[Video] Gardienii patrimoniului nostru: s-au anunțat câștigătorii la Cluj


Elevii liceelor maghiare clujene au venit cu prezentări spectaculoase, captivante în finala de sâmbăta trecută a concursului ”Gardienii patrimoniului – Adoptă un monument”.

oroksegvedok_kissgabor2_b

Elevii Liceului ”Brassai Sámuel” au adoptat palatul Urania. (Poze: Kiss Gábor)

 

La finalul evenimentului susținut în incinta Operei Maghiare din Cluj, elevii Liceului Teologic Unitarian ”János Zsigmond” puteau să se bucure cel mai tare, deoarece ei au câștigat marele premiu, o excursie la Bruxelles. Nici ceilalți participanți nu au plecat cu mâinile goale: premiile au ajuns la toți.

Ocrotirea monumentelor a devenit mișcare de tineret.

”Programul Gardienii monumentelor a crescut la nivelul unei mișcări de tineret pe tot teritoriul Transilvaniei, așa și la Cluj” – astfel a evaluat Horváth Anna, viceprimarul Clujului, proiectul lansat de UDMR în 2012. “Trebuie să ne cunoaștem, să ne îndrăgim monumentele construite, trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru ele, căci doar așa putem să devenim gardieni adevărați”, a accentuat Horvath.

Parlamentarul european Winkler Gyula a precizat, în discursul său de deschidere, că participanții la această inițiativă au ”răscolit” tot Ardealul: gardienii monumentelor au trecut la fapte nu doar la Cluj, ci și la Deva, la Sâncraiu și la Aiud. Pentru Winkler este o bucurie specială că a putut fi membru al echipei de organizare, deoarece vede în inventarierea și protejarea patrimoniul construit al Transilvaniei și al Europei, o cauză personală. ”Mă îngrijorează că presa transilvană relatează săptămânal despre ziduri crăpate, turnuri de biserică prăbușite, și cum apa degradează clădiri care păstrează încă atâtea comori.” – spune Winkler. A adăugat că această stare a patrimoniului construit poate fi schimbată prin gândire strategică sau acțiuni concrete.

 

Despre Biserica Reformată pe limbajul semnelor

Echipele de elevi au concurat în fața sălii aproape pline, mulți au fost curioși despre ce au făcut liceenii în ultima perioadă pentru a salva monumentele adoptate. În finala competiției câte o echipă din șase licee clujene a prezentat monumentul ales, prin metode diverse: printr-o piesă de teatru, printr-o prezentare spectaculoasă sau înșiruirea informațiilor istorice.

Liceul Teoretic ”Apáczai Csere János” și Liceul Teoretic “Báthory István” au ales Biserica Reformată de pe strada M. Kogălniceanu, iar prin prezentările lor publicul a putut să facă cunoștință cu istoria clădirii recent renovate. Ei s-au clasat pe locurile șase, respectiv cinci, astfel încât vor putea participa în tabăra ”Gardienii monumentelor”. De menționat că elevii liceului Báthory au implicat în prezentarea lor și elevii din Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz „Kozmutza Flóra”: un cor a ”cântat” pe limbajul semnelor piesa scrisă de elevi.

10371517_1004585626278313_2994876809060373261_n

Poze: Kiss Gábor

Echipa Liceului Teologic Reformat a prezentat clădirea Teatrului Național. În prezent, monumentul găzduiește Opera și Teatrul Național Român, care, pe vremuri, era sediul teatrului maghiar. Ca să-și facă prezentarea mai interactivă, mai mulți dintre elevi s-au așezat printre spectatori. În final de aici au strigat în cor că ”teatrul e al tuturor”. În final, s-au plasat pe locul trei. Pe lângă participarea în tabăra menționată au mai câștigat o excursie de team building oferită de Liceul ”Téglás Gábor” din Deva și de către viceprimarul Horváth Anna.

 

Filmul mut al elevilor

Apoi a urmat spectacolul elevilor din Liceul Teologic Unitarian ”János Zsigmond”, care, în final, a câștigat premiul întâi. Precum am mai relatat în alte articole, elevii au adoptat clădirea hotelului și cafenelei New York (cunoscută drept Continental), aflată azi în paragină. Și ei au ales o metodă interactivă, prezentând scene din istoria clădirii de pe parcursul secolului XX, în final încheind cu starea actuală – deplorabilă – a monumentului. Au meritat din plin vizita de studiu la Bruxelles oferită de către europarlamentarul Winkler Gyula.

Pe locul patru s-au clasat elevii Liceului ”Brassai Sámuel”, clădirea adoptată de ei fiind palatul Urania. Și-au încheiat prezentarea proiectând un film mut alb-negru, creație proprie a elevilor. Premiul lor constă în locuri în tabăra ”EU” organizată de către Asociația MIÉRT.

 

oroksegvedok_kissgabor_b

Elevii de la profilul maghiar al Liceului ”Onisifor Ghibu”

În încheiere au urmat elevii de la profilul maghiar a Liceului ”Onisifor Ghibu”, ei au ales clădirea gării din Cluj-Napoca: au prezentat istoria acestuia printr-o călătorie în timp, obținând locul doi.

Inițiatoarea și îndrumătoarea programului ”Gardienii monumentelor”, vicepreședintele executiv responsabil pentru cultură în cadrul UDMR, Hegedüs Csilla, a comunicat, în numele organizației Transylvania Trust, că premiul pentru locul doi constă în bilete la festivalul Electric Castle de la Bonțida. Înaintea decernării premiilor a avut loc un quiz cu titlul ”Te iubesc, Cluj!”: elevii Liceului ”Apáczai Csere János” s-au dovedit a fi cei mai buni, prin urmare vor putea participa gratuit la Festivalul de Comedie din Transilvania care va avea loc în luna aprilie.

Membrii juriului au fost Gaál György (președintele Asociației ”Kelemen Lajos” pentru Ocrotirea Monumentelor), Maksay Ágnes (conducătoarea studioului Video Pontes din Cluj-Napoca), Kádár Magor (șeful de departament al Institutului de Comunicare, Relații Publice și Reclame al UBB), Makkai Bence (expert în comunicare vizuală), Hegedüs Csilla (îndrumătorul programului ”Gardienii monumentelor”), europarlamentarul Winkler Gyula și Hagymás Gabriella, elevă al Liceului ”Bethlen Gábor” din Aiud.

traducere: Akabelle, după un articol de Kiss Előd-Gergely 

 

o acțiune similară – Save Hotel New York:

și flashmob-ul de la Cluj, inspirat de Save Hotel New York:

2 gânduri despre “[Video] Gardienii patrimoniului nostru: s-au anunțat câștigătorii la Cluj

  1. Reblogged this on Colțul Cultural and commented:

    Pentru că a adopta un monument înseamnă a-i îmbrățișa cultura care-l compune, indiferent de etnie, rasă, culoare, concepte sau preconcepții.
    Cu alte cuvinte, Keep calm and love Cluuuuj! 🙂

  2. Ma bucur pentru actiunile acestea civice de salvare a cladirilor cu istorie si personalitate.
    Cinste celor care se ocupa!
    La mai mare!

Comentariile nu sunt permise.