Cum a salvat un intelectual maghiar o revistă românească


domokos

Apostrof este un nume reper pentru publicul revistelor literare românești, împlinind, anul acesta, 26 de ani. Potrivit redactorului-șef, Marta Petreu, însă, revista nu ar fi trăit mai mult de un an, dacă nu ar fi fost intervenția salutară a intelectualului maghiar din România Domokos Géza (foto).

Astfel, povestește Petreu, la o ședință a Uniunii Scriitorilor din 1991, o poetă a propus, ca soluție pentru problemele financiare ale Uniunii Scriitorilor din România, desființarea revistelor noi ale USR, adică desființarea revistei Apostrof. M-am ridicat să-mi apăr revista”După „scurtul și pateticul discurs”, după cum și-l caracterizează Marta Petreu, Mircea Dinescu, președintele de atunci al USR, a început să ezite, însă poeta care propusese desființarea revistei a intervenit din nou, așa că „balanța judecății a început să încline periculos spre desființarea Apostrofului”. „Și-atunci”, povestește Marta Petreu, “s-a întâmplat o minune, una pe măsura situației: la masa de consiliu s-a ridicat în picioare Domokos Géza și a început să vorbească. Nu-l știam drept aliat al meu, n-ar fi avut niciun motiv vizibil să fie, Apostroful avea numai vreun an și ceva și doar câteva numere apărute, nu apucase încă să se impună. Și, cum am spus, Domokos Géza și cu mine nu ne cunoșteam personal, nimeni nu-i vorbise vorbise despre revistă, ori despre mine. El a reacționat atunci în deplină spontaneitate morală. Și, minune, mi-a apărat revista pur și simplu pentru că așa a crezut el că trebuie să facă.

Calm și elegant, simplu și afectuos, cu autoritatea lui naturală, Domokos Géza a fost atunci minunea de care aveam nevoie pentru ca revista să fie salvată. Și a salvat-o”, subliniază Marta Petreu. „Așa că, dacă existăm astăzi, în al douăzeci și șaselea an de apariție, existăm și datorită lui Domokos Géza, care ne-a sărit în mod spontan în ajutor, exact când noi ne aflam la mare strâmtoare”, concluzionează redactorul șef al revistei Apostrof, în discursul scris cu ocazia premiului „Domokos Géza” acordat revistei pe 25 noiembrie 2016 de către asociația care poartă numele intelectualului maghiar. Cum Marta Petreu nu a putut fi prezentă la decernarea premiului, organizată la Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, discursul ei a fost citit de către Czegely Erika, redactor Apostrof. “Revista Apostrof a fost lansată în 1990 la Cluj de către poetul Mircea Dinescu, președintele USR, care a numit-o redactor-șef pe profesoara Marta Petreu. În decursul anilor, împreună cu alte reviste literare, revista a dezbătut diferite aspecte ale relațiilor româno-maghiare, respectiv momente ale istoriei comune, potrivit articolului dedicat publicației pe enciclopedia online Wikipedia.
apostrof_03
Născut în Brașov în 18 mai 1928, Domokos Géza și-a efectuat studiile medii la Sfântu Gheorghe, iar cele superioare la Universitatea „Bolyai“ de la Cluj, apoi la Institutul „Maxim Gorki“ de la Moscova, potrivit biografiei sale din revista Apostrof. Întors în România, a fost redactor la diferite publicații de limbă maghiară, printre care cotidianul Elore, apoi, între 1961-1969, șeful, respectiv directorul adjunct al Secției Minorități Naționale a Editurii de Stat pentru Literatură. Între 1969-1992 a fost directorul editurii Kriterion din București. În timpul directoratului său, în ciuda circumstanțelor neprielnice ale vremii, această editură a devenit “un atelier de prestigiu și de succes în domeniul literaturii și științelor maghiare”. Unul dintre fondatorii (1989-1992) Uniunii Democratice a maghiarilor din România și primul președinte al formațiunii, respectiv deputat, Domokos s-a retras din 1993 din viața politică. A fost directorul Fundației Kriterion din 1990 până în 2007, an în care, pe 26 iunie, s-a stins din viață.Printre operele sale se numără Șansa (Esely) I-III (Miercurea Ciuc, 1996-1998), Cetatea Slovei (Igevar) (Miercurea Ciuc, 2000), Anii mei, drepturile mele, fețele mele (Eveim, utjaim, arcaim) (Miercurea Ciuc, 2003), în reflux (Apalyban) (Miercurea Ciuc, 2004). Printre distincțiile primite se numără Ordinul Republicii Ungare (1998) și Ordinul Steaua României în Grad de Ofițer (2004) (apud Romaniai Magyar Ki kicsoda – Who’s who din maghiarii din România.
În ceea ce privește Asociația Géza Domokos, principalul ei scop este “mediatizarea moștenirii spirituale și sistemului de valori și principii ale lui Géza Domokos”. Totodată, asociația își propune păstrarea și cultivarea diversității culturale și a identității naționale, sprijinirea și încurajarea îmbogățirii reciproce, interacțiunii, dialogului interminoritar, dintre națiuni și intercultural. Alături de revista Apostrof, printre laureații Galei Premiilor Geza Domokos, s-au numărat Fundația Kalnoky, din Micloșoara (CV), Institutul Maghiar din București și Fundația Ungară pentru Drepturile Omului, New York. Premiul Geza Domokos, decernat prima oară, cu ocazia celei de-a cincea aniversări a asociației omonime, constă într-o pană stilizată și un postament, sugerând deopotrivă o pană de scris și o pasăre, ca referire la imaterial și zbor. Premiul a fost conceput de către designerul Csaba Damakos.