VIDEO: Ce a spus cu adevărat despre români Sógor Csaba


Suntem dispuşi, dacă este nevoie, să-i facem pe români să simtă cum este să trăieşti în minoritate“.

Infamul citat de mai sus aparține lui Sógor Csaba, candidatul UDMR pentru europarlamentare, care a fost viral câteva zile în presa românească. Mai interesant este că citatul complet, care nu s-a scurs în presă, nu se referea doar la români, ci şi la… francezi. Dar nu în forma aceasta (tradusă din maghiară) în care declarația sa circula pe net, total ruptă din context!

Condus de simțul intuitiv, echipa MaghiaRomânia, ajutată şi de cititori, a verificat și a tradus tot discursul de lansare a candidaturii lui Sógor Csaba. Redăm mai jos fragmentele care se referă la români (și la francezi), după care urmează reacția lui Sógor la acuzațiile presei, respectiv părerea redactorilor MaghiaRomânia.

(Fiecare fragment are în faţă minutul și secunda exactă plus link către poziţia exactă în cadrul filmării integrale.)

Uniunea în care „colegii” se simt minoritari

„Şi în final, dacă mă încadrez în cele 6 minute, permiteţi-mi încă o frază despre problema minorităţilor.  Pricepem cam greu sensul acestei expresii, pentru că în Ţinutul Secuiesc noi nu ne simţim minoritari, nu-i aşa? Am putea spune că nici în Europa.

[6:09] Şi nici cei 40 de milioane, care trăiesc acolo şi împărtăşesc aceeaşi soartă. Dar ce bună e această Europă, unde toţi colegii noştri români se simt minoritari. Deocamdată, Uniunea nu şi-a asumat sarcina de a determina România, Franţa, Grecia, Slovacia – să amintesc doar de elevii mai slabi ai Uniunii la capitolul minorităţi – să elaboreze legi (în acest domeniu), precum s-au impus legi în domeniul agriculturii (recent) şi în domeniul muncii (în viitorul apropiat).

[8:54] Şi ştim ce fel de viaţă vrem în Europa şi ştim ce reprezintă Ardealul în Europa. Vrem forţă comunitară, sacrificii, muncă asiduă şi perseverentă, compromisuri înţelepte şi, dacă e nevoie, impunerea statutului de minoritar pentru români şi francezi, ca să înveţe să aprecieze cu adevărat şi minorităţile. Şi cred că ne veţi fi alături, cum şi noi vă vom fi alături în perioada care urmează. Vă mulţumesc.”

 Ce spune „acuzatul” Sógor despre discursul său

 646x404

Acuzat de extremism, Sógor Csaba a declarat pentru cotidianul de limbă maghiară Maszol.ro că presa i-a răstălmăcit vorbele: „După discursul meu de sâmbătă m-au asaltat şi televiziunile româneşti. Dar numai una dintre ele s-a obosit să redea telespectatorilor textul meu original”.

Conform lui Sógor, în discursul lui într-adevăr a spus că i-ar învăţa pe români şi pe francezi cum e să fii minoritar, „dar nu în sensul că în Secuime să-i dăm lecţii românilor şi să-i necăjim” – explica el. După cum a afirmat, în discursul său s-a referit doar la faptul că în Parlamentul European şi românii sunt în minoritate.

Numai că românii imediat interpretează că a fi minoritar înseamnă suferinţă. Dar a fi minoritar înseamnă că din start vorbeşti o limbă europeană în plus, să fii mult mai sensibil la problemele unei alte comunităţi, mai deschis la dialog, decât este majoritatea faţă de noi” – afirmă el.

 Reacţie  în redacţie

Redacţia MaghiaRomânia a căutat înregistrarea completă a discursului tocmai pentru a ne lămuri dacă într-adevăr a amenințat Sógor Csaba că o să-i facă pe români să se simtă minoritari. După ce am făcut rost de video și am citit de mai multe ori traducerea, unii dintre noi au înţeles că nu e vorba de o ameninţare la românii de rând… dar au apărut alte nemulţumiri…

Părerile au fost împărțite. De pildă, Olahus şi alţi voluntari au înteles că e vorba doar despre europarlamentarii români, amintiţi la mijlocul discursului – “toţi colegii noştri români se simt minoritari” în Europa. Aspectul pozitiv al vieţii de minoritar, amintit ulterior de Sógor, nu transpare din discursul lui. Stanca, în schimb, după ce a citit de trei-patru ori, a rămas cu impresia că Sógor propune o inversare de roluri (majoritar-minoritar) pentru toţi românii.

