MaghiaRomania sau: Yin-Yang pe árdyeleneşte


MaghiaRomânia a apărut în Scînteia! Nu, nu este vorba despre oficiosul defunctului PCR (n-a înviat nici unul, nici altul), ci despre altă Scînteie (cu Î din I!), una care face ”activism și contrabandă de idei din Transilvania”.

Așa îşi prezintă siteul Hans Hedrich, ONG-ist cu origini germane şi maghiare, care, fără să-şi cunoască vreun strămoş român, are în el ceva românesc. Aşa cum, spune Hans, analizând avatarul MaghiaRomânia, şi românii au în ei ceva unguresc.

Imagine

Aceasta poza de profil a paginii FB “MaghiaRomania” transmite adevarul profund si complex al realitatilor ardelenesti – adevar pe care-l stia si Avram Iancu, caruia i se atribuie urmatorul citat: “In Ardeal ungurul nu poate trai fara roman si romanul fara ungur”.

 

Dincolo de faptul ca cele doua grupuri nationale ar putea / ar face bine sa se perceapa ca fiind complementare ca masculinul si femininul, cerculetul in culorile romanesti de pe drapelul maghiar si cel in culorile maghiare de pe drapelul romanesc indica realitatea prea putin cunsocuta / constientizata ca exista zeci de mii de persoane din familii mixte sau influentate de cultura si spiritualitatea celuilalt, astfel incat romanul din ardeal are ceva unguresc in el si ungurul ceva romanesc – la propriu si la figurat. Aceste doua grupuri nationale sunt, pana la urma, inrudite.

Apropo: pagina FB MaghiaRomania a fost initiata de un roman din Regat… 😉 Felicitari si multumiri!

sursa: http://www.scinteia.ro/maghiaromania-sau-yin-yang-pe-ardyeleneste/

Mulțumim şi noi şi sperăm ca nu doar ardelenii, ci toţi oamenii din România să devină conştienţi că avem  toţi ceva din celălalt, fie el român, maghiar, tătar sau de altă naţionalitate. (echipa MaghiaRomânia)

25 de gânduri despre “MaghiaRomania sau: Yin-Yang pe árdyeleneşte

 1. Da au multe in comun cele doua populatii-dar trebuie sapat adanc -in genetica.Multi oameni care traiesc aztazi prin cultura romana sau maghiara-o fac pentru ca inaintasii lor si -au schimbat limba vorbita.Fratii se cearta cel mai bine intre ei-asa si noi indiferent daca suntem romani mai mult ca sigur ca am fost unguri kuni tatari bulgari polonezi armeni greci etc etc-nu vreau sa jignesc pe nimeni-dar ganditiva putin -si in zilele noastre se petrece un fenomen asemanator-si in Moldova de exemplu.Ungurii de acolo -multi dintre ei ca sa nu aiba probleme sociale schimba limba vorbita-si ca sa demonstreze soliditudinea apartenentei le noua cultura sunt poate cei mai vehementi antimaghiari.Iata de ce este bine sa ne invatam cultura reciproc si schimbarile naturale de limba sa ramana singurele optiuni ale oamenilor ca sa poate sa ramana toate formele de cultura -eventual in echilibru.Din partea mea va ajut cu cel mai mare respect si va impartasesc valorile culturale pe care ni-leau lasat inaintasii nostrii-unguri-nu numai pentru placerea mea personala-ci mai mult pentru dumneavoastra traitorii decultura romaneasca -ca sa aveti rezolvari de situatii cizelate in milenii.-Sa nu va ganditi la vechii greci s-au romani ca -nu va pot spune noutati.Ganditiva la stepa Turaniana.-La echilibru-

  • Asa este – in masura in care aveti in vedere si fenomenul invers, mai recent (in ultima mie de ani) prin care multi care au fost Romani – sau ma rog, Daci amestecati deja poate cu ceva Slavi, Avari – au fost asimilati la limba maghiara. Exact cum vorbiti de Ceangai. Se vede ca omul gandeste cu mintea si inima – mintea ii spune „exista adaptare, asimilare” dar inima il lasa mai bine sa inteleaga ce inseamna aceea cand vede la fratii lui ACTUALI cum se petrece. De fapt insa se petrece la toti – noi stim desigur de la Hunyazi, Banfi, Palfi si cati au fost, cum a avut loc concret fenomenul in directie opusa!

   Cum a fost in Turania, cu imparatul Xi si cu huni prehistorici, doar Dumnezeu stie. La noi in loc de hunii preistorici se gandesc oamenii la pelasgi, care ar fi fost la inceputuri …. undeva undeva se vor linisti!

 2. Doar o vorba va mai scriu-cand sunt intre unguri si intra in impas ma folosesc de cultura romanilor spre a duce lucrurile spre rezolvare sau a sasilor-scriind romaneste ma gandesc ca spre folosul tuturor ar fii bine sa va impartasesc cate ceva din modul de a fii specific al ungurilor-al asiaticilor.Sa incepem cu insemnul Yin-Yang.Mangiurienii parte componenta a imperiului hunilor asiatici-au migrat spre est .Urmasii lor sunt japonezii ,vietnamezii,si coreenii.Ca sa observam in stema Romaniei acest insemn trebuie sa auzim glasul soarelui si lunii din stema.Indiferent de cultura in care traim trebuie sa contribuim la perpetuarea ambelor forme de cultura

  • Pai pe yin si yang l-au reprezentat baietii cat se poate de elocvent, si in egala masura inseparabilitate. Este frumos!

   Eu as mai aduce o alta latura in joc, o lege la fel de fundamentala a firii: Fiecare om este liber in fata lui Dumnezeu ( a Vietii, a Naturii, cum vrei), si limitele libertatii unuia sunt trasate de libertatea celuilalt. In esenta, se pare ca in Yin Yangul dublu tricolor de mai sus, se reflecta si faptul ca de 1000 de ani ne este dat sa ne antrenam reciproc in lectia si consecintele acestei legi elementar. Limitele libertatii maghiare, sunt libertatea romana, si invers. Un mic camp de antrenament – intre copii marii confederatii Hunice, cum ati spune, sau urmasii Pelasgilor cum zic altii, intre oameni si neamuri, pe scurt.

