🙂

 21. Inca un exemplu de legislatie hilarioasa, stupida: propunerea privind manualele.
  Adica profesorii maghiari nu au voie sa scrie un manual direct in limba maghiara la biologie, matematica, fizica, chimie, geografie, musai sa fie un manual tradus din romana.

  „Art. 41. – Pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, în activitatea didactică se utilizează:
  a) manuale şcolare aprobate traduse din limba română;
  b) manuale şcolare aprobate elaborate în limba de predare a minorităţilor naţionale, pentru disciplinele limba şi literatura maternă şi istoria şi tradiţiile minorităţilor naţionale, educație muzicală pentru minorități;
  c) manuale şcolare din import, pentru limba şi literatura maternă, care corespund programelor şcolare în vigoare, în cazul titlurilor nerealizate din cauza tirajului redus.”

  http://www.edu.ro/index.php/articles/19771

 22. @Lorand–„musai sa fie un manual tradus din romana”

  Si care e problema (dpdv etno-cultural) din moment ce manualul e tradus si predarea se face in limba minoritatii respective ?

  Faptul ca e acelasi manual e un lucru important pentru inspectoratele scolare. Pe baza lor se realizeza normele metodologice de predare si de verificare a profesorilor si a elevilor (ce lectii se predau in fiecare la fiecare ora, in fiecare saptamana, trimestru…ce concepte se cere a fi insusite de elevi la sfarisitul unei anume perioade, ce intrebari/subiecte se pot pune elevilor la examene etc.)

  • Si cum se realizeaza aceste norme, cum verifica inspectoratele in cazul limbii maghiare, istoriei minoritatilor sau in cazul manualului de muzica minoritara. Sau in cazul manualelor importate? Se poate deci…

   • –Si cum se realizeaza aceste norme, cum verifica inspectoratele in cazul limbii maghiare…

    prin crearea unor norme specifice pe acel subiect, evident

    –Se poate deci…

    Evident ca nu se poate, decat daca vrei sa creezi un intreg „inspectorat scolar maghiar”.
    Ar fi ridicol, hilarious, sa se creeze norme, bareme si examene speciale pentru „matemtica in limba maghiara” sau „biologie in limba maghiara”

   • Ovidiu: vorbim de lucruri diferite.

    Eu vorbesc de CREAREA unor manuale direct in limba maghiara pe baza ACELORASI PROGRAME SI NORME (ce se preda, ce sa-si insuseasca elevii la terminarea unei clase, metodologia, „intrebari la examene” etc).
    Manualele scrise direct in limba maghiara ar urma acelasi proces de aprobare, pe baza acelorasi criterii (vezi art 21: conformitate cu programa scolara, continut stiintific, abordarea didactica, „organizarea conţinutului în vederea formării de competenţe în conformitate cu programa şcolară”, etc).

    Si mi se pare stupid si hilar ca se interzice expressis verbis asta prin lege.

 23. -„Si mi se pare stupid si hilar ca se interzice expressis verbis asta prin lege”

  Cred nu are nimeni chef sa isi piarda timpul sa verifice daca un asemenea manual „scris direct in maghiara” corespunde ca informatie (dar si ca structura-pe capitole si lectii, fiindca pe baza lui se stabileste si se verifica apoi de inspectorarate ce se preda si in fiecare saptamana) cu manualul deja aprobat pentru limba romana.
  In afara de diferente minore (informatie suplimentara, mai multe poze sau ceva) el ar trebui sa fie identic cu cel tradus din limba romana si atunci ce sens are sa „creezi” asa ceva ?
  La manualele traduse se face verificarea traducerii de catre traducatori autorizati pe domeniul stiintific respectiv si cu asta se incheie tot procesul.

  http://profesoriitineranti.files.wordpress.com/2013/01/metodologie-de-evaluare-a-manualelor-scolare.pdf

  Nu vad ratiunea la ce vrei tu.

  • Doua probleme:
   – „nu are chef” pentru evaluarea manualelor maghiare
   – „are chef” pentru evaluarea variantelor de manuale romane: corespunde ca informatie programei, metodei didactice, formarii competentelor si nu evalueaza o propunere de manual ca corespunde unui alt manual roman deja aprobat pe continut, capitole, lectii.

   Iar verificarea se face si azi de catre cadre maghiare, ca un profesor roman nu va intelege predarea la o ora matematica intr-o clasa maghiara. Asta a fost si in era comunista: veneau inspectori si profesori maghiari, si azi vin la fel.

   Legiferarea expressis verbis a acestei atitudini de „nu are chef” (= orgoliu national) e problema mea (si nu numai aici).

   • –Iar verificarea se face si azi de catre cadre maghiare,

    nu are nici-o legatura, aici e vorba de informatia predata si de structurarea predarii acelei informatii (lectii si verificari) pe intreg anul scolar

    –nu are chef” pentru evaluarea manualelor maghiare

    Bineinteles, pentru ce sa o faca ? Doar sa constante daca au sau nu au informatia si structura manualului deja aprobat in limba romana ?
    Cu ce difera un asemena manual “scris direct in maghiara” ?
    Cu ce poate sa difere ca sa fie aprobat (poate anexe, pagini cu informatii suplimentare si poze suplimentare)

    Daca vrei neaparat din motive sentimentale sa ai manuale scrise de autori maghiari nu ai decat sa aduni cativa profesori maghiari si sa scrii, direct in limba maghiara, manualul de fizca de sa zicem clasa a X-a.
    Poti usor sa o faci, chiar ar fi de laudat. Ai dat de la minister ce ar trebui sa contina acel manual ( ai dat doar in linii generale, ai date 1-2 pagini , manualul insusi are 150 de pagini). Apoi, dupa ce l-ai scris, il traduci in limba romana acel manual scris in maghiara si il propui ministerului ca „Manual de matematica clasa X-a”. Daca e bun si se aproba ca manual de fizica clasa X-a atunci nu va mai fi necesara traducerea lui in maghiara pentru elevii ce invata in limba maghiara fiindca, evident, varinata in maghiara exista deja.

   • Ovidiu:
    – exista variante de manuale pentru orice clasa care se evalueaza individual si independent de celelalte manuale aprobate deja.
    http://www.buybooks.ro/manual-fizica.htm
    Adica nu se compara un manual propus cu altul aprobat deja, cum spui tu, ci se compara cel propus cu programa, cu metoda didactica, cu competentele cerute, etc.

    Repet intrebarea: daca exista variante de manuale aprobate in limba romana, de ce exclude legea aprobarea a unei variante de manual doar pentru ca este scrisa in limba maghiara?

   • – Repet intrebarea..de ce exclude legea aprobarea a unei variante de manual doar pentru ca este scrisa in limba maghiara ?

    repet raspunsul, -ai decat sa il scrii diect in maghiara daca vrei si sa il traduci in romana pentru a obtine evaluarea si aprobarea..nu o sa se apuce nimeni sa il traduca inapoi in mghiara cand el exista deja in maghiara

   • Ovidiu: la ce ma refer ca exista variante de manuale in limba romana, care sint aprobate individual si nu comparat una cu cealalta, vezi exemplul fizicii clasa a XII:
    http://www.buybooks.ro/fizica-f1-f2-manual-pentru-cla/fizica-f1-f2-manual-pentru-cla.html
    http://www.buybooks.ro/fizicamanualf1f2clsaxii-a/fizicamanualf1f2clsaxii-a.html
    http://www.buybooks.ro/fizicaf1f2manualpentruclasaa12-a/fizicaf1f2manualpentruclasaa12-a.html

    Iar remarca cu „tradu-o in romana si cere aprobarea in romana” arata ca nu vrei sa intelegi problema: „de ce nu se poate aproba in limba maghiara, de ce trebuie exclus asta prin lege”.. Asta mi se pare stupid si hilarious, legiferara din orgoliu national.

 24. „de ce nu se poate aproba in limba maghiara, de ce trebuie exclus asta prin lege”

  Probabil fiindca nu suntem in Ungaria si cei din minister nu stiu maghiara.
  Acolo unde ecazu, adica manualele specifice culturii minoritatilor (limba materna, istorie si traditii) precum si cele de limba moderna se evalueaza asa cum vor aparea ele scrise in limbile respective.
  Pentru matematica si fizica ar fi ceva stupid si hilar sa se faca asa ceva, nu exista ceva specific etno-cultural in matematica si fizica. Se cere varianata in romana pentru evaluare si apoi n-ai decat sa o traduci (sau sa folosesti manuscrisul din care ai tradus in romana pentru evaluare). Nu exista un obstacol real, doar probeleme imaginare ale unora.

  • Ovidiu: nu vezi cit de slaba este argumentatia ta? „Pentru ca nu traim in Ungaria” este singurul tau argument…

   Ca exemplu: hotarirea ungara privind manualele nu vorbeste de limba lor, ba are si o propozitie: „…az önálló fejlesztésű kisebbségi nyelvű közismereti tankönyvek, valamint a magyar nyelven jóváhagyott tankönyvek nemzetiségi nyelvre történő fordítása…”
   Adica vorbeste de manuale de materie generale (aka nu lmba minoritara) scrise pentru minoritatea respectiva SI de manuale traduse…

   Sa nu mai vorbim ca manualele minoritare trebuie aprobate de Consiliul National al Minoritatilor, aprobarea ministerului nu este de ajuns…

   • „nu vezi cit de slaba este argumentatia ta ?”

    Nu, ce vad cat de bizare sunt „problemele” ce te preocupa. Daca astea sunt probleme acum inseamna ca nu mai e nimic de rezolvat.
    Iar daca vrei un anume manual nu ai decat sa il scrii, sa il traduci in romana si sa ceri aprobare ministerului.
    Nu sunt cei din minister obligati sa examineze un manual de matematica in limba maghiara pentru a vedea cum satisface el cerintele de manual scolar de matematica, expertiza lor e in predarea matematicii nu a limbilor minoritare sau moderne.
    E cat se poate de rationala cerinta lor.

    si cu asta am incheiat acest subiect

 25. nu vezi cit de slaba este argumentatia ta ?”

  Nu, ce vad cat de stranii sunt “problemele” ce te preocupa. Daca astea sunt probleme acum inseamna ca nu a mai ramas nimic de rezolvat.
  Iar daca vrei un anume manual in mod deosebit nu ai decat sa il scrii, sa il traduci in romana si sa ceri aprobare ministerului. Nu sunt cei din minister obligati sa examineze un manual de matematica in limba maghiara pentru a vedea cum satisface el cerintele de manual scolar de matematica, expertiza lor e in predarea matematicii nu a limbilor minoritare sau moderne.
  E cat se poate de rationala cerinta lor.

  si cu asta am incheiat acest subiect

  • Repet: de ce nu se poate evalua in limba minoritara de catre unul-doi experti alesi special pt acest manual, cum e si in legea ungara.

   • Intrebarea e de ce asa ceva e o problema nu de ce nu se poate evalua in limba maghiara. De s-ar evalua in limba maghiara ? ce importanta are ? de sa fie alesi experti special ? experti in metodologia predarii unui subiect sunt deja angajatii ministerului care dau aprobarile,

    Se poate si culege toata iarba de pe o pajiste cu mana, fir cu fir, doar ca ar fi stupid si hilar, mai bine folosesti o coasa, sau un taietor de iarba motorizat.

   • Ovidiu: de acord, aceasta problema nu darima lume in sine, doar iti aduc aminte cum am inceput „inca un exemplu de legislatie„.
    Adica legislatia romana plina de ciudatenii:
    – politia nefiind obligata sa foloseasca limba majoritatii locale
    – expressis verbis musai sa fie romana deasupra. Un exemplu vazut acu 4 zile in Burgerland in 2 sate croato/germane. Exemplu din Trausdorf/Trajstof:
    http://3.bp.blogspot.com/-Xce2neh9_vc/T_f0vIbhi_I/AAAAAAAA-GY/fJVZuwwZWwo/s1600/DSC08051.jpg (atentie pe logo croata este deasupra, erezie!)

    – manualele expressis verbis aprobate numai in romana

    Stupizeniile ma deranjeaza…

 26. „Cred ca astea nu sint intimplatoare, ci denota o atitudine a statului fata de noi…”

  Iar eu cred ca esti putin paranoic si arunci cu epitete „stupid, hilar” fara sa judeci, dintr-un fel de reflex.

  Evident ca nu are nici-un sens sa se accepte sa se evalueze manualele alternative direct in limba maghiara (si nici in celelalte 15 limbi minoritare in care ar putea apare situatia)..adica sa se evaluze la vre-o 25 de subiecte posibile (sau cate de subiecte de specialitate stiintifica se predau in 12 ani de scoala)
  Nu e ceva necesar (asa cum este ceva necesar in cazul manualelor de limba materna si limbi moderne si in acest caz se tine seama de asa, vezi art.24 din link-ul meu)… si nici nu e ceva rational nici daca ar fi posibil.
  Adica nu e ceva ce are sens nici daca ministerul ar dispune de bani si timp cu nemiluita astfel incat ar fi posibil sa angajeze pe langa comsiile folosite pentru a verifica propunerile pentru manuale in limba romana si alte zeci de „comisii speciale” (adica de specializati in predarea matematicii in limba ucraineana, maghiara, turca sau rusa.. a biologiei in maghiara, rusa etc si etc.) chiar si asa nu exista motiv rational pentru a face asa ceva deoarece :

  Evaluarea si acceptarea unui manual special (alternativ) de catre minister nu are nici-o legatura cu folosirea acelui manual de elevii minoritari, nu are legatura cu asigurarea dreptului la educatie in limba materna (chiar si) dupa manuale alternative.

  Orice manual alternativ intr-o limba minoritara aprobat (aprobat pe baza studierii de catre comisia ministeriala specializata in subiectul respectiv a traducerii autorizata in limba romana) urmeaza a fi folosit exact in limba in care a fost scris (adica din care s-a facut traducerea supusa aprobarii ministerului).

  • Ovidiu: daca e posibil in Ungaria, e posibil si la noi.

   Resourse: varianta ta cu scrie in maghiara-tradu-o-aproba in romana costa mai mult pentru minister: aprobarea manualului roman si aprobarea traducerii folosind experti din domeniu care cunosc limba respectiva, doua proceduri, dosare, timp…

   Atunci de ce sa nu scurtcircuitam aprobindu-l direct in limba minoritara? Daca exista deja experti din domeniu pentru aprobarea traducerilor…
   Atitudinea conteaza…

   • “Ovidiu: daca e posibil in Ungaria, e posibil si la noi..”

