MaghiaRomânia: Scandalul steagului secuiesc seamănă ură între români şi maghiari


Scandalul din ultima vreme al steagului Secuimii/ Ţinutului Secuiesc, alimentat de la Bucureşti şi Budapesta, seamănă ura între românii şi maghiarii de rând, în folosul politicienilor din ambele state. Cum MaghiaRomânia militează de peste trei ani pentru apropierea dintre români şi maghiari, ne distanţăm atât de politicienii români cât şi de cei maghiari şi ne îndeamnăm cititorii să nu se lase manipulaţi prin mass-media!

De asemenea, cerem tuturor toate părţile implicate să trateze chestiunea steagurilor judeţelor Harghita şi Covasna din prisma legalităţii şi a bunului simţ, nu a capitalului electoral.

Sever Ioan Miu/Olahus,

Administrator MaghiaRomânia

Szilágyi István/reccsman

Vice-administrator MaghiaRomânia

Anunțuri

68 de gânduri despre “MaghiaRomânia: Scandalul steagului secuiesc seamănă ură între români şi maghiari

 1. Nu cred că este prea corect formulat acest ândemn.Steagul secuiesc a fost scos abuziv din ordinul prefectului CODRIN MUNTEANU,de-și știa că este arborat legitim.De aici a pornit totul,nu de la Budapesta.Deci de vină este acest prefect și partidul(PSD) care ia dat ordin să facă această provocare.Așa trebuia sa scrieți,nu să înpărțiți vina și pe Budapesta care nu o avut nici un rol.Ulterior Budapesta sa solidarizat cu maghiarii din Secuime înpotriva acestui abuz și a cerut primarilor din Ungaria să arboreze drapelul Secuiesc.Dacă scriați așa, vă credeam că sunteți inparțiali.Dar așa se pare că MAGHIAROMANIA e doar ROMANIA.

  • Laszlo @ Cu tot respectul, dar ei nu au spus nicicand ca „a pornit” de la Budapesta, au spus „alimentat de la Bucuresti SI (as adauga, in ordine cronologica) Budapesta!”. In mod evident cand o bagatela cu care se traieste de luni sau poate ani de zile este stilizata la criza, este vorba de un act arbitrar, si este alimentat – de Ponta, iar apoi si de Nemeth, nu se poate contesta. Si nici nu pot sa fiu asa usor convins de faptul ca Budapesta „s-a solidarizat cu maghiarii din secuime”, pentru ca nu sunt convins ca acestia ca o unitate isi doresc vreo confruntare. Pe undeva lipseste o TERTA atitudine, un spatiu creat de oameni pentru oameni, in care sa ii poata ridiculiza pe politicieni si agitatori de o parte si cealalta, lasand sa se inteleaga ca nu ii intereseaza nici pe romani nici pe secui aceste escalatii.

   Ma uit usor siderat cat de mult se scrie pe un nimic impins in fata oamenilor ca sa se sperie si unii si altii. Adica, nimic – nimic, dar poate totusi este important, simbolic, ultima sansa pentru a nu se lasa calcati in picioare, si alte rationamente tip „panica inteligenta”.

 2. Addig nem lesz béke amig legalább Székelyföld nem kap autónómiát .Erdély és azon belül Székelyföld örökídök óta(Szent István államalapítónk óta) magyarföld.Mindössze egy rövid ideig-1921-1940 és 1945-töl máig tarozott-tartozik Romániához.
  [Nu o sa fie pace pana cand Tinutul Secuiesc nu primeste autonomie. Ardealul si din el Tinutul Secuiesc din timpurile vechi (de la fondarea statului de catre Sfantul Istvan) e pamant maghiar. Numai pentru un timp scurt (din 1921-1940 si 1945-tol pana azi), a apartinut si apartine Romaniei.

  Nota admin: rugam pe viitor doar in limba romana, nu avem mereu oameni sa traduca!

 3. I’ve wondered about this since this has started. Where is the thin line between political manipulation and standing up for what you believe in, with this case? It’s a pretty complex issue that was somewhat political from the start. This is what I think Laszlo is trying to express, too.

  I for one would like to see the Hungarians and Szeklers keeping to the point on the issue (freedom of expression and self-determination), instead of generalizing, projecting, and evoking negative Romanian stereotypes.

  • Gmaghera @ Of course – but I have some kind the feeling that there is a so well established instinct of „stirring up shit”, if you excuse my word, that it takes not much, you believed that people see through the veil, and then tzack, something happens, and there it goes again. It is very hard to distinguish truth from fake: after all, communism was all about this, they had very good experts in desinformation, spreading rumours and influencing the „collective unconscious”, and good handcraft changes business but does not disappear.

