Yuppi! O tabără maghiaromână pentru copii cu diabet.


Echipa MaghiaRomânia apreciază toate iniţiativele care îi apropie pe maghiari de români şi cele care aduc un zâmbet pe chipul copiilor încercaţi de boală. Cum Yuppi acţionează pe ambele planuri, adunând laolaltă, într-o tabără bilingvă, copii care suferă de diabet, ne face plăcere să publicăm mai jos comunicatul acestei iniţiative de minune!

Image

Reuşite şi insulină în Ţara Minunilor – A luat sfârşit Tabăra Yuppi

Câţi oameni buni, nici nu pot să cred!”, „Şi eu vrea să devin voluntar!”, „Nu vreau să plec de aici...” Asemenea cuvinte dulci răsunau în timp ce Tabăra Yuppi organizată pentru adolescenţi cu diabet a luat sfârşit şi ne luăm rămas bun. Organizatorii povestesc că nu a fost vorba despre o tabără oarecare, cu toate că era alcătuită din componente simple: participanţi, voluntari şi programe interesante. „Şi mai este nevoie de un pic de insulină, de o echipă grozavă de medici, membrii căreia îşi uită halatul alb acasă şi de o muncă organizatorică de un an care să acopere fiecare detaliu” – ne povesteşte Zsuzsa László, conducătoarea taberei.

Tabăra Yuppi este o tabără bilingvă şi este organizată pentru adolescenţi care suferă cu diabet zaharat tip 1. Tratarea bolii se poate face exclusiv cu insulină şi multă atenţie. Adolescentul care suferă de diabet îşi administrează zilnic de cel puţin trei ori insulină (cu acul), trebuie să fie atent la cantitatea consumată de hidrocarbonat şi la mişcare. De această boală în România suferă circa 20.000 de copii şi adolescenţi şi deocamdată este incurabilă.

În Tabăra Yuppi, copiii au tras cu tirul cu arc, au căţărat zidul, au cântat, au călărit, au făcut comicuri sau au cusut cercei. Cu alte cuvinte, ei au avut parte de programe la care nu ar putea participa în viaţa de zi-cu-zi, datorită bolii. Pe lângă aceste programe, glicemia adolescenţilor a fost măsurată de cinci ori şi siguranţa lor a fost urmărită de amicii medicali.

Metodologia Taberei Yuppi constă în recreerea terapeutică, cu ajutorul căreia adolescenţii îşi pot da seama că propriile lor limite nu trebuie să fie determinate de boală, nici de mediul lor prea protector, ci numai de ei înşişi. Acest lucru poate fi atins numai printr-o mulţime de provocări, cu asigurarea senzaţiei de reuşită şi cu încurajare continuă.

Tabăra Yuppi este ca un basm pentu copii cu diabet. Am descoperit ca pot să-mi depăşesc limitele.” – ne-a povestit o fetiţă în ultima zi de tabără.

Tabăra Yuppi este organizată în totalitate de voluntari şi este gratuită pentru fiecare participant. Tabăra din acest an a fost realizată din multe donaţii mici şi cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului, Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Fundaţiei Pentru Comunitate şi a Programului MOL pentru sănătatea copiilor.”

Tabăra bilingvă Yuppi a avut loc anul acesta între 8-18 august, la Şăulia, judeţul Mureş. Mai multe informații despre ei găsiți pe pagina lor http://www.yuppicamp.ro și blogul lor http://www.yuppi.egologo.transindex.ro – ambele bilingve.

9 gânduri despre “Yuppi! O tabără maghiaromână pentru copii cu diabet.