   Si se vede ca aici fratii de antrenament cam au obiceiul sa recurga la altii „mai mari”, cand ii doare o masea sau un cot, din cauza imprecautei tratari a propiei lor liberatati. In urma cu 100 de ani, cand s-a rasturnat putin roata Libertatilor din Ardeal, fratii Maghiari au fost convinsi ca nici lupta si nici dreptatea intrinseca a celorlalti nu puteau avea vreo legatura reala cu acesta rasturnare, ci doar si numai legatura cu fratii mai mari latini de Vest ii ajutasera, cumva in ciuda aparentelor si legilor eterne ale firii, care ar fi cerut ca totul sa ramana neschimbat. Si de atunic lectia pe care au dedus-o a fost ca trebuie sa caute la fel de sarguincios fratele mai mare – si au facut 100 de ani de eforturi, s-au aliat cu Neamtul dar mai ales si mai pe lunga durata, pana in 1990 si poate pana azi, cu Rusul, ca sa aduca iarasi roata unde le va fi mai bine. Si au facut mult rau Romanilor, impreuna cu fratele lor ales i-au cam rupt din lume prin minciunele si calomnii … au facut multe, dar doar echilibrul dorit nu l-au ajuns!

   Ei, cum va explicati acest lucru foarte concret? Mie mi se pare ca, in ciuda eforturilor si perseverentei absolut impresionante si meritorii, au uitat un singur lucru: sa se intrebe ce pot obtine cu adevarat, pentru echilibrul si armonia lor? Si cred ca singurul, cel mai simplu drum, acela de a respecta si lua in serios pe Romani, pe cei cu care se afla in antrenament, ca sa zic asa, fara mijlociri sau presiuni externe, in acela nu pare sa fi crezut, pe acela nu l-au incercat prea multi. Dar mai ales, politica i-a intors spatele – oamenii saramnii, au tot facut-o!

   Ce ziceti de asta – limitele?! Yin ? Yang?

 3. Tot raul spre bine fratilor.Natiunea Romana ar fii de mult reintregita daca munca murdara a asimilarii fortate nenaturale nereciproce si inumane nu ar fii facut efectul pe care ati enumerat mai sus -Binele pe care incercam sa va facem este de a creste capacitatea de asimilare a culturii romanesti-ca sa putem pastra si pe cea noastra -vi se pare dureros -.Drumul ales de dumneavoastra nu este atractiv nici pentru tigani-dar dumneavoastra perseverati-detineti si slanina si cutitul dar taiati gresit.Va aflati la volan -la guvernare -nu puteti fii si calator si in opozitie-trebuie sa iesit-sa iesim impreuna daca imi permiteti cu ceva atractiv-pentru toti-sau minim pt tigani.Neam aliat cu Neamtul-da asa este suntem rude -rudele nu se uita -si nu se tradeaza-ca maine trebuie sa ne uitam in ochii celuilalt-chiar daca pierdem aztazi-in timp castigam prin seninatatesufletului fidel.Daca dorim sa asimilam germanii trebuie sa muncim mai mult ca ei ,sa ne distram cu ei si nici prin gand sa nu ne treaca tradarea.Toata europa e dusa in spate de ei si noi fratilor daci.Vorbiti de Rusi -cu polonezii impreuna am spart propaganda ,mitul ca rusii ar fii diferiti,superiori si trebuie sa traiasca in uniune slava-iam redat identitatea adevarata -iam readus acasa in casa caminul lor.Iam demonstrat ca au ajuns sa vorbeasca o limba slava prin schimbare a limbii ca bulgarii si ucrainienii,trecand de la o limba veche huno-turca la slava.Da noi si polonezii-care au refuzat uniunea slava in detrimentul hunilor-si au suferit serios pentru asta -dar nu si-au tradat neamul.-pentru acest efort ne saluta si ne respecta nimic mai mult.Apropo pelasgi-explicatimi-si mie locul cavantul”dunare” in cultura lor-spre crestera capacitatii de reintregire a neamului-cu respect hunii-

  • Gabor – cine suntem „noi” cine sunteti „dumneavoastra”. Fara aceste precizari nu se intelege nimeni. Pentru ca atat Romanii cat si Maghiarii se afla dupa o perioada lunga de comunism care a dat societatea peste cap. Recunosc ca nu imi este usor sa va urmaresc fluxul ce sare de Xu la ceva ce pare actualitate. Deci imi permit sa fiu mai simplu, cu rugamintea ca de data aceasta poate sa cautam sa ne sincronizam ce intelegem prin „noi” si prin”voi” sau „ei”.

   Ce stiu despre maghiari este ca au un neam minunat, ci niste oameni, cunoscuti individual, mareti cu care bine vrei sa te intelegi. Tocmai de aceea, Dumnezeu cel mare, si al hunilor si al pelasgilor si al Firii, a vrut sa ne stam cumva unii altor in drum, caci diversi cum suntem, se pare ca era lectia tocmai nimerita pentru unii si altii sa se ridice. Acum dvoastra imi vorbiti de „Binele pe care incercam sa va facem este de a creste capacitatea de asimilare a culturii romanesti” – or fi incercari ascunse. Ceea ce eu am cunoscut, pana prin 1990, la drumul mare, a fost lupta convulsiva de a defaima pe Romani. Ca vorbiti de fratie – dupa ce a trebuit sa luptam intr-un razboi cu care nu aveam de-a face, si am facut-o. Si dupa ce incercarile comune cu d-voastra, de a iesi – resp de a ne intoarce acolo unde ne era de la inceput locul, dar nu am putut (in 1940) primi ajutor, si am ramase intre dusmani – s-a facut foarte multa fratie intre cei care conduceau soarta neamului dvoastra (sper ca nu hunii!) si rusi, ca se ne cam taie tara in bucatele. Si nu au reusit, ba chiar, aparandu-ne pe noi, am pus si stavila setei de asuprire a rusilor. Dar iata, impreuna cu ei, cu polonezi – pana la urma s-a creat mitul de batjocura impotriva romanilor, ca se nu stie nimeni ca la inceputul anilor 1960, Romania a scapat din lagar! Si s-au inventat toate minciunile la care se roade si astazi: ca Romania, departe de a fi luptat vitejeste si impotriva nemtilor, cu mari sacrificii – ar fi tradat. Pe cine? Pai pe dusmani! Si apoi ca vezi doamne, nu au iesit de sub control, ci dimpotriva Nechita i-a lasat sa joace pe calul Troian. Cand agentii lui erau trimisi acasa de mai mare dragul. Sa mai insiruim la lista? Lasam. Asta era pe vremea lui Dej, si atunci cei din Maghiaria au uneltit neintrerupt cu Rusii, si-au batut joc de neam si de istorie, au deportat oameni si … ce le-a adus? Apoi insa a venit ceasca, si putin la minte cat era sarmanul, dar stiutor de cate au fost, a innebunit si a tras cu el tot neamul – si pe dumneavoastra impreuna. Caci adevarul era ca nu mai putea merge decat inainte, mai departe decat Tito. Cum de asta i-a fost frica – a ajuns ce a ajuns. Si Minciuna canta in lume.