  • I’ve seen many comments from ethnic Romanians in favor of allowing people fly whatever flag they like (even on city hall), blaming the politicians instead. They are outnumbered by those who just play the good old nationalistic tune we’re so familiar with. There are also comments by ethnic Hungarians which are mean low-blows and are totally out of context for the issue. My näive hope is that someday we respond together with solidarity to a crisis similar to this one. Like we did in ’89.

   • gmaghera – Separation of topics is not a matter of possibilty in that part of the world. This is why agitators have an easy task – you shake a bit at one end and all fears and emotions related come to surface. I mean who cared about the szekler flag a while ago? But then it was combined with other issues, some true, some not … and the debate goes on. As to „My näive hope is that someday we respond together with solidarity to a crisis similar to this one. Like we did in ’89.” – yes, I would dearly hear that they go out together on the streets of some major city and simply say „We trust the others like we wish they trust us”. No big deal, not even material for some people in bad faith to claim „you betray your own people” – but it would be mighty effective. Hope someone over there thinks and does it too!

 4. Eu propun un act de nesupunere civica: toate locuintele din toate localitatile secuiesti sa arboreze, pe cat posibil, drapelul secuiesc. Se poate face ceva impotriva? Nu! Nu eista, din cate stiu, nici o lege care sa interzica unei persoane particulare sa arboreze ce stindard are chef. Si daca se reactioneaza cu nationalisti, armata, etc, inseamna ca statul roman este dezaaxat.

  • –toate locuintele din toate localitatile secuiesti sa arboreze, pe cat posibil, drapelul secuiesc. ..

   Asta zicea si Basescu ..”poţi să ţi-l pui la tine în curte, poţi să ţi-l pui în week-end, dar nu pe instituţii ale statului”.

   Adica in masura in care vorbim de ub steag, sau alt gen de simbol, ca fiind „simbol etnic” (adica vorbim de de exprimarea identitatii) nu exista vre-o problema. Dimpotriva, e e chiar dreptul tau sa o faci.Constitutia garanteaza liberatatea exprimarii identitatii etnice sau religioase.

   In cazul institutiilor statului insa steagul arborat semnifica ‘statalitate’, ‘autoritate de stat’.
   De aia steagul secuilor nu se pot pune acolo, mai ales ca stim cu totii discutiile despre autonomia teritoriala. Doar nu vrei ca sa se creeze o neintelegere ? Don’t you ?

   • Daca cineva le va scoate de pe primarii/consilii judetene le vor pune in fata lor pe domeniu public precum panoul SIC in fata prefecturii. Vor pune stindarde ca Funar in spatele lu Matia sa nu poti fotografia statuia si biserica fara a avea in cadru steagurile.

   • Sunt convins ca asa vor face, vezi si discutia despre steag si stema Clujului. Vor vopsi si bancile din parcuri in dungi albastre si aurii, e aceasi mentalitate….e o faza, ca si pubertatea, pe care o vor depasi pana la urma.

   • Si chiar crezi ca idea autonomista va scadea cu mai multe steaguri pe case, cu steaguri pe domeniul public si eventual cu primarii fara? Nota: pe aceste catarge nu va mai exista obligativitatea punerii steagului roman ca pe primarii (adica sa fie impreuna), deci va fi o diluare si mai masiva…

   • Nici la Cluj nu au trecut de asta, cu noul centru betonat au eliminat 2 catarge lu Funar si au pus trei pe latura de vest.
    La Satu-Mare citesc ca se doreste unul de 60m!

   • N-am idee ce impact va avea asupra ideii autonomiste. E o chestiune de principiu pentru orice stat.

    Idea autonomista e de veche de 10 ani cel putin si nu a impiedicat-o nimeni.
    Ultimul miting a fost acum cateva luni, la 25 nov. la Sf.Gheorghe, si nu au fost mai mult de 1000 de persoane. Erau mai multe steaguri decat participanti. Asa ca numarul steagurilor nu e ceva asa de semnificativ.

   • Ovidiu: pina acum ai spus ca nu steagul e problema ci idea autonomista din jurul ei. Acum spui, ca nu stii ce impact are asupra ideii autonomiste eliminarea steagului de pe primarii ca eliminarea este o chestie de principiu pentru orice stat.

    Ti-as putea aduce nspe exemple cu steaguri regionale prin Europa pe cladiri oficiale, deci chestia de principiu pentru orice pica, dar Preda se supara 🙂

   • –pina acum ai spus

    Cred ca ai inteles bine ce am spus. Nu vreau sa discut doar de dragul replicilor „witty” si nici sa ne pierdem in retorica si manipulare.