    Nici vorba, e binecunoscut ca Ungaria si-a creat in anii 90s un sistem de legi minoritare tocmai cu scopul de a promova “drepturi colective” minoritatilor maghiare din tarile din jur (cu intentia de a pretinde apoi “reciprocitate”).
    A incercat sa isi promoveze ideile si modelul la nivel EU dar modelul ungar (ce functioneaza doar pe hartie mai mult) a fost respins atat de Romania (cand a semnat tratatul cu Ungaria in 1996) cat si de EU.
    E prea transparenta toata povestea, ma mir ca nu ti-ai dat seama pana acum.

   • Ovidiu: cum argumentul tau cu resursele a picat (e mai „scump” sa aprobi varianta romana+traducerea decit varianta maghiara direct; ministerul are experti maghiari) ce argument mai ai impotriva aprobarii manualelor in limba maghiara?

   • Cred ca nu-ai citi ce am scris „si nici nu e ceva rational nici daca ar fi posibil deoarece.. etc.”, citeste si te lamuresti
    Iar de picat a picat in acelasi sens in care legislatia ungara e luata in serios atat in EU cat SI in Ungaria, adica deloc…s-a discutat aici de situatia asa ziselor autoguvernari romanesti din Ungaria, o mascarada adica

   • Ovidiu:
    – exista experti pentru diferite domenii care cunosc limba maghiara: DA, ca altfel nu s-ar putea aproba traducerile!
    – este mai scumpa o procedura dubla decit cea directa: DA, doua comisii, dosare, administrare!
    Atunci?

   • – exista experti pentru diferite domenii care cunosc limba maghiara: DA, ca altfel nu s-ar putea aproba traducerile!

    N-ar nici-o legatura. Traducerea se face de cineva autorizat sa traduca texte dint-ro anumita ramura stiintifica. Comsia se ocupa cu EVALUAREA textului, adica daca el corespunde ca manual (metodologia predarii subiectului stiintific respectiv), daca corespunde programei scolare stabilite de minister pentru subiectul si anul respectiuv.. daca si daca ..sunt vre-o 10-15 conditii in link-ul pe care ti l-am dat pe care comisia le evalueaza, nu traducatorii de texte cu specific stiintific.
    Aceasta comisie aproba/respinge toate ofertele de manual pe un anume subiect (fizica sa zicem) fie ca ele vor fi folosite in limba romana fie una din cele 16 limbi minoritare in care se face educatie in Romania.

    – este mai scumpa o procedura dubla…

    este aburda chiar si daca ar fi bani sa mai facem inca 16 x N comisii (unde N e numarul de comisii existente acum)..manualul aprobat in traducere urmeaza a fi folosit in orginalul din care s-a tradus.

   • Ovidiu: eu ti-am dat link la propunerea legislativa care spune ca traducerea este evaluata de o comisie de doi experti in domeniu care cunosc limba.
    Acestia exista deci, sint experzi in domeniu, deci ar putea forma comisia care aproba manualul in mod direct.
    Doar azitudinea lipseste.

   • –Doar atitudinea lipseste

    Ratiunea pentru asa ceva e ce lipseste, dupa cum explicat deja de cel putin 3 ori.
    Iar despre fantezista legislatia ungara ti-am raspuns deja : e doar pe hartie, am vazut deja ce inseamna in practica.

   • Ovidiu: avem experti in fiecare domeniu care formeaza azi comisiile de evaluare a traducerilor. Ei ar putea evalua manualele dupa orice metoda (continut vs programa, metoda didactica, etc, toate cele 10-15 spuse de tine) ca dara sint experti in domeniu (pedagogi in domeniul respectiv). Explica-mi ratiunea de ce nu ar putea ei aproba direct manualul maghiar? De ce este interzis prin lege?

   • –Explica-mi ratiunea de ce nu ar putea ei aproba direct manualul maghiar?

    Ti-am mai spus ca poti si smulge toata iarba de pe o campie cu mana, cu o singura mana, cea stanga, si fir cu fir nu mai multe odata. Iti va lua cateva luni sau ani dar SE POATE face pana la urma…dar nu se face, sunt motive, ratiuni, pentru care nu face nimeni asa ci e taiata cu coasa si adunata cu grebla.

    Intrebare NU e „de ce nu s-ar putea”, intrebarea e „DE CE s-ar face asa ceva ?”.

    Ministerul e insitutia care are ca sarcina de a aproba manuale si cel care isi asuma responsabilitatea pentru aprobarile date si tot el e cel care isi organizeaza activitatea.

    In ce priveste subiectul „drepturi minoritare & etc”… elevii NU vor studia in limba romana, nu in traducerea in care s-a dat aprobarea, ci in limba materna, limba in care s-a scris/din manual care a fost s-a tradus. Nu exista ratiune pentru a crea comisii aditionale in cazul subiectelor stiintifice (mate, biologie, chimie, etc.)

    Iar acolo UNDE EXISTA ratiune sa se faca, cum e cazul manualelor de limba materna sau de limbi moderne, art.24 arata ca evaluarea SE FACE in limba in care s-a scris.

    –De ce este interzis prin lege ?

    chiar si numai sa evite discutia asta absurda cu unii ca tine ar fi motiv arhisuficient, pur si simplu legea iti spune „ce si cum” fara sa iti explice si ratiunile

   • Ministerul are comisia cu experti minoritari care aproba traducerile. Experti fiind ar putea aproba direct manualele, doar ca nu vor asa muschii legislativului.

 27. Ovidiu: hai sa vedem ce propui atunci tu in termeni de agricultura, ca se pare la asta te pricepi.

  1. Semeni o cultura pe un teren = manualul original maghiar
  2. Tu ceri ca sa se semene o a doua cultura = sa fie tradus in romana ca ai o brigada cu coasa zdravana buna pentru cultura a doua (aka manualul roman in acest caz)
  3. apoi vine o ALTA brigada la fel de capabila care culege cultura mea originala (=manualul original limba maghiata)

  Avem AMBELE brigazi pe ferma respectiva (=minister), DAR una nu poate lucra direct, doar dupa cealalta prin lege.

  Si tie asta ti se pare normal, mie mi se pare hilar/absurd/stupid.

  • @Lorand..”ti se pare normal, mie mi se pare hilar/absurd/stupid”

   Cred ca de fapt si tie ti se pare normal, iar hilar/absurd/stupid ti se par acum comentariile pe care le-ai postat aici pe tema asta.
   Dar continui asa de dragul de a argumenta ca „de nu s-ar putea”. S-ar putea desigur multe lucruri dar nu cred ca tu esti asa de absurd in viata reala incat sa te duci de doua ori la magazin : odata sa-ti cumperi lapte si inca odata sa-ti cumperi iaurt. S-ar putea desigur dar nici macar tu nu esti asa de absurd incat sa faci doua drumuri, chiar si te duci odata singura data si iti iei o plasa mai mare si iti cumperi si lapte si iaurt intr-un singur drum.

   La fel si ministerul. A facut o singura comsie de specialitate imputerniciata a evalua/aproba manualele alternative pe un anume subiect. Aceasi comisie le evalueaza si pe cele destinate minoritatilor in acel subiect (in traducere) cat si pe cele care vor fi utlizate in romana.
   E simplu, logic si rational (ministerul nu comentariile tale).

  • @Lorand..”ti se pare normal, mie mi se pare hilar/absurd/stupid”

   De fapt si tie ti se pare normal, iar hilar/absurd/stupid ti se par acum comentariile pe care le-ai postat aici pe tema asta.
   Dar continui de dragul de a argumenta ca „de nu s-ar putea”. S-ar putea desigur multe lucruri dar nu cred ca tu esti asa de absurd in viata reala incat sa te duci de doua ori la magazin : odata sa-ti cumperi lapte si inca odata sa-ti cumperi iaurt. S-ar putea desigur, asa cum spui, daca ai timp si energie cu nemiluita dar nici macar tu nu esti asa de absurd incat sa faci doua drumuri. Pana chiar si te duci odata singura data si doar iti iei o plasa mai mare ca sa iti cumperi si lapte si iaurt intr-un singur drum.

   La fel si ministerul. A facut o singura comsie de specialitate imputerniciata a evalua/aproba manualele alternative pe un anume subiect. Aceasi comisie le evalueaza si pe cele destinate minoritatilor in acel subiect (le evalueaza in traducere de folosit se vor folosi in original) cat si pe cele care vor fi utlizate in romana.
   E simplu, logic si rational (ministerul nu comentariile tale aici..si sunt sigur ca iti dai seama de asta).

   • Ovidiu: tu nu si citit proiectul de lege si dai cu parearea.
    -exista un „corp de evaluarea, adica o baza de date de evaluatori, experti
    – pentru fiecare sesiune de evaluare se selecteaza lists evaluatorilor din baza de date, adica nu exista a comisie FIXA
    – <din corpul de evaluatori fac parte si reprezentanti ai minoritatilor nationale specialisti in domeniu. Art 14/4

    Repet intrebarea: daca avem experti in domeniu, chiar si in corpul de evaluatori, de ce nu se poate aproba direct un manual in limba maghiara?

   • –Repet intrebarea..

    stiu, m-am obisnuit ca tu perserverzi in absurd….dar cred ca a fost o discutie utila, pana la un punct

   • Ovidiu: eu dau date si citate din propunerea din lege (experti minoritari in corpul de evaluatori fara dreptul de a aproba direct un manual in limba minoritara), tu vi cu atacuri…

  • Ovidiu: ca maghiar din Ardeal si mi-mie jena de multe lucruri ce se intimpla in Ungaria (niciodata nu am inteles antisemitismul ce apare foarte vizibil in discutii ale oamenilor de rind de altfel foarte inteligenti, si nu vorbesc de Vona…).
   Sint insa la fel de mihnit cind le dam acestora mingi usoare la fileu sa discrediteze astfel de materiale pe baza manipularile evidente. Pacat, asa nici nu se vor simti jenati…

   • Ovidiu: eu nu vad antisemitismul ar fi ajuns politica de stat in Ungaria, poate ma ajuti.

    Ca ai Jobbik-ul care ii numeste pe cei de la Fidesz jidani(„zsidesz”), sau ca parlamentarul Jobbik vrea sa listeze pe evreii din guvern si din Parlament (2/3 Fidesz) arata ca cine este antisemit.
    Sigur, exista antisemiti in Fidesz, dar sa spui ca e politica de stat…

    Ca fapt divers: nimeni nu a sarit ca ars din mass-media occidentala cind cel mai prestigios saptaminal HVG din Ungaria a dat publica (de orientara liberala sa spunem) o lista cu crestinii care au ajuns in conducerea inspectoratelor scolare. La 33 din 176 au gasit o astfel de legatura, in unele cazuri ridicola: membru al conducerii eparhiei in orasul…, conducator de cor evanghelic, samd.

 28. E greu de generalizat, dar se pare că, o dată la fiecare douăzeci sau treizeci de ani, fundamentele unui sistem politic şi social sunt puse la încercare.
  Europa este cuprinsă treptat de un val de proteste, în principiu diferite ca motivaţie (politice, economice, sociale), aparent izolate şi greu de conectat, dar care se pot întâlni mai devreme sau mai târziu într-o zonă politică şi de aşteptări detonantă: ascensiunea populismului, cu toate ramificaţiile lui posibile: euroscepticismul, naţionalismul, extrema dreaptă, xenofobia, segregaţionismul (separatismul etnic, religios, cultural, rasial) ca eşec sau recul al multiculturalismului liberal, protecţionismul economic ca reacţie la deschidere şi globalizare etc. Această întâlnire nefastă a tuturor protestelor europene se poate produce oricând (de exemplu, în preajma alegerilor generale din Germania sau cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2014, dar ar fi suficientă şi o grevă de proporţii), e nevoie doar de o scânteie şi de un „discurs unificator” opozant sistemului, de unul sau mai mulţi lideri carismatici care să promită ieşirea din criza prelungită a proiectului politic european pentru a mobiliza energiile negative acumulate şi frustrările milioanelor de europeni care nu se mai simt bine în ţările lor, dintr-un motiv sau altul.

  http://www.contributors.ro/editorial/e-vremea-protestelor-in-europa-ce-generatie-politica-se-naste/

 29. A fost mare meci la Cluj in seara asta, „CFR” vs. „U”, scor final 3-1

  pentru CFR au jucat : Felgueiras, Pinto, Cadu, Maah, Piccolo, Pedro, Camora etc.

  la „U” – au jucat Moldovan, Takacs, Szilagyi, Bucşă, Szekely, Apostu, Popa, Borza etc.

  pentru unguri a inscris Maah (toate 3 golurile), pentru romani a inscris Janos Szekely (min 65)

  Unde e Adrian Szelmenczi (fan CFR) sa ne povesteasca mai in detaliu cum a fost si ce s-a strigat

 30. A European Spring ? -Fjordman

  What we need now is a European Spring, not an Arab Spring. We need to abolish the rule of unelected autocrats and dismantle the EU in its present and increasingly totalitarian form. It is quite possible that we really need some form of European cooperation across borders in this century to keep the continent safe from external threats — for instance from a resurgent Islam — and to preserve Europe as the natural homeland of the European peoples.

  Yet virtually everything about the actual set-up of the EU as it exists today is wrong. It is a totalitarian, utterly corrupt and generally useless organization that creates more problems than it solves, and does little to preserve or revitalize European civilization. On the contrary, it makes it easier for outsiders with hostile intentions to colonize the continent. The EU is therefore the wrong answer to the right question. It is so deeply and fundamentally flawed that it needs to be dismantled in its entirety and its institutions abolished outright.

  http://gatesofvienna.net/2013/05/a-european-spring/

 31. Si inca ceva ti se pare normal ca extremistii vostri sa se tot plimbe prin Transilvania si sa faca pacte cu extremistii vostri din UDMR pentru Transilvania la care visati de cand sunteti voi pe aceste pamant? Aveti vise umede cu acest pamant in care intalnim leaganul civilizatiei romanesti. Daca rudele tale sunt persecutate sau nu se simt bine in Romania ajuta-i sa emigreze in Ungaria si fa-ne un bine tuturor.