   Acum vin eu si va intreb cu toata dragostea: unde sunt hunii in toate astea? Indraznesc sa sper ca nu intre cei ce au tras acele sfori, ci undeva in umbra lucrand la renasterea neamului! Frumos.

   Veniti si spuneti drumul „dumneavoastra” – despre cine va rog vorbiti aici? Cei decimati in lagare. Sau credeti chiar ca cei care se schimba la putere in ultimele decenii sunt „Romanii”? Chiar asa?

   Cat despre tigani ce sa spun – cunoasteti un drum? In Ungaria nu stiu prea bine! Si cati tigani cunosc, care au incercat – atata inteleg, ca nici lor nu este usor. Deci nu stiu de unde vine autoconvingerea asta – dar oricum sunteti inconjurat in mister, si nu vreau sa il destram neinvitat. Eu atat, despre cine vorbesc. Si nu vorbesc despre mine – cand incepi sa intelegi, te desprinzi mai usor, Dar tocmai multi din cei care au, cum spuneti, painea si cutitul, si care stiu direct sau indirect, ca intr-adevar s-a pus tara la incercare timp de zeci de ani, si nu aud vorbe sincere din nici o parte – aceia da ca nu mai au incredere. Si omul caruia nu ii este dat sa isi reinnoiasca increderea, greu sa fie un om generos. Iata – acuma imi veti explica cum se vindeca increderea inselata la huni, eu ma bucur si ascult!

 4. Gabor @ „Va aflati la volan -la guvernare -nu puteti fii si calator si in opozitie-trebuie sa iesit-sa iesim impreuna daca imi permiteti cu ceva atractiv-pentru toti-sau minim pt tigani.”

  Acuma vad aceasta fraza – pentru asta vreau sa va strang mana. De un an eu strig pe-aici ca tara Romaneasca este roasa de coruptie, si impotriva coruptiei trebuie oamenii de buna credinta impreuna sa lupte, sa inceteze de a se mai uita la buric si la bubele din cap care sunt mai bube decat bubele din capul altuia. Si tare se supara cititorii, caci majoritatea sunt pur si simplu indragostiti de problemele lor aparte. Dar volan ne volan – adevarul este ca nu se poate altfel. Nu am timp sa repet – dar pe scurt, intelegerea faptului ca intr-o tara Romanesca sanatoasa, si daca pana atunci nu i-a trecut nimanui prin minte sa profite de slabiciuni, asa cum au incercat in 1944 si in 1960, si in 1989 – atunci Romani si Maghiari, ce frumos se pot impaca si se vor impaca, obtinand unii drepturi pe masura nevoilor lor. Nu acolo este problema – ci in ordinea lucrurilor. Caci pe cat de insistent se apara Ungaria ca este neinteleasa, din motive lingvistice si altele, pe atat de indaratnici sunt unii pe aici cand li se spune : Oameni buni, mai incet cu comparatiile, caci traim la alt capat de lume, si doar luand in serios specificul, putem face o cladire cu temelie. Nu le place specificul cand nu sunt ei cei care vorbesc de el! Va intreb, o fi si asta o problema similara cu volanul si opozitia. Cam asa este.

  Deci haide sa ii iubim pe tigani. Cum? Eu am pe Fane care canta la vioara in orasul meu, si cand ma vede spune ca ii salta inima de bucurie. Caci sarmanul vine si canta si iarna, si nu mai este tanar, tanar – dara ii place sa cante! Gata!

 5. Gabor @ „Apropo pelasgi” – eu nu o am cu pelasgii, sunt cam indepartati. Mie imi ajung Tracii si cu Dacii, adica Getii, care ne sunt mosi mai apropiati. Ca Mosii au avut alti Mosi si asa mai departe, la mintea cocosului. Dar de ce sa te chinui cu asta – cand risti apropiindu-te de Mosii Mosilor, sa dai de cei care, din alta perspectiva, tot Mosi Mosilor sai ii mai privesc si altii.

  Si ce stiu de la Geti, de la Celti, este ca ei au lasat sa treaca peste sine furtunile aduse de amestecatura pe dvoastra se pare ca o credeti intelege mai bine, aparand parca toti ca diverse forme ale hunilor – huni maghiari sau huni germani, huni slavi sau huni turci. Bine si asa – faptele insa ca noi ne-am retras, ne-am facut mai umili ca sa fie loc in lume de mandria si muschii lor. Dar asta nu inseamna ca am fost nici prosti nici orbi! Si nici uituci. Nici Celtii, nici noi. Ne aducem aminte, nu cu rautate, cu mirare – ca batranul Socrate, caruia ii lovea omul in picior cu bata „De ce ma lovesti, ca nu ti-am facut nimica. Si vezi ca daca imi rupi piciorul, o sa iti para rau”. Noi, am fost calcati, asimilati si nu prea, de mii de ani – ne e mai putin teama de asta. Caci pana la un anumit punct este inca un fenomen natural, pe care din pacate sa vrei si nu poti sa il stavilesti – poti sa il indulcesti. Fratii Reto Romani din Elvetia va pot povesti cam cat serveste indulcirea. Dar am invatat ca atata cat nu te decimeaza cum au facut-o Rusii, este viata si invatarile stramosesti traiesc chiar si dincolo de limba. Am vazut acum trei saptamani o sarbatoare de Armeni din Gherla, vorbeau doar ungureste si romaneste, dar tot Armeni. Si spuneau ca Tatal Nostru il stiu pe Armeneste, dar nu cunosc cuvintele. Asta este, Dunarea este Dunare, de cand urca si coborau pe ea si Geti, si Suabi si Celti si cine va mai fi fost inaintea lor, si bine este!

 6. Gabor @ „cu polonezii impreuna am spart propaganda ,mitul ca rusii ar fii diferiti,superiori si trebuie sa traiasca in uniune slava-iam redat identitatea adevarata” – ultima remarca: cam la asta ma refeream cand vorbeam de invatatura geto-celtilor. Nu prea stiu la care perioada din istorie va referiti, caci intr-adevar au avut iesiri numeroase domnii Rusi. Dar cea mai grava a fost cea de dupa razboi. Si acolo daca ma uit bine si citesc, vad cum Romanii au spus in plen: „Suntem popoare fratesti, nu este frumos sa iti raspandesti agentii tai intre toate celelalte neamuri” si s-a suparat Nikita. Si apoi, in 1964, au mers pana la capat si au spus ca toate neamurile care merg pe drumul socialismului sunt o familie frateasca, si China si Albania si Yugoslavia. Si atunci nu a mai trait Dej mult. Iar apoi, este adevarat, ca a nascut dezinformare povestea ca Polonezii si cu Maghiarii au pust stavila la Caer, si cate si mai cate.