    Exista o incompatibilitate (ortogonaliate) intre viziunile romanilor si maghiarilor in aceaste subiecte si aceasta viziune diferita e cauza tuturor (subliniez-tuturor) problemelor si adversitatii.
    Nu lipsa drepturilor minoritatilor fiindca astea sunt satisfacute in Romania (cu unele imperfectiuni dar nu ceva de esenta), nu lipsa respectului pentru maghiari pentru ca sunt maghiari (discriminare, etc) sau altceva.
    A discuta altceva e (din partea maghiarilor) auto-victimizare ipocrita de dragul e a acuza si a manipula, respectiv (din partea romanilor) rabufniri agresive fata de ce ei percep ca un atac asupra tarii insasi.

  • Kiwi – idee maiastra, dar enerveaza poate si pe unii romani pentru care era indiferent. DE CE NU SUNT OAMENII IN STARE sa faca nesupunere civica IMPREUNA. Sa iasa in strada impreuna, ca francezii cu „Touche pas a mon pote”, dar la alt nivel – am mai propus mai sus, nu ma repet.

  • Ca tot amintesti de nesupunere civica, Civil Disobedience de Henry David Thoreau ar trebui sa fie lectura obligatorie in scolile din Romania (indiferent de limba de predare). Si asta asa cam din clasa a V-a pana in clasa a XII-a, an de an, pana intelege fiecare.
   Faina tara am avea atunci…

   • hohohorea @ Thoreau – ehe, frumos, romantic. Ghandi – mai zdravan, romantic de la departare, bastoanele in spinare trebuie sa gastesti cine este dispus sa le incarce fara a cracni. Dar cu sau fara nume, cred ca aceasta corespunde unui instinct uman – care la romani oricum este foarte dezvoltat, daca te gandesti doar cata civil disobedience faceau taranii, de trebuia sa culeaga elevii si armata recolta 🙂 Doar ca trebuie cineva sa ii indemne sa o faca cu un tel mai precis in minte. Gluma laolalta, cine va avea strafulgerarea divina, sa stie cum sa transforme LEHAMITEA in forta sociala si creatoare, va ridica Romania pe culmi. Orice este acolo bineventi, Thoreau, Gandhi, sau Resist – mai putin poate Palach.

    Cred ca Thoreau sau simili se invata de la gura la ureche, cu programa scolara mai greu. Iti dai seama altfel, secole de Biblie invatata si predicata, ce ingerasi am fi? Bun venit!

 5. Ia mai cugetaţi oleacă şl distanțați-văi de oamenii (români, maghiari şi de alte naţionalităţi conlocuitoare) care au instrumentat şi alimentează în continuare prostia asta. Politcienii (de ambele naţii şi părţi) au fost cei care s-au folosit de acest prilej minunat. Nu e conspiraţie politcă. Îs oamenii. Aţi citit comentariile apărute peste tot ? Cei care scriu acele comentarii îşi aleg politicienii. De o parte şi de alta, să ne înţelegem bine. Politicienii pun botul, că le pică taman bine.

  • Judit – Subscriu. Politicienii isi urmaresc pe ale lor – dar oamenii normali, romani, secui, nu se poate sa nu vada ridicolul copilaresc al situatiei, dar par a spune „si apoi, ce, de unde stim ca a deveni maturi e mai bine?” Cam asa se lasa manipulati. Mi-ar place niste copilarii de schimb, mai simpatice si mai putin polarizate.

  • Gelu – mare balamuc. Evident reactie primitiva, si m-am enervat intr-o singura directie citind de loialitate la comanda. Pana am citit din intamplare ceea ce l-a suparat cu adevarat pe om: denumirea unei scoli dupa numele unui general Bem Janos, care a ingenuncheat revolta din ’48 si omorat zeci de mii de oameni. Aici ii vad pe unii jubiland, ca au dat raspuns la de dansii neiubitul Avram Iancu – si eu zic, il inteleg pe mitic ca se supara, si are dreptatea lui – nu in solutii, ci in enervare, din pacate. Si cum cunosc oameni destul de bine, am impresia ca exact asta si doreau cei care au provocat – o reactie timpa, care sa permita roata sa fie impinsa mai departe, in gol. Spune-mi, oare ma insel?

   Si mai zic ceva: astea arata a provocari coordonate, dar daca scopul lor este „Autonomia” si „Expresia identitatii culturale”, atunci sunt eu popa! Nu zic sa ne asumam fiecare pe ai sai – pe Ponta sa-l asume Iliescu! Dar macar putina transparenta ar face viata mai usoara.

