De ce se revoltă maghiarii la Târgu Mureș și în alte orașe din Ardeal?


Un director școlar maghiar a ajuns recent în ținta Direcției Naționale de Anticorupție (DNA), acuzat fiind de conducerea fără autorizație a unei școli maghiare, recent reînființată de Biserica Romano-Catolică, iar Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a organizat proteste în marile orașe din Ardeal. În asemenea condiții, nu este de mirare că românul de rând, dar și jurnaliști de renume ca Dan Tapalagă de la Hotnews ar credea că UDMR își apară din nou „criminalii”, utilizând tehnica „victimizării etnice”, dar aparențele pot înșela, ca de obicei.

galeria_25049
Foto: transindex.ro

In medias res, poate vă întrebați cum de ies atâția maghiari pentru apărarea unui alt maghiar acuzat de fapte penale? Explicația este cât se poate de simplă: autoritățile de forță ale statului precum DNA și DIICOT și-au pierdut credibilitatea în fața comunității maghiare pentru că de prea multe ori s-a dovedit contrariul a ceea ce acestea au susținut împotriva unor lideri maghiari. De exemplu, mai mulți primari din Secuime au fost trași la răspundere în ultimii ani, prezentați de mass-media română ca niște criminali, unii chiar arestați, suspendați din funcție ca apoi acuzațiile să fie retrase în lipsa unor dovezi pertinente. Or, dacă pui eticheta pe un om, degeaba își mai dovedește ulterior nevinovăția, eticheta rămâne.

Un alt factor important în mobilizarea maselor a fost faptul că educația în limba maternă este o temă cardinală a comunității maghiare, mai ales în orașele mari ca Târgu Mureș unde s-au schimbat radical proporțiile etnice în ultimul secol. Multe școli maghiare au fost închise sau fuzionate cu noile școli românești, iar clădirile au fost confiscate abuziv de regimul comunist. De aceea, restituirea unor asemenea clădiri și reînființarea unor școli maghiare reprezintă o satisfacție deosebită pentru maghiarii din România, iar orice pericol (real sau imaginat) de a pierde drepturile recâștigate cu greu va fi primit cu reacții puternice. Bineînțeles, efectul mobilizator a fost catalizat și de implicarea bisericii ca proprietar și administrator al școlii.

600x401xfogimnazium-pagespeed-ic-yxzpymswvk
Foto: maszol.ro

Dar haideți să ne întoarcem la ancheta DNA… Ceea ce știm este că directorul noului liceu maghiar din Târgu Mureș (Liceul Romano-Catolic „Ferenc Rákóczi II”) Zsolt-József TAMÁSI este urmărit penal sub control judiciar, alături de Ștefan SOMEȘAN, inspectorul școlar general din jud. Mureș, arestat la domiciliu, amândoi fiind acuzați de abuz in serviciu și uzurparea funcției cu scopul de a fi obținut folosuri necuvenite pentru ei înșiși sau pentru alții. Potrivit procurorilor, fapta incriminată este funcționarea unei școli fără autorizație valabilă de la Ministerul Educației. Pare simplu, dar comunicatul DNA ridică mai multe întrebări și probleme.

Unu la mână, nu reiese absolut deloc cu ce fapte sau declarații ar dovedi DNA că directorul Tamási ar fi condus instituția cu rea-credință, adică în deplină cunoștință de faptul că n-ar avea autorizație. Vă propun un exercițiu de gândire: ca director, ce motiv ai avea să pui la îndoială legalitatea instituției dacă nu ai fost parte în deciziile luate, nefiind membru în vreuna dintre autoritățile decidente? Altfel spus: cum ar fi dacă ți se spune că poți ridica o casă, dar autoritatea greșește la autorizare și te arestează poliția pe tine pentru construcție ilegală? La fel cu permisul de conducere: parcurgi școala, dai examen, primești documentul, dar fie școala, fie poliția greșește la o fază, dar tu ești arestat. Ce naiba! Fiți sinceri: dacă ați fi în locul directorului, iar autoritățile spun că totul e OK, sunteți numit în funcție ca director cu actele în regulă, nu ați conduce și voi instituția având conștiința curată, fără griji și remușcări?

