Dialog, nu discursuri clădite pe ură!


Mai știți scandalul cu insignele de la Tusványos de pe facebookul lui Orbán și reacțiile lui Orbán? Hai, că s-a întâmplat luna aceasta. S-au spus multe, de ambele părți. Cred că totuși nu ați citit nicio reacție competentă din partea societății civile. Pentru că o astfel de reacție, înțeleaptă și competentă, a existat, vă oferim mai jos comunicatul Asociației Indentiate și Dialog, un ong format din tineriungaria-romania români și maghiari din Județul Covasna.

Iată comunicatul:

Cu toţii trăim într-o lume din ce în ce mai eterogenă, o lume în care dezvoltarea nu poate fi posibilă decât prin respectarea şi valorificarea identităţilor individuale şi colective. Pentru a putea respecta şi valorifica aceste lucruri este nevoie de dialog, acesta fiind principala unealtă pe care o putem folosi pentru ca oamenii, membrii ai aceleiaşi comunităţi să îi cunoască pe cei de lângă ei. Dialogul şi lipsa de prejudecăţi sunt fundamentele conviețuirii pașnice și armonioase a comunităților multietnice și multiculturale.

Uniunea Europeana ca şi Romania şi Ungaria sunt exemple de astfel de comunități multietnice a căror dezvoltare se poate realiza doar pe fundamentul unui dialog continuu între comunitățile constitutive.Cu toate acestea, se pare că în ultima vreme lideri de opinie atât din România cât şi din Ungaria au uitat importanţa susținerii unui dialog continuu iar acest lucru a dus în timp la apariția unor discursuri din ce în ce mai aprinse, susținute de ambele părți. Aceste discursuri au început să apară în media generând astfel o imagine de aparent conflict între partea română și partea maghiară. Această situație nu este favorabilă nici României şi nici Ungariei, mai ales având în vedere faptul ca cele două țări fac parte din Uniunea Europeană. O imagine de fals conflict nu face altceva decât să aducă un minus din punct de vedere al imaginii în cadrul comunității, scăzând totodata credibilitatea celor două state.

Având în vedere structura multietnică a României trebuie să spunem că această situație nu este benefică nici pe plan intern. Discursuri care transmit mesaje ce prezintă o imagine distorsionată a situației de fapt pot duce în timp la apariția unor tensiuni în cadrul comunităţilor locale multietnice din ţara noastră. Acest tip de discurs nefundamentat pe realitate și impulsionat de o privire simplistă asupra contextului general crează false opinii la nivel individual și, prin aceasta, conflicte în interiorul comunităților multietnice.

Probabil că acest lucru este benefic din punct de vedere politic însă din punct de vedere social, crearea unui fals conflict între două comunități etice ce conviețuiesc în același spațiu nu face altceva decât să oprească dezvoltarea acestor comunități. Trebuie să realizăm faptul că aceste discursuri nu sunt benefice conviețuirii pașnice și armonioase a comunităților noastre, stopând dezvoltarea socială. De aceea, Asociația Identitate şi Dialog ține să îndemne atât partea română cât și partea maghiară la DIALOG și prin aceasta la eliminarea acestor discursuri nefundamentate pe realitate, generatoare de regres social.

Linkuri cu ce s-a întâmplat:

http://ziarero.antena3.ro/article/view/id/142366

http://www.mediafax.ro/politic/ponta-ambasadorul-ungariei-a-exagerat-cu-obraznicia-sunt-tensiuni-dar-pot-fi-gestionate-european-14676131

http://www.stiripesurse.ro/ambasadorul-ungariei-critici-la-adresa-lui-victor-ponta_963803.html

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20350442-ambasadorul-roman-budapesta-cerut-audienta-

ministerul-ungar-externe-pentru-transmite-mesajul-mae-romania-considera-seful-reprezentantei-ungare-bucuresti-facut-aprecieriinacceptabile-lipsite-deferenta-.htm

http://www.paginaeuropeana.ro/ponta-incinge-spiritele-la-budapesta-ambasadorul-roman-chemat-de-ministrul-de-externe-ungar-sa-dea-explicatii/

http://www.informatia-zilei.ro/sm/ambasadorul-victor-micula-chemat-sa-dea-explicatii-la-ministerul-

ungar-de-externe/

Despre Asociația Identitate și Dialog

Asociația ”Identitate și Dialog” – A.I.D. este o organizație nonguvernamentală, înființată în Sfantu Gheorghe, județul Covasna, ce își propune să promoveze dialogul constructiv și relațiile interetnice, o societate bazată pe valori europene în beneficiul comunităților locale.

A.I.D. este o organizație fondată de trei tineri studenți care doresc să se implice activ în viața comunității în care traiesc. AID promovează proiecte cu și despre tineri.

Trăim într-o lume a diversităţii, dar împreună formăm o Europă bazată pe respectarea și valorificarea identităților individuale și colective, a minorităților naționale și a respectului față de limba și cultura maternă, tradiții, obiceiuri și moștenirea comună.

Dialogul și lipsa de prejudecăți sunt fundamentele conviețuirii pașnice și armonioase a comunităților multietnice și multiculturale. Fiecare etnocultură trebuie să contribuie la îmbogățirea societății, dar aportul și valoarea ei se conștientizează doar printr-un dialog permanent cu alte etnoculturi.

In acest sens AID a derulat inca de la aparitia ei proiecte de promovare a relatiilor interetnice si a dialogului interetnic. Astfel asociatia a derulat o cercetare in ceea ce priveste identificarea egalitatii sau inegalitatii de sanse in ceea ce priveste continuarea studiilor a elevilor de liceu in functie de limba de predare a liceului.

Totodata ne propunem ca in toamna acestui an sa organizam o tabara interetnica la care sa participe tineri de etnie romana si maghiara din Covasna, Cluj, Bucuresti, Bihor. Asociatia isi propune sa contribuie la dezvoltarea armonioasa a comunitatii prin organizarea de activitati de promovare a relatiilor interetnice, precum: conferințe cu profil interetnic, simpozioane, workshop-uri, dezbateri, tabere pentru tineret, programe și cursuri educaționale, schimburi de experiență și de bune practici.

Derulam proiecte care să conducă la o mai bună cunoaștere și implicit la valorificarea specificului etnocultural al fiecăruia, la îmbunătățirea calității vieții în zona noastră, la dezvoltarea relațiilor sociale și interetnice și a spiritului civic.

Anunțuri

Un gând despre “Dialog, nu discursuri clădite pe ură!

  1. Atâta timp cand mesajele transmise sub diverse modalități de reprezentanții autorităților de ambele părți conțin elemente ce agita tensiunile niciodată nu vom reuși sa clădim o noua relație, macar dupa modelul franco-german. Si mai ales cand mijloacele MASS media isi stabilesc ca obiectiv intensificarea agitației nu o sa avem niciun rezultat încurajator. Bun, e democrație, fiecare poate spune si scrie orice pe net, insa moral ar fi ca fiecare sa aibă si discernământ in ceea ce face, insa se pare ca sub aceasta libertate prost înțeleasă fiecare scrie ce ii bubuie mintea , sub protecția anonimatului, fara sa ii pese de urmări. Uite de aia se pun in discuție noi măsuri de securitate si ar fi bine ca statul sa reia controlul asupra societății.

Comentariile nu sunt permise.