   • Preda, iarasi sinteti prostiti, scuza-mi termenul.
    Bem Jozsef cum sa aduca afront romanilor daca nici numele nu-l stiu (nu e Janos, cum souneti voi: sa aduca un miel senatorii, nu?)
    El a fost conducatorul armatei care a luptat impotriva armatei AUSTRIECE care atacau din directia Bistrita (Urban) si Sibiu (Puchner). Luptele s-au dus in jurul Sibihlui, Simeria, Alba Iulia si in Secuime. NU a avut sub subordine trupele de vinatori care au „pacificat” astea erau sub comanda guvernatorilor.
    Si era polonez, nu ungur…

   • Lorand @ Eu am redat motivele exprimate acolo, nu am stat sa le evaluez, nici nu am cautat de doua ori sa recitesc numele. Logica este clara, ca acum se invita la microfon toti frusitratii, cei care s-au simtit calcati pe coada de maghiari – si poate si cei care au fost cu adevarat, desi asta este poate mai putin probabil, pentru ca cei care sufera un afront real, il rezolva in mod real 🙂

    Este evident dezgustator ce poate debita un asemenea om – la fel de dezgustator ca atunci cand un miner vine sa se laude „noi muncim nu gandim”, etc. Acest lucru l-am trait si noi pe proprie piele, inteleg ca este absurd – sper ca oameni sa se conteneasca putin cu escalarea – si parte din mijloacele de contentie sunt relativizarea.

    Iar ca ultim punct, face parte dintr-o atentie care lipseste – aceea de a resecta verbal limitele celuilalt. Exemplul cel mai graitor a ceea ce vreau sa spun s-a nascut din intamplare: am pus cateva filme pe offtopic, niste maicute greco – catolice in tinutul secuiesc, niste romani care isi pierdeau limba. Nu erau revendicari sau acuzatii, si nici eu nu am adus comentarii. Totusii si aceste marturii tacute ale unei alte lumi, in care este de asemenea suferinta si ajutor, dar nu sunt maghiari – au fost foarte rau receptionate. Nu are rost discutia eu cred ca cei care in mod surprinzator au avut diverse forme de reactii de rejectie – nu era nimic de rejectat, cerea ceva intelegere, nu era nimeni acuzat! – au vazut singuri ca le este foarte greu sa asculte durerea altuia, chiar si indreptatita. Vor doar ei sa fie ascultati Cam asta

   • Scuze Preda, prostiti se refera la scopu politicienilor respectivi, care se folosesc de faptul ca putini romani au cunostiinte relevante si/sau timpul sa verifice. Astfel se intimpla ca si oameni cu bune intentii se simt lezati de „faptele ungurilor iarasi” cind colo substratul este close to none. Si mai rau in cazul maselor needucate…

   • Lorand @ Prostiti in cazul de care vorbim poate sa fie oricand o vorba pe masura. Daca ai citit atent, nu asta am contestat. Cu atat mai mult cu cat tonul general suna a „acum este randul nostru”, si invita pleava la microfon.

    Eu m-am referit insa si la reactii cunoscute, existente chiar si pe acest blog – care imi sunt de ajuns ca sa afirm ca exista o privire egocentrica maghiara, care isi aduce aportul propriu la probleme. Cum interpreteaza fiecare pe urma consecintele, alta treaba – dar faptul este incontestabil. Ca o comunitate sa lasa impresia ca se solidarizeaza in spatele unui golan care provoaca punand steagul monarhiei pe o primarie in Romania, asta este un fapt pe care nu il scriu ziarele, il vad aici draga Lorand. Mult sau putin, mie mi se pare graitor – pentru ca este incontestabil! O evidenta mica, dar relevanta este uneori mai buna decat sapte evidente contestabile si interpretabile de toate partile.

    Eu nu contest ca in zilele astea presa romana in mod logic va fi imbuibata de mitificari, si nici faptul ca daca nu iti scrii mare in cap „este momentul lui Ponta, va incerca orice, nu are nimici de-a face cu adevarul”, atunci te poate zgandari rau. Dar oare nu te zgandare si faptul ca il scoate pe Nastase din inchisoare, si se mai si lauda cu asta? Pe mine da! Si vad multa legatura intre una si alta!

  • Maybe the Szeklers need to organize a „Why don’t you come over?” campaign of their own, a la gandul.info. 😀

  • Cel mai probabil, initiativa asta a USL -Satu Mare e doar simbolica, e un „mesaj” catre liderii maghiari (gen Tamas, Antal) ca pot fi „represalii” in alte parti din Transilvania daca vor continua agitatia autonomista in secuime.

