Adevărul despre „discursul lui Putin”


Portretul oficial al lui Vladimir Putin. Sursa foto: kremlin.ru

Circulă cu nemiluita și își mai scoate din când în când capul hâd și pe la noi pe MgRo când ți-i lumea mai dragă acel „discurs al lui Putin”:

DISCURSUL LUI PUTIN IN DUMA DE STAT A FED RUSIEI:
„In Rusia trăieşte poporul rus, iar poporul rus nu admite nici un afront al unei minorităţi; acestea trebuie să respecte Rusia, pe ruşi şi legile fără să ceară favoruri speciale sub pretextul că sunt discriminaţi; CINE FACE ASTFEL, ESTE INVITAT SĂ PĂRĂSEASCĂ IMEDIAT RUSIA!!!
Nu Rusia are nevoie de minorităţi ci ele au nevoie ca Rusia să-i primească, ofere adăpost, locuri de muncă şi hrană; în Rusia traiesc doar ruşi!”.
Membrii Dumei de Stat au aplaudat in picioare 5 minute!!!!!

A apărut și în Cuvântul Liber, ziarul local de limbă română al Mureșului, cunoscut pentru orientarea sa naționalistă. Din păcate motorul lor de căutare prin arhive este execrabil – nu am timpul și răbdarea de chinez bătrân necesare pentru a găsi articolul, și o căutare pe Google după „cuvântul liber discursul lui Putin” nu a dat rezultatul dorit.

Editare ulterioară, 14 martie dimineața: colegul Sever a găsit articolul din Cuvândul Liber, mulțumesc frumost

minoritati-rusia

Ca să lămurim lucrurile odată pentru totdeauna, trebuie menționat:

a. acel discurs al lui Putin este o farsă, o invenție, după cum se poate vedea ușor aici … sau altundeva dacă dați o căutare Google după Putin speech hoax sau ceva similar. Pe scurt: Putin nu a ținut niciodată așa un discurs. La data respectivă (prezentă la unii din cei care au dat mai departe „știrea”), activitatea lui era alta, după cum poate verifica oricine ușor pe pagina web a Kremlinului (inclusiv în engleză). Acolo sunt arhivate și toate discursurile lui, deci un vorbitor de rusă care va căuta nu va găsi nimic.

b. Rusia a invadat acele diverse teritorii (indiferent că vorbim de Caucazul de Nord, zona Volgăi, Siberia, etc.) care aveau o populație băștinașă fără ca acele teritorii să fi dorit neapărat (atunci sau acum) să fie parte a Rusiei. Deci, dacă e să vedem lucrurile într-o altă lumină, tătarii, cecenii, avarii, mordvinii, tuvinii sau alții unde să plece? Ei erau deja acolo înainte să vină rușii neinvitați peste ei. Nu știu sincer dacă le-ar fi mai bine sau mai rău fără ruși (balticilor și finlandezilor în mod cert le este!), dar dacă e să fac eu o speculație, aș crede așa:

b1: Caucazul de Nord: sunt prea multe limbi (cât în tot restul Europei la un loc, dacă nu chiar mai multe!), religii, triburi și tribulețe războinice acolo, deci zona ar fi într-o perpetuă feudă sau război civil cel mai probabil. Limba rusă are și rolul practic de comunicare interetnică și dictatura Moscovei menține cu greu o pace foarte relativă și tensionată în zonă.

b2: Regiunea Volga-Ural: (Ciuvașia, Mordvinia, Tatarstan, Mari El, Bașkortostan, Udmurtia): categoric le-ar fi mult mai bine fără ruși, pe cont propriu. Singura problemă este că ar fi o zonă extrem de vulnerabilă economic, fiind practic o insulă în Rusia.

b3: Siberia: populațiile băștinașe ocupă zone izolate, foarte greu accesibile și cu o densitate foarte scăzută a populației. Teoretic ar putea forma state proprii viabile.

Însă modul în care Rusia tratează acele populații BĂȘTINAȘE mi se pare revoltător… știu de la un prieten lingvist care s-a dus să studieze limbile fino-ugrice din zonă

c. conform constituției sale, Federația Rusă este stat multietnic. Iată fragmentele relevante, în engleză, din traducerea oficială a constituției în engleză, de pe site-ul Kremlinului

Preambul: „We, the multinational people of the Russian Federation”
Art. 3, alin. 1: „The bearer of sovereignty and the only source of power in the Russian Federation shall be its multinational people”
Art. 68, alin. 2: „The Republics shall have the right to establish their own state languages. In the bodies of state authority and local self-government, state institutions of the Republics they shall be used together with the state language of the Russian Federation.”
Art. 68, alin. 3: „The Russian Federation shall guarantee to all of its peoples the right to preserve their native language and to create conditions for its study and development.”

Că în practică această constituție este respectata doar când îi convine lui Putin, este altă poveste. Și că Putin, când vrea el, înglobează imperiului său alte teritorii, indiferent că acolo se vorbește rusa sau nu. 2008 Abhazia și Osetia de Sud, 2014 Crimeea. Îngrijorător.

PS: Ca bonus, pentru vorbitorii de germană (este vechi, dar foarte actual).