Cât despre francezi – consideră un alt redactor – sunt ameninţaţi cu statutul de minoritar poate pentru că mulţi maghiari nu uită şi nu iartă tratatul de la Trianon.

[3:35] Acea lume şi acele valori tradiţionale care sunt deja pe cale de dispariţie în Europa de Vest. Ei plătesc pentru a fi voluntari. Ei nu mai cunosc sensul cuvântului ”călacă”. Acea familie, care e mai puternică… cea mai puternică organizaţie a noastră… şi setul de valori creştine, care în partea vestică a Europei – în umbra semilunii – e deja dat uitării.

Expresia “umbra semilunii” a deranjat mai mulţi voluntari, de la unul dintre traducători până la vicele BurePișta. El şi colega Stanca Lung au fost agasaţi şi de referinţa privind luptele cu tătarii, austriecii şi românii.

[0:55] El (un strămoş al lui  Sógor Csaba care s-a luptat cu tătarii -n.red) ştia deja ceea ce ştim şi noi acum, şi anume că singuri nu putem răzbi. Acum, după cele două războaie mondiale, ştim că luptele zilnice nu se poartă cu arme tradiţionale, ci prin forţa comunităţii, cu forţele unite.

[2:06] Mai mult, adevăraţii maghiari trăiesc tocmai în afara Ţinutului Secuiesc, acolo unde sunt minoritari, unde trebuie să ducă lupta lor în fiecare zi, precum a trebuit cu secole în urmă cu turcii, cu tătarii, cu austriecii, cu românii.

Olahus înţelege că lupta “de fiecare zi” e străduinţa maghiarilor de a-şi păstra identitatea acolo unde sunt minoritari şi sunt tentaţi să-şi uite limba şi obiceiurile. E o luptă paşnică, “prin forţa comunităţii”, dar poţi uita asta când Sógor apasă, demagog, pedala comparaţiei şi aminteşte de războaie.

 În loc de concluzii

Una peste alta, Sógor Csaba a venit la propria lansare de candidat la europarlamentare cu un discurs fără nicio referinţă la realizările sale. Printre singurele lucruri onorabile, referinţa la calacă/clacă, un obicei din care ar putea învăţa şi bucureştenii. În rest, plin gârlă de metafore pitoreşti şi/sau ridicole, de populisme şi naţionalisme.

Poate că n-a vrut să spună ce s-a înţeles, dar, ţinând cont de unele comparaţii dure, e de mirare că nu i-au fost scoase din context şi alte afirmaţii despre români.

Cert e că e un discurs care deranjează oamenii, şi români şi maghiari. Cărora le urăm să nu se lase porniţi unii împotriva celorlalţi în această ieftină campanie. Europarlamentarii pleacă la Bruxelles şi Strasbourg. Noi rămânem aici, unii cu alţii.

Articol scris de Olahus şi BurePișta (alias reccsman).

TEXTUL INTEGRAL al discursului aici, VIDEO COMPLET la finalul articolului original de pe ADEVĂRUL.

Traducerea a fost realizată de voluntarii MaghiaRomânia Mihaela Bucin şi Judit Ferencz, cu adăugiri punctuale de la reccsman/BurePişta, pornind de la transcrierea făcută de Emőke Mihály. Au contribuit şi voluntarii noştri Akabelle şi Ilona-Ibolya André, alături de cititorii Hajnal şi Miklós. Verificarea textului românesc de Stanca Lung. Discursul INTEGRAL, aici şi în ultimul clip din articolul de faţă.