   • Nu cred Ovidiu in astfel de coordonare, cred mai degraba ca in astfel de timpuri se trezesc oamenii din rindul doi, regionali care tre sa arate ceva si pe plan local cit de bravi si viteji aparatori ai Statului si Constitutiei sint ei…

   • Lorand @ Se trezesc ei in fiecare zi, dar in unele zile simturile lor le spun ca acum este momentul lor! Este un paradox, iti dau dreptate: spus la rece cum o face Ovidiu, suna prea rational si pare sa sugereze ca cineva orchestreaza constient toate reactiile – lucru care intr-adevar depaseste posibilitatile umane. Pe de alta parte, si aici comunistii au o experienta indelungata si bine pusa la punct, care se poate da mai departe chiar si unui tembel ca Pt., in orchestrari demagogice. Uita-te tot in linkul lui Gelu,
    strigatul „Noi suntem directorii pe care i-au dat afara ungurii, trebuie ca statul sa ne ajute”. Incapabili care s-au trezit pusi in cauza, au gasit vinovat! Cati vad in asta un mesaj cat se poate de etnic!

    FALS – caci sub acest strigat au fost impinsi in afara in ultimii 20 de ani nenumarati romani competenti, care au avut o raspundere si au pus competenta in prim plan. Acolo era o varianta a lui „noi muncim nu gandim”, aici este „ungurii ne-au dat afara” – dar daca stam la gura lor si ne concentram pe diferenta de forma, trecand coincidenta de fond deoparte, le facem jocul. Cu toata intelegerea pentru faptul ca te atinge mai direct strigatul „ungurii ne-au dat afara”, decat „noi muncim, nu gandim”. Ma rog, asta este o fraza generica, in spatele careia se ascund oameni despre care s-a spus ca isi cumpara in dolari pe cei care ii sustin, si zeci de felurite intrigi variate si grosolane, ale incompetentei ce se agata de ciolan.

    Din acest motiv am reactionat la prea simpla afirmatie a lui Gelu „cine provoaca aici?”. Atentie la context, caci cine reactioneaza in acest fel, risca sa dea de inteles ca alege sa se coboare la acel nivel (iar nivelul se vede caci a dat link, este suburban, bine!) – si atunci cei care lupta cat pot cu manifestarile la acel nivel se simt exclusi. Si isi zic la randul lor „daca lui ii prinde bine sa accepte si generalizeze aceasta reactie manipulata ca o expresie a „romanilor”, atunci nu am ce discuta”. Si deci se arunca copilul cu albia. Nu intrati in hora, si mai ales, in pofida unor ganduri pesimiste ca ale lui Ovidiu – societatea romaneasca este total dispersata – daca exista reactii, cautati reactiile potolite si IN COMUN cu romani, acestea pot mai bine bloca manipularea, decat cele mai legitime reflexe de aparare.

    Nu prea se petrece asa – uite, Olahus si cu Reccsman au scris un text scurt, in care undeva se vorbea si de implicatia Budapestei – si PRIMA reactie a fost ca maghiarii sunt nedreptatiti, ca nu mai este Maghiaromania si doar Romania. SORRY, nu se poate asa, este perfect adevarat ca Budapesta isi joaca jocul ei, si este legitim sa se afirme acest lucru. Nimeni nu a cautat in vreun fel sa estompeze pe Ponta etco,, aceasta cronica lipsa de incredere nu miroase a bine. Si este lucrul care stii ca ma deranjeaza cel mai des aici, senzatia ca nu este loc sa spui o vorba despre Budapesta, sau strategii ale UNOR magiari, ma rog, nimic altceva decat totala intelegere si suport, fara sa izbucneasca reactii lezate de rejectie. You gotta make a choice, fara incredere nu merge, nu se poate taia firul in patru la fiecare vorba, sa nu care cumva sa se simta nedreptatit cine este obisnuit sa vada doar intentii rele!

 6. gmaghera @ You would love to see it end up well, wouldn’t you? Me too. Realistically, the only positive outcome I see, would be an end both of klpetocommunists and of the seggregation approach which IS a contraproductive one, and well established. Need to watch it from a distance, otherwise you get dizzy … look at Ovidiu’s answer, rightful in my understanding. Some fat tovaras in the North cry out their misery for not being addressed in the language of the country, and maybe a few more facts which may have a core of undecent provocations (since we know, there have been such one in the area of Satu Mare). But these guys are just puppets on a string, they were told „now is the time when you have to wine and shout” – and, as Ovidiu says, this is in order to give a signal to those in Szekler areas, that they have responsibility for what happens to other magyars too. And on top of all that, we all know that it is not really about flags, nore even about some real ethnic problems, but it is about the necessity of some useless party to get a profile.

  I always spoke out in favor of a regional .- transilvanian – authority for magyar-romanian ethnic issues. Bucharest is too far away, we have little to do with these old feuds and Szekler autonomy is also a false issue, since it leaves half of the problem unsolved, and also leaves it without an appropriate addressee.