  Si noi suntem Daci, si ascultam si zicem – daca au nevoie sa creada, de ce sa ii superi? Cartile in care scriu lucrurile pe sleau, le urasc! Dar poate de alte lectii date rusilor vorbiti, de care eu nu stiu! Noi i-am invatat la 1878 cum ii scoti din incurcatura si le salvezi viata, ca sa poata ei mai pe urma sa te ponegreasca mai bine. Zau, nu stiu!

 7. Nici pe departe nu am vrut sa diminuez contributia dacilor getilor celtilor si a grecilor in zona fiindca toti au adus contributia la starea de fapt in care traim astfel.Noi neavand interese-noi ungurii-find mereu putini si mereu folosind contributia altor triburi de huni pentru a exista deci neavand interese-si ne putand uita ,conservand valori milenare-am redat identitatea nationala a chinezilor ,rusilor ucrainienilor,albanezilor bosniecilor etc si poate a bulgarilor -si sper sa introducem sa generam schimbari spre bine,spre simplitate normalitate si la romani.De ce-fiindca aici trebuie sa traim impreuna si nu ne ajunge stima cu care se poarta intreaga asie fata de noi si respectul cu care ne manifestam fate de ei trebuie sa avem si cea a romanilor-si o vom avea.Propaganda si minciuna au picioare scurte-sa cladesti ceva de durata este greu-foarte greu-poti pierde mult eventual tot-dar merita Ce sa intamplat -si cand-s-intamplat-s-au se intampla acuma -ceva la care nu aveti cum sa avet acces-numai putintica rabdare-si va spun

 8. Gabor @ „si sper sa introducem sa generam schimbari spre bine,spre simplitate normalitate si la romani” – va urez, si nu urez impreuna din tot sufletul. M-am gandit la glorioasa imagine pe care o redati, a unora care se gasesc deja undeva sus, in Cerul Spritului, si cauta sa valorifice si pe altii. Foarte generos – in realitate, fate de Romani un singur nume am gasit, care poate corespunde: Bella Bartok. Acela, ca si dreptii, sta deasupra.

  Dar sunt destul de latin, ca sa nu pot fara a va invita la scepticism analitic, care poate si pe huni sa ii ajute. Noi am fost loviti in fata cu slabiciunile noastre cu toata „prietenia”, le mai cunoastem.

  Remarc ca gasesc o placere deosebita sa discut cu Dumneavoastra, dintr-un motiv surprinzator. Nu ca ar fi usoara intelegerea – salturi pe care le faceti, ma lasa uneori descumpanit. Dar afirmati o origine, un Parinte, ca sa spun asa – suntem obinsuiti de 100 de ani ca din partea Maghiara sa vina doar inversul – inversunarea de a ne batjocori si pune la indoilala pe Mosii nostri. Deci, asa, deoadata se poate vorbi deschis – va multumesc pentru aceasta sansa.

  Scurt imi voi permite sa faca si eu un desen de o mie de ani al relatiilor reciproce. Desigur scurt, dar poate ne da un punct de plecare.

  Maretia de care vorbiti, eu o regasesc intocmai la Arpadieni. Stefan avea o atitudine inteleapta fara de popoare. Si a fost RESPECTATA. Romanii au avut Starea lor tot timpul sub Arpadieni, si fara de indoiala ca pe acea vreme stiau foarte bine cine sunt, nici putini, nici slabi, dar nici dornici de putere si dominatie, care au fost strict apanajul popoarelor care venisera sa isi caute un loc nou, pe acea vreme. Deci a existat timp de trei sute de ani o intelegere – careia Maghiarii, deja aiuriti de papistasi si ametiti de boala ceasloavelor si ale scrisorilor care pot sa minta, au consfintit-o in relatii feudale, mai tarziu prostii s-au falit de aceea cu vorbe de genul UgroVlahia, si alte farafastacuri. Dar Dumneavoastra, ca hun veritabil stiti mai bine ca ce a fost era RESPECTAREA CUVANTULUI. Romani si-au dat promisiunea sa ii lase pe Maghiari in pace, sa apere locurile unde traiesc si sa ii ajute la nevoie pe Maghiari. In schimb, totul ne indica faptul ca Arpadienii au respectat lucrul care pentru Romani era sfant: libertatea lor, nu au cautat sa abuzeze de fituici si hartii cu ceara.
  #
  Deci au convietuit in respect pana cand s-a intamplat sa se stinga dinastia. Iar atunci ce a venit a fost din samanta atemporara a fanaticilor -. mereu aceiasi, ca le zici catolici, comunisti, islamisti, sau savanti. Au venit Anjou, care primul lucru pe care l-au facut, au incercat sa ceara in locul fituicilor slugarnicie de la Romani. Si au primit raspunsul cuvenit la Posada, iar apoi cand incercau si in Moldova la fel, Bogdan le-a intors si el spatele.
  Iar ca raspuns la aceste reactiuni, pe care ar fi trebuit sa inteleaga ca sunt reactia fireasca la incalcarea CUVANTULUI Arpadian, la incalcarea legii omenesti – inlocuind-o cu slugarnicie papistasa – ca reactie deci, pentru ca nu au vrut sa inteleaga, au blestemat poporul care mai era in Transilvania de ei mai bine controlata. Si au dat cartea de la Turda din 1355 prin care pe Romani pe vecie i-au facut paria, i-au condamnat la iobagie si viata ca oameni de mana a doua. De ce? Pentru ca erau Ortodocsi. Si mai ales pentru ca pentru ca se incumetasera sa le arate limitele – si poate le-au adus aminte de toate pacatele si umilintele pe care le traisera in Tara Sfanta, cu mai putin de 100 de ani in urma.

  Nu erau de-ai vostri – dar de la ei se trage crucea pe care o purtam impreuna, unii _impotriva_ altora, din pacate, de 6 de secole. Dupa aceea, s-au infruptat din ce era mai puterinc intre Romani, i-au atras in boierimea limbii lor, ba chiar s-au bucurat de dinastia pe care recunosct cu falie ca a fost una cea mai glorioasa dupa Arpadieni – Corvinii. Dar auf sfiala fetei la maritat, cand vine se recunoasca ca aceasta a fost dinasti Romaneasca, cu acel drept cum nefericitii de Anjou au fost Francezti, etc. Nu , la Corvini ei insista ca o MAMA a schimbat legea firii. Ca si cand peste noapte, unde in toata Europa, ereditatea era pe line paterna, pe Corvini i-au facut Mozaici, cu ereditate materna. Oare de ce atata sfiala?

