Fost inspector școlar: politicienii români nu vor ca maghiarii să învețe românește


Irma
După părerea lui Keresztely Irma, fost inspector şcolar din Secuime, elita politicii româneşti nu doreşte ca elevii maghiari să înveţe româneşte.
Specialista în educaţie, care timp de 17 ani a condus Inspectoratul Şcolar Județean Covasna, și-a exprimat părerea în interviul său publicat luni în ziarul local Székely Hírmondó. E spune că din lipsa de voinţă politică nu se poate preda limba şi literatura română după un program special în şcolile maghiare.

Ea a amintit că profesorii Universităţii Sapientia au alcătuit un program alternativ pe baza căruia ar trebui predată limba şi literatura română pentru copiii maghiari, dar introducerea acestui program este ani la rând amânată. A mai spus că aceste iniţiative se împotmolesc tot timpul pentru că majoritatea română nu poate accepta că limba română poate fi pentru cineva din România limbă străină. Din această cauză reforma predării limbii române a fost implementată doar până la clasa a treia.

„Eu am ajuns la convingerea fermă că din partea administraţiei române nu există o voinţă clară ca elevii maghiari să poate să învețe bine româneşte. Drept urmare, când copilul maghiar nu-și poate însuşi bine limba română, fiind tot timpul împiedicat în asta, pentru el această materie este o povară, acesta abia aşteaptă să treacă cumva examenul cu un cinci şi împreună cu alţii “să treacă gardul”, să părăsească ţara, încercând să-şi facă un rost în viaţă cu ajutorul limbii materne, cu cunoştințele sale de limba germană sau engleză, pentru că aici, acasă, nu poate, nu are un viitor din cauza lipsei de cunoştinţe a limbii române” – spune Irma Keresztély.

Keresztely a adăugat că, eliminând nota la limba română primită la bacalaureat de copiii maghiari şi comparând rezultatele obţinute, reieşea că elevii maghiari au obţinut cu 28% rezultate mai bune decât elevii români la acest examen. Ne-a mai spus că a fundamentat de fiecare dată sesizările sale înaintate către minister cu aceste date dar nu a primit niciodată un răspuns în scris.(traducere și adaptare MaghiaRomânia după Szatmar.ro)

PS. (adăugat de BurePișta): Pe de altă parte, un sondaj recent arată că elevii maghiari care învață în școli cu limba de predare maternă au rezultate mult mai bune la toate celelalte materii în afara de limba și literatura română care se poate însuși mai bine în școlile cu limba de predare română. Pe plan politic și educațional, acest rezultat înseamnă că totuși are sens educația în limba maternă, iar părinții maghiari pot trimite liniștit copii în școlile maghiare. Ar trebui găsită numai calea de a-i învăța bine „limba românește” pentru că este în interesul lor, până la urmă.

Anunțuri

2 gânduri despre “Fost inspector școlar: politicienii români nu vor ca maghiarii să învețe românește

  1. „Elevii sa poate”?! „lipsei de cunostinte a limbii romane”?! Intai sa invete inspectorul scolar romana, apoi sa comenteze. Siiigur, autoritatile-s de vina, nu parintii indoctrinati care desconisdera limba tarii in care locuiesc. Tipic, hai sa aruncam vina p-ailalti, ca e mai greu sa schimbam in ograda noastra.

Comentariile nu sunt permise.