  So if there is a problem beyond the main one, which is USL itself and their political outlaw desperation, the problem is also an old one, created imho among the magyars, during all the years since 1990. What I see and believe is that a normal hungarian’s issues are to see respect and recognition for his identity, a fair space of movement for using this language and symbols at regional level without having too much to worry about what is and what is not acceptable, and living in a climate where moving around the country and talking in their language does not raise primitive reactions. These are real issues to me, legitimate ones. When it comes to how to get from here to there, a selfcontained doctrine came about – and that did not grow in a „democratic” way by debate among the implicated, but was infused some how (well, let’s not talk how) the ideea that the only way is ethnic seggregation, ethinfication of public affairs, etc. Some people might have profited from that, but it is a dead end nevertheless.

  What I see directly on this blog is that it created a DEEP diffidence against getting involved as a subject, standing up both to problems created on the own sides, and most of all to problems of the coutry’s government, which have at most a specific expression in ethnic contexts, but everyone suffers from them, first, and second and most important, it is highly unlikely that the ethnic problems can be solved independently at a pace of 100 miles an hour to modernity, where all others stay stagnant. This kind of approach creates immense diffidence, people are stucked in the fear that this talk is nothing but an attempt to withdraw attention from what bothers THEM, to postpone, etc. There can be much to say around this subject. But it is certain that the moment now is accute, and it is about getting as many people as possible OUT of the government’s attempt to create tensions and bad feelings. So it simply means – WE ALL KNOW IT IS WRONG; PLEASE RESIST TO THE TEMPTATION OF TAKING IT PERSONAL. Which can be done WITHOUT being PASSIVE. In fact I do hope that it can help some hungarians to finally decide to try a new way, even if it is a long time way and has less of salami slice kind of agenda.

  • Preda, I couldn’t agree more with what you say above. Ovidiu’s assessment is accurate, too, in my opinion. Of course I want this to end well. I like your point about being objective and fair not being the same as passive. It’s a good thing that the internet makes it easy for the common people to speak up and be heard. I see hope in comments when one ethnicity speaks up for another (like it happens on this site countlessly), going outside the regurgitated nationalistic response that is expected of them. Both ethnicities will need to make concessions to come to a common ground, staying sensible to the psyches of one another.

  • Here’s something I read today that grabbed my attention. I think it lines up with what we’ve been discussing – and MaghiaRomania’s modus operandi:

   „Dacă românii şi maghiarii ar încerca mai des să se pună unii în pielea celorlalţi, să-şi înţeleagă complexele, atunci antreprenorii etnici care încearcă să obţină profit politic din exploatarea spaimelor identitare şi securitare ar eşua.”

   ( http://adevarul.ro/news/politica/cum-sa-ilecuiesti-orban-voiculescu-1_5117c92f4b62ed5875f7e695/index.html )

   • magher @ Very good, thanks! Amos Oz did a lot of thinking on this theme. And the strategy analysis is also very simple and to the point: believable. Let’s hope more and more people think like this!

 7. Interesant post pe blogul lui Borboly Csaba (presedinte CJ HR): http://borbolycsaba.ro/hu/bd/lassuk-a-fatol-az-erdot.html

  Traduc citeva mesaje importante, ca unele nu le-am auzit inca de la politician maghiar:

  1. Tot scandalul cu steagul este pentru a bloca regionalizarea, ca nu cumva sa se decida mai jos despre multi bani, ca atunci cum vor fura cei din centru. Plus mai au unii (PNL, PC Voiculescu) intentia de a bloca orice posibila colaborare USL-UDMR, ca atunci ei nu-si mai au rostul. Si folosesc antenele…

  2. Ce sa facem „noi”: inainte de a iesi pe strada, inainte de a zice ceva mare si tare, sa ne gindim un pic la regionalizare
  sa lasam balta paragraful 1 din constitutie, si sa ne concentram pe partile pragmatice (nota mea: Kelemen Hunor acu citeva saptamini a declarat ca ar fi de acord cu raminerea art 1, daca va urma unul cu „minoritatile sint parte constituanta a statului”, sau de exemplu eu as lupta pentru definirea limbilor regionale, ca acum cu acest 20% este haotic: unde nu se vrea, nu se pune, chiar si contrar legii, plus ca legea nu stipuleaza ca trebuie folosita si in institutiile descentralizate, nu numai in administratia locala).
  de ce sa le facem jocul antenelor .