  Discutia este lunga, vedeti ca vine in valuri, mici si mari. Deci nu priviti acesta episod ca ultima vorba. Din el trag numai comncluzia: DA, haide sa construim lumea in care traim IMPREUNA. Si pentru asta introarceti-va la respectul cuvantului, pe care noi ultima data de la Arpadieni l-am cunoscut. Si cand se vor recunoaste – si pprin recunoastere se vor depasi – toate nenumaratele abateri care s-au facut impotriva noastra pana inca in 1990, si se va recunoaste si fratia care a crescut in timp, nu prin romanizare sau prin imigrati prin ascuns, cum mint unii de secole, ci invers, prin maghiarizare, si se va intelege si asta -atunci fiti pe pace, Romanii nu sunt fara suflet, va vor imbratisa, si va vor acorda toate libertatile sa traiti in pace mai frumosul mostenirii pe care o aveti! Asta este!

 9. Va multumesc pentru cuvintele frumoase-si da cum spuneti casa de Arpad este baza buna de plecare.Dupa stingerea acestei case de domnitori a inceput din partea cercurilor influente de putere -Vatican,case regale occidentale , casa de Habsburg,si partidul comunist maghiar -ultimul in rand fiind guvernarea de stanga din democratia de dupa 89-un jaf un furt.Sa furat identitatea populatiilor care traiau pe teritoriul ungariei de atunci-pentru a putea fii pusi ungurii in slujba acestor centre decizionale.Asa au oprit inaintasii nostri e drept in doua mutari-invazia tatara-mongola asa am ajuns sa luptam cu turcii-consamandune fortele pentru folosul altora -asa am uitat noi prima lege a hunilor-capul aplecat sabia nu-l taie.Ni-sa furat identitatea eram,am fost s-au suntem si acuma oameni in care sunt niste tensiuni interne datorate necunoasterii identitatii genetice.In decursul secolelor au existat oameni simpli care au conservat adevarata identitate-au fost si savanti-care nu s-au multumit cu propaganda monarchiei austro ungare-si au publicat lucrari stiintifice care au dovedit ca ceva nu este corect,ceva nu este in ordine.-Fara sa dau lista completa Sir Stein Aurel-un om de stiinta evreu-si multi altii pe de o parte si puterea -guvernele maghiare pe alta parte-au dus „partida ” originii noastre care se cheama „razboiul ugro-turc”.Sfarsitul acestui razboi-a venit numai acuma cu genetica moderna .Rezultatul acestui conflict a fost o clasa de oameni de stiinta antropologi maghiari foarte priceputi-Kiszely spre exemplu-care a predat antropologia in USA si cu ajutorul geneticii a rezolvat multe conflicte-a redat multe identitati furate etc etc.Pentru noi importanta au centrele de putere.-sa recunoastem interesele lor si sa ne cunoastem identitatea cat mai multi posibil-pentru a evita sa devenim marionetele-oricui.Diferentele genetice intre noi pot fii minime dar aceste centre de putere au interese si au bani multi ca aceste interese sa fie bine reprezentate.-Rezultatul vedeti si dumneavoastra-oameni incapabili sa decida asupra margini personalitatii lor,asupra granitelor etniilor lor si conflicte saracie-minti tulburate-stres-nervi pe nimicuri.

 10. Dl Ferencz @ UIte cred ca ne-ntelegem pe bajabitelea, ceea ce este mult mai bine decat sa ne neintelegem cu siguranta 🙂 1 „Pentru noi importanta au centrele de putere.-sa recunoastem interesele lor si sa ne cunoastem identitatea cat mai multi posibil-pentru a evita sa devenim marionetele-oricui.”. 2. „.Dupa stingerea acestei case de domnitori a inceput din partea cercurilor influente de putere -Vatican,case regale occidentale , casa de Habsburg,si partidul comunist maghiar”

  Mai sunt mai multe parti frumoase de discutat – dar sa o luam incet. Imi pare bine ca suntem de acord cu 2 – pentru ca si la acest punct, care nu este evident, dar mi se pare ca pune problemele cel mai bine in lumina, sa stiti ca la multi oameni le este greu. Poate oameni care au trecut sub comunism, si fara sa cugete cu mintea lor prea departe, au ramas cu visul ca ce a fost inainte – iti inchipui, semetia Regilor din Occident, Angevini – aceea musai sa fi fost doar bine. Si nu a fost, dar eu cand m-am incumetat sa spun acest lucru cu toata umilinta, dar si toata claritatea, s-au suparat si s-au otarat, parca nu de niste regi fanatici vorbeam, si chiar de icoana din Biserica, care ea nu poate face rau! Deci oamenii nu se gandesca de unde vine, si sunt atata de imbibati de cate idei false – si nocive, idei care au omorat si continua sa loveasca – ca e greu sa le desparti, sa separi grau de tarate, cum se spune pe Romaneste. Eu simplificand, si uitandu-ma mai atent, am ales conlcuzia ca Arpadieni chiar au fost una cu cuvantul – deci acolo te poti intalni. Dar cei care au venit dupa aceea – cum bine zicetzi, cu Vatican, cu miscari mult mai mare, in care erati undeva la mijloc – s-a pierdut si identitatea si adevarul Au ajuns sa spuna ca insisi cronincile lor au mintit, numai sa nu trebuiasca sa isi puna intrebari neplacute!

  Despre luptele cu turcii, le dati o semnificatie straveche, foarte frumos. V-as invita insa la putina atentie – cel mai important este cum spuneti. Am aparat Occidentul pentru ca am FOST. Aceasta este valabil pentru Maghiari, pentru Romani, pentru Sarbi, dar si pentru cei care au fost injugati, Bulgari si Greci. Cu totii, unii cu mai multe biriunte in lupte, altii cu mai putine, dar cu totii prin simplul fapt de a fi fost – si de a fi ramas crestini in fata turcilor, care au tot incercat sa converteasca dar numai la putini au reusit – prin aceasta am fost cu totii stavila. Asta este important sa intelegem in primul rand – toti si fiecare in parte care au stat in calea Turcilor, au salvat Occidentul. Caci daca in loc sa le sada in cale, ei se converteau si porneau bucurosi la lupta cu ei impreuna, pai nu se mai opreau pana la Roma, caci si ei tanjeau dupa Roma. In loc sa intelegem lucrul acesta, ne-au invatat la scoala si mai departe, sa socotim fiecare neamul propriu ca cel care intr-adevar a rasturnat balanta in fata Turcilor – si sa incerce fiecare sa propavaduiasca si la straini acest fapt. Si asta nu este bine, chair daca reuseste – si reuseste mai usor cand nu esti Ortodox – pentru ca este incomplet, deci fals, si mai ales starneste inimi rele. Toti se stiu mai bine pe sine cum au luptat, cum au suferit, si este pacat oricare este lasat in afara. Adevarul fiind doar acesta simplu: traind si ramanand neschimbate, aceste cinci neamuri au aparat Europa de Turci, 500 de ani. Iar ei nefericitii, simplifica istoria, si isi inchipuie ca in trei ani de asediul Vienei s-a jucat soarta. Immpresia mea este ca mai degraba vor da drepate unuia sau altuia, decat sa accepte realitatea ca au fost 500 de ani aparati de toti laolalta! Pur si simplu pentru ca asta ar da de gandit, nu mai poti asa de usor sa iti bati joc de niste oameni si de niste tari, daca astepti ca le esti totusi dator ceva in intreaga ta evolutie.