 32. Statul Roman ar trebuie sa interzica dubla cetatenie asa cum face Slovacia, asa cum face Spania, ori esti cetatean roman ori esti cetatean al altei tari? Cetatenia unei tari din UE iti garanteaza dreptul la libera circulatie deci nu mai e nevoie de dubla cetatenie pentru asta.

 33. Reuters: Votul maghiarilor din Romania, care au aplicat pentru cetatenie ungara, il pot ajuta pe Orban sa ramana la putere
  Pana la alegerile din 2014, guvernul de la Budapesta etimeaza ca circa 500.000 de unguri, echivalentul a 5% din populatia Ungariei, vor fi primti cetatenie. Cei mai multi sunt din Romania, Serbia, Ucraina si SUA.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14910430-reuters-votul-ungurilor-din-romania-care-aplicat-pentru-cetatenie-maghiara-pot-ajuta-orban-ramana-putere.htm

  • Ovidiu: iarasi un articol scris de cineva care nu cunoaste realitatile, umflare tipica de media.

   1. Fidesz azi are 47%, MSZP:25%, Egyutt2014=10%, Jobbik: 13%. Daca azi ar fi alegerile prin redistributia voturilor pierdute Fidesz ar ajunge peste 50%.
   http://index.hu/chart/2013/05/31/szazadveg/
   Si doamne stie unde se va ajunge, daca UE va aproba scoaterea noastra de sub supraveghere bugetara, si daca cresterea economica va fi mai accentuata ca acum (0,7%).
   Cei drept, nu stim cum ar vota cei indecisi (incl eu).

   2. Pentru a vota, cetatenii maghiari de peste hotare trebuie sa se registreze in registrul de vot prin scrisoare, apoi sa voteze tot prin scrisoare. In scrisoare de votare trebuie sa puna o foaie de identificare, sa semneze, sa inchida si plicul intern, daca lipsesc unele date, daca pune mai multe plicuri de vot intr-un singur plic mai mare, etc. votul devine nul.

   Citi dintre maghiarii de peste hotare vor dori sa voteze, se vor registra in perioada deschisa, si apoi vor trimite fara greseli si in timp scrisoarea de vot.
   http://www.nol.hu/belfold/a_hataron_tuli_szavazok_bizhatnak_a_magyar_allam_diszkreciojaban?ref=sso

   Iar in Slovacia maghiarii ar vota 47% Fidesz, 41% stinga. http://hvg.hu/vilag/20130528_Vegre_egy_felmeres_igy_szavaznanak_2014b

   Un alt sociolog spune ca maghiarii de peste hotare ar decide max 4-5 mandate din cele 200: adica 2.5%, daca credem ca ar exista si voturi spre stinga (vezi Slovacia), atunci…

   Deci nu de maghiarii de peste hotare depind alegerile.

 34. Ministerul sanatatii a emis o circulara directiilor judetene intrebindu-le cum stau cu folosirea limbii materne in spitale conform „European Charter for Regional or Minority Languages” ratificata de Romania.

  Directia judeteana Mures le-a raspuns ca spitalele nu sint institutii sociale deci nu cad sub incinta acestei charter.
  Problema este ca in charter scrie:
  „to ensure that social care facilities such as hospitals, retirement homes and hostels offer the possibility of receiving and treating in their own language persons using a regional or minority language who are in need of care on grounds of ill-health, old age or for other reasons; ”
  Batjocura pura.

 35. Sa aduc si doua vesti bune:
  1. Anul asta a crescut cu 500 (5%!) numarul copiiilor inscrisi in clase maghiare. Sa fi fost mai multi copii maghiari, sa fi fost campania UDMR, nu stiu, dar e un semn bun.
  http://itthon.transindex.ro/?hir=33099

  2. La Sighisoara s-a reinstalat statuia lui Petőfi (care a decedat sau disparut in 1849 nu departe de aici). Statuia a existat in Sighisoara, apoi a fost mutata la Kiskunfélegyháza (Ungaria), apoi in anii 50 un sculptor roman a creat statuia, care a fost restaurata si mutata intr-un parc care va lua numele poetului.
  Primarul roman, si CL in majoritate covirsitoare romani a votat in unanimitate pentru reinstalarea statuii.
  http://kronika.ro/erdelyi-hirek/ujraavattak-a-segesvari-petofi-szobrot

  • S-ar putea invata de la Ungaria:
   – presiuni si negocieri pentru invatamintul in limba materna
   – unde nu merge, finantarea de catre statul roman a unor scoli particulare, a orelor de limba romana cu profesor stabilit acolo (sau navetist). Vezi si exemplul ceangailor.

   • –S-ar putea invata de la Ungaria..

    Nu vad ce ar fi de invatat de la Ungaria, e alta situatie. Cel mai apropiat exemplu de situatia maghiarilor ar fi cel al ceangailor din Moldova.

    In Bulgaria, romanii nu sunt recunoscuti ca minoritate nationala, sunt in aceasi situatie ca si ‘vlahii’ din Timoc. Daca nu era asta li se asigura automat prin legislatia bulgara, ca sa nu mai vorbim de conditiile impuse Bulgariei pentru aderarea la EU.
    Romanii din Bulgaria sunt localizatii in Nord-Vestul Bulgariei (Vidin, Vrata, Plevna) regiune ce reprezinta geografic jumatatea de Est a Vaii Timocului (partea Timocului ce e in Bulgaria). Ei sunt in „continuitate etno-geografica” cu vlahii din Serbia-Timoc, fac parte din acelasi grup.

    O „problema uitata” a Romaniei (intr-o buna masura deliberat-uitata), una care revine acum fiindca, se pare, nu s-au asimilat desi nu au fost niciodata cuprinsi in procesul de nationalizare politica din sec.19-20.

   • Ovidiu: se poate invata de la Ungaria in privinta atentiei si banilor alocati educatiei minoritatilor maghiare de peste hotare (vezi programul ceangailor, universitatile private, samd).

   • Lorand @ ” se poate invata de la Ungaria in privinta atentiei si banilor alocati educatiei minoritatilor maghiare de peste hotare” – daca voi ati fi tratati in Romania, precum Romanii in Grecia, Bulgaria, sa nu vorbim de Albania, dar chiar si Serbia, nu ar mai putea nici Ungaria face mare lucru draga Lorand. Hai sa nu mai frecam sare peste rana, ca nu se face!

    In urma cu 80 de ani, Romania da, aloca bani, si banuiesc ca substantial mai multi, in Grecia, Bulgaria: pentru ca guvernele respective nici atunci nu dadeau nici un drept de minoritate.

   • Preda si Ovidiu: tot cea ce spun este ca statul roman ar putea finanta un salar de profesor de romana, o chirie de casa, manuale, excursii pentru elevi saraci peste Dunare cum face statul ungar in satele ceangaiesti. Nu va inteleg, este doar un model ce i-ar sta in putinta Romaniei…

  • Lorand @ Dar tu ai inteles raspunsul? Tu ai inteles ca in Bulgaria, Grecia, Albania – notiunea de minoritate NU EXISTA? Si atunci intelegi ca banii nu fac totul? Cu cine vrei sa negociezi, si cum? Se pare ca guvernul roman incepe sa isi puna problema, poate se va face ceva – dar comparatia nu tine. Adu-ti aminte ca mai de mult amintesc ca Romania are cu minoritatile sale probleme incomaparabil mai mari decat are Ungaria cu noi. Dar cand am spus asta, a fost interpretat ca o reactie de evazionism romanesc si tratata cu cinism. Nu este asa. Vom vedea ce va fi.

   • Inteleg, dar nici ceangaii nu sint acceptati de Romania/de romani ca minoritate maghiara. S-a inceput cu orele de maghiara la case particulare in anii 90, politia/primarii/preotii catoli romani i-au interogat/presionat de nspe ori, dar totusi s-a continuat. S-au cumparat case, le-su renovat, imobilat, toate sub „atentia” negativa din mediul inconjurator. Asta s-ar putea face. Si da dupa ce vor fi sute de copii in aceste scoli, se poate arata ca este interes, si se poate discuta includerea intr-o scoala in mod semioficial (ora facultativa), apoi oficiala.
    Trebuie facut cu determinare, cu alocare de fonduri si cu presiuni diplomatice daca se pun piedici.

    Vorbesc de ceangai, nu neaparat de scolile maghiare din Cluj

   • Lorand – mai draga, ce rost au pozitiile astea, de parca am avea ceva de impartit? Ceangaii sunt sau nu sunt acceptati ca minoritati. Discutabil, dar traiesc intr-o tara in care conceptul de minoritate exista, exista peste o duzina de minoritati – trebuie sa explic de ce punctul de plecare este divers? Dincolo conceptul de minoritate nu exista, period. Bulgaria a avut un milion de turci, dar erau toti Bulgari. Aromanii erau peste o suta de mii la o vreme, in Grecia peste jumatate de milion. Dar nu existau: Greci sau Bulgari. Si este adevarat ca s-a putut, cu toate acestea, negocia cu guvernele antebelice, ca macar sa plateasca Romania pentru scolile si bisericile acelor oameni. Acum ar trebui reluate de la capat negocierile – totul a fost dat inapoi sub comunism – si pentru asta trebuie stabilita totusi o politica coordonata cu aceste state. Cu Ucraina lucrurile sunt diverse – acolo curatirea etnica a avut loc sub Stalin, si a ramas frica, dar pe hartie exista niste legi si drepturi.

 36. @Lorand–„nici ceangaii nu sint acceptati de Romania/de romani ca minoritate maghiara”

  Nici nu ii impiedica cineva sa se declare maghiari daca asta vor si apoi sa beneficieze de toate drepturile minoritare aferente. Situatia minoritatilor in Romania nu se poate compara cu cea din Bulgaria si Serbia.

  Dar nu o fac, dimpotriva 95% din ceangai se declara „romani” si se considera „romani de religie catolica”, iar din cei 5% ceangai care totusi se declara „maghiari” (4.5% de fapt, 0.5% se declara de etnie „ceangau”)..cam 1/2 din acesti ceangai-maghiari nu vorbesc vre-unul din dialectele ceangaiesti, ei sunt de fapt maghiari-secui ce au ajuns in Moldova (prin casatorie cu un ceangau, cel mai probabil)
  In Harghita si Covasna sunt vre-o 22 000 de ceangai moldoveni (au ajuns pe-acolo din diverse motive) ce se declara romani (de religie catolica) la recensamant. Evident ca nu ii forteza nimeni sa faca asta, nu ii impiedica cineva sa declare maghiari daca ar vrea asta.

  Ceangaii au pierdut „nationalizarea” etno-politica din sec. 19 , au ramas ca in evul mediu cu identitatea religioasa (catolica) ca fiind identitatea fundamentala, si acum sunt intr-o faza foarte avanstata de asimilare in identitatea (etno-politca) romana.

  Care e situatia in Valea Timocului (Serbia&Bulgaria) ? Pur si simplu nu stim (desi s-ar putea ca Bucurestiul sa stie si de aia nu se agita, stie ca e fara rost).
  Ar trebui sa fie cam 150 000 de romani „timoceni” in Bulgaria si cam 350 000 in Serbia.
  Cati din ei se mai considera etnic romani ? Habar nu avem.
  Acesti „activisti” romani timoceni care se agita pot foarte bine fi o minoritate minuscula (cateva sute, mii) care s-au „nationalizat” singuri, sau romani din Romania ce au ajuns cumva sa traiasca pe acolo din diferite motive de-a lungul ultimilor 150 de ani.

  E sigur ca multi ‘vlahi’ timoceni s-au asimilat identitatilor nationale bulgare si sarbe dar s-ar putea si ca destui de multi sa fie inca intr-o faza nedefinta, intermediara. Si asta in special in Timocul sarbesc. Iar atunci aparitia scolilor si bisericii/slujbelor in limba romana sa determine acum (!) in sec. 21 rapida lor nationalizare. De ASTA se tem sarbii, de aia ameninta ca le vor darma bisericile daca le construiesc si incep sa tina slujbe in limba romana.

  E greu de spus ce se intampla, care e situatia de fapt.
  In cazul ceangailor pare sa fie o cauza pierduta, in cazul romanilor timoceni situatia e mai neclara datorita autoritatilor bulgare si sarbe. Dar, asa cum am scris, s-ar putea ca sa fie aceasi situatie ca si cu ceangaii si acest lucru sa fie stiu la Bucuresti asa ca nu se considera important sa se lupte acum pentru o cauza pierduta (cu doua secole in urma).

 37. Ovidiu – Ceangaii au posibilitatea sa se afirme ce cred ca sunt, este un fapt. Restul povestii am tot cautat sa aflam aici, dar se pare ca prea multe nu stie nimeni, nici dintre maghiari, despre adevaratele origini ale ceangailor. Si nu conteaza. In Timoc si Voivodina insa este mai simplu: sunt vreo 50000 acum, exista inca putine scoli, o identitate linguistica care se stie romaneasca iar national … asa cat sa nu iasa conflicte, dar nu exista o denominatie speciala pentru romanii Timoceni vorbitori, sunt cetateni Serbi de limba romana. In Elvetia intalneam chiar foarte numeroase femei de serviciu din Serbia, care vorbeau perfect romaneste.

  In Bulgaria este mai complicat – au fost intotdeauna mult mai sovini. Sunt doua tipuri de Romani acolo, Timocenii, si Aromanii din zona Tarnovo si mai la Sud. Cred ca influenta politica si economica a romanilor de-a lungul secolelor a fost acolo mult mai importanta, ducand la acest sovinism. Dar iarasi, Serbia si Bulgaria nu se pot compara – Serbia cunoaste notiunea de minoritate, a intretinut scoli samd. Problema actuala este pesemne mai mare, dupa razboaie si senzatia de infrangere generala, care poate crea tentatia de a defula frustrari pe acele minoritati ramase. In Bulgaria si Grecia, Albania, problema este dintotdeauna, minoritati nu au existat niciodata.

   • De ce ar trebui să aibă legătură?
    ”La sugestia lui Preda, pentru ca si al treilea Off-topic s-a aglomerat, inaugurăm aceasta pagina. Pe care care puteti lasa stirile despre maghiaromani care ne-au scapat, alte stiri despre minoritati, dar si orice alte linkuri.”

  • update de la ministerul educatiei

   „Nu sunt diplome oficiale, ci hartii simbolice, de agatat in cui, acasa. Nu au valoare de atestat sau de document in baza caruia sa se acceada intr-o forma de invatamant superioara ori care sa demonstreze absolvirea unei forme de invatamant”, au spus oficiali din Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Potrivit surselor citate, toate documentele ce au caracter oficial, cum ar fi diplomele de bacalaureat, sunt redactate in limba romana”

   • „(5) Unitatile si institutiile de invatamant pot efectua si emite, la cerere, contra cost, traduceri oficiale ale documentelor si ale altor inscrisuri scolare si universitare proprii, cu respectarea prevederilor legale.”

    Adica orice scoala ar putea emite diplomele traduse in maghiara. Aici cineva a creat diplome neoficiale BILINGVE.

   • Din cite stiu in Slovacia se pot emite diplome bilingve conform legii.

    Aceeasi prevedere exista in legea lui Apponyi din 1907: diplomele in scolile primare se emit in limba maghiara, dar scoala are dreptul de a avea „tab” cu varianta in limba predarii:
    „A tanulók számára kiadandó értesitő könyvek és bizonyitványok bármily jellegü elemi népiskoláknál magyar nyelven állitandók ki.
    Az iskola fentartónak azonban jogában áll ezeket a magyar nyelv mellett hasábosan a megállapitott tannyelven is kitölteni..
    http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=6966

    O diploma bilingva din Sopron 1866
    http://galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/gyujtemeny/285936/KETNYELVU-ISKOLAI-BIZONYITVANY-SOPRON-1866-/

    In Bereg (Ukraina) au inceput anul asta sa emite SI diplome bilingve, nu la toate nivelele inca, dar au inceput:
    http://tiszanews.org.ua/?module=news&target=get&id=210

   • Lorand–„orice scoala ar putea emite diplomele traduse in maghiara”

    nu, orice scoala „poate efectua si emite traduceri oficiale ale diplomelor”

    nu emite diplome bilingve sau monolingve in maghiara, sau alta limba, ci poate emite traduceri intr-o anume limba//.si mie mi-a emis, la cerere, facultatea traducere a diplomei de absolvire si fisei matricole (aveam nevoie pentru o a aplica pentru o bursa la o universitate) evident nu-i totuna cu diploma originala si nu o poate inlocui

   • Ovidiu: In cazul nostru nimeni nu a avut pretentia sa inlocuiasca diploma originala, din cite am inteles, aceste diplome bilingve au fost distribuite in mod aditional.

    Iar exemplele din Slovacia, Ucraina, Ungaria lui Apponyi (!) arata ca si in cazul diplomelor oficiale s-ar putea aplica bilingualitatea.

   • -Lorand „aceste diplome bilingve au fost distribuite in mod aditional”

    Nu exista un asmenea act oficial : „diploma aditionala”, exista doar diploma propriu-zisa
    Ceea ce au facut la Targu Mures a fost emitera unui act ilegal. Un act ce pare un act al statului (macar la prima vedere are stampila, antent al unei institutii) dar care nu poate fi de fapt.
    E o contraventie a unei institutii- ISJ Mures si directorii scolilor care au semnat.

   • Ovidiu: in Slovacia, Ucraina, dar nici in Ungaria lui Apponyi nu s-a darimat lumea de la diplome oficiale bilingve.

   • Nu s-a daramat pana acum, si au fost doar in limba oficiala/romana.

    Prea mult preocupare din partea unor maghiari in razboaie de contestarea a statului roman, nu stiu cum de le mai ramane timp si energie sa isi cultive identitatea etnica si culturala.

   • Hai sa recapitulam Ovidiu:
    – pe tine nu te deranjeaza daca scoala emite conform legii o traducere oficiala in limba maghiara a diplomei
    – te deranjeaza insa daca emite un document bilingv
    🙂

   • Lorand @ „te deranjeaza insa daca emite un document bilingv” – din cate inteleg si eu, problema pare sa fie nu una lingvistica ci legala. Un document de placere, bilincv, care insa simuleaza de aproape un document oficial, are ceva mai greu de acceptat decat o traducere oficiala in maghiara, care este un act legal. Cumva imi trec prin minte acele imitatii foarte reusite de dolari, in care capul lui Washington este inlocuit cu Iliescu, Horthy sau Maradona, dupa gustul cui o fi. Seamana dar nu rasare – a bancnota, sau a act oficial.

    Dar nu vreau sa va tulbur dezbaterile calduroase!

   • Preda: care este diferenta in mod PRACTIC? In AMBELE cazuri elevul primeste o hirtie pe care scrie SI in limba maghiara ca a terminat clasa … la liceul cutare cu nota …

 38. Este cazul sa explic in sfanta pace motivul pentru care in mod periodic si persistent imi sare tandara din cauza sovinismului subliminal omniprezent pe acest blog bine intentionat.

  Pe acest blog este loc pentru discutii interminabile despre forma diplomelor, bentitele de pe cap si pozitia inscriptiilor multilingve existente sau inexistente – cum spunea Lorand, „nimic nou sub soare, dar aceasta poate este contributia noastra necesara pentru generatii viitoare”. Inteleg.

  Pe acest blog cand intervine cate un roman mai ramas in urma cu relatiile umane si apasat de restristi depasite de timp, intrebarile lui sunt puse la punct la unison de romani si maghiari, dorim un dialog echilibrat. Inteleg.

  Pe acest blog se intampla uneori sa vezi opinii foarte stranii – ca spre exemplu un tanar innegurat si pesimist, care striga despre „lasitatea Romanilor” care ar fi trebuit sa raspunda militar la intrarea lui Horthy, care era sustinuta atat de Nemti cat si, mai ales, de Rusi – cum se stie astazi. O deruta sufleteasca destul de grava, la care reactia colectiva este scurta si stanjenita. In schimb cand se poate vorbi nelimitat despre vorbele deplasate ale unor huligani sau suporteri sportivi. Prioritati surprinzatoare, chiar daca inteleg cumva stanjeneala. Exista principii umane mai presus decat stanjeneala.

  Pe acest blog se pot chiar scrie contributii in favoarea unui visat stat „independent Transilvan”, asa din caldurile momentului si inflacare Giga-contrista. Oare asa o fi? Cum spunea Litvinov in 1944: „Un stat Transilvan independent s-ar putea sa fie solutia cea mai buna, el nu va putea exista fara patronajul unui stat vecin puternic, in acest caz URSS”. Cine punea insa in context politic si istoric aceasta idea doar aparent spontana si romantica, este violent reprobat de oastea pasiva si lipsita de argumente a blogului. Incep sa nu mai inteleg.

  Pe acest blog, redactori ai blogului se pot folosi de cuvintele relativ iredentiste ale unor „clasici”, explicând clar ca dupa parerea lor ele exprima foarte bine sentimentelor proprii si ale multora. Pentru ca pe urma cand acele cuvinte sunt puse in discutie, sa se sustraga total de la raspundere, spunând ca „nu eu, autorul” a spus asta. Deja deplorabil!

  Pe acest blog insa cand se intampla sa vina vorba despre experienta celor 4-5 milioane de Romani ca etnici in tari straine – fie ca este vorba de epurarea etnica a lui Hrusciov si Brejnev impotriva Romanilor din Bucovina si Basarabia (foamete, deportari, ucideri) – sau de faptul ca tari ca Grecia, Bulgaria sau Albania pur si simplu nu cunosc notiunea de minoritate etnica – cu consecintele de rigoare pentru Aromani/Romani – in aceste cazuri oastea pasiva a celor fara cuvinte si fara sentimente este constant si neconditionat impotriva. Pentru cei care isi pun la dispozitie gandurile si sensibilitatea, intelegerea pentru toate problemele magharilor intalnite pe acest blog, aceasta reactia – si mai ales perseverenta ei – caci o remarc neschimbata de un an – spune cam acestea „Astea sunt problemele voastre – nici nu le cunoastem, nici nu ne intereseaza, si nici nu le dam atentie”. Este foarte posibil ca mintea mea sa fie obsinuita cu argumente – bune rele – in asa masura, incat reprobarea tacuta sa produca mai multe daune decat un argument rautacios deschis. Pentru mine insa asa este, o reprobare tacita ascunde mai multe prejudecati decat o discutie curajoasa si deschisa. Pentru asta NU MAI AM NICI UN FEL DE INTELEGERE!

  ======================================================================

  Desigur, pe acest blog intalnesc si maghiari care imi sunt mai dragi cat zece romani, germani, elvetieni sau se alte nationalitati – cum se spune. Adica, din cei care intra direct si neconditionat in comunitate aleasa de _oameni_ din inima. Si deasemeni dintre acei tineri sinceri si generosi, dornici de un viitor demn si in pace, pentru ei atat ca cetateni ai unei tari cat si ca membri si mostenitori ai unei etnii si traditii. Si cautarea lor este si a mea. Desigur deci pe langa cele insirate mai sus exista tot atatea motive pentru a fi atasat scopurilor si oamenilor de aici.

  Dar pentru ca inca odata am fost tiptil scos din sarite, voi exprima inca odata convingerea mea neclintita: Este absurd cine crede intr-o solutie formala de tip separatist pentru asigurarea unei continuatati etnice in pace – si aceasta in deplina indiferenta fata de destinul si chestiunile natiunii in mijlocul carii traieste. Vezi ultimul punct de mai sus. Si cince persevereaza in aceasta atitudine absurda – si, cumva schizofrena – nu cred ca binele il doreste.

 39. –Hai sa recapitulam, Lorand.

  Pe tine ce te deranjeaza e chiar statul roman. Respectiv ce te preocupa sa inventezi, sa creezi situatii in care il contesti.
  Aproape toate (90%) din subiectele de „conflict inter-etnic” pe care le-am discutat aici in ultimii 3 ani au fost de acest tip si au fost initiate, create, intentionat de reprezentanti, lideri, ai minoritatii maghiare si nu de romani.

  In Romania problema nu e respectarea drepturilor minoritatii maghiare, nu e vorba de suprimarea, interferenta, restrangerea, etc. vietii comunitare maghiare.
  Nici nu e vorba de „discriminare”, lipsa de respect, pe simplu motiv de identitate maghiara (desi exista acest aspect in cazul tiganilor, dar asta e alta problema)

  Nu se intampla asta nici formal (de catre stat) nici informal (de catre majoritatea romana). Exista si incidente de acest tip dar ele sunt rare. Daca doar astea ar fi problemele ele s-ar putea rezolva usor, si s-ar fi rezolvat de mult.

  Problema insa e alta, lucru observat si de A.M.Pippidi in „Subjective Transylvania”.

  „The essence of the ethnic conflict between Romanians and Hungarians lies here : to the fact that people of Hungarian descent seek, lead authoritatively by their political elite, that the whole Romanian political system be reorganized in order to accommodate them better, that Romania becomes if not a federal state at least something close so the 1.6 million Hungarians enjoy full self-government, and the Romanians give up the claim Romania is a national state on the model of France or Britain”
  –-

  Cu unele exceptii (10% sa zicem) in majoritatea situatiilor ceea ce facem e sa sa discutam de fapt aceasi problema, si fara a ajunge vreodata la acord. E ceva ca si Boleroul lui Ravel, variatiuni pe aceeasi tema. Si m-am saturat si eu de aceste discutii, la fel ca Preda.

  Numa bine.

  • Ovidiu: Romania a semnat in 1995 si a ratificat in 2007 Carta Europeana a Limbilor Minoritare si Regionale, care scrie urmatoarele
   „- the publication by regional authorities of their official documents also in the relevant regional or minority languages;
   – the publication by local authorities of their official documents also in the relevant regional or minority languages; ”

   Statul roman de care vorbesti tu se pare ca si-a asumat astea.

   • Lorand @ Te las cu placere sa continui tactica rabdatoare a hartuielii in mici pasi. Am fost tot timpul sincer pe acest blog – si nu pot nici acum sa fac altceva decat sa imi exprim nedumerirea fata de aceasta perseverenta pe drumul evident gresit. Intamplarea face ca citesc in sfarsit cartea lui Larry Watts pe care am cumparat-o la Cluj – With friends like this.

    In ea vad confirmate si inasprite cele mai rele banuieli ale mele privitoarea la lucrul concertat al emigratiei cu Budapesta, inceput de la 1923, cu un scop necurmat pana dupa razboi – si care pare in mod evident pana astazi necurmat. Ar fi bine sa cititi si voi, lasand deoparte false naivitati. Parerea mea este ca luarea de cunostinta nu poate duce decat la vindecare – maghiarii din Romania sunt in ochii mei in marea lor majoritate victime ispitite ale acestei politici de refuzare a realitatii, si care a produs Romaniei mai multe daune decat se pot inghiti fara discutie. Dar unii trag in continuare la aceleasi strune la care se lucreaza inca de la Bela Kun incoace, trecand prin Horthy al carui cel mai puternic aliat a fost, dupa cum reiese clar, nu Hitler ci Stalin!

    Ma rog, sa lasam acestea. Dar cand pe acest fundal vin niste „copilasi inocenti” si propun o Transilvanie independenta, exact cum o facea Lisenko in 1944, prevazand nevoia acesteia de a cere ajutor Rusesc, nu mai gasesc ca ne jucam cu degetele in nisip aici. Si nici ca tema este multiligvismul – astea sunt diversionisme!

    Intrebarea simpla si directa este aceasta: Cati dintre voi au curajul si demnitatea sa fie maghiari intre Romani, mandri de ceea ce sunt. si fara ascunzisuri fata de ceea ce s-a facut in numele lor in ultimii 100 de ani? Si cati sunt dispusi pentru acest scop sa faca pasul firesc si omenesc – care aici cade nespus de greu – de a intra in dialog omenesc si cu bun simt si privitor la problemele de minoritati (in alte tari) ale poporului in mijlocul caruia traiti. RENUNTAND la extenuanta fuga in argumente dezechilibrate, cu unicul tel de a nu cumva sa trebuiasca cineva maghiar sa conceada odata ceva – ca intr-o privinta au fost politici foarte rele de partea voastra, sau ca Romanii poate au tras si suferit si ei, poate mai mult ca voi – lucruri din acestea, care de fapt un coboara pe un om care le recunoaste, ci dimpotriva il ridica sus, poate chiar deasupra celui in fata caruia recunoaste!