  – autonomia pe criterii etnice: sa spunem clar, nu vrem pe criterii etnice, ci largirea autonomiei locale pe principii europene (cum am inteles eu, probabil vrea sa zica judete/regiuni egale in drepturi cu mai multe prerogative fata de azi, nu una maghiara cu autonomie speciala, normal, pentru el un din cele egale sa fie Secuimea)

  – steagul: sa nu facem caz etnic din el, ci unul de autonomie locala: nu are dreptul o regiune sa-si defineasca si sa foloseasca simbolurile pe care le doreste? UE apara mai tare autonomia locala decit drepturile minoritare. Nu poate fi drept minoritar, ca intr- regiune cu 86% maghiari, nu este chestie de minoritate ci autonomie locala…

  • Lorand @ Intersant, punctul unu este aproape intocmai ca analiza din Adevarul, indicata de Maghera. Pesemne ca orice om care vede si gandeste ajunge la concluzii similar – o bucata de haos in minus!

 8. Domnilor,este o initiativa buna,insa trebuie spus de-la inceput un adevar demonstrat de 80 de ani si anume, romanii nu sint sovini prin ADN-ul lor.Scandalul cu steagul cine la propagat?romanii cumva?nicidecum.Rugav-as daca vreti sa fiti corecti nu puneti semnul egalitatii intre cele 2 etnii.pt.ca pur si simplu nu puteti aduce nici o dovada sau argument Romanii prin firea lor este un popor impaciuitor cu mult bun simt,dar care este taxat de unii care chiar-cred-ca pot face orice cu ei,asa ceva nu mai este posibil,a fost odata ca-n povesti,Romanii n-au probleme cu ei insa-sa respecte legile tarii,ca este loc pt.toata lumea.Asadar domnilor dati lectii celor care sint cu adevarat responsabili nu generalitati.

  • tepes @ Am impresia ca nu s-a inteles mesajul! Nu stiu de ce. Spui „nu generalizati”, oamenii reactioneaza de parca ai fi spus „sunteti voi de vina”, sau ceva de genul asta. MAI ISI ADUC AMINTE OAMENII in Romania oare, ca exista un spatiu vast si fertil „de mijloc” unde exista nuante si puncte de vedere, dar nu exista „vina di dreptate” manecheist imparatita, ori ici ori colea? Pare sa fie o problema mare!

 9. Sovinismul n-are de face cu ADN, sau etnicitate, ci cu caracter. Sovinismul se invata, si exista in ambele tabare.

  • Maghera @ Absolut! O evidenta, care se vede ca se cere mereu iarasi repetata. Impreuna cu cealalta, anume ca „Romanii” nu exista si „Maghiarii” nu exista. Iar in dialog ne miscam sovaind intre nevoia de a discuta cat de cat in termeni mai generali decat de la individ la individ, dar stiind ca faliile de caracter sunt cumva egal repartizate mai in orice grupare mai mare de oameni – etnica, profesionala, sociala, religioasa sau ce-o fi ea. Uf!

  • Ernö @ „Prisma bunului simț? Da, absolut! Al legalității?” – evident, asta este punctul! Discutia ne poate aduce pe teritoriul bunului simt. In ce priveste legalitatea insa, aceasta ar trebui sa stie tot omul in Romania, ca nu exista, si aceasta nu din motive etnice! Caci nu ar fi fost taraboiul USL contra Basescu, daca sus la putere exista un respect a prioric al legii si principiilor, dincolo de fractiuni si gasti.

   De aceea mi se pare ca nu avem de ales, si la bunul simt trebuie sa ne raportam, si abea apoi la lege – legile se mai pot schimba, dar daca discutia se blocheaza in subtilitati bazate pe legalitati strambe, nu se mai retin decat manipulari, si ramane greu sa decizi cum se raporteaza unul sau altul la ceva ce se vede mereu iarasi ca nu functioneaza fundamental divers, de la etnie la etnie 🙂

 10. Discutii lungi si inutile. Faptele vorbesc: un roman din comuna Carastelec nu a luat un concurs pentru ca nu stia maghiara si asta in jud. Salaj ,care totusi nu este in secuime si inca , spre disperarea unora, este inca in Romania.

  • Faza asta miroase a feciorii cu origini sanatoase care trebuia sa treaca examene cu orice pret. Daca un profesor isi facea meseria si le pretindea si calificare profesionala, risca pedepse grava pe linie de partid. Se pare ca niste mentalitati de privilegiere pentru anumiti indivizi, odata instaurate, se mimetizeaza in noi si noi forme si revendicari, dar greu dispar.

   De fapt in mod similar cu gustul de „grof” pe care il aud romanii intre randurile revendicarilor unor maghiari, uneori chiar exista. In cazul de fata – si am mai vazut exemple, deci pare un fenomen – „instinctul de aparare” fata de maghiari pare sa bata mult in trambita „victima de clasa!”. Totusi realitatea este mai complexa, poate oamenii nu stiu sa o priveasca in fata si recurg la stereotipe deformante?