 1. Si „Fundatia pentru Comunitate” e un NGO interesant din punctul asta de vedere.
  E organizata/condusa de un maghiar, Gazda Arpad, iar banii pentru functionarea ei vin de MOL dar are si romani in echipa/consiliu director si nu premiaza „exclusiv etno”, vezi pe site-ul lor listele cu numele celor cei premiati&ajutati.

  http://pentrucomunitate.ro/web/

 2. Urmaresc acest site de ceva timp, si constat ca nu sunteti asa cum sustineti. Prin detalii mici in pozitii importante, batjocoriti in continuare Romania. Un mic exemplu? Cititi inca o data titlul acestui articol. Suntem in Romania? Toate sunt: romano-chineze, romano-americane, romano- franceze, numai la voi este, maghiaromane. Daca suntem in Franta, atunci este: franco-romane, franco-americane, samd. Voi sa nu credeti ca nu observa nimeni. Nu are rost sa comentez continutul articolului, oricum, asa cum va este obiceiul, moderati numai ce va convine. Sunt sigur ca acest comentariu nu va aparea, ca multe altele. Succes maxim in continuare.

  • Cristi @ „constat ca nu sunteti asa cum sustineti. Prin detalii mici in pozitii importante, batjocoriti in continuare Romania. ” – Nu – ti fie teama. Aici unii tatoneaza linia de falie a ‘dialogului’. Dar daca te uiti mai atent chiar in schimburi mai recente, poti vedea ca pentru stabilirea unei minima moralia verbale elementare, vei avea de furca cu mai multi in paralel, cu incercari extraordinar de diversioniste: spre exemplu, pentru a discuta faptul ca „genocid cultural” sau „epurare etnica” sunt termeni care nu se pot folosi in Romania, fiind necorespunzatori prin exagerare. Si ca aceasta NU INSEAMNA a nega sau bagateliza problemele Maghiarilor. Vei fi batjocorit, tratat ca dusman, apoi daca nu te lasi ti se vor aduce argumente iscusite si false, si daca iar nu te lasi si ai grija sa discuti doar cu cei mai corecti dintre participanti – vei putea totusi intr-un tarziu sa ajungi la o concluzie de genul: „da se pare ca nu exista alte cazuri similare, intr-un fel ai dreptate, dar haide sa nu acordam atata importanta unei bagatele”. Fara comentariu.

   Este atat de inradacinat, incat unii (romani) accepta pasiv. La Maghiari, trebuie sa remarc, am impresia ca drama face ca intr-adevar, dupa atata abuz de limbaj, daca le aduci aminte ce inseamna cu adevarat acele cuvinte, ei se simt ridiculizati, redusi, si neluati in seama in suferintele lor. Si acest sentiment este la ei real – dar noi ce sa-i facem, caci l-au creat cu mana lor prin exagerari. Si sa ii lasam la nesfarsit sa umple lumea (da – lumea) de asemenea nemasurate, nu mai dorim nici noi. Deci vrem nu vrem, trebuie sa se treaca pe-aici pentru a institui un limbaj echilibrat de dialog.

   Discutia de care vorbesc, totusi a avut loc, chiar cu mici urme pozitive. Moderatia insa, cum spui, este moderata – am vazut mai clare si mai decise.

   Dar in dubito pro reo: se bâjbâie!

 3. Nu trebuie neaparat daca nu ne place sa purtam dialog-putem fiecare sincer sa ne spunem parerea-fiindca cultura greco romana nu este de azi de ieri si nici cea scita.fiecare urmeaza cursul propriu.Eu de exemplu m-am gandit mult daca este jignitor sa dai un titlu-minoritati- eu personal as fii scris comunitati dar cum citesc mai departe vad -alti maghiari– m-am incadrat aici.Scitii in schimb sunt totii cu mine la altii maghiari –nici unul nu este minoritar–.nu sunt minoritari turcii, tatarii,bulgarii,polonezii,tiganii,–-nimeni–sunt parte a unei comunitati culturale unde se cheama comunitati–si sunt egali totii –asa s-au nascut–-si asa se vor reintoarce la mantuitorul lor toti egali – din scitia–si cunosc ,respecta pe greci–stiu ca se cred majoritari- dar asta nu conteaza–raman cu respectul cuvenit–si se uita putin mai atent sa observe calul troian daca este necesar.