    De un an jinduiesc dupa asemenea dialoguri cinstite si deschise. Le-am gasit cu Kalaci, si in crampeie cu Csaba, Bacsa si bineinteles in entuziasmul lui Reccsman, dar asta este alta pozitie. Cer scuze daca uit pe cineva. Ce poate fi atat de greu, Dumnezeule!?

   • Preda: onestitatea este lucrul cel mai pretios pentru mine si iti multumesc pentru ca esti onest, sper ca ma poti aprecia la fel in termeni de onestitate.
    Pe locul secund la mine este pragmatismul: nu ma vei auzi niciodata aspirind sau argumentind pentru ceva irealizabil, ceva „gone forever”, gen orice schimbare de granita.
    Voi discuta vehement insa orice abatere de la legi europene si romane incalcate: 80 de scoli si gradinite dintr-un singur judet cu lipsa de inscriptii bilingve, de politia nefolosind limba maghiara, de documente oficiale nepublicate in limba minoritara samd.
    Si nu ma intereseaza Kun Bels, nici Horthy, traiesc in ziua de azi unde NU EXISTA un curent revizionist comparabil cu acei ani! Sa ne ocupam de problemele zilelor noastre!

   • Lorand – Problema consta tocmai in convingerea ta ca „traiesc in ziua de azi unde NU EXISTA un curent revizionist comparabil cu acei ani! „, convingere pe care nu o pot impartasi in NICI un fel. Pentru ca sa ne intelegem foarte bine: revizionismul Maghiar de la 1923 pana … cand ai considera tu ca a incetat sa mai existe, a avut o linie neintrerupta de actiune, in pofida formelor celor mai diverse si creative. Nu trebuie sa fie neaparat vorba de revizionism in forma lui primitiva, teritoriala, nu suntem copii.

    Dar insasi nemultumirea patimasa imbinata cu refuzul la fel de patimas de a vedea si recunoaste in ceilalti altceva decat pe „majoritarii” pe care sa ii tragi la raspundere, este un fenomen tot mai raspandit si foarte potrivnic convietuirii. Caci stii care-i realitatea: La nivel de legislatie Europeana si lume moderna, NU EXISTA PROBLEME! Incercarile de a le crea pentru a forta o solutie de genul unei alte lumi sunt foarte riscate. Ori cei care ma sunt responsabili isi asuma existenta in Romania, si se impaca cu Romanii, ii respecta si isi redobandesc respectul – cucerind poate si respect care a lipsit, dar mult s-a pierdut si dupa 1980. Ori umbla cu o fac de la 1923 in coace, chiar daca telul este usor modificat.

    Cateva exemple mai nostime? Ofera intre razboaie Murdochului zilei … Coroana Ungariei pentru fiul sau, daca face propaganda in ziarele sale in favoarea a stim noi ce. Si ala publica articole, din Canada pana in Australia trecand prin Anglia! Il conving pe Stalin si pe Hrusciov ca in Transilvania cultura si populatia majoritara sunt Maghiari, si acei golani ii sustin in masinatii care nu se pot numi altfel decat criminale. Si trecem peste momente dureroase si de tot asimetrice … cumva au ghinion si cu asta, chiar Republica Autonoma, care era de fapt un organism de control Sovietic al Romaniei prin Maghiari – fapt pentru care nici unii nici altii nu au gasit pacea, desi dominatia Romanilor acolo era in floare. Si ajungem al 1985, cand aceiaisi liga mondiala, fondata cu un singur scop, si in relatii perfecte cu Budapesta – in timp ce noi, sub infiltratia coordonata de Moscova era rupti de tara cat se poate – raspandeste din nimic vestea „Genocidului Cultural”, care pluteste la suprafata ani in sir, lipsita de temei si realitate pe cat era. Cand s-au deshis granitele si s-a facut peste noapte tacere caci lipsea obiectul, dauna morala adusa romanilor de pretutindeni era deja foarte mare.

    Ce se petrece de atunci cu obsesia secesionista, cu idea care nu este nascuta in capetele Maghiarilor Ardeleni – dar este preluata in lipsa de alta idee – ca de fapt convietuirea prea apropiata cu Romanii ar fi cel mai mare pericol pentru supravietuirea neamului. In lipsa oricarei teorii demonstrabile, aceasta atitudine nociva in primul rand Ardelenilor Maghiari, este imbratisata cu drag ca o pernita, de multi multisori, care nu sunt suficient de trezi la minte, dar altfel foarte interprinzatori.

    Si dupa toate cele din care nu am enuntat nici varful Eisbergului – dar despre care sper ca mai stii si tu cate ceva in plus, coordonate de la Budapesta de 90 de ani, aducand prejudicii dupa prejudicii, sub patru guverne diferite, sub teluri diferite – dar cautand MEREU sa rezolve problema cu Romanii … fara Romani. Adica pe la spate, cautand aliatul puternic al zilei, si bagandu-i pe Romani cu ale lor, exact asa cum reactioneaza dragalasii cititori pasivi de aici, previzibili ca si cotele apelor Dunarii. Deci dupa ce in tot acest timp, politica adevarata Maghiara (de la Budapesta) a fost in egala masura obsedata de Ardeal (din motive sentimentale care merita in alte zile si pe cu totul alt registru o discutie separata, in tihna) cat si manata de principiul ca Romanii nu au nimic de spus in acest lucru, si solutia le trebuie impusa cu puterea celor mai puternici aliati pe care cu munca asidua de diversiune, influenta si minciuni ii poate castiga cauza.

    Ei asta este rezultatul dragul meu Lorand, rezolvarea problemelor din Ardeal fara Romani, au creat niste instincte care se resimt pana azi. Si DOAR voi, adevarati in cauza puteti rezolva problema. Fiind deschisi si recapatand (sau capatand) increderea Romanilor. Oricate capte patrate or fi si intre ei, nu sunt atat de rea vointa. Coada de topor este numai una – aceasta experienta continua de a fi fost lucrati pe la spate. Gandi-ti-va bine, daca incercarea de stoarce din legislatia Europeana mai mult decat are ea sa dea este calea cea adevarata pentru a castiga deschiderea si increderea Romanilor. Si ganditi-va si de fiecare data cand nu cu incredere, ci pe la spate si cu forta s-a incercat („s-a”, adica au fost acolo niste Macheri, la Budapesta, la Moscova, dar si-au gasit si cati aliati le trebuia la fata locului, asta mereu se gaseste, cum si-au gasit Rusii spioni intre Romani, nu?) ca pana la urma a crapat vraja!

    Eu vorbele astea nu le spuna nici cu rautate si si mai putin cu ranchiuna. Nu imi trebuie nici macar un rapsuns – caci nu trebuie nici tu nici altcineva sa se simta stanjenit sau jenat de aceste adevaruri. Asa a fost, nu pot fi invinuiti niste indivizi din prezent. Dar totusi, in lipsa intelegerii depline a implicatiilor – da, stanjenitoare – ei risca dezamagirea. Pentru ca urmele exista. Este la fel cum la Bucuresti a avut loc acel masacru de la abator, aproape sub ochii lumii – nu poti sa pui vina pe nimeni, dar daca nu intelegi bataia si semnificatia, si urmele pe care le lasa o asemenea barbarie, atunci risti sa gresesti.

    Asta este cu trecutul, niciodata nu stii exact cand esti cu adevarat liber de el – cand il neglijezi, dorind cu tot din adinsul sa traiesti doar in prezent – sau cand te apropii atent de el, te lasi atins si poate intelegi ceva ce te face mai liber in prezent, decat daca nu te-ai fi aplecat asupra trecutului. Riscuri sunt de toate partile, Lorand – desigur sunt oameni care sunt prinsi in trecut, si nu se pot libera. Dar sunt si oameni care sunt mental distanti de trecut, dar emotional inca nemantuiti de el, ca sa zic asa.

    Pe scurt, nu te grabi sa spui asa de usor ca „Traiesc doar in prezent si doresc doar ce mi se cuvine”, exista legaturi si legaturi. Si daca eu te-am suparat cu ce am spus, aibi tu macar deschiderea de a-mi explica, altfel decat ceilalti, cu ce si din ce pricina. Caci eu pe firea mea, am cautat sa expun cum mai clar nu pot, unde vad eu ca este marea problema. Si nu este acolo unde se cauta. Redati Romanilor o minima incredere ca nu sunt lucrati pe la spate. Mai precis ca pentru voi RELATIA dintre Maghiari si Romani in Ardeal este centrala. Relatie de omenie, cu pastrarea datinilor si limbii voastre, dar in egala masura cu intelegerea si impartasirea omeneasca a celor care sunt ale Romanilor probleme, chiar daca sunt majoritari fata de voi. Ca traiul si intelegerea si respectul intre cei ce traiesc in Ardeal sunt singura tema si solutia din ei se asteapta si nu din afara. Din aceasta relatie, cu tot ce mai are ea inca vatamat si de impacat, cu o impacare pe care nu poate nici Finladezul si nici Catalanul sa o aduc, ci doar Maghiarii Romanilor in iertare si ispasire, si doar Romanii Maghiarilor in ispasire si iertare! Egal cat va dura si asta – caci sunt cam multisoare adunate. Dar le stim, si pot la un moment dat trece ca intr-o clipa. Cu conditia ca ochii sa nu mai fie unul la slanina si altul gaina. Here and now ramane de convins, asta este parerea mea.

    Sper ca ai inteles destul de bine ca nu vorbesc de prostioare, granite sau saci cu piscoturi de impartit. Vorbesc direct de problema de incredere. Pana acum se stie si rasstie, s-au suportat consecintele, celor mai nastrusnice incercari de rezolvare pe la spate, de sus – a venit momentul cand solutie se poate ivi, dar se poate ivi doar direct, intre cei adevarat implicati. Alungand explicit daca este nevoie pe intrusi de la Budapesta, Bucuresti sau aiurea. Asta cred eu.

   • „Intamplarea face ca citesc in sfarsit cartea lui Larry Watts pe care am cumparat-o la Cluj – With friends like this.
    In ea vad confirmate si inasprite cele mai rele banuieli ale mele privitoarea la lucrul concertat al emigratiei cu Budapesta, inceput de la 1923, cu un scop necurmat pana dupa razboi – si care pare in mod evident pana astazi necurmat. Ar fi bine sa cititi si voi, lasand deoparte false naivitati. ”

    Preda, I get the sense that book was written to serve some sort of outsider affirmation with an American voice of certain Romanian suspicion of the Hungarian minority. I haven’t read it, but I have read Larry Watts’ article on Adevarul.ro, and it was extremely one-sided. It was titled something like the effects of the Treaty of Versailles on the relations between Romanians and Hungarians, but it was strictly looking at maneuvers of the Hungarians to undo the treaty and it stopped at about 1950 or so. So, generally just negative aspects about Hungarians. That’s ridiculously selective. The reader is left to believe that all the bad from the Romanian part is a justified response to what Mr. Watts had researched.

    If you look at Larry Watts’ bio, as well, you’ll see that he’s been moving around Romanian political circles for a while and making himself a pretty successful life at it. I get the sense of a strong bias…

  • Cred ca ai inteles bine ce am spus dar, ca de obicei, nu discuti problema de fond.
   Onestitatea NU e printre calitatile tale, mai curand un fel de perseverenta combinata cu falsa argumentare.

   Asta e, si o sa vedem cum vor evolua lucrurile in Romania.

   • Ovidiu @ Banuiesc ca vorbeai cu Lorand, nu cu mine. Senzatia mea este ca Lorand nu este dezonest prin alegere si decizie – ca acei activisti din vremuri tulburi, care aveau planul clar trasat si erau constienti ca ce spun si pretind este contrarul scopului adevarat, si minciuna se vindea ca singura calitate de adevar pe care o merita pleaba.

    El stie un lucru: ca are loc o evolutie pesimista, negativa, pentru neamul lui, acesta ii este drag, si considera ca _trebuie actionat_. Iar modul de actiune este manat de convingerea pasilor mici, formali, totala detasare emotionala – care reuseste fata de Romani, dar evident nu fata de maghiari. Dovada comparatiile deplasate cu care abunda, cand sunt puse in discutie orice chestiuni de fond, care nu se mai numara ca buchiile traduse sau nu. Este mitul rezolvari in forma si detalii legislative, pe care nu l-a inventat el, si care roade. Roade mai ales pentru ca s-a mintit prea mult, s-a lucrat prea mult si pana prea curand pe la spatele Romanilor, pentru ca sa se poata rezolva orice fel de probleme lucrand DOAR in acest plan.

    Si desigur afisarea convingerii naive ca a disparut iredemptismul de pe pamant in 20 de ani nu este de natura sa creeze incredere. Dar aici mi-e teama ca el chiar crede. De aceea socotesc ca i-ar prinde bine sa citeasca niste detalii reale despre adevarata masura a violetelor desfasurate nu cu atat de mult timp in urma – si nu vorbesc doar de violente fizice, si ele au existat. Dar mai ales de violenta denaturare a realitatii, de proiectele masive care faceau din alb negru si din negru alb – convingerea Rusilor, genocidul cultural, si altele mai rele. Pentru a sti despre ce vorbim! Mie imi pare rau de situatia asta.

   • –„nu este dezonest prin alegere si decizie-”

    Se poate. Unii se mint mai intai pe ei insisi asupra motivelor reale ce ii anima pentru ai putea minti mai bine pe altii ( pentru a parea mai convingatori, pentru a fi ‘detectati’ mai greu).

    Nu stiu sigur care e cazul cu Lorand doar observ disonestitatea in raspunsuri. Sunt sceptic insa dat fiind ca aici la MR au postat si maghiari care erau fost onesti, doar ca ei nu continuat discutiile ci s-au rezumat la a-si expune direct opiniile si au disparut apoi.

   • Ovidiu: eu SINCER nu inteleg ce s-ar intimpla cu statul roman daca ar emite documente oficiale bilingve in unele zone cum s-a angajat sa faca. Nu vad atac la stat, sincer!