Apărut inițial pe: http://adevarul.ro/news/eveniment/video-spus-adevArat-despre-romani-sogor-csaba-1_533b8bd50d133766a86d1798/index.html

Reclame

4 gânduri despre “VIDEO: Ce a spus cu adevărat despre români Sógor Csaba

 1. Total de acord cu:”Una peste alta, Sógor Csaba a venit la propria lansare de candidat la europarlamentare cu un discurs fără nicio referinţă la realizările sale. (…) În rest, plin gârlă de metafore pitoreşti şi/sau ridicole, de populisme şi naţionalisme.”
  Pe de alta parte am vazut, din ce s-a redat in Revista 22, in traducerea voastra nu am mai verificat, ca in discursul lui aparea o formula de genul „noi maghiarii”. Prin urmare, individul vorbea si in numele tuturor maghiarilor si cred ca, la mintea lui, i se parea si firesc ca el sa vorbeasca in numele tuturor indivizilor care compun acest popor. Cum la altii, de o categorie asemanatoare, li se pare la fel de firesc ca ei sa vorbeasca in numele poporului roman, adica in numele tuturor indivizilor care compun acest popor, de la cel cu…, pana la cel …,.Prin urmare si in al meu, ca si eu fac parte din poporul roman, cu toate ca eu nu mi-aduc aminte sa-i fi acordat vreunuia un mandat sa vorbeasca in numele meu. Si din cate stiu, nimeni din familia mea nu i-a acordat acest mandat, ca si ei fac parte din poporul roman.
  O .. de politician, cum sunt o gramada in aceasta tara. Prin „o ….”, fiecare poate sa inteleaga ce doreste.
  Primeste, domnule Sógor Csaba, toata desconsiderarea mea, cu toate ca-mi dau seama ca nici in … nu te doare de aceasta desconsiderare.Si ai mai fost sau mai esti si preot!

 2. „Sógor Csaba a venit la propria lansare de candidat la europarlamentare cu un discurs fără nicio referinţă la realizările sale… În rest, plin gârlă de metafore pitoreşti şi/sau ridicole, de populisme şi naţionalisme.”

  Exact, singura carte pe care o tot joaca la nesfarsit e nationalismul sectarian-minoritar.In plus discursul e si neclar-incoerent si astfel practica invita, atat audienta cat si mass media, sa inteleaga ce vrea sa intealega din el.

 3. Doua chestiuni care nu au legatura directa cu tema postului:

  1. Cateva cifre interesante din rezultatele alegerilor parlamentare din Ungaria:

  Jobbik a primit 1457 voturi din voturile exprimate prin corespondenta (inclusiv ungurii cu dubla cetatenie din statele vecine cu Ungaria. Atentie: IN TOTAL 1457 de voturi. (Fidesz a luat 60 de mii de voturi dintr-un total de 62 972 de voturi valabile, adica peste 95 la suta). Atat despre pericolul Jobbik 🙂

  Autoguvernarea Romanilor din Ungaria a luat 354 de voturi.

  2. Daca teme precum autonomia sau federalizarea sunt considerate anticonstitutionale si extremiste de o buna parte a sferei politice din Romania, atunci cum pot fi organizate fara nici o problema mitinguri promonarhiste in multe orase din tara, stiind ca articolul 1, alin. 2 din Constitutie spune ca: „Forma de guvernamant a statului roman este republica”? 🙂

 4. Ce sa faca si indivizii Sogor si Tokes. in lipsa de solutii economice, exagrarile, minciunile, extresmismul si falsa auto-victimizare sunt ingredientele folosite pentru a castiga voturi. un extremist notoriu, acest domn’ Sogor Csaba. varianta usor diluata a lui Tokes Lotzi, un pic mai tanar si mai putin senil decat viitorul Fideszist care va plange cu lacrimi de crocodil inca 5 ani in PE cum maghiarii sunt ”victimele” romanillor in Ardeal. .

  Articol interesant ”Romania, en igy szeretlek” :http://www.ziaristionline.ro/2014/04/06/jaful-mileniului-romania-a-platit-deja-grofilor-care-revendica-transilvania-echivalentul-a-32-tone-aur-de-24-karate/

  ”Statul roman a renuntat la despagubirile de razboi, pe care trebuia sa le incaseze de la Ungaria. Tara vecina urma sa plateasca despagubiri grofilor, din aceste sume. In plus, a achitat grofilor sume echivalente a 3,2 tone de aur de 24 carate.

  Romania a platit in franci, aur si coroane aur, echivalentul a 3,2 tone aur de 24 karate si a dispus in plus ca despagubirile de razboi datorate de Ungaria pentru Romania sa fie varsate la fondurile de despagubiri pentru optantii unguri.”.

Comentariile nu sunt permise.