  • Ferencz, sunt diverse nivele de discutie pe acest blog. Si sincer sa fiu, nu cred ca ele sunt induse de nume. La nume, poti sa faci ce vrei sai cineva ramane nesatisfacut, Dar exista probleme la nivel de atitudini – si cum contributiile de adevarat dialog devin mai rare, cu atat mai mult bucura mereu iarasi reaparitia unui comentar F.G.

 4. Ma bucur si eu si va salut pe toti-si voi incerca sa va aduc file din cultura scitilor,sperand sa pot contribuii astfel la autocunoasterea celor care s-au nascut in aceasta cultura,au petrecut putin –primii ani de viata in ea -dupa care au incercat sa se adapteze cu mai mult –sau mai putin succes la cultura greco-romana-cu atat mai mult ca si pe acest blog am putut citii file de povesti din folclorul maghiar.Daca va spun asa –-Fabulele lui Esop–toata lumea cunoaste amprenta culturala a sudului europei-a folclorului mai precis-dar folclorul-fara sa-i datoram prea mare importanta ne hotareste modul de gandire-si astfel rezulta un tip de existenta.Cultura omenirii este un amestec actualmente–de mai multe tipuri de culturi–eu doresc sa impartasesc pe cea a scitilor care nu este prea cunoscuta,–-si ma intreb–cum este educata pentru copii nostrii.Sper ca si domnul Preda sa recunoasca ca nu este numai exagerare ci este o lipsa de educatie ,cunoastere,autonomie ,–de a accepta cultura greco romana,educata de stat-fata de efortul pe care trebuie sa faci in lipsa sprijinului centralizat–pentru a pastra si de ce nu a dezvolta o alta forma a existentei umane-nici superioara si nici inferioara-cultura huno-scito-celtica.

  • Ferencz @ „Sper ca si domnul Preda sa recunoasca ca nu este numai exagerare ci este o lipsa de educatie ,cunoastere,autonomie” – Nu recunosc draga Ferencz – chiar cunosc! Si ma bucura discutia. Am spus in repetate randuri, este un vant proaspat in aceste ganduri – si imi pastrez spiritul clasic, critic, spunand „incetisor” tocmai pentru ca sa se poata inradacina mai armonios aceasta cunostere si autonomie, cum bine spui.

   Daca te uiti mai bine ce se petrece la Romani, vei gasi ca in timp ce tu asociezi, prin educatia de scoala, cultura la traditia greco-romana, tot mai mult se dezgroapa filonul adanc traco-get (care ar fi simultan cu scitii si sarmatii) mergand mai adanc spre pelasgi – care ar fii cumva similaripentru Europe la ceea ce povesteai despre mitica federatie Huna dinaintea Imparatului Xi. Si de o parte si de alta gasesc ca ceea ce iese la iveala este mult mai aproape de adevar: imposibil ca Romani sa fie niste nimeni cu acte, transformati in 170 in romani. Mult mai logic este ca Daco – Tracii sa fii vorbit aproape aceeasi limba cu Romanii.

   In egala masura este ilogic sa cauti la maghiari ochii migdalati ai mongolilor, de vreme ce ar fi venit dinspre Altai. Mult mai logic este sa vezi verigi necunoscute ale acelor civilizatii albe, ale caror mumii s-au gasit recent si in Takla-Makan, datand de 4000 de ani in urma.

   In acest context, as avea si unele intrebari privitoare la Backhtiri, care am citit de curand ca s-au stramutat si ei impreuna cu Ungarii spre Panonia, si au fost stabiliti in diverse zone marginase ale Regatului ramanand musulmani pana la domnia Anjevinilor – cand li s-a dat ultimatul, sau devin catolici, sau parasesc regatul. Se pare ca de acolo vine si numele de Bozgor – deci un nume „Pars pro totto” tipic si la inceptu nici de fel peiorativ. In egala masura, a „boscorodi”. Cu bine. P.