  Despre consecintele in vremurile noastre tulburi – evident, nu ai ce spune. Si cel mai important este ce spuneti in 1: la ora actuala, oamnii nu trebuie sa se screme dupa o „Solutie”, asta ne-o pregateste Cineva, daca doar o lasam sa purceada – si pentru asta cel mai important este treziere, a inceta de a mai fi papusile. Cine gandeste asa intre Maghiari, nu vad ce il poate desparti de vreun Roman adevarat! Si sunt de acord cu Dumneavoastra, cu siguranta ca pe toate aceste sute de ani, in care spuneti ca s-a furat identitatea la Maghiari – as spune s-a „aiurit”, si si la noi mereu iarasi, totusi au existat unii putini care au pastrat legatura cu cele simple si sfinte. DE oamenii mai pot sa se inteleaga toatusi. Eu cred ca primenirea de aceste furturi si conceptii bolnave este treaba, , trezirea si intelegerea a tot ce s-a facut in fapte si ce ni s-a bagat in minte, care se straduie sa ne impotriveasca. Cateodata le vezi in actiune, si parca poti sa pui mana pe ele – dar unii oameni nu le vad, caci asa sunt obisnuiti. Pe cata vreme putini, nu au nevoie de vorbe, caci au vazut si singuri. Daca aceste iscodiri se scot la lumina, fara teama in suflet ca trebuiau ascunse, ca iesei cu conflicte – dimpotriva, eu cred ca se priminesc abea si se iarta. Si deodata se vor intreba oamnii, ce e de rezolvat, ca acum se asaza lucrurile frumos si de la sine, caci este intelegere. Cam asa!

 11. O parte dintre noi s-a identificat cu aceste centre de putere de care vorbeam deci nu vreau sa diminuez greselile pe care le -au facut inaintasii nostrii ci vreau sa evitam noiu cei de aztazi aceste greseli.Inainte de asta va rog sa-mi permiteti ca in spiritul noi constitutii sa scriu despre perioadele mai bune si mai reusite ale convietiuirii noastre-perioada cand casa de habsburg si adat seama ca nu ne poate extermina dupa revolutie si s-a inteles cu cunducerea maghiara -sa ne termine politic-Deci suntem dupa 1867.NICI eu nici dumneavoastra nu am trait aceste perioade istorice-sa eliminam sursele si sa ne gandim cu mintea proprie.Hunii in general considera bunastare cand au in componenta tarii multe familii numeroase.In aceasta perioada s-au imbogatit evrei ,armenii sasii,s-au inmultit si s-au instarit -pe munca lor -romanii ungurii si secui. Nu era totul perfect.stiu.Aztazi in statul national unitar romanesc fiinta fizica ,spirituala a romanilor scade vertiginos pe zi ce trece.si nu se mai opreste.Nu vedem inamicul-nu stim unde am gresit -fugim de colo -colo fara rezultat.Paradoxal ca vo spun eu dar trebuie sa infintati dumneavoastra romanii intre dumneavoastra o miscare nationala sanatoasa .Sa facem bilantul simplu -ca hunii-tragem linie si suntem mai putini-cat este profitul care asmute glasul copiilor nostri-si unde se duce acest profit?Asta ar fii rolul acestei miscari nationale -sa degajam din noi valoarea care a dus monarhia austro ungara la cea mai dinamica monarhie a timpului sau pe combustibilul national al tuturor.Stanga europeana nu este capabila de gandire de acest gen stanga romaneasca nu este capabila de initierea miscarii nationale de tipul care v-am scris .Stanga europeana deserveste interesele finantelor mondiale o parte a stangii romanesti deserveste marii magnati financiari care dau bani imensi-foarte multi sa scape de dreapta maghiara care calca interesele economice.-aceste interese nu se rezuma la Ungaria si se rezuma la toata europa pe care le-au imbatranit saracit si obosit pentru profitul lor.Iata campul de mine care trebuie trecut.Pe bani foarte multi sa infintat o Romanie antiromaneasca si anti maghiara, se incearca limitarea efectelor propagarii ideii de natiune in sensul familii multe copii multi oameni echilibrati credinciosi muncitori bogati material si spiritual.-pentru ce -pentru profitul mondial al cuiva.In joc este soarta natiunii dumnavoastra -va vor saracii va vor seca usca indobitocii-cu orice metode-pentru viata dumneavostra si a copiilor dumneavoastra-si noi maghiari vom fii vinovati.Va astepta iadul sa stiti dar nu va temeti-va fac cadou inceputul imnului polonez-NU PIERE POLONIA PANA NU MURIM NOI-DECI NU PIERE ROMANIA PANA LUNA HUNILOR ESTE IN STEMA.

