Proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc: adevărata poveste


Senzaţional! Teribil! Incredibil! Ne-a parvenit la redacţie, cu caractere Times New Roman, această transcriere a unei discuţii strict secrete între un anumit Hunor şi subordonatul său, despre proiectul de autonomie al unui anumit Ţinut Secuiesc.
16480_mappa

Mai apare menţionat şi un anumit Victor. Află mai jos de ce s-a umplut de roşu hârtia UDMR-ului, de ce a fost lansat proiectul tocmai de ziua referendumului din Scoţia şi cum se pregăteşte anumitul Hunor să se vadă cu presa.

Traducere: Ilona-Ibolya André, Akabelle, Zoltán Györke. Editare: Stanca Lung, Zoltán Györke, Sever Ioan Miu. Publicat iniţial pe Főtér.ro. Articol de Sándor Fall. Opiniile republicate pe MaghiaRomânia nu reprezintă în mod obligatoriu opinia întregii echipe.

Orice asemănare cu personaje din politica dâmboviţeană e pur întâmplătoare. Sau nu. 😀
[1 septembrie]

-Fii atent, Hunor, e 1 septembrie…

-Da, şi?

-Păi, ştii…

-Ce să știu?

-Proiectul…

-Ce proiect?

-Proiectul de autonomie.

-A, da.

-Păi ar trebui totuși făcut ceva. De un an jumate îl tot fluturăm.

-Na, ia să vedem! Septembrie, octombrie, în 2 noiembrie este primul tur al alegerilor prezidenţiale. Asta înseamnă că în octombrie va fi deja campania dură…Da, cred că ar fi timpul să facem totuși ceva. Hmm…crezi că în două săptămâni s-ar putea încropi ceva?

-Păăăi…

-Pentru că am putea să-l dăm publicității la mijlocul lunii septembrie şi până la începutul campaniei ne-am putea familiariza şi noi un pic cu el.

-Da, înţeleg, dar două săptămâni…

-Nu te agita. Aranjează Árpi repede. A făcut el chestii și mai complicate. Spune-i să ia statutul Tirolului de Sud şi să preia de-acolo tot ce se poate.

-Bi-bine, acum îl și sun.

[6 Septembrie]

-Hunor, Árpi ne-a trimis un text. Pare a fi proiectul de autonomie, e un text de 19 pagini.

-Ce?? L-a fabricat într-o săptămână? E incredibil tipul ăsta! Ia, să văd. Da…preambulul… regiune, judeţe, corect…da, da, atribuții…organisme… da, justiţie… utilizarea limbii materne…dispoziţii finale. Măi să fiu al dracului, e gata! E complet.

-A, și Kulcsár m-a sunat ieri, s-a interesat să vadă care-i situaţia i-am spus că o să-l sun eu imediat ce apare ceva.

-A, da, PCM-iştii. Stai, cum să facem să fie bine? Trimite-i-l şi lui Kulcsár să-l aibă şi ei, oricum nu se vor băga, doar ştiu că facem urât. Dar trebuie să tacă mormânt. Sigur că ar vrea şi ei să se agite, dar ăsta e important așa că noi îl prezentăm. Fii atent, dacă comentează ceva, spune-i că dacă nu stau pe curul lor o să solicităm radierea PCM-ului din registrul partidelor politice, pentru că o putem face şi ei ştiu asta foarte bine.

-În regulă.

-Stai puțin, mi-a venit o idee. Varianta asta le-o trimitem acum, fain-frumos, și grupurilor noastre parlamentare. Aranjează să transpire și în presă. Vedem cum este primit, sigur o s-o încasăm, dar măcar putem începe campania ca nişte victime nevinovate, asta contează mult pentru mobilizare.

-OK, am să vorbesc ca … hi-hi, „să ajungă cumva“, de pildă la moderatorul ăla de talkshow de la Realitatea, Răzvan și nu mai știu cum…

-Nuuu, nu e bine! Ăla-i o bestie, n-o să fie bine. Să ajungă, să zicem, la Hotnews, ei de obicei nu sar calul. Şi pe urmă oricum va sări toată presa. În regulă?

-În regulă, mă ocup.

[8 Septembrie]

-Hunor, a apărut chestia pe Hotnews.

-Cum, aşa de repede?

-Da, şi toată presa e pe noi.

– Păi da, oricum nu ne aşteptam la altceva, nu?