Doi la mână, este cât se poate de aberant să vorbești despre fapte de corupție când singurii beneficiari reali ai funcționării școlii au fost de fapt elevii care și-au urmat studiile crezând că totul este în regulă. În condițiile în care alte beneficii nu sunt dezvăluite de către DNA, doar n-o să credeți că directorul ar fi condus școala doar ca să-și ia salariul… De fapt, legalitatea școlii fiind pusă la îndoială, tocmai acei 400 de elevi ar putea deveni victime în caz că nu li s-ar recunoaște studiile și examenele (inclusiv bac-ul) din acea perioadă de doi ani de când funcționează noua școală maghiară. Problema este cât se poate de reală, dar e totuși departe de corupție dacă alte foloase nu pot fi dovedite pe seama directorului. Privind lucrurile din această perspectivă, problema este pur administrativă, cauzată de greșeli administrative luate la un nivel superior decât era directorul deci el ar fi ultima persoană care trebuie învinuită. A închide un director și a desființa o școală ar fi totuși prea mult, nu credeți?

Tocmai pentru a evita astfel de exagerări, poate ar fi mai bine să se verifice și mai bine rolul autorităților implicate în acest caz: consiliul local, inspectoratul, ministerul. Dacă se dovedește că școala într-adevăr a dus lipsă de autorizație, ceea ce este puțin probabil, înseamnă că autoritățile (și nu directorul) au încălcat niște reguli când au luat deciziile fără evaluarea adecvată a situației. Bineînțeles că acest fel de neglijență constituie, fără îndoială, abuz în serviciu și ar fi cazul ca acei funcționari să își asume răspunderea în fața legii și a oamenilor. De fapt, aceasta ar fi adevărata miză a anchetei penale conduse de procurori, dar mai sunt câteva întrebări la care încă așteptăm răspunsuri ca să putem reveni asupra speței. Până atunci, nu avem decât să respectăm prezumția nevinovăției.

29 de gânduri despre “De ce se revoltă maghiarii la Târgu Mureș și în alte orașe din Ardeal?

 1. Mie comunicatul DNA mi se pare foarte clar: cineva a înființat o unitate școlară fără autorizație, ceea ce este o ilegalitate crasă. Iar afirmația că directorul școlii – cel de la înființarea ei! – nu ar fi avut cunoștință de lipsa autorizației este de-a dreptul fantezistă. Cu totul altceva este în cazul în care autoritatea greșește la autorizare – în cazul nostru, nu a existat deloc acea autorizare.

  Iar lupta aceasta împotriva DNA, fie ea și din partea UDMR și/sau etnicilor maghiari, ar trebui să înceteze. Așa funcționează statul de drept: dacă se face o infracțiune (funcționarea fără autorizație), atunci sunt cercetați penali cei implicați. Dacă vreunul este nevinovat, atunci nu va fi condamnat; dar dacă există motiv să se creadă că are vreo vină, atunci este cât se poate de firesc să fie cercetat.

  • Articolul meu nu doreste a fi o pledoarie juridica in apararea inculpatului, ci o explicatie mai degraba sociopsihologica a protestului – v. si intrebarea din titlu. Articolul strict juridic va urma cand aflam mai multe despre caz, lucru ce am mentionat la sfarsit. Daca avea sau nu autorizatie valabila, ramane de vazut si trebuie, de asemenea, dovedit de DNA sau de paratii.

  • Inființarea școlii e act administrativ. Dacă actul nu e perfect, sau nu se mulează pe lege se poate îndrepta, revoca, reface, anula etc. Ce caută DNA la școală? INTIMIDARE, să bage frica. Ce naiba a devenit DNA? Bau – bau? Unealtă universală? A gătat cu băgatu corupților la bulău și nu-și mai găsește rostul? Hai nu fiți naiv că nici noi nu suntem. Ăsta-i stat de noroc nu de drept. Dai de oameni cinstiți, ai noroc. Dai de trepăduși, caractere ciudate, poți să-ți blestemi zilele. Ba din contră, trebuie continuată lupta și împotriva DNA-ului dacă – și fii atent: DACĂ ȘI DNA ÎNCALCĂ LEGEA !!!!

   • Sigur, înființarea școlii este un act administrativ. Dar abuzul în funcție, constituit în înființarea unei unități școlare fără să ai acest drept, nu este un act administrativ, ci o infracțiune. Despre asta este vorba, despre abuz, nu despre actul administrativ.
    Iar DNA este instituția care se ocupă de corupție, asta incluzând abuzul în funcție. Nu este absolut nimic rău în chestia asta. Nu încalcă DNA legea, nu este bau-bau, nu intimidează aiurea, nu își caută rostul pe coclauri. Doar își face treaba.

    BurePișta: legat de linkul de pe saitul Ministerului: este irelevant. L-am văzut și eu, și încă de la început, înainte să scriu primul comentariu; dar nu m-am lăsat fentat. Lista acelor unități nu a fost alcătuită pe baza acreditărilor, ci pe baza listelor venite de la inspectoratele județene. Dacă ISJ Mureș a trimis la minister o listă cu minciună în cazul liceului romano-catolic, atunci minciuna s-a preluat și pe saitul ministerului. Dovada acreditării se face exclusiv prin documentul de acreditare eliberat de minister, nu de listarea în cine știe ce loc, fie el și al ministerului.