 40. Lorand – Trebuie sa iti raspund, pentru ca pe tine te-am lasat in mod constient in afara micutei mele liste de inima, si desigur nu vreau ca acest lucru sa duca la neintelesuri. In ceea ce priveste onestitatea si deschiderea, am deplina incredere in tine.

  Temperamental suntem foarte diferiti. Eu am inteles foarte bine ideea ta de actiune: chestiuni concrete, no history no bullshit, perseverenta si rabdare. De fapt, cred ca suntem perseverenti in moduri diferite. Vezi tu, aici navigam cumva cu reactii individuale pe un fond de colectiv: daca o atitudine colectiva in anumite teme si contexte – despre care nu pot deveni mai scurt si explicit, decat am incercat mai sus – mi se pare indigesta, in mod repetitiv, cumva o asociez cu blogul, cu o stare de spirit pe care as incerca sa o provoc, pentru ca sa poate fi depasita. In orice caz nu este un context in care sa ma pot invarti la nesfarsit – poate ca ma intelegi, chiar daca nu este formal foarte precis ce spun.

  Parerea mea este si ramane ca in calea unor solutii constructive sta imbatarea cu vorbe si idiosincrazii de tip occidental, care pornesc de la idea ca omul este rau si egoist, dar totusi legea si frecatul la bani marunti poate salva ce mai ramâne. Noi Românii nu putem fi asa, si nu este rau – si tare imi pare ca nu este nici neaparat in natura maghiara, chiar daca au digerat ceva mai multa evolutie de tip occidental. Pentru Români, dincolo de un anumit impas, este nevoie de o zdruncinare emotionala profunda, ca o catarsis, in care se plange se striga si se injura – si se realizeaza _din nou_ comunitatea umana. Aceasta comunitate toate indiciile arata ca a fost de o parte stricata sub Ceausescu – putin ma surprinde, este subtirea linie dintre oprimarea comuna si tenta specifica, despre care stim ca se poate vorbi foarte mult. Dar mai ales, multi o spun si aici, ceva s-a intamplat mai rau dupa 1990.

  Si aici este problema – nici mie nu mi-ar pasa de Horthy sau Bela Khun si nici de emigratie. Dar cand citesc documentat toba, ceea ce eu in anii 80 am resimtit pe propria piele ca linie lunga de actiune a emigratiei. Si cand niste linii doctrinare care isi doresc sa „sugereze” metoda „Europeana si civilizata” optimala pentru ca „fratii din Transilvania” sa isi poate atinge modul de trai dorit – aici se blocheaza roata. Sa ne pierdem in detalii este pentru mine timp irosit, caci nu scap de banuiala ca in spate alte jocuri sunt – si ma vezi repetand ca NU CRED ca ele sunt in folosul vietii Maghiarilor din Ardeal. Este, recunosc istovitor, ca nu putem face abstractie. Uite, iti fac o sugestie – procura-ti cartea lui Larry Watts, este groasa, citeste-o cu fermitate, si cu destul de multa distanta, pentru a digera informatia si a putea sa o pui in legatura cu cele traite si cunoscute de tine. Este important. Cartea cealalta, de istorie comuna a Ardealului, pe care am primit-o de asemenea – este un frumos compendiu de Duminica, nu este mare lucru. O adunatura bine intemeiata de informatii prudente si comun acceptate sau negociate, care nu poate folosi mult mai mult decat un dictionar, pentru adevarata intelegere a petelor intunecate ale istoriei. Este ok si nimic mai mult.

  Contributia mea ca incercare de a sparge cercul vicios. Exista unele lucruri pentru care cuvintele nu ajuta – te cutremuri, si in cutremurare fiecare isi regaseste masura omului, si mai mult decat poti prinde in propria empatie, nu se poate cere. Dar cei care o freaca in vorbe, nu pot convinge – asa este cu prelucrarea Shaoh in aceasta tara, de 70 de ani. Cate s-au spus si nu s-au spus, si nu se poate trece. Totusi sunt unii oameni cu care vorbesc si simt ca au prins raspunderea in suflet, iar altii vorbesc si vorbesc si ar dori sa fie liberi, dar vorbele singure nu ii elibereaza. Nu poti judeca nici pe unii nici pe alti. La fel – si nu doresc sa intru in dezbateri de genul „compari sau nu compari”, in jurul acestei Transilvanii s-au petrecut orori tradari – dar mai ales nespus manipulari ale neamului Romanesc pe scena lumii – de la 1920 incoace, incat nu are rost discutia. Watts pune faptele documentat si condensat unele la capatul celorlalte. Lasa o impresie care poate fi liberatoare.

  Este la indemana cocosului ca un om modern sa spuna „Antisemitism, ba din fata, ce este prostia aceea si de ce?”. Dar doar urmarind cu atentie si participare zbuciumarile in scena timpului si a vietii, acum 70 de ani, adevaratele conflicte si adevaratele actiuni – cu exagerarile si minciunile care au avut loc de atunci de toate partile – abea atunci poti sa iti dai seama, daca din instinct de aparare, din necunostinta sau poate din exces de zel – exista si asta – nu ai abordata o atitudine involuntar straina de viata? Si vei gasi si greutatea cuvintelor. Socotesc ca exista multe elemente comune si in cele nespuse despre relatiile Romano-Maghiare care nu pot fi despartite de tutela Rusa, in ultimii 90 de ani. Cum unele mai intind o umbra masiva asupra unor curente de idei actuale … ajung la punctul de plecare, greu sa spargi cercul vicios fara a trece pe acolo.

  Hai o Duminica placuta, Lorand, si numai bine!

 41. Loránd, am o observație:
  școlile nu sunt autorități locale, deci nu au legătură cu legislația de care ai tot amintit aici.

  și am și o întrebare, care nu deloc una retorică, ci întreb pentru că nu știu:
  care ar fi beneficiile emiterii de diplome în maghiară?
  altele decât pura plăcere de a ști că sunt în maghiară.
  ce avantaj concret ar avea un absolvent?

  • de-a dura lex:
   – scoli nu sint autoritati locale: scuze, mi se pare o argumentatie la fel ca in Slovacia unde garile nu pot fi inscriptionate bilingv ca ele nu sint denumiri de localitati ci denumiri de statii, iar legea vorbeste de denumiri de localitati. Sau cum politia la noi nu este obligata sa foloseasca limba maghiara in Secuime ca nu se incadreaza sub incidenta legii administratiei locale care specifica bilingualitatea.
   Dar sa caut atunci din domeniul Administratiei si serviciilor publice (educatia este un serviciu public):
   – „to make available widely used administrative texts and forms for the population in the regional or minority languages or in bilingual versions;
   – to allow the administrative authorities to draft documents in a regional or minority language.”
   Carta este plina de astfel de exemple de FOLOSIRE a limbii in mod oficial, intreg spiritul ei fiind acesta: FOLOSIREA limbii.

   Si da, are efect numai de „placere”, precum inscriptiile bilingve de localitati, in scoli (unde nu lipsesc: vezi si cele 80 de scoli si gradinite din jud Mures) samd. Multi au combatut si acestea pe motiv ca oricine intelege si varianta romana, nu sint necesare.

   SI nu vorbesc despre emiterea diplomelor bilingve si pentru elevii romani, ci numai pentru cei maghiari.

   • Loránd, cu legea nu te joci.
    iar dacă legea e proastă, ceartă-l pe legislator, nu pe cel care trebuie să o aplice.

    însă, oricum, cuvântul-cheie nu este autorități, ci locale.
    diplomele emise de școală nu au o acoperire locală, ci națională.
    carnetul de note, de exemplu, este utilizat doar în școala respectivă – dacă este una cu predare în maghiară, atunci e normal ca și carnetul să fie în maghiară.
    plăcuțele de pe străzi sunt făcute pentru uzul trecătorilor, localnici sau turiști – dacă aceștia sunt de limbă maghiară, atunci și plăcuțele să fie (și) în maghiară.
    dar diploma este făcută nu pentru a fi citită de liceul emitent sau de către absolvent, ci pentru a fi arătată universităților.
    iar aceste universități sunt din toată România.
    eu nici nu știu ce scrie pe diploma mea de bac – important este că au văzut acel text secretarele din instituțiile cărora a trebuit să o arăt.
    absolvenții de licee în limba maghiară pot merge să studieze în București, Iași, Craiova etc., unde nimeni nu înțelege actele în maghiară.
    dar chiar și în Cluj, majoritatea acestor tineri tot în universități cu predare în română studiază (sau în engleză, când pot).

    în privința plăcuțelor:
    nu, ele nu au numai efect de plăcere.
    cred că este evident că ele au un rol tehnic, de informare.
    dar mai au un rol, mult mai important, pe plan afectiv: de (1) afirmare a identității culturale a minorității respective și (2) de întărire a legăturii sufletești dintre ins și comunitate.
    sunt lucruri deloc de neglijat, motiv pentru care sunt un susținător fervent al acestor plăcuțe, multilingve.

    dar în cazul diplomelor, situația este cu totul alta.
    de asta am întrebat: care ar fi avantajul emiterii diplomei în maghiară?

   • Merci, ai dreptate, legea educatiei este ciudata: da dreptul scolilor sa emita traduceri oficiale ale diplomelor dar nu da drepturi la diplome bilingve. PRACTIC nu vad nici o diferenta intre o hirtie care se numeste traducere oficiala si o diploma bilingva.

    Vorbesc de BILINGUALITATE, nimeni nu ma va auzi vorbind de diplome maghiare. Ceva genul
    DIPLOMA / DIPLOMA 🙂
    Numele /Név
    disciplina / tantárgy:

    Da, romana sa fie prima 🙂

    Cred ca pentru imaginea unei scoli maghiare/mixte, pentru mindria elevilor o diploma bilingva ar fi benefica.

   • Si asta nu contravine legii care spune ca documentele oficiale registrate de minister se emit NUMAI in romana?
    🙂

   • nu știu cum e cu legile, ce permit și ce nu.
    diploma de care am vorbit este emisă de o universitate, care are o așa-anumită autonomie universitară.
    evident, un liceu nu are aceeași libertate de acțiune.
    dar un lucru este clar: instituții aflate în subordinea Ministerului Educației (sau cum s-o fi numind acum) emit diplome multi-lingve.
    deci n-ar fi nu știu ce mare chestie unda verde și pentru diplome preuniversitare în română și maghiară.

 42. Maghera @ „Preda, I get the sense that book was written to serve some sort of outsider affirmation with an American voice of certain Romanian suspicion of the Hungarian minority.

  Did you happen to read anything out of the book – you can order it on the internet, by the way. It is neither Anti-Hungarian, since Russians play the main role, and it is not biased. It is only scary – scary for all those that imposed a biased history over the last 70 years. This is why they work at suggesting that Larry would be involved with I don’t know whom.

  This is mind blasting! People like Tisameneanu, with all his past is allowed to review the past or Romania and the notion of political prisoner, etc – when he so pleases. But Larry Watts, a free American citizen who was interested in the Cold War relations to start with, and discovered by his own investigations the particular role of Romania in the ’80-es and wanted to understand it better, Larry who became passionated with Romania despite of its fate – some call him Lawrence of Romania, in analogy to Lawrence of Arabia :-), and has pursued independent investigations in Russia, the US and Hungary, Germany – Larry Watts must be banned. Maghera, this is the outcry of neverdying Bolschevism that fights against the revelations of Watts. It is indeed the world in which the Thief cries out „Catch the thief” and he comes out free.

  My advice to you: buy the book and try to read through the sources – and ask the question afterwards: how could so much evidence be made up, or what exactly can be biased about it, which part of reality you miss. It is a valuable experience – I recomended it to Lorand and to anyone. Much more important than counting words in languages. Because the traumas of these events still weigh on the consciouseness of people – nothing of what Watts says seemed surprizing to me, I had heard echoes, met people, had impressions. I only have to put things together and see if there is a sense of contradiction with anything I know. None that I found so far.

  Sorry, this is my opinion – I only reached page 200, tough reading!

  • Easy with the accusations, my friend! 🙂

   If you read my responses carefully you’ll see that I did not once call for Larry Watts to be banned. I was commenting on his blog article which was published in adevarul.ro and his relationship with Romanian officials and intelligence circles. The blog article presented information which I believe to be true, but it also conveniently left out numerous other pieces of information which were an essential part of the story. I stand by my comments on that.

   Just because Larry Watts is a „free American citizen” that does not mean everything that comes out of his mouth or his pen is true. I think it is misleading how Larry Watts is often presented, as an independent American historian, which somehow deserves more credibility than your average Romanian or Hungarian. Larry Watts is not your independent American who’s doing his research from far away, unaffected by those people who are the topic of his research. How he managed to do research under the nose of the Securitate in Romania, in the early 80s is another thing that makes me wonder. Maybe he is more of a Lawrence of Romania than a free American citizen – that’s my point.

   How you construed anything that I said as a Bolshevik comment is beyond me… I’ll heed your advice and read Mr. Watts’ book someday to judge it on its merits. Hopefully what’s in the book is a more complete picture than just an expanded version of his blog article.

   • Maghera @ „Easy with the accusations, my friend! 🙂 If you read my responses carefully you’ll see that I did not once call for Larry Watts to be banned. ” Exactly – and if you read mine you will see that I refer to a strong movement of people (e.g Tismaneanu, because I mentioned him, since everyone knows him, but believe me, there is nothing special about him: there is a BUNCH of people who are VERY unhappy about the revelations of Watts. And what they do is continue the same lines of the yet unbroken desinformation against him too. And they have success with people who for one reason of another do not yet feel sufficiently uncomfortable with this old desinformation as to be willing to go to its very roots, no matter the pain it takes. Because it takes pain – it brings up the terrible subliminal athmosphere of fear, multiple suspicions and uncertainty that poisoned our youth, despite of human relations which were much richer than what you can achieve in the west.

    Concerning the guys I do speak about, the fact that they want Larry banned is NOT an accusation. It is an obvious fact, it is enough to follow their concertated attacks they spread in news and blogs. So I am just mentioning an obvious fact, no accusation. I AM SORRY if you could take it personal – I tried to explain , why to me you belong probably to the cathegory of perfectly honnest and positive minded people, who simply have not been sufficiently harrassed by the long desinformation, to be wondering how it really happened.
    I have to go, I pursue when I am back.