 5. Cum v-am promis am sa va scriu despre cultura -a getilor daca vreti sa vedeti cum i-a unit pe oameni-si o sa va dati seama singuri ca nu getii au invatat de la romani ci romanii ,grecii au invatat din simplul motiv de a face comert cu scitii.Sa incepem cu Cina cea de taina a lui Michelangelo––12 persoane si Mantuitorul.Cele douasprezece persoane fac parte fiecare din alte horoscoape . Deci intreaga omenire este asezata la masa prin cei 12 discipoli si mantuitorul.Michelangelo a pictat renasterea -omenirii -a vrut sa renasca un concept vechi -al egalitatii oamenilor prin diferenta pe care o poarta in ei.Acest mod de a impartii anul in 12 parti si a numii anii dupa carecterul lor cu 12 animale care urmeaza unui celalalt este perte a culturii hunilor asiatici.–Ei au impartit primii in functie de raportul dintre lumina si intuneric anul in 12 parti.Sa enumar cateva-soarecele, balaurul,calul , bivolul maimuta lupul sau cainele etc etc.Ei nu numai timpul au impartit ci multitudinea de popoare care traiau in imperiul lor dupa caracter iau impartit si persoanele la fel.Un singur lucru important va mai spun despre huni aceste propriietati pe care le au dat fiecarei perioade a anului se manifesta la ei in tandem cu perioada diametral opusa din an .de exemplu anul soarecelui sau perioada soarecelui din an era diametral opus cu gemeni .deci perioada anului se manifesta prin tandemul de proprietati gemeni–soareci simplu de tot.Si asa toate cum veneau la rand-dar in tandem numai.Diferente mici apar la venire a spre occident la sciti fata de huni dar numai la denumiri.de exemplu calul se schimba in sagetator sau in centaur dar proprietatile raman .De acea va obosesc cu aceste elemente culturale ca foarte multi considera hunii barbari–fara sa cunoasca cultura si modul lor de gandire ––respectat de altfel dupa cum se vede de pictorii renasterii.Noi ungurii ca populatie am fost incadrati la cal–de acea va scriu ca prea mult sa nu va asteptati de la noi–deci la cal-sau la sciti la sagetator.si ca sa facem cunostinta intre noi va spun ca suntem si aztazi fii calului alb––A FEHER LO FIAI––Ce inseamna asta –sau daca inseamna aztazi ceva –in vremea virtualului compiuterizat––va scriu mai tarziu.cu respect fiul calului alb-G-

 6. Propaganda are picioare scurte ,puternice –-Iata cateva repere de raspandire a culturii omului alb in asia–acum circa 30 000 de paraseste africa-in 15 000 de ani populeaza asia -este notat Hun -de chinezi Scit de greci Celt de romani ,Saca de persi-este unul si aceasi populatie si cultura.Trece stramtoarea Bering in AMERICA–-EI SUNT INDIENII-Pe distanta Bazinului Tarim ––Bazinul Carpatic–-in functie de conditii climatelice economice se migreaza urmatorii 15 000 de ani in continu` Ati intrebat domnul Preda de Bachtiri––sa incercamin primul rand sa scapam de propaganda si sa intelegem ce este –ungur–Primii asiatici in panonia au fost celtii-cultura ,genele lor exista si acum la unguri–le-a urmat hunii-s-au recunoscut,s-au ajutat-au urmat avarii–dupa cuvantul romanesc OBOR INTELEGETI SI DUMNEAVOASTRA CA EI AU FOST HUNI inalti–-EI I-AU CHEMAT PE Arpad–de care se leaga toti in 896 ca o forta politica sa conduca asiaticii din panonia–pe toti-celtii avarii si hunii.Iau urmat ALLANII–-CUM SPUN RUSI OSETII,SI CUMANII.

Comentariile nu sunt permise.