Prima bere cu maghiaromânii de la Cluj


IMG_4965
Prima intalnire MaghiaRomania din Cluj a fost rezultatul alinierii astrelor intrucat Olahus si BurePista au avut cate un drum la Cluj, planuite independent, dar tocmai in aceeasi perioada. Semnul divin nu a fost ignorat de cei doi si asa s-a nascut ideea unei intalniri cu cititorii si fanii maghiaromani.

Intrunirea cu cititorii nostri a avut loc pe terasa Enigma, situata in centrul istoric si cultural al Clujului. O terasa de pe Iuliu Maniu, strada ce leaga catedrala “maghiara” (catolica), de cea “romaneasca” (ortodoxa). Interesant si ca, datorita unei particularitati arhitectonice, i se mai spune şi Strada in oglinda / Tukor utca,  folosita alaturi de vechea denumire ungureasca Szentegyhaz utca (Sfinta Biserica).

La masa asezata in L au inceput sa soseasca mai intai inca doi redactori de-ai nostri: TÁRKÁNYI “Tárky” István si OLÁH József Botond (ca la sedinta… daca am avea un sediu), apoi tot mai multi prieteni. Ca sa nu se formeze “bisericute”, am ales, pentru prima oara, sa organizam o “loterie”: toata lumea lua un bilet din palaria sefului de trib (Olahus) cu numarul scaunului la care urma sa se aseze. Si asa s-au si asezat toti, cu cateva exceptii notabile – era si pacat sa ii despartim pe “Tárky”, colegul nostru care studiaza teologia, si KUSTÁN “Puştan” Attila, jurnalist la Erdelyi Riport. Dintre cei veniti din alte orase, un cititor a sosit la Cluj special pentru MaghiaRomania, dar am avut si placerea (re)intalnirii cu fostul nostru coleg/ Calin BRETEA, clujean stabilit la Bruxelles, care se afla intamplator pe malul Somesului.

S-a vorbit despre romani si maghiari, despre mitul si realitatea privind painea in Secuime si de ce-si cer scuze unii vanzatori ca te-au abordat in maghiara dupa ce afla ca esti roman (cazul cititorului nostru Dan LUNGESCU care a cerut kurtoskalacs), precum si multe alte subiecte de interes pentru cei prezenti. De pilda, despre invatamant, despre autonomie (inevitabil), despre biserica cu doua turnuri langa care se va tranti o cladire moderna, fapt care-l ingrijoreaza pe preotul paroh, despre diferentele dintre Bucurestiul lui Olahus si Clujul in care s-au nascut si/sau locuiesc majoritatea celor prezenti.

In acea seara am fost onorati si de trei reporteri, de la trei publicaţii distincte, care au scris despre noi. Iata impresiile lor despre noi si despre intalnire (cu poze):

Cei doi planuiesc sa mai organizeze intalniri similare in alte orase, iar vara asta sunt asteptati la Baile Felix, la invitatia Asociatiei Tinerilor Maghiari din Oradea, precum si la o tabara organizata in Secuime pentru copii maghiari locali si din Ungaria, ca sa vorbeasca despre convietuirea celor doua natiuni. (Maszol, de KUSTÁN MAGYARI Attila, original in maghiara)

Relatia intre noi nu va fi modelata de Diaconi, nici de Corlateni, dar nici macar de Tokesi, ci de momentul in care vom ridica barierele – ma batea gandul asta cand ne-am luat ramas bun. Si asa am iesit din utopie pe strada. (Foter.ro de RUSZ Péter, original in maghiara)

Ideea intalnirii cu cititorii blogului i-a apartinut lui BurePista. Primele doua editii au avut loc in martie si aprilie, la Bucuresti, iar cea de la Cluj a fost a treia din serie.

“Ideea e sa consolidam aceste intalniri informale, ca sa putem continua cu evenimente si ocazii mai formale. E un proiect pe termen lung”, a punctat acesta. (Ziar de Cluj de Florentina TATAR, original in romana)

In fine, le multumim tututor care au scris despre noi si/sau ne-au fotografiat. Asa cum multumim si cititorilor, dintre care unii au ramas cu noi pana tarziu in noapte. Pe cei care nu au putut veni, ii asteptam data viitoare, oriunde o fi urmatoarea intalnire. Poze cu noi a mai făcut şi BALOGH Norbert caruia ii datoram multumiri. Iata intreaga galerie: