Ce zice MaghiaRomânia despre Ditrău?


 

20200212_210941

Proteste anti-migranți. Gazde intimidate. Şi, mai nou, o petiție cu peste 1800 de semnături pentru publicarea actelor medicale şi de calificare a primilor doi brutari străini…
MaghiaRomânia înțelege caracterul închis al comunității din Ditrău, conflictul existent între localnici și brutărie, neregulile găsite de ITM, necunoașterea legilor, neîncrederea în statul român, influența preotului și a televiziunilor din Ungaria. Doar că toate acestea sunt doar explicații și nu scuze pentru acțiuni ilegale (exprimarea rasismului), sau care nu pot fi realizate fără a încălca legea (actele medicale și de calificare sunt strict confidențiale!).
Este trist că nu a fost nimeni să le spună celor nemulțumiți că mass-media nu a venit doar pentru că a alertat-o brutarul, după cum îl acuză în petiție. Ci și pentru că exista din start o manifestare anti-„migranți” în comună. De asemenea, nimeni nu le-a spus, sau nu a putut să îi convingă că o continuare a protestelor va afecta și mai tare imaginea comunei, câtă vreme face iar referire la cei doi brutari din Sri-Lanka. Nu mai vorbim că neprietenii maghiarilor se folosesc de cazul Ditrău și de „antirasism” pentru a lovi în buna conviețuire româno-maghiară, făcându-se că ignoră incidente similare, chiar dacă de mai mică amploare, petrecute la Craiova, București și Cluj.

Ca inițiativă româno-maghiară dedicată de peste 10 ani bunei conviețuiri, MaghiaRomânia speră ca autoritățile civile și cele ecleziastice îi vor ajuta pe cetățenii din Ditrău să înțeleagă că discriminând nasc discriminare, iar rasimul nu le va rezolva problemele cu patronul brutăriei. De asemenea, credem că o întâlnire între acesta din urmă și nemulțumiți ar ajuta mai mult la aplanarea conflictului decât atitudinea pe care a avut-o până acum.