  • Maghera @ Here I am back for a moment.
   1. The bolschevik attacks refered also to the people uncomfortable with Watts’s revelations, and _not_ toy you. I am sorry if this seems not to have been clear enough.
   2. What you read on blogs or other resumees if of the nature of being confusing. You either feel it can hurt you, and find enough vague statements allowing for the conclusion”information which I believe to be true, but it also conveniently left out numerous other pieces of information which were an essential part of the story.” This is obvious by nature, a short text is a selection which can never be complete. – the same holds for your repsonse or mine. There is no real work around than reading and then discussing in detail, it is an area which touches some emotional foundations not of our identity but, worse, of how it has been abused and played around with. So only careful fact discussion can help avoid emotional divergences.
   3. If you mention some explicite „piece of information which was left out and was an essential part of the story”, I can try, book in hand, to respond, if possible. Otherwise, I think that one cannot state more than „I am afraid/it seems to me that some essential information was left out” – I don’ t know of what you think.
   4. What I say about Larry Watts is what I say. I happened to have met him in the 80-es and was very positively impressed by his character – to me he is a free American. And I have not known for 25 years what became out of him , since I withdrew completely after 1992 from any amateurial activity for helping Romania: it was obsolete and weighing heavy on my professional activity. To all my personal human experience, a guy like Watts does not need in any way to get involved _along the narrow agenda of this or that policy of a small country like Romania. I do not want to convince you of that, it is impossible. All I can tell is what I think: of course, the intuitive trust I have does not influence my reading, and I am very careful to see iff I find incongruences, lacunary descriptions, or any other forms that may indicate a strong and biased agenda. I have found none so far – and I would be very interested to know more about the „essential missing facts” you referred to.
   5. The book definitely has a clear chosen direction and topic. Which is the one to prove on base of careful documentation and time analysis, the fact that Romania was treated after 1944 (maybe on base of Chruchil’s 90%, a figure higher than any other East Block land, I think – but certainly due to the old feud of Russians against Romania) as a cyinderella in most context of Comintern. And that despite (or maybe partially because of that), it set very soon a clean demarcation – by asking and obtaining the withdrawal of Russain troups, by sending home hundreds of russian spies and openly protesting in Comintern meetings against their existence – an issue where Gomulka had the same opinion, but only Dej was violently insulted by Hrusciov, etc, etc. I cannot even in form of a quintescence close the list here. And the couterattack of Russai was in the first line massive and conertated (among all Block Allies, specially DDR and Hungary) world wide desinformation. The Trojan horse myth is just the most widely spread of these lowly and viciously efficient methods. There are more themes of importance, which were born in this effort and still have an impact on Romania’s image today..
   5. Since you are concerned with Hungary – know that it plays an important second hand role. It certainly is NOT ABOUT the relation between Hungary and Romaniam no way. And the facts you may learn, even as Hungarian do not belong probably to the set of general things you might know from home and family, according to the natural instinct „If this was true, I should have known, after all I am Hungarian myself”.

   I should stop here, if we want to keep it in the shape which allows for dialogue – which, with you, is always welcome.

   • Regarding the missing parts, you can read through the article here http://adevarul.ro/news/societate/consecintele-tratatului-trianon-romani-maghiari-1_516928b0053c7dd83f03b978/index.html

    There is hardly any word in there about the suffering of the Hungarian minority as a consequence of the treaty. It talks a little bit about Romania’s approach at the state level not being as aggressive as the of the Horthy regime in the immediate years following the treaty. No real mention of later years, 70s, 80s, 90s – years I can attest to personally. I think that Mr. Watts demonizes Magyars a little bit in there (maybe unwittingly) by equating them with the actions of Budapest from the post-treaty years. I personally don’t like to be treated one way or the other because some government that was made up of people of the same ethnicity as myself have made some piss-poor decisions decades or centuries ago. He thinks of the treaty in the terms of Hungarian government’s actions against the Romanian people, which I think is incomplete. That might not be Mr. Watts’ intention and that might be clear to intellectuals such as yourself, but I see that as dangerous when read by your average Joe with nationalistic tendencies (or Ioan), serving as ammunition for their extremism.

 43. Maghera @ „If you look at Larry Watts’ bio, as well, you’ll see that he’s been moving around Romanian political circles for a while and making himself a pretty successful life at it. I get the sense of a strong bias” – What kind of logics is this Maghera? Let us phrase out your thought: Larry Watts, an adventurer of intelligence, who started his interest in Romania in the 80-es and gathered a solid background based on own research, investigation and travel, a free individual without financial problems, gets like the last idiot into „bias”, because, unsurprisingly he is contacted by high dignitaries.

  But take some other examples of genuine manipulators (to day the least) – Tismaneanu, Berindei, etc – they have touche all that is vicious, have changed the colour of their skin three times. What about their bias, which has a stronghold on „historical interpretation of recent days in Romania!”. Nu poti sa fii adevarat! – is the genuine romanian reaction to yor words. Mind you, as a hungarian you might be scared of some unpleasant divulgations, which are hard to swallow and it would be preferable if they were explained by „bias”.
  But: DOES IT CONCERN YOU? Do you belong to a family of horthyst converted to communists, or other of these guys who have been activating with the Russians during a whole decade in favor of a breaking apart of Rumania. Or any other coordinated group involved in explicite and organized antiromanian propaganda and activities? Personally, the way I know you, I have all my doubts. Then, why oppose the truth? And prefer the half truths and lies of the Tismaneanus of this world? You have nothing to loose but much to gain, by dropping the suspicion, trust me!

  • I wish I would have read this before posting my previous response, to summarize the two into one. Look, I have nothing in me that opposes the truth. I’ve called bullshit actions of Hungarians on this site a number of times – and got a bunch of negative likes for it right away, but who cares.

   What scares me is how the the notion of Larry Watts being an American is automatically taken by some as proof that he is speaking the truth, especially with the masses who can be easily manipulated – while the one article which I did read by the author was very selective with the aspects of the topic it covered, although the parts he did cover did seem truthful to me. We can analyze it together, if you wish, on this very blog – if adevarul.ro still has the article available.

   „Mind you, as a hungarian you might be scared of some unpleasant divulgations, which are hard to swallow and it would be preferable if they were explained by “bias”.”

   I’m also 1/8th Romanian and have some Slovak blood in me as well. 🙂 And personally I wish our historians got together and came up with a consolidated history at once, that is free of legends and denigrations of the other side. I want to know the truth, no matter how ugly it might be. My expectations are that it is a lot duller and boring than some of our history books describe it (from either side).

  • For some readers it seems that a tutorial on selfhealing against narrowmindedness and arrogance should be the right choice – I am sorry, I do not have such a title at hand, but there certainly exist some yoga practices, also some christian exercices and modern variants thereof!

 44. Maghera @ I respond to your second post, to have some space. Please read my first two replies too, they help. In particular, I explained you my personal reasons in favor of Watts.Which are human encounter and instinct, going together with the fact that he clarifies and explains things I carried on my shoulders as anxieties, questions and conflicts over along time of my life. This should not convince you, but this is enough do state definitely, my attitude has nothing with what „they say”. In fact, I don’t care , don’t read, went to the book itself! If you want, the „they” are not for him, but the ones I called bolscheviks (just a name, like they may say ‘fascist’ or white collars or nose pickers).

  No concerning the reasons why this might be a harder reading for you, the easiest is to make a comparison – which I do hope you will understand well (parallels are always a small risk, one can take them too close and be confused :-)).

  Do you know Rabbi Shafran’s „Resisting the storm”? The personal recordings of War time’s Grand Rabbi of Romania, Alexander Shafran. To me the only reference on the subject – since I don’t trust the scientificity of specialists of the subject, who know less then Safran but have to know more. Anyhow, I knew from family and environment about the major barbarisms perpetuated against jews – Abator, Iasi Progrom, the fights with the NKWDists and the deportations to Transnistria. Some, like the first two, were clear and ineludicidable. I also was friends with a journalist who was on one of the three trucks on road to the Abator, he was 13 and jumped out. So the facts as such were not unknown, even if when moving to the NKWD fights, the roles of Jews in the Russian fight for Bessarabia, distinguishing the self-defense quantum from the antisemitic part, became quite difficult. But I believed I knew some. And, to be honnes to the end, the knowledge was one a posteriori – there was always some counterpart: and look at the Canal, Pitesti,Partizans, million of victim – you know, while being informed, you did not have an selfcontained image:”That was that, and it was bad!”. When I talk with Lorand and others here I often have, in smaller things the same impression:: they cannot say „no”, but change subject, point immediately to some related _majore_problem of Hungarians . Just avoid talking once in all saint peace about the fact that Romanians exist, and had their distinct cross to carry in the 20-th century, things like that.

  So I read Shafran. Did it teach me something new or not? He did, and it was hard to take to read the things once from that perspective, even if there was indeed no essentiall difference in the _extent_. (The extent of antisemitic crimes in Romania became exagerated to a macabrous joke only after 1990 – and the reasone that I suspect is the fact that Western people could not stand the fact that primitive Romania had the highest number of survivors and the least one of cirmes. This had to be modified, and it was done so, basically be charging just about anything happened in Odessa and Transnistria (thus not only deportation) – even if proved with source as German actions, on the shoulders of Romania. But this is an other issue. Shafran is honnest and clear (in fact the campain of blow – up started after his death, he probably would have opposed even from Geneva). What Was different was the discovery how it _:felt_ from inside, from someone who had dedicated his life to save other’s existences. And most of all, to discover that quite several decisions which lead to the fact that, objectively speaking, to the end, Jews ‘ s lives had been on the average more protected than further west or north – well, you discovered that there had been an assiduous work of a certain prelate of Mosaic faith, who had faught to enhance the human character in any possible decision taker, and let his human side take courage of decision. And this certainly made me first feel a bit smaller. But then I was happy I head read it, because it is a human testimony of faith, in which I have faith.

  Likely, reading Larry’s book, you may discover that several events about which you know the outcome, had a very adventurous road, and might have ended differently! And, of course, this is the caveat of parallels: I certainly do not intend to compareeither Larry, or any of the persons in his book, to Shafran, mind you!

  Now to the Slovak part of you, my anecdote. The World Fedreation of Magyars, founded in 1923, is a reality against which I stumbled in Switzerland, but which was also gently revealed to me. Basically, it functions like that: you cannot try to make some public statement on Romania, without sooner or later encountering some well chosen exponent of the federation. Some became my friends, I am certain that our long time relationship had some _personal_ impact on the way they perceived ” Romanians”. but they still are in a STRUCTURE! Now here is the way one of them – he was the Chief Editor for East Block at the major Newspaper of CH – introduced me to the ‘secret’. „Preda, you are an intelligent person, none of us two believes that Romania won its territories in 1918due to the brave fights of its soldiers. It was Bratianu and the smart diplomacy with Clemenceau which yielded the victory. We have immediately understood that, and „concentrated since 1923 our activities on high quality diplomacy”. This was 1989 and reptrospectively he was honnest to the thick of it, he did not hide beingpart of it, nore having good relationship to Budapest (at a time when we were demonized), and in 3 years spent in USSR, half of the time had been in Bessarabia, which he praized for its human rights! I was much younger, so I only mumbled something of the kind „This is very intelligent and understandable. Yet, while the arguments and goals of Bratianu were simple, provable even with Hungarian data – on your side, I fail to see the unbiased arguments and simple, acceptable causes that you fight for”. Well I believe that up to this day, THIS IS THE PROBLEM! Hungarians have their sufferance, they have even a right to challenge that they have been treated _severly_ But in the end, it was based on some right. During 100 years, if you read the book you will know more, they have danced through all extremes trying to get some compensation for the severe treatments. And they never cared who was the might y of the day with whom they made alliances. On the one hand, an overwhelming well coordinated machinery. The only thing that is missed, is some realistic, affordable goal. Therefore, they have lied and exagerated unmeasuradly, over and over again, producing harm both to Romania, ni the frist line, but also to the „bretherns” they claimed to support. This is my humble opinion for which I will take here my due 10-20 blows, unless they ask for support and I can reach some 50-100.

  I try to explain such things to people like Lorand in all good faith, but he succeeded to make himself believe that there is no revisionism ANYWHERE today, and therefore one should not know the history or try to point out to some crucial points. Ibelieve Kalaci knows better, and is silent. Well, now the anecdote – the journalist was a Slovak Jew! And perfectly dedicated to the Hungarian cause, like Lendvai of whom he was a friend. So, since Petöfi and Kossuth, there has been a powerful Hungarian charme overshadowing Slowaks, doubtlessly. In fact I believethat there has been some of it overshadowing us Romanians too , but we are just so simple minded, that we cannot forget ourselves – noone is so blunt and simple minded as us, so we stay undilutable 🙂

  Hope some of this makes things more clear. I know you don’t have the time, but I still thikn ti would be a good thing if you order Lary’s book, and throgh an eye into it, at times. You will eaily see if it asks for more or not.

  • Preda: atentie, am scris ca azi nu exista revizionism COMPARABIL cu interbelic (in raspuns la amintirea de catre tine a lui Horthy). Uita-te inapoi la comentariul meu!

   • Lorand – Multumesc pentru relativizare. Suntem de acord ca nota este alta. Mai rau: sincer sa fiu, nu pot pune astazi mana pe buba sa spun ca „asa imi inchipui ca actioneaza revizinismul astazi”, ti-o spun deschis sa nu crezi ca am opinii ascunse si discut pro forma. Dar nu pot fi lipsit de indoieli, si asta este problema – daca ar fi numai a mea, ma retrag din vot, si gata. Dar nu este. gotta go, incerc sa formulez ceva mai concret, azi sau maine. ok?

 45. Maghera @ One last thing, about: „My expectations are that it is a lot duller and boring than some of our history books describe it (from either side).”. I understand what you mean. The problem is that our present historians are not about that. Some are totally bone -less but very full of influence. While even the ones who wold like to discover the truth, would never have been served through the Archives of the world, the way Watts was. BECAUSE he is American and free. Maybe, just maybe, the Russians or the hungarians, or DDR and so on have opened their archives unconditionally and would have granted _in principle_ access also to a Romanian. But I simply claim that, stil for some generation there is still so much irational fear about these documents, that the guys would never be able to carry out such a well organized job – lacking the distance. What you feel with Watts, is that he has no pet idea. He studies, comes to an insight, and then verifies playfully if the ends join together to agree sufficiently with what he says. And he lets the documents speak – every now and then he invites the reader to draw his conclusions, etc.

