Albert Einstein şi steagul secuiesc. [Cum comentaţi?]


einstein_bun

„Darwin, Nietzsche, Déry Tibor, Marx, Örkény István, Lenin, Camus, Sartre, Kafka, Zola, Platon, Dostoievski, Bertrand Russel, Richard Dawkins, […] Orwell, Huxley, Sam Harris, Zizek, Thomas Mann, Einstein, […] Edison, Richard Feynman, Asimov, Cehov, Michael Shermer, Vonnegut, Karácsony Benő, Jared Diamond nu au avut şi nu au steag secuiesc.

Dintr-un status al lui Kustán Magyari Attila, jurnalist la Erdely Riport.  Sublinierile ne apartin. Acest articol, ca toate cele scrise de “Invitații noștri”, nu reprezintムopinia MaghiaRomânia.

Fotomontaj de Gó Lya

Anunțuri

40 de gânduri despre “Albert Einstein şi steagul secuiesc. [Cum comentaţi?]

  • Pentru asta te iubeste lumea!

   Poate vrea sa spuna ca se poate realiza ceva in viata chiar si fara steag reprezentativ, fara a se inrola nu stiu unde. Banuiesc ca este o idee simpla si dura, de acest fel, caci intr-adevar daca iei lista la detalii si il iei mai a la lettre vorbele, cautnadi ceva asemanare in plus, nu prea gasesti.

   Impresia mea este ca mesajul este simplisim: „hai sa ne potolim, ca tot mai putem deveni prin proprii forte ca unul din aceasta lista – sau poate, cumva, colectiv chiar”. My guess.

 1. Nu vad de ce steagul secuiesc nu poate fi arborat si in Romania. Sicanele pe care autoritatile romane le fac secuilor denota lipsa de respect fata de un popor cu 800 de ani de prezenta neintrerupta pe pamantul Ardealului, care au aparat pamantul pe care locuiesc ori de cate ori a fost nevoie. Poate ca in loc sa-i jignim si sa le punem interdictii ridicole ascunzandu-ne dupa legi strambe, ar trebui sa ne aducem aminte ca secuii au luptat alaturi de Mihai Viteazul si de Stefan cel Mare… Si stiti care-i culmea culmilor??? Treaba asta se petrecea in momente cand unii romani luptau alaturi de turci impotriva fratilor lor de acelasi neam, limba si religie…

  • Nu vad de ce steagul secuiesc nu poate fi arborat si in Romania….

   Fiindca nu e permisa (conform sentintei executorie Covasna, din nov.2012, pentru cazul primariei Ozun) arborarea pe cladirile administratiei publice a steagului unei entitati private (cum e Consiliul National Secuiesc, CNS) sau a unei entitati care nu este unitate administrativ teritoriala in Romania (cum ar fi Tinutul Secuiesc, Tinutul Vrancei, Tara Barsei, Tara Motilor etc.)
   O astfel de arborare ar induce cetatenilor idea falsa a existentei oficiale a unor asemenea entitati si a apartenetei lor la sistemul autoritatilor publice din Romania.

   ..sper ca esti de acord ca nu trebuie sa cream cetatenilor idei false/ilegale privind sistemul administrativ teritorial in Romania.

   In cazul unitatilor administrative recunoscute (judetul Covasna, orasul Cluj, etc) legea (?/1994) admite crearea de simboluri ale acestor administratii locale „stema judetului” etc. iar aceasta se pote pune pe cladiri.

   Steagul secuiesc, steagul Ungariei, si orice alte insemne identitare-etnice se pot folosi liber la manifestarile, sarbatorile, etc. identitare dar nu pe cladirile statului.

   Clar acum ?

   • Ialomita, Timis, Alba..au „steaguri judetene” …’steagul secuiesc’-(CNS) nu e steag judetean al Covasnei (al Covasnei e altul cu un scut pe el) iar incercarea lui Borboly de a oficializa ‘steagul secuiesc’ ca steag al jud. Harghitei a fost respinsa.

    Asa ca clar cum e cu ‘steagul secuiesc’–steag ce constituie subiectul discutiei

    in privinta existentei si arborarii steagurilor judetene/municipale in general (deci acum si Ialomita, Timis)

    ”Instanța de recurs reține că legea a individualizat fără dubii care sunt simbolurile pe care le poate avea, în cazul de față, un municipiu, respectiv stema. Nu există în lege referiri la posibilitatea instituirii de către un consiliu local al unei unități administrativ-teritoriale a unor alte simboluri – cum sunt cele din prezenta cauză: drapel și fanion. Nu se pot asimila stemei alte simboluri întrucât legea nu prevede această posibilitate” Curtea de Apel -Brasov- nov. 2011, cazul municipiului Targu Secuiesc

    adica nici macar drapelul actual al Covasnei (ce nu e „drapelul secuiesc” ci mai curand stema judetului pusa pe un draple) si nici a altor judete nu vor mai putea fi arborate, fiindca e asteptata sentinta in cazul lor, urmeaza sa fie data tot la Curtea de apel Brasov.

   • Cit timp doar ale noastre sint atacate in instanta, in mass media, cit timp legea (stramba si ea) este aplicata doar in cazul nostru: some animals are more equal…

   • Nu doar „ale voastre”.
    Ai uitat ca „steagul istoric al Banatului” a fost interzis inainte, in 2010.
    Tot asa ca si cu steagul secuiesc se incerca in perioda 2008-2010 impunerea steagului regional al Banatului ca steag judetean pentru judetul Timis. Avea si sprijin politic in Cons.Jud. Timis (Adrian Orza-PDL) si tot a fost interzis.

