Leslie Hawke si virusul lipsei de educatie la rromi


Un articol excelent, care porneste de la criza a expulzarilor din Franta. Si care, pe langa o atitudine corecta, aduce cifre si solutii concrete:

„Analizele economice au demonstrat că banii investiţi în educaţie preşcolară de calitate au un calcul de eficienţă de 3 până la 10 ori din investiţia iniţială. Banca Mondială a estimat în aprilie că se pierde un miliard de euro pe an – doar în România – în productivitate şi venituri din taxe ca un rezultat al şomajului şi angajarea romilor în slujbe ce generează venituri foarte mici.”

via Cristiana Grigore care a transmis pe facebook textul in engleza, republicat in The Economist.

Publicat prima data pe 18.09.2010. Republicat pe 09.02.2013, de Zilele Romilor/Ţiganilor pe MaghiaRomânia

5 gânduri despre “Leslie Hawke si virusul lipsei de educatie la rromi

  1. Banca Mondială poate calcula şi veniturile pe care le-ar putea obţine România din vânzarea pieilor urşilor din pădurile Patriei.

    Este aberant. Socoteşti ceva ce nu există. Aşa îşi socotea Bill Gates miliardele din nişte acţiuni a căror valoare era derivată din tranzacţionarea a 1% din volumul total de acţiuni Microsoft de pe piaţă. Bani inexistenţi. Vaporware.

    Cea mai mare discriminare a rromilor nu vine din şomaj ori din slujbele bine plătite. Drama rromilor provine din lipsa de educaţie, de integrare, de şanse egale, de accepare – şi un munte de alte probleme, cu precădere de ordin social.

    Oare socoteşte Banca Mondială cam cât ar costa eliminarea acestor probleme în interval de sub o generaţie – pentru a se obţine mult trâmbiţatul „câştig în productivitate”?

    Eu socot că ar depăşi de câteva ori bugetul naţional (să socotim că, pentru a se civiliza în timp util, aproape fiecărui rrom i-ar trebui arondat 2-3 psihologi, personal coaches, trainers …).

    În concluzie: raportul Băncii Mondiale nu poate fi decât politically correct rubbish.

    PS: locuri de muncă pentru rromi trebuie făcute. Dar alea ar aduce găuri la buget, nu venituri. Însă ar fi un good usage for the money, după cum discriminarea pozitivă ESTE o investiţie bună – pe termen lung.

  2. Ok, raportul Bancii Mondiale sa zicem ca e rubbish. Dar ai ceva impotriva ideii de investitie in educatia prescoalara in comunitatile sarace, ceae sustinuta de Leslie Hawke in articol?

    • Nu am nimic împotriva investiţiilor făcute în rromi prin educaţie şi/sau locuri de muncă subvenţionate. Am ceva împotriva justificărilor unor asemenea acţiuni prin politically correct garbage.

      Rromii, aşa cum sunt ei acum, sunt o problemă pentru societate – nu un potenţial latent care abia aşteaptă să fie descătuşat şi doar scârba de discriminare, vezi bine, îl împiedică să se manifeste.

      • orice om are un „potential latent”, chiar si cei care reprezinta o problema pentru societate. Si asta nu e political correctness, asta e realitatea. Doar ca cei cu probleme necesita mai multe investitii (de timp, de bani)

        Astea fiind spuse, am inteles interpretarea ta, doar voiam sa nuantez.

  3. Si legat de locuri de munca pentru rromi: deja exista foarte multe voci care spun ca rromii au locuri separate si garantate in licee si facultati, pe cand tinerii romani se chinuie sa invete (de fapt nu se gandeste nimeni ca si la locurile alea poate exista concurenta, uneori chiar mai acerba decat la romani, de vreme ce sunt mai putine).

    Cum crezi ca ar privi majoritarii existenta unor locuri de munca special pentru rromi, cand nici ideea locurilor speciale din institutiile de invatamant nu au acceptat-o multi, poate majoritatea romanilor?

    Fireste, merita sa vorbim, in teorie, despre eficienta sau ineficienta unei astfel de masuri, dar pana sa o vedem pusa in aplicare vor mai trece 10 ani cel putin.

Comentariile nu sunt permise.