  It is a sad but truthful praisal of an Oxford expert, who says „these work shows to the world how much history of the 20th century is influenced or simplly one and the same with history of intelligence. Our hisorians unfortunately are still one of two: active parts of the continuation of some intelligence part (Berindei, Tismaneanu, etc), or the intellligent spiritualized amateur specialist with classical knowledge, who believe to be renovators of the historical perspective, or similar euphoria (Boia, Djuvara) – often buillshit – and do not even realize to which extent they deform reality and are pupets of some game. Like it or not, Watts still fills the gap. The day when I see some Romanian who achieves at the same time the international expertease and authority needed, and goes about our history with full dedication and lack of apriori – I will certainly prefer him to Watts.

  So my point of view, while wating for the best, do not discard the next to best!

 46. Maghera @ It now went through my mind that you might have interpreted my words „Larry Watts, a free american”, as some kind of antiquated apology of the American freedom, like deducing the freedom from the fact of being american. SORRY, no in present times my meaning is clearly „a free spirit, DESPITE of being American”. The reason may be in part, that he travelled a lot. But he is free, despite of that not because of that. So if that was part of the problem, I was possibly too laconic.

 47. Dear Maghera – I had written a long reply, and it got lost! Sh.t! Here, short:
  You say 1. „No real mention of later years, 70s, 80s, 90s – years I can attest to personally.”
  2. „I think that Mr. Watts demonizes Magyars a little bit in there (maybe unwittingly) by equating them with the actions of Budapest from the post-treaty years.” 3. „I personally don’t like to be treated one way or the other because some government that was made up of people of the same ethnicity as myself have made some piss-poor decisions decades or centuries ago.”

  Crossed between 1 and 3, you certainly are not aware that little it has to do with passed time. Only it was not allowed to talk about what happened in present times, because the grip of Russia was stronger than anything before. And Hungary played well with Russia! So this takes care for the 70, 80-es. Romania had danced out of the circly VERY early, they tried to kill Dej and destabilize the bad partner. Invested much in this – and Hungary was always a good followers of Moscow’s will in the dance, and received the carrot of the promess with Transilvania – for this you have to read the book, one article is not enough. But you will certainly see the point.

  But in your article, Watts points very clear to the problem: they did not wish to heal Trianon, they left it become cangrene, they tried and keep trying to take some kind of recompensation for it. But the problem is that – not knowing themselves what, all their incredible organization and perseverence, turned over and over against them! This is not even a scorning, it is a matter of fact, which could even be lovingly, since it touches the core of the problem.

  I can understand your rage, when you say that you don’t like to be treated some way because of things which you assume to be long time passed. This is a drama – the ones who do it, probably only know themselves the things passed. But the truth is that they act also on behalf of things very present! The game never ended my friend, not in 1944, not in 57, not in 63 and not in 89! Under communism they sticked with Russia, played all dirty tricks immagined by them on us, had there teacher’s role with Bessarabia – show how to bend Romanians it was called. And in ’89 both Russians and Hungary so much hoped that Corneliu Manescu, the long time russian spy, made it to presidency, that they announced it a as a fact on TV – maybe also to provoke some movement. But good enough to see what the attitude was, in ’89.

  They believe and make believe they do it for you, but it is against you, people from Transilvania. They think of anything, only of the obvious not: take the Romanians serious! They go to the end of the world inventing means to put them under pressure, cheat from above. Never it seems that it occured to some of them: „Hey, but what about taking them serious, like ourselves?”.

  I know what you talk about. Do you think I liked to be questioned thrice a week about a cultural genocide in my country, that never happened, while the life of my conationals did not count, because the calomny started from Hrusciov already, wanted that they are „mamaliga nu explodeaza”. True, false? Mamaliga explodase in 57-63 in nasul lui Nikita ca l-a ametit, si tare s-a infuriat. And the guys in Budapest hoped to get some gain from Transilvania, from serving and following Russia so closely. How much they have done, you will wonder. We could not know, this things were outspoken, and the most terrific ones had the seeds planted in full Stalinism, and were working on. Yes, Maghera, not once, not twice, dozen of times I had to feel on my skin the efficiency of the Magyar World Association, the application in the work of denigration. And of control – they made it clear: we have the interpretation stronghold for Romania in the media and public opinion here, make your thing, but know that you are on our territory! Idiots, but nice dressed, full of themselves and efficient. What does it serve you, in the end?

  You see on this blog that they breed a new, soft version of the old. You see it in the fact that most readers are trained into expecting, not giving. Endless empathy in terms of both legislation, rights but also complaints and understanding – they expect. But when it comes to saying a word about Romanians losing their identity in their own country – a human word, no accusation. Booh, don’t talk about that. Or ANY other concern which is not theirs, but ours. Booh, it is not acceptable. And nobody told them nore did they realize, that in the end they get what they give. As you see several so nice people here – they do not substantially miss the real stuff of human relations, with Romanians too. I mean, when it comes that these lose their identity in their own country, a normal person would step out of the kindergarden of „buba mea este mai mare ca buba ta” and start discussing in common some questions – these guys suffer in their (majority) country, the problem that torments us too. This should be a hint that some things are beyond good or bad faith of this or that, are not optimisable, so to speak. But this does not occur to them.

  This is quite sad Maghera, but I am convinced – it can only change when someone decides to very actively shift from the long tradition of smart policies (see the words of the journalist I mentioned above) to the natural one: take the Romanians serious, stop working on them, work with them! AND ASK THAT from Budapest and the League too, otherwise it is worthless.

  The only solution is always the simples, no matter if it seems hard in the beginning. And you know, I do not defend Romanian policy, even less some idiots who make it a problem to write some stupidities in Hungarian. I do not appreciate this. But I cannot hide either from the perception that this is the level at which well motivated diffidence has got entangled. Who does not accept and understand this, will believe it is all a circus, not real!

  • I don’t have the time right now to respond in as much detail as I’d like, but let me reiterate my main point. The rights of the Hungarian minority in Romania should have NOTHING to do with what Budapest or Hungary does. Yes, I do know that Hungary gets involved from time to time in the interest of Magyars living outside its borders (and maybe it even oversteps some boundaries occasionally), but that’s a tangential relationship. Romania’s minorities are their own citizens, and should not be treated as some property of Hungary, that they forgot to take with them when they moved out of Transylvania.

   And now to the topic of denigration. The topic of Romania being badmouthed by Hungary is something that’s come up a few times here, and it’s also something that is the focal point of what Mr. Watts states. I’m not sure I agree with all of those accusations, but there’s some truth to it for sure. Let’s imagine for a moment that all those things are taken away. Is Romania left with a sparkly-clean image after that? How much of that negative publicity of Romania comes from Hungarian bad-mouthing? How does that compare to the other negatives? I’m really not trying to talk badly about Romania here, but I feel we need a reality check and to put things into perspective. I do agree with you that the tactics of negative publicity are not helpful for anyone. However, in order for Romania to get a better image, working on changing the country for the better is a far more efficient way than trying to weed out those talking badly about it.

   • Maghera @ I follow your point – I would love to live in a world where what you say can be realised. This is like saying: the social welfare of a country, or the medical care _have nothing to do_ with what banks and stocks do. By God, we saw how much they have, we cannot dream!

    And yes, then and today, there is a persistent line of influence from abroad. The Transilvanians Maghyars are the lost brothers for and in the name of which the World Association, and the Budapest policy makers play their games. And the impact against Romania has been devastating, more than once and until recently. And they still try to monitor the image of Romania internationally as if it was the most natural fief of theirs.
    So positive thinking alone cannot ban this from the world. If alone the Maghyars in Transilvania were all pure and pristine. But they are not, and the strategies are long term strategies, and you seem them playing them. (they: some, like always!) How do you see? Simply: because they do not act like humans, they act like activists, in more than one respect. First, they are incapable of empathy for others and refute to put their own issue in RELATION to the problems of the times and the area. THEIRS is an absolute one. Detestable! And second, in their way to keep asking, you see that it does not matter WHAT they ask, what matters is that they KEEP asking. And this is the simple reason why they don’t get it, because people are thick and tired and do not trust them a bit any more. How trust them, when they never recognized what has been done? When you see the aggressivity that comes out as soon as subjects are brought up where they are not the suffering angels. Larry Watts just gives facts, and confirms that there have been very active plans, initial crimes and perseverent coordination – what the normal mortal has encountered in life with saddness and desiliusion, was triggered from somewhere.

    Now back to your problem. We are two to agree that all this is in the first line to the bigger sufference of the common hungarian people in Rumania. Because they did have a living with Romanians, which became worth, because they are hardly part of the core machinery, they follow the wind and have no particularly revanchard ideas – yet the reaction of defense of Romania, which is now fighting back alone since more than 70 years has more impact on them. And this is sad. So the problem that you raised, we agree upon. But you have to correct the addressee. It is NOT the Romanians. As long as Magyars of Romania do not stand up and say „We live our relation with Romanians, not you, so we allow you no comment on that. And we allow you not to monitor and control the Romanian public opinion image for our sake, and all that you have been doing and still do!”.

    I do not know exactly what they do now with Orban. But I do know that the plans and structures have had such an unmistakeable continuation since 1923 until 1993, that they obviously go on. Thinking less is asking for harm.

    An other sign that there is no wish for a reciprocal solution. I have repeatedly insisted here that the only way out is that maghyars of Transilvania work together with Romanians, of like good faith, to build up a social resistence, a civil society which models step by step the reciprocal, dignified togetherness. Working together and saying no to Budapest, and opposing Bucharest as much as possible. On base of realities, made together. Well, I could have been yelling in church, the reaction would not have been worth. Can you tell me: why do they believe to be so fair and correct, yet the word together scare them …. ca matania pe drac. They are in love with some Tax heavens in the Baltic sea, with Südtirol, they are in love with counting words written in hungarian on this and that document, and can kill their time on that, obliging others to loose theirs too. Only no real discussion, no memory, separation, complete seggregation not only of humans, but even of thoughts. THIS STINKS!
    Maghera, this stinks, and even if I do not know what the current plan is and could not care less, it is obviously a new, persistent and as stupid plan as all that has been since 1920. I wonder how can such an efficient, inventive and smart nation suffocate itself emotionally in such a way, that their efficiency which badly harms the others, does not do any good to them. This is the scoprion psychology! Maybe Hungarians are scorpions as a nation?

   • Maghera 2 – to your attempt to discuss the topic of denigration, since you are a friend, which I can say in due sincerety, here is my comment. It is an anecdote. A good friend – we Godfather/Mother to a marriage of common friends, is born in Haiti as daughter of a black dentisit an a white Irish blooded sociologist. They had a great childhood, but the father dying and things changing in Haiti, it was better to move to New York. The girl was in her teenage, they lived in a poor WASP neighbourhood, the girls were more and more unhappy. „What is the matter with you, I work for you, I care for you, what can I do more?” asks the mother. „Mother, there is too much racism in this neighbourhood, it is unbearable!” – „Common girls, you invent, I live in the same neighbourhood, I see no racism” – „LOOK at your skin, mother!”.

    So much about your aptitude to perceive the impact of calomnia. It has nothing to do with your good or bad faith, look at your skin, it won’t touch you! Look the most elementary thing – trying to change some things in Wikipedia about the history of Romania, which a desaster of indifference and laissez faire. Spread the sense of a will to make some clarity, there is a coordinated pair of long time contributors, very Maghyar, spreading politely the same old bullshit – and indicating that Romania is there territoriy of information. Why? Why do this m.f. not care more to bring more interesting knowledge about the Huns and their relations to Hungarians, about Khazars, etc. etc Why are they there just to destroy and suffocate anything positive that can be said about Romanians? YOU explain me!

 48. In urma unei discutii cu colegul OLorand, care e ocupat cu un nou serviciu, am convenit ca de azi sa inceteze activitatea de moderat comentariile. Va continua sa fie unul dintre autorii nostri pe blog.

 49. Maghera @ Final remark – „in order for Romania to get a better image, working on changing the country for the better is a far more efficient way than trying to weed out those talking badly about it.” We are not children and talking like children does not help. You know how much sense this makes. It is like saying – to use the other exmaple – that if you want to sanitize the economy of a country, you have to clear the budget, don’t spend, and especially do not care about the habits of stocks, THAT IS IRRELEVANT. Bullshit!

  Nobody is trying to outwead the bad tongues, be in peace. I am simply mentioning a fact true as actio-reaction. They exist, the reaction exists and the Romanian Maghiars suffer. It is so simple. Call me names like the other, think what you want of me – the fact is that this is not more than a brotherly indication. You cannot hide it! After such a long time, and so many verifyable facts! And if there is no clear demarcation line, you know: „Cine s-a fript in supa sufla si in iaurt”. This is where we are now, and calling Romanians names, and primitive and enemies of human rights, leads nowhere. They are not, they have been deceived, and unless someone comes out and speaks openly on this, they will keep mistrust about deception. It is only human, you are not different! It is impossible to tell them that with all understanding and simpathy for their worries, Romanians in Bessarabia have gone through real ethnic cleansing, milliion deportation, etc.etc – all that Romanians have in mind about their own „minoritie” through all SE – Europe. So that it would be fair to ponder and put in relation. What do you get? Yells! As if you were trying to change subject – THEIRS is the subject. Consistent, even on this blog, Maghera. It is a state of mind. This is what I speak about.

  And normal, great people who can disolve all the mistrust with one phrase – and love to do it – they stay at a distance, do not talk much. And tell you that they may be hated for their standpoint. How about this? Are we Romanians supposes to pretend we do not see it, because it is not nice to look in the family relations of the others? But what if we are comfronted with the consequences all the time?

 50. Are cineva timp sa traduca acest articol? As vrea sa se inceapa o discutie despre aceste intamplari care ma umplu de tristete fata de comportarea conducerii scolii si a unor parinti. si am ingrozeste gandul la ce educatie dau acesti parinti copiilor lor…
  http://erdely.ma/hatranyban.php?id=143955

  • Si normal, mi-e groaza sa ma gandesc ce fel de adulti vor deveni copii care au astfel de parinti xenofobi si plini de ura fata de maghiari…

Comentariile nu sunt permise.