O întrebare legitimă despre UDMR la guvernare


semn de intrebare

UDMR, din nou la guvernare. Deocamdată, în pragul sau la ușa guvernării. E de bine, nu e de bine ?

Iată câteva dintre argumentele liderilor UDMR, sintetizate:

–         UDMR a fost un factor de stabilizare în perioada postdecembristă

–         UDMR a apărat consecvent valorile europene

–         Când UDMR nu e la guvernare, drepturile minorităților sunt ignorate, lezate, restrânse

Ceea ce dă de gândit: după ce o coaliție contra firii tocmai s-a destrămat, se configurează alta, de asemenea nu întocmai clădită pe baze ideologice și economice. Liderul UDMR chiar a ținut să menționeze că nu ține cont de ideologii și alte chestii dintr-astea. Inițial a spus că principalul criteriu este acceptarea simbolurilor maghiare (a steagului secuiesc). După care urmează alte condiții, multe, care se referă tot la comunitatea maghiară. Și altele, socio-economice, pe care a refuzat însă să le detalieze.

Ok. Pân’ la urmă, UDMR este o organizație care apără interesele minorității maghiare. Dar: cine vrea un partid de guvernământ care luptă pentru steaguri? Eu nu. Voi ?

Articolul a fost scris duminică, 3 martie. Judit Ferencz este jurnalist.

Reclame

14 gânduri despre “O întrebare legitimă despre UDMR la guvernare

 1. mă scuzați, dar țara are nevoie de un guvern.
  e rău să fie un guvern care ni se pare rău, dar e de 1000 de ori mai rău să nu fie niciunul.
  iar dacă nu cu UDMR, atunci cu cine?

 2. Nici vorba de steagul secuiesc. Acordul vorbeste despre steagurile „unitatilor administrativ teritoriale”. Este vorba deci despre steagurile judetelor.

 3. Nici noi nu vrem partide care lupta pentru steaguri, drep dovada nici nu lupta si au acceptat conditiile UDMR 🙂

 4. Judit! Dar care-i problema dacă „luptă pentru steaguri”? Sper să lupte nu doar pentru steaguri, dar nu cred că ar fi rău, dacă rezultatul intrării la guvernare ar fi de ex. o lege bună, clară care să reglementeze folosirea simbolurilor comunităților locale, regionale,etc. Nu înțeleg ce au cei de orientare de stânga de ex. cu steagul secuiesc!

  • Nu am nicio problemă cu steagul secuiesc. Și nici cu alte steaguri. Aș fi dorit însă o discuție despre cum UDMR-ul popular își corelează obiectivele sociale și economice cu viziunea social-democrată a USD. Aș fi dorit să aflu cum dorește UDMR să schimbe, de pildă, sistemul de asigurări de sănătate. Și, dacă tot a preluat Ministerul Mediului, aș fi vrut să știu ce poziție adoptă în legătură cu marile investiții miniere. Discuția despre steaguri în prag de guvernare mi se pară hilară.

 5. Nu e nici bine, nici rău. Nu cred că UDMR a reușit să aducă foarte mari avantaje comunității maghiare (sau altor minorități), iar în ceea ce privește populației României pe de-a-ntregul, nimic nu se schimbă. Avem un USD care va putea cu ajutorul UDMR să facă tot ce vrea în parlament, și asta mai degrabă în schimbul unor posturi decât în schimbul unor politici.
  Ar fi totuși un punct negativ. UDMR-ul reprezentând un grup parlamentar fără afinități politice, doar cu interese economice și (eventual) legate minoritatea maghiară, și-ar putea oricând „vinde pielea” pentru cel care face cea mai bună ofertă. Așa a căzut guvernul Ungureanu în 2012, așa a „guvernat” UDMR și cu PSD, și cu PDL, și acum și cu USD. Din punctul ăsta de vedere, UDMR-ul este o variantă un pic mai bună a partidului „căpușă” PC (care nu a participat niciodată singur în alegeri și și-a făcut un obicei din a sări de pe un câine pe altul – de la PSD la PNL la USD)

 6. E. Ferencz Judit.
  „Aș fi dorit însă o discuție despre cum UDMR-ul popular își corelează obiectivele sociale și economice cu viziunea social-democrată a USD. ”
  Cred ca atat cat este de „popular” UDMR-ul, atat de „social- democrat” este USD -ul. Adica aceste concepte exista, dar lipsesc cu desavarsire. Prin urmare, o sa se inteleaga foarte bine.

 7. Am impresia ca Ponta s-ar fi aliat si cu Hitler numai sa ramana la putere, iar Hunor s-ar fi aliat si cu Mao Tze Dun numai sa ajunga in coalitia de la putere. A vazut si Hunor ce greu este sa fi in opozitie si sa nu te bage nimeni in seama, indiferent cate marsuri ai face..
  In aceste conditii, Ponta a acceptat pe hartie tot ce a cerut UDMR-ul, iar UDMR-ul ar fi acceptat sa intre la guvernare chiar si daca Ponta n-ar fi acceptat nimic din cerintele acestuia sa fie scrise pe o hartie.

 8. Judit, de domeniul economic și social se ocupă guvernul ca un colectiv, dar de interesele minorității maghiare n-ai cum să pretinzi să fie preocupați toate formațiile din coaliție, de aceea e nevoie ca UDMR să și le asume. Pentru mine, ca cetățean român de etnie maghiară, sunt destul de importante chestiunile minoritare pentru că afectează modul în care pot interacționa cu sfera publică (administrație, justiție, sănătate, educație, cultură, exprimarea identității).

  Totuși, mi se pare că te-ai pronunțat cam grăbit, altfel nu pot explica cum n-ai observat prioritățile non-etnice ale protocolului:

  – continuarea descentralizării și asigurarea resurselor financiare
  – continuarea autostrăzii Transilvania
  – procesul de restituire a imobilelor confiscate în comunism
  – reglementarea echitabilă a creditelor bancare, a legii electorale
  – susținerea fermelor de familie, mese calde și after-school pentru elevi

  Sursa: http://www.hotnews.ro/galerie?galleryId=16723124

Comentariile nu sunt permise.