   • Legea 1/2011 la art 61: „Reteaua scolara a unitatilor de invatamant de stat si particular preuniversitar se organizeaza de catre autoritatile administratiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor scolare.”

   • @Lungescu: In afara de DNA, nimeni nu crede ca scoala ar fi functionat ilegal, iar dreptul de a o infiinta nu este pus la indoiala – acesta apartine bisericii, prin intermediul autoritatilor locale, cu avizul (sau notificarea?) Ministerului. DNA va trebui sa dovedeasca ilegalitatea si deocamdata nu avem acces la toate documentele ca sa ne dam seama 100%. Nici eu, nici dumitale. Apoi, abuzul de functie intra in competenta DNA numai daca exista si un folos necuvenit, lucru ce nu s-a aratat in comunicat.

  • Domnule Lungescu, ar trebui să studiaţi mai atent cazul, înainte de a face afirmaţii, fiindcă şcoala a avut şi are autorizaţie de funcţionare de la Inspectoratul Judeţean Şcolar şi de la Primărie, iar autorizaţia ministerului nici nu trebuie, fiindcă acest lucru nu este prescris de lege. Tocmai pentru asta nici o şcoală din România n-are aşa ceva. Deci, dacă cineva a încălcat legea, aceea este DNA, care a luat măsuri înpotriva unor oameni nevinovaţi, numai ca să impiedice funcţionarea unei şcoli maghiare. Asta este realitatea tristă.

   • Dacă, așa cum spuneți, nu este nevoie de autorizația ministrului, atunci vă rog să-mi explicați de ce toate celelalte unități de învățământ din România au acea autorizație. Le-a dat-o ministrul, oare, doar așa, de prost? Ori pentru a-și alunga plictiseala?

 2. Situatia este exact ca cea a monumentului de la Deva. Un monument aparut peste noapte fara sa fie intrebat nimeni, fara autorizatii.

  • Un monument poate, dar o școală întreagă să apară peste noapte? Greu de crezut. Ia întrebați biserica câți ani au avut la dispoziție să planifice reînființarea până ce statul le-a permis în sfârșit să-și ia proprietatea înapoi.

 3. Nu sînt cunoscător de drept, doar experienţa mea de viaţă mă înputerniceşte să menţionez următoarele: În justiţia romănescă stă la bază două articole: Art, 1 – Cei victorioşi, cei mari şi cei tari întotdeauna au dreptate! Art. 2 – Dacă cumva cei victorioşi, cei mari şi cei tari nau dreptate, intră în vigoare articolul 1.!

 4. Oameni buni, orice unitate de învățământ, indiferent de cine este înființată, trebuie să aibă fie (1) acreditare, dacă este de stat, fie (2) autorizație de funcționare provizorie, dacă este privată.

  Iar acreditările și autorizările cu pricina, realizate de către ARACIP, sunt oficializate prin ordin de ministru privind acreditarea, respectiv ordin de ministru de acordare a autorizației de funcționare provizorie.

  Mai rămâne un singur lucru: să găsiți autorizarea liceului cu pricina.

  Ca să nu faceți imensul efort de a căuta, pun aici linkurile necesare, cu riscul ca numărul lor să îmi trimită comentariul în cutia de spam:

  1. Ordinele ministrului de resort:
  – 2014: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.lista_anuala?an=2014&emi=303&tip=5&rep=0
  – 2015 (MENCȘ): http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.lista_anuala?an=2015&emi=311&tip=5&rep=0
  – 2015 (MECȘ): http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.lista_anuala?an=2015&emi=303&tip=5&rep=0
  – 2016: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.lista_anuala?an=2016&emi=311&tip=5&rep=0
  Acreditări/autorizări sunt doar în ultimele două.
  Acestea sunt documente oficiale, nu tot felul de centralizatoare de la minister.

  2. Pagina ARACIP din saitul vechi al ministerului: http://oldsite.edu.ro/index.php/articles/c5
  Aici găsiți fișiere xls cu toate unitățile de învățământ acreditate/autorizate, cu tot cu ordinul de ministru corespunzător: http://oldsite.edu.ro/index.php/liste_nom_cent_cat/c5/

  În rest, dacă ne lăsăm pradă subiectivismului și sofismelor, nu ajungem nicăieri. Sigur, înființarea acelui liceu este justificată și necesară; sigur, inspectoratele se ocupă și de organizarea rețelei de unități de învățământ (lucru absolut irelevant pentru această discuție); sigur, Justiția românească are și disfuncții; și tot așa… Dar totul trebuie făcut respectând procedurile legale, nu poate face fiecare ce-l taie capul. Dacă un liceu a funcționat fără autorizație dată de ministrul Educației, cum pretinde DNA, atunci s-a comis o infracțiune. Iar ordinele de ministru par să-i dea dreptate DNA. Cu mențiunea că nu DNA trebuie să dovedească faptul că autorizația nu există, ci inculpații trebuie să dovedească faptul că autorizația există.