 12. Ferencz Gabor.
  Spune-mi si mie mai concret ce trebuie sa faca o „miscare nationala sanatoasa” a romanilor, cum o numesti tu. Nu de alta, dar in istoria romanilor din ultimii 100 ani au fost destule miscari care se considerau nationale sanatoase. Ma refer inclusiv la miscarea legionara,
  Citesc de un timp incoace din presa unei anumite etnii (nu este nici cea romaneasca si nici cea maghiara, deci sa spunem ca din punct de vedere al animozitatilor romano – maghiare este destul de obiectiva) si se aduc destule critici unui anumit tip de miscare din Ungaria, considerata nationala si sanatoasa de autorii acesteia si probabil, dupa ultimele alegeri, de 17 % din populatia Ungariei. Am foarte multe dubii ca aceasta miscare „nationala sanatoasa” va aduce fericirea Ungariei, cum n-a adus nici primirea la guvernare a legionarilor in Romania in perioada interbelica sau guvernarea fascista din Ungaria.
  Este problema ta ca vezi in „miscarea nationala sanatoasa” un fel de Mesia care va salva Romania sau Ungaria. Personal insa cred in valorile unui stat liberal, cu existenta multipartidismului (a puterii si a opozitiei), alegeri libere, existenta mai multor puteri in stat, care sa se controleze reciproc (executiva, legislativa, judecatoreasca), autonomie locala, economie de piata, stat minimal, etc. Ca nu va curge lapte si miere este adevarat, dar tot adevarat este ca nu exista nici un sistem politic sa multumeasca pe toata lumea. Fericirea este numai in cer, daca ne luam dupa unii.
  Maniu ii spunea unuia care dorea instaurarea in tara a unei dictaturi si eliminarea pluripartidismului, ca bunastarea va exista intr-o tara numai cand va exista pluripartidism, inclusiv socialistii pe care tu ii detesti. si sunt total de acord cu ei.
  In alta ordine de idei, am unele dubii ca genetica este atat de evoluata incat sa rezolve toate neclaritatile istoriei. Bine ar fi, dar nu cred. om traii si om vede. Putem „lauda pana la ceriu”, vorba cuiva, mostenirea hunica, dar in acelasi timp tot pana la „ceriu” putem lauda mostenirea greco – romana. Cunosc un specialist in Tracologie care ar putea lauda si el pana la „ceriu” mostenirea traca.
  In concluzie este bine sa nu ne facem chip cioplit din nimeni.

 13. Ferenc Gabor @ Sunt de discutat. Notiunea de partid nationalist (sau patriotic?), de ce lipesesc ele, etc. Nu pot sa o fac in mod exhaustiv. Am scris un raspuns si am atins o tasta neprevazuta, mi-a sters totul – este enervant ca nu exista undeva un history pe care sa poti sa il rechemi ca intr-un editor normal, sau un autosave din trei in trei minute. Acum parca sunt suparat pe propriile vorbe, ca nu au vrut sa ramana in scris 🙂 Deci scriu numai sa confirm ca am citit, ca am luat nota si de intrebarile mai directe ale dlui Tirimineanu, intrebari care imi trec si mie prin cap, dar pe care le puneam putin in modul meu – nu uitam istoria, nici pe cea buna si nici pe rea, si potentialul exploziv la nivel social al ideilor de origini nu poate fi contestat. Dar este loc sa se repuna intrebarile necesare mereu iarasi. Dar nu acum …

 14. DL-TIRIMINEANU-SANATOS INSEAMNA SANATOS nici mai mult si nici mult mai mult .Poate nu ma fac usor de inteles si nu pot sa repet numai-De ce realizeaza multe firme profituri mai mari ca in tara de provenienta-in defavoarea echilibrului demografic al romanilor si nu numai.Echilibrarea acestei balante poate nu ar fii necesar sa se faca prin jurnalistica potrivnica culturii de trai natiunuile normal unul langa celalalt.VORBESC DE DIVIDE ET IMPERA.-MAI SIMPLU daca imi permiteti.Multi jurnalisti si deputati primesc bani frumosi din occident sa intoarca cutite in rani in loc de vindecare si au interesele reprezentate.LIberalismul si internationala socialista trebuiesc echilibrati si la noi de partide conservatoare si nationale,neextremiste-care stiu algebra primara

  • Ferenc – „Multi jurnalisti si deputati primesc bani frumosi din occident sa intoarca cutite in rani in loc de vindecare si au interesele reprezentate” – incontestabil, la fel cum mentinerea situatiei in care profiturile posibile in Est sunt de 10-50 de ori mai mari ca in occident (unde o marja de profit de 0.2% este uneori o bucurie), sunt o atractie incontestabila. La inceput parea ca asta duce la un win-win situation, dar pe masura ce s-au invatat cu narav, ca pot obtine orice conditii, nu pe criterii de piata de vanzare, ci piata de corupere a raspunzatorilor, acele firme au devenit mecanism de potentare a coruptiei, fara doar si poate.

   Recunosc de asemenea ca mult timp, atitudinea directa si pronuntata a lui Orban impotriva acestora fenomene mi-a trezit respect si admiratie. Dar vine o vreme cand nu mai poti trece cu vederea nici celelalte fenomene – fie doar cele care ne implica in mod particular pe noi ca romani: alimentarea nediferentiata a deplangerii nedreptatii de la Trianon, care merge pana la afirmatii in plen ale unor politicieni Fidesz (nu Jobbik), ca in cativa ani sunt convinsi ca se va putea rediscuta si modificarea granitelor, si multe alte semnale care arata ca nu s-a invatat nimic. Dar mai ales ca intre emotii si realitate nu exista multe – si mai ales Romanii continua sa nu fie luati in serios ca element determinant in problema. Dar chiar si in afara acestor probleme, mai exista intrebarea – unde se va indrepta ele oare, ajuns intre lagare aproape ca Romania dupa Dej?

   Mai sunt dator un raspuns, dar din pacate trebuie sa amanam, caci cere mai mult timp si concentrare decat am la dispozitie. Sanatate!

 15. Nu doresc sa fac chip cioplit la nimeni dar insemnul,si cultura adiacenta este a hunilor-a caror cultura conservata este si cea a daco getilor-daca imi permiteti-unii numai arunca cu vorbele ca popa cu tamaia in iad dar sa cunoasca sa conserve vreo forma de cultura -mai greu-eventual cea a descurcatului .De altfel romanii au fost mai buni in propaganda strans impozite,si coruptie , furt,centralizare.Traci in schimb sunt parte si ei a acestor culturi asiatice.

  • „Nu doresc sa fac chip cioplit la nimeni dar insemnul,si cultura adiacenta este a hunilor” – nu stiu de chip cioplit, desi arata la fel de periculos ca deraparile celor care vad in perlasgi stramosii tuturor culturilor. Atentie mare – am impresia ca este un proces care incepe ca o eliberare, dar poate continua intr-un fel de betie, care nu mai are nevoie de logica si argumente, pentru ca STIE. Si acolo unde se intalnesc doi sau trei care STIU, dar unul de huni, altul de pelasgi si al treilea, sa zicem, de celti … ies scantei! De aceea nu ma incumet sa comentez randurile de mai sus, dar nu cred ca, intelegandu-le mai precis, as putea fi de acord.