    Iar acum cand se va da sentinta la Brasov pentru steagul judetului Covasna ea se aplica apoi pentru toate judetele. Va fi interzisa arborarea chiar si a r steagurilor judetene in toate judetele.

   • Fac pariu pe o butelie de vin bun ca nu se va aplica in judetele TM, AB, Ialomita oricum va decide instanta. Vorbesc serios.

   • Adica nu l-au propus guvernului spre aprobare… Asta nu este „interzis”, nici atacat de prefect, de media…

   • Adica l-au propus dar nu li s-a aprobat de la centru.
    Asa ca au intales ca stau si asteapta degeaba aprobarea, nu li se va aproba vreodata. Daca vin cu unul cu Decebal si Burebista li se aproba.

   • da, facem pariu ca sentinta se va aplica la fel in toate judetele–fie nu vor mai exista steaguri judetene nicaieri, fie vor exista in toate judetele

   • Bun, sa fie asa cum spui. Care e perioada de observatie : 2013? Primele 6 luni? Carate-ul de gura (szajkarate) tine la atac unilateral sau asta ar fi prea usor 🙂 Tu imi dai ceva vin din Banat eu ti-l las la alegere din Ungaria 🙂

   • Zgonea a precizat ca judetele Harghita si Covasna au o heraldica, o simbolistica aprobata de statul roman si aceea va fi prezenta pe steagul care va fi arborat la Parlament alaturi de celelalte.

    „Reprezentantii UDMR sustin in totalitate proiectul pe care eu vi l-am propus si reactia pe care eu am propus-o….a mai afirmat Zgonea.

    No, vezi ca se poate daca exista intelegere de ambele parti si daca „steagul secuiesc” nu mai e pus pe cladirile publice (pe alea din Romania, evident).
    Si Harghita si Covasna au heraldica/stema proprie aprobata.

   • Amu’ au heraldica si drapel sau nu au ca instanta le-a anulat-o?
    Parlamentul nu e o institutie publica din Romania?
    Sa speram ca e finalul unei timpenii…

   • Amu’ au heraldica si drapel sau nu au ca instanta le-a anulat-o?

    Instanta a anulat drapelul, stema/herladica judetelor era legala asa ca ea nu putea sa fie anulata.
    Deci va trebui acum modificata legea astfel incat sa se admita si drapel (nu doar stema) pentru judete si localitati.

    Va urma, important e acordul de principiu :

    „judetele Harghita si Covasna au o heraldica, o simbolistica aprobata de statul roman si aceea va fi prezenta pe steag”

  • Radu. B @ „Treaba asta se petrecea in momente cand unii romani luptau alaturi de turci impotriva fratilor lor de acelasi neam, limba si religie…” – te socheaza, este bine ca te socheaza. Dar in egala masura este bine sa fii constient (poate esti, poate nu, nu stiu), ca
   asta era legea si nu exceptia in acea epoca – si de fapt nu numai in aceea epoca, dar tradarile fratricide se tin o bucata de vreme bine ascunse, pana nu mai intereseaza pe nimeni – in afara de cei care vor sa inteleaga trecutul.

   Venetienii – faceau comert cu turcii pe spinarea crestinilor. Bethlen, un print marcant maghiar al Transilvaniei: si-a asigurat domnia prin alianta cu Poarta, care ocupa la acea vreme Buda. Apoi s-a tot razboit cu Habsburgii care tineau a trei parte din Ungaria, inclusiv simbolica coroana. Si s-au vorbit de rau, s-au amenintat si si-au dat armistitii – dar in tot timpul asta niciunei parti nu i-a trecut macar prin cap sa negocieze o mare alianta impreuna, prin care sa elibereze Buda de turci, asa cum vreo 60 de ani mai tarziu s-a facut cu Viena. Bineinteles, istoria spune a posteriori doua lucruri: erau si unii si altii mare printi ai crestinatatii, si doi, desigur nu se putea face mai mult impotriva turcilor. Ii crezi? Iar Bethlen la sfarsit negocia si cu voievozii romani, dar si acolo nu pentru o lupta comuna impotriva turcilor, ci un vis de a ataca Polonia. Dar nu s-a infaptuit. Ce vreau sa spun este ca din secolul 19 s-au caznit sa puna in cizmele inaintasilor un manunchi de virtuti si identitati, pe care aceia nu prea le aveau. Poate aveau in schimb virtuti pe care nu le cunoastem, sau recunoastem! Exemplele sunt cam 80% din cartile de istorie, nu are rost sa mai insist.

 2. Radu B. @ „ar trebui sa ne aducem aminte ” – da nenica, ai perfecta dreptate. Dar fa-ne dumneata un plan, cum vrei sa ii explici asta lui Ponta si lui Crin Antonescu, ca sa traga si consecintele de rigoare? Hai sa mai facem si afirmatii cu adresat! Cine este acel „noi” din fraza dumitale. Eu mi-aduc aminte, tu ti-aduci aminte, el si-aduce aminte. Sunt niste marlani la putere care nu folosesc acea minte pe care o au pentru altceva decat sotii, si dupa ei se iau niste oameni slabi si influentabili. Ce facem!? Ne chinuim unii pe altii ca „noi nu ne” aducem aminte? Deplasat!

 3. Ovidiu @ „da, facem pariu ca sentinta se va aplica la fel in toate judetele–fie nu vor mai exista steaguri judetene nicaieri, fie vor exista in toate judetele” – as fi prudent si as adauga a treia posibilitate: iese Bombonel de la parnaie si indica el cum se foloseste logica ternara.

Comentariile nu sunt permise.