Minoritari, majoritari și ultra-minoritari | Cazul Ditrău


FB_IMG_1581696192496

Mai jos, părerea colegului nostru Alin Nicula despre cazul brutarilor din Sri Lanka veniți la Ditrău.

Aș vrea să mă pot pune în locul colegilor maghiari din MaghiaRomânia în legătură cu situația incredibilă de la Ditrău, dar mărturisesc că nu reușesc. Aș vrea, și mi-e imposibil, să pot intra în mințile și-n sufletele confraților maghiari din țară să aflu cum privesc dânșii situația aceasta tulbure care, pe alocuri, îmi pare că fierbe în borhotul* rasismului. Rasism – un cuvânt pe care nimeni n-are voie să-l folosească cu ușurință.

____________

*am adăugat linkuri cu definiția cuvintelor posibil necunote pentru cititorii maghiari din România – n.red.

Poate că eu o fac – folosesc cu ușurință acest cuvânt care descrie o emoție colectivă odioasă; și greșesc astfel, mai ales că abia țin pasul cu dezvoltarea de la o săptămână la alta a acestei situații de neconceput până mai ieri, pe care nu credeam să o văd la confrați minoritari din centrul țării – o țară a cărei clasă politică și sistem de educație încă le datorează multe.

Îmi pare că, majoritari, dar și neînțeleși fiind în satul și regiunea lor, prea mulți se lasă purtați de ceea ce mie-mi pare a fi o frică irațională (alimentată de o propagandă folosită mizerabil) față de nici o mână de ultra-minoritari (ultra-recenți) în satul și-n regiunea lor. Însă, nici în numele dânșilor, al celor din acel sat și din acea regiune, eu nu pot vorbi – nu le cunosc limba și le împărtășesc prea puțin din angoasele produse de viața în mijlocul unui stat care încă, nu arareori, îi tratează cu o nedreaptă suspiciune.

Confrații maghiari prea des sunt nevoiți să facă față, în conlocuirea din puținul spațiu comun virtual, unor neterminați care-și folosesc abuziv-sforăitor limba lor română cea maternă atunci când pretind că „Străinul/Dușmanul” – de fapt concetățenul lor, nu-și poate folosi liber limba lui maghiară cea maternă. Da, găsim încă neterminați abuziv-sforăitori-de-limbă-română în frica lor irațională (alimentată de o propagandă folosită mizerabil).

Acelor (mulți-puțini?) zgomotoși minoritari-majoritari din satul și regiunea respectivă nu limba ultra-minoritarilor (ultra-recenți) le cășunează, ci culoarea mâinilor lor, chiar dacă, din cei doi oameni – descriși drept „Străinul absolut” și un imens pericol public de către cei care-i resping – unul are aceeași credință cu ultra-revoltații și urmează valorile aceluiași Sfânt Părinte.

Mai puțin, pare-se, acel Părinte ce-i păstorește și-i păstorește spre ruină. Rușine, Părinte.

 

Alin Nicula este coordonatorul MaghiaRomânia, însă articolul exprimă doar opinia sa ca simplu membru, care poate diferi de părerea MaghiaRomânia. Poziția întregii Echipe MaghiaRomânia este publicată aici.