 5. Cite scoli primare sunt in tara care functioneaza fara autorizatie, fie de sanatate sau de o alta natura, cu stiinta ministerului, guvernului , ..de toti, si nu sunt inchise sau directorul scolii luat de DNA”.Ceva pute in Danemarca”. Asi fii foarte curios cine e persoana sau asociatia, eventual partidul care a” anuntat” DNA-ul de nereguli.Mai inainte, in cazurile primarilor luati de DNA si pe urma lasate liberi in lipsa de dovezi, sa fi cerut iertare ptr abuz?Ar fii o chestie de cultura ? Nu?

 6. Nashpa, populatia maghiara se revolta? Pen’ce? Aaaaa, nu sunt in legalitate? Cam nasol… Cine „puii mei”, ca sa ma exprim elevat, ii pune sa nu respecte Legile romanesti? Sunt de acord ca „hoardele hunilor”, cam prin secolul VII s-au impartit in doua, una spre Campia Panonica si alta in Peninsula Scandinava, dar de atunci am sperat ca s-au civilizat! Indeplinesc niste pasi spre LEGALITATE intr-un Stat de Drept! Prost, bun cum e EL! Este recunoscut dictonul maghiarilor/hunilor „ACUM si AICI!” Va iubesc si va admir pentru ca luptati pentru drepturile voastre, dar civilizat si legal! Nimeni nu-i mai presus de Lege! Érted, ez egyszerű?

  • Tocmai asta îmi vine greu să cred: că nu s-ar fi respectat procedura când e vorba de soarta a 400 de copii și o instituție de renume într-o clădire monumentală. Mă îndoiesc mai mult de legalitatea anchetei DNA. Om trăi și om afla!

   • E greu de crezut că cineva a forțat mâna guvernului, fără să-i prea pese de 400 de copii?
    Să ne amintim de 2009. Universitatea Spiru Haret plus încă câteva derulaseră în ultimii ani programe (specializări) fără acreditare (în învățământul universitar acreditările se dau la nivel de programe de studiu, nu de instituție).
    Rezultatul: au lăsat cu diplomă nerecunoscută 56.000 de absolvenți de nivel de licență și 19.000 de absolvenți de masterat. 75.000 de inși, nu 400. Care au studiat (mă rog…) pentru acea diplomă 2 sau 3 ani (poate chiar 4?), nu abia au început cursurile, ca în cazul liceului.
    A fost aceeași poveste: au încercat funcționarea fără acreditare, în ideea că vor forța ulterior mâna guvernului, pus în fața faptului împlinit (și chiar au reușit, într-o mare măsură).

 7. Liceul Teoretic sau Scoala afost mea ROMANO CATOLICA. Fara schimbul lui Fara UNIREA sau schimba fara.
  SUPRAFATA NUMAI AFOST ROMANO CATOLICA.

 8. Totul este clar ca lumina zilei, numai proştii şi acei care nu vor să recunoască adevărul, DNA sa băgat, ca musca în lapte, pt. că este vorba de maghiarii care au înfinţat o şcoală ! Dacă şcoala respectivă era înfinţat de romîni, nu era nici o problemă, ca de atîta ori ! Legea se aplică în ţara asta DIFERENŢIAT, sînt sute de exemple, foarte trist dar ADEVĂRAT !

 9. Pingback: Miért lázadoznak a magyarok Marosvásárhelyen és más erdélyi városokban? – MagyaRománia/MaghiaRomânia | EuroCom - Romániai Sajtófigyelő

 10. BurePișta, aveți perfectă dreptate ! Cred că în noul curs politic, care se conturează la orizont, PROPRIETATEA va redeveni sfântă, procesul RETROCEDĂRILOR va fi reluată, iar cei care au comis atentate împotriva acestora, va trebui să răspundă, legal, moral și material în fața legii. Poate tocmai în fața CEDO. Deci: ATENȚIE sporită, căci treaba e peste măsură de gingașă !

 11. imi pare rau de voi , cum va chinuiti voi ungurii , repet ungurii si nu secuii, cu mentalitatea de cort. deranjant e ca atunci cand un ungur e prins la furat, mereu incercati sa va ascundeti sub argumentul etniei.

Comentariile nu sunt permise.