17 gânduri despre “Adevărul despre „discursul lui Putin”

 1. While it seems quite unlikely that an accomplished leader like Putin would have worded a speech about minority groups in such an inflammatory and derogatory way, the President has actually made comments that echo somewhat, albeit in a much more reasonable tone, the sentiments expressed in the above speech. At a January 2012 meeting of the Board of the Federal Migration Service, Putin noted in a speech:

  „We must create the conditions for immigrants to normally integrate into our society, learn Russian and, of course, respect our culture and traditions and abide by Russian law. In this regard, I believe that the decision to make learning the Russian language compulsory and administer exams is well grounded. To do so, we will need to carry out major organizational work and introduce corresponding legislative amendments. ”

  http://www.hoax-slayer.com/putin-duma-speech-sharia-law.shtml

  -Nu-i nimic deosebit in discursul lui Putin.Idei similare au exprimate de Merkel, Sarkozy si Cameron in aceasi perioada, a fost o serie de declaratii pe subiectul „multiculturalism is dead”.
  Minoritatile nu au doar drepturi si ci obligatii, obligatia de a se integra, de a cunoaste limba oficiala a statului, de a respecta simbolurile statului respectiv unde traiesc, etc.

  • Ovidiu: acesti leaderi vorbesc de IMIGRANTI, nu de minoritati conlocuitoare. Cu cunoasterea limbii sint de acord, la respectul aimbolurilor insa as spune RECIPROC.

   • Migrantii devin „minoritati conlocuitoare” rapid, in cateva decenii.Germania are 2.5 milioane de Turci, majoritatea veniti in anii 1960s, ce sunt acum tot la fel de „conlocuitori” ca si minoritatile conlocuitoare slave Sorbiana sau Poloneza.
    Desigur sa nu se poate pune problema unei „reciprocitati” pe teritoriul Germaniei intre simbolurile minoritare Turcice si Poloneze si cele care definesc statul German (cum sunt limba oficiala sau steagul statului German).Exista o astfel de reciporocitate doar la nivel de state, nu la nivel de minoritati ale unui stat.

 2. Basescu despre Vona

  Intrebat de ziaristi cum comenteaza afirmatiile liderului Jobbik, Vona Gabor, care a declarat ca Traian Basescu si Victor Ponta „ori au fost dezinformati, ori fac un joc politic antimaghiar”, presedintele a declarat: „Joc politic antimaghiar fac liderii maghiari care vin aici si ne spun cum sa ne organizam administrativ, ce sa modificam in Constitutie, cum sa ne purtam cu cetatenii romani. Nu cred ca romanii au tot atatea drepturi in Ungaria cat au minoritarii maghiari in Romania”.
  In ceea ce-l priveste pe Vona Gabor, Traian Basescu i-a transmis acestuia ca ca „statul roman ii cunoaste foarte bine activitatea, inclusiv cele legate de fortarea autonomiei Tinutului Secuiesc sau discursurile antisemite”
  „Lectii de la politicieni maghiari nu primim in ce priveste modul in care tratam minoritatile, ar putea sa ia ei exemplu de la noi”,

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16812011-traian-basescu-despre-jobbik-statul-roman-nu-tolera-mesaje-care-contravina-constitutiei-oricine-poate-expulzat-daca-nu-respecta-legile.htm

  • Aș fi și eu curios care sunt acele mari drepturi pe care le avem noi (maghiarii din România) și pe care minoritățile la fel de semnificative din alte țări nu le au. Este un slogan repetat papagalicește de politicienii români, fără a avea însă vreo bază de adevăr. În afara faptului că putem fi educați în limba noastră maternă și ne putem organiza în grupări civile și politice, chiar nu văd care sunt acele mari drepturi, nemaivăzute nicăieri în Europa, pe care le avem. În plus, este cam ipocrit să compari situația unei minorități formate din zece mii de persoane (românii din Ungaria) cu cea a unei comunității de peste un milion de oameni, dar hai să ignorăm acum acest sofism și să zicem că cele două situații sunt comparabile. Vă rog să enumerați acele drepturi pe care noi le avem și comunitatea românească din Ungaria nu le are.

 3. Pentru ca-mi place sa cred ca nu-mi fac nici un chip cioplit din vreun politician din ziua de astazi, am si eu o nelamurire. Zsolt Nemeth nu a participat si nu a tinut discursul sau despre unificarea natiunii?!
  Mi se pare ca nici Izsak Balasz nu a depus un nou juramant. Dupa cate am vazut pe Duna TV, omul cam are acest obicei. Cum oare s-a abtinut?! Mare minune!
  Poate le-au lasat pentru sambata.

 4. Din cate vad in seara aceasta pe unele posturi de televiziune, sambata se pare ca va fi „si mai si.” Pacat, ca din cate imi aduc aminte, nu au fost niciodata probleme deosebite.
  In plus va iesi la inaintare si cealalta tabara.

  • A fost ieri „si mai si” Tirimineanu, sau posturile alea de TV exagereaza masiv? Cum au exagerat cele intimplate la Tg Mures (cca 40 de oameni din 3mii, citeva minute…).

 5. In secolul 21 sa te prezinti imbracat in husar , sa-ti afisezi o privire crunta si amenintatoare mi se pare penibil si deloc barbatesc . Oare nu stiu ca nimanui nu -I este frica de ei si ca inspira numai mila ? Imi pare , unii secui au atitudini de Ev Mediu desi secuii sunt oameni seriosi si cu care te poti intelege ,

  • Nu cred ca vreun husar doraste sa ameninte, nici participantii nu ii considera atare. Copiiilor insa le place ca e romantic. Sa-ti aduc imagini din alte tari cu defilari in costume de epoca?

  • acum vii si tu cu oameni imbracati in husari… teai uitat vreodata pe posturile de televiziune populare din Romania?sunt dea dreptul penibili dupa tine nu, cum canta acolo folclorul zii si noapte imbracate in tinute populare. daca ti se pare normal, atunci carei problema cu tinuta de husar?????

Comentariile nu sunt permise.