– A da, m-a sunat Kulcsár din nou, a făcut istericale că textul e de rahat.

– Cum adica e de rahat?? De când se pricepe el la așa ceva?

– Nu ştiu, dar zice că e plin cu greşeli. Zice că, fiind pe biroul lui, nepoată-sa de clasa a opta a început să corecteze, cu roşu, greşelile de ortografie, virgulele lipsă, topica greşită.

– Şi?

– Și acum proiectul e tot roşu.

– Păi dă-l la careva de la voi să-l corecteze.

– Bine, bine, dar Árpi a zis că pentru orice corectură trebuie să-și dea acordul, altfel el nu-și asumă răspunderea.

– Dar futu-i, nu se poate că așa nu mai terminăm până în decembrie. Dă-l totuși cuiva de la voi să corecteze greșelile de ortografie.

– Păi da… dar n-ar fi mai bine să-l dăm la cineva care se pricepe?

– Cee? Nici vorbă! Nu trebuie să-l vadă nimeni din exterior. Să se uite cineva de la voi şi va fi în ordine.

– Ok.

[17 septembrie]

– Intri un minut? Uite, mi-a venit o idee bună. Mâine votează scoțienii pe subiectul independenței. Cumva ar trebui să profităm de această atmosferă. Ar trebui să prezentăm proiectul.

– Dar Hunor, ei vor independență, iar noi vorbim de autonomie.

– Ah, numai cât ține campania, așa că nu e o problemă. Iar apoi lasă presa să confunde termenii, măcar vom avea despre ce vorbi în campanie. Oricum, i-am spus deja și lui Victor care-i schema, nu se va supăra prea tare. Asta e. Convocați pentru mâine o conferință de presă, cum că UDMR prezintă proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc. Va bubui, așteptările sunt mari.

– Dar Kulcsár și ceilalți…

– Cu Kulcsár și ceilalți va fi în ordine, vor sprijini tot. Cum stăm cu corectura? Va fi gata pe mâine?

– Vor termina în curând.

[18 Septembrie]

– Copii, daţi-mi textul corectat, peste o oră aici e presa!

– Poftim, trei oameni s-au uitat peste el!

– Ia să vedem…Ce Dumnezeu e asta?? “Statutulautonomiei”, asta se scrie în două cuvinte! Deja în titlu e o greşeală!… Futu-i, textul ăsta e plin de greşeli!

– Bine, dar…

– Virgule, topica cuvintelor…. catastrofal! Ce-i aia passage? Pasaj subteran? Articool? Ce-i asta?

– Dar pe ăsta Árpi…

– Ce?? Dar asta ce mai e? Spuneţi-mi ce se poate înţelege din propoziţia asta :

Legile, ordonanţele şi ordonanţele de urgenţă ale Guvernului României pot fi contestate de către preşedintele regiunii sau preşedintele consiliului judeţean după dezbatere în consiliul respectiv pentru încălcarea prevederilor din prezentul statut sau a principiului de protecţie al comunităţilor minoritare.

Voi mă credeţi tâmpit? Peste zece minute hienele sunt aici, cum să prezint așa ceva? Versiunea română, mai treacă-mergă, dar pentru varianta în limba maghiară ăştia mă omoară! Eu ies în faţă, eu îmi pun obrazul!

– Dar, Hunor, ţi-am spus să-l dăm la cineva care se pricepe…

– Gata! Ajunge! Îmi stă mintea-n loc, așa o rușine… Acuma tot una e, îl prezentăm aşa, presa maghiară oricum nu-i aşa de sângeroasă ca cea română. O să fie cumva. Acuma să-mi aducă cineva o șaorma ku dé toaté, că nu pot ţine conferinţa de presă cu stomacul gol.

(Aceste dialoguri, desigur, sunt închipuirile unui gazetăraş dus rău cu pluta, n-au cum să fie altceva. Dacă totuşi cineva descoperă vreo asemănare între textul de mai sus şi realitate, acela este de rea credinţă, suferă de preconcepţii şi prejudecăţi grave şi ar fi cazul să consulte de urgenţă medicul de familie sau farmacistul.)

Sándor Fall

Anunțuri

Un gând despre “Proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc: adevărata poveste

  1. „Acesta este un pamflet, şi se va trata ca atare”, şi ca orice glumă, îşi are originea în realitate, şi conţine o doză de adevăr.

Comentariile nu sunt permise.