   Ca romanii nu sunt factorul determinant in neamul romanesc, fapt desi inca semioficial, am impresia ca este vorba de un fapt cu care sunt de acord tot mai multi romani, chiar daca difera in detalii, pentru ca nu s-a studiat inca in detalii o istorie la care sa se poata apoi face referinta. Dar cert lucru este ca getii – adica traco-dacii – aveau o limba din care s-a dezvoltat, spre exemplu prin migrerea lui Enea, si sigur prin 1000 de ani de evolutie independenta, limba latina. O mie de ani in care desigur ca si limba tracilor s-a modificat. Dar originea comuna era suficienta, pentru ca sa se poate intelege si sa nu faca nici dacii si nici tracii mare eforta ca sa vorbeasca latina. Al doilea lucru, este documentat prin surse, ca nu prea ii simpatizau traci pe romani, si imparati ajungand chiar si la Roma, s-au grabit sa mute capitala mai intai la Saruna si apoi la Constantinopol. Acuma insa daca tuturor acestor fapte le ziceti „cultura conservata a hunilor”, nu pre inteleg.

   Daca legatura cu hunii ar fi fost atata de evidenta, de ce 1000 de ani mai tarziu Maghiarii au depus atatea eforturi pentru a nega existenta dacilor in Transilvania? Acuma atentie – eu nici nu elimin ipoteza ca sa fi existate oarecare inrudire de care erau constienti. In fond, nu Aradienii, si cred ca nici macar Cronicarul lui Bela, nu i-a blestemat si batjocorit pe Valahi. Primii care au facut-o in mod clar au fost Angevinii. Totusi daca de aici pana la a postula o radacina comuna de care ar fi fost de-a dreptul constienti Maghiari – si Dacii – este un pas curajos, care are cere unele dovezi sau macar sustinere in surse. Nu stiu, de ce sa spun mai mult! Inteleg ca pe huni ii situati pe undeva in zona Sciti/Kazari (in istoria dupa Christos).

 16. Pentru a intelege aceste evolutii cheia sunt celtii-si scitii ei au populat Europa spre occident iar hunii asia -deci spre rasarit,dupa care au revenit sub diferite forme de organizare si perioade de timp. din asia.Se dorea ca maghiarii sa fie monocolor numai arpadienii dar printre maghiarii de azi regasiti si avarii si hunii si scitii si celtii-si dacii.Nu asta este important -important pentru dumneavoastra este ca limba maghiara -tot vocabularul-gramatica runicele-cultura in general-a pastrat-in proportie covarsitoare cultura limba aglutinativa a celtilor si scitilor.Cand s-a trecut la scrisul latin s-a pierdut 15 sunete din scrisul runic dar va puteti face o imagine completa asupra geto-dacilor si din ce a ramas.Daca doriti va pot scrie tot vocabularul-dar ma-s rezuma numai la cateva cuvinte cheie-de varste aprox 6000 de ani .isus-romaneste -essu-pe galeza irlandeza -os-ungureste-insemnand dumnezeul prim patern.Interesante mai sunt nume geografice pe care ungurii si urmasii celtilor inteleg si aztazi-dunare de exemplu si asa md.Iata de ce tot insist sa ne cunoastem trecutul-sa respectam valorile indiferent daca l-eau pastrat unii sau altii ca sa putem dispretui pe cei care traiesc din „divide et impera”.din tot efortul pentru dialog asta ar fii esential sa facem un pas inainte -unul spre celalalt.

  • Gabor @ „Se dorea ca maghiarii sa fie monocolor numai arpadienii dar printre maghiarii de azi regasiti si avarii si hunii si scitii si celtii-si dacii.” – Trebuie sa merg la treaba, dar am vrut sa salut aceasta afirmatie. Este evidenta, dar nu toti au ajuns inca in secolul 21 sa se elibereze de perspectiva simplificarii nationale! Si in egala masura in Romani, nu vei gasi doar Daci si Traci, ci vei gasi si Cumani si Pecenegi, vei gasi si Goti fara indoiala – cu aceia ne-am aliat impotriva Romanilor – si, in Transilvania, tare banuiesc, si Maghiari si Secui. Caci nu o fi existat doar asimilarea nobililor Romani in Maghiarime, or mai fi existat si unii Maghiari care au ramas sarmani, cum se intampla in viata – iar aceia deveneau iobagi, si apoi se amestecau foarte probabil printre romani.

   O zi buna!

 17. Normal ca si saraci si instariti si acuma si atuncea au intemeiat familii mixte in loc sa stee singure-efort pentru care merita respectul nostru.tot de respect sunt pasibili si cei care incearca sa conserve cultura specifica -romana s-au oricare ar fii ea.Ar mai fii multe de povestit dar nu stiu cam ce v-ar interesa in legatura cu celtii -daci tracii etc.Schimbari mai semnificative in modul de gandire a conationalilor mei s-ar putea intervenii dupa ce se acepta toti ca actuala natiune maghiara s-a format din mai multe valuri de asiatici -incepand cu celtii .Sper ca v-ati imprietenit putin cu Yin si Yang respectiv cu soarele si luna secuilor din stema Romaniei

 18. Gabor @ „tot de respect sunt pasibili si cei care incearca sa conserve cultura specifica -romana s-au oricare ar fii ea” – si in primul rand si cea maghiara, cu mana pe inima, fara indoiala sunt de acord. Mi-as dori mult ca asta sa se poata intampla cu mai putin din senzatia aceasta care se raspandeste, ca pastrare a traditiei cere cumva izolare pe criterii etnice. Aici sunt iarasi multe de spus, si iar lipseste timpul, dar vorbim asa si in goana – chiar si fara cal 🙂

  Soarele si Luna din stema Romaniei – motivele asiatice, nu stiu daca sunteti constient, deja Eliade a studiat indelung si aprofundat elementele mitologice asiatice din povestile, legendele si miturile romanilor. Tuturor le va face bine cand vor intelege ca o natiune a) este un proces in continua modificare, b) chiar daca un element dominant lingvistic are un rol de identitate nationala fundamental, natiunile care se identifica cu acest element sunt, ele, provenite prin amestecul de multe niveluri. Fie ca elementul dominant este unul mai vechi, sedentar – s-a amestecat fara indoiala cu element migratoare, dinamice. Sau invers, au ajuns intr-o zona care nu era pustie, si s-au amestecat cu elementele etnice/genetice gasite la fata locului. Si desigur, mai este si perspectiva timpului: sunt mereu unii migratori fara de altii, asta poate fi adevarat pentru cateva sute, o mie de ani. Dar asta nu ii face sedentari de la Adam – si, dimpotriva, toate sansele sunt ca si spre exemplu Dacii sa se fi format prin contopirea unei migratii petrecute pe la 2000 BC dinspre Nord, cu acele populatii bastinase, din care s-au gasit urme datand si cu 10000 de ani in urma. Doar ca aici indiciile sunt foarte slabe, combinatii de lingvistica, genetica, legende, etc – si mai bine nu ne aventuram prea adanc, sa nu ne facem de ras!

Comentariile nu sunt permise.