  • O comuna nu are posibilitati financiare sa angajeze nspe functionari (max 1-2-3), asa ca nu poti separa functiile cu atributii de „relatii cu publicul” si „fara relatii cu publicul”…

   Legea spune:”in posturile care au atributii privind relatii cu publicul vor fi incadrate si persoane care cunosc limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective.”
   Oare un secretar de comuna nu are atributii „relatii cu publicul”?
   Oare nu are atributii de a comunica ordinea de zi/hotaririle si in limba maghiara, de a comunica anunturi publice si in limba maghiara, de a raspunde SI in limba maghiara la cererile inaintate in limba maghiara (legea 215/2001)?

   Si da, se poate face cu bun simt: daca ai 2 posturi, la unul ceri limba maghiara, la celalalt nu. Nu stim cite posturi au, la cite s-a cerut limba maghiara, la cite nu, doar ca la UN concurs s-a cerut, si a picat un roman care a scris 47 de puncte din 85 posibile, cind baremul a fost de 70…

   iarasi manipulare mediatica…

   • –Oare un secretar de comuna nu are atributii “relatii cu publicul” ?

    –Oare un secretar de comuna nu are atributii “relatii cu publicul

    Se pare ca nu, de aia au si pierdut in instanta.

    Primarul Boncidai Csaba nu a reusit sa ofere un motiv plausibil- a zis ceva legat de posibile „greseli in intocmirea unor acte” la care Florin Mocan a replicat ca a fost secretar 10 ani intr-o comuna invecinatat cu 90% etnici maghiari si nu l-a acuzat nimeni de greseli in acte.

    Csaba Asztalos (CNCD) nu a reusit sa gaseasca nici el un motiv mai convingator (convingator pentru Curtea de Apel-Cluj) pentru cerinta cunoasterii limbii maghiare. Csaba a oferit ca posibil motiv faptul ca „secretarul poate fi şi ofiţer de stare civilă, iar localnicii au dreptul la oficierea stării civile în limba materna”..dar o asemena situatie (rara oricum intr-o comuna de 3500 de locuitori, 40% maghiari) pate apare doar in lipsa primarului si, in plus, legea nu prevede decat ca „daca ofiterul cunoaste limba minoritara ceremonia se poate face in limba minoritatii”, adica legea nu prevede ceva obligatoriu ci ceva ce nu e interzis daca e posibil.

    Asa ca primaria e buna de plata acum pentru discriminare.

   • Nici eu nu inteleg cerinta de cunoastere a limbii maghiare pentru un asemenea post de functionar public (btw, asta e subiectul discutiei)

   • Atol a spus ca nu a luat concursul ca nu cunostea limba maghiara. Si asta scriu toate ziarele.
    Cind colo nu l-ar fi luat nici daca nu era cerinta cu limba maghiara: a scris 47 puncte!

 11. Ovidiu -Lorand @ De mintit prin informatii partiale, se poate ca o fac toti, deci cum oare sa deciz?. Daca este adevarat ca acele 47 din 85 de punte le-a luat omul din incompetenta si nu din reavointa (la urma urmei se pare ca sunt niste examene one time, fara termeni reali de comparatie), atunci – Ovidiu – nu se poate elimina a priori posibilitatea ca este un caz facut pentru situatia actuala. Exista si romani – mai ales privilegiati, „inalti functionari”, etc, incompetenti, si ca toti incompetenti, cu gura mare cand undeva li se infunda. Si exista si maghari – mai ales functionari, poate – de rea credinta si vointa. Informatia disponibila pare sa permita amandoua intelegerile. Period.

   • Si cati fusesera de partid al aceluiasi partid? Discriminare este tovarasi, trebuie doar sa ii gasiti explicatia! Ce om bun si generos era Caragiale!

  • Nu-i treaba statului cum isi promoveaza cineva produsele pe care vrea (daca vrea) sa le vanda. E problema vanzatorului/propietarului sa se preocupe sa aiba cumparatori (limba/limbile folosite si/sau culoarea amabalajului).

   La fel, la celalant capat al contractului, e problema cumparatorului (lucru inteles din cele mai mai vechi timpuri : „caveat emptor”) sa isi asume responsabilitatea pentru deciziile lui, adica sa selecteze liber de la cine cumpera (sa ii prefere de la cei ce ofera garantii, certificate, reputatie data de vechime pe piata) in privinta igenei, calitatii etc.

   Statul are dreptul sa intervina doar in caz de furt/talharie sau frauda (vandut carne de cal pe post de vita). Adica in cazul incalcarii contractului intre parti (vanzator-cumparator)

   Moral vorbind tot acest control asta e o aberatie(morala) , dar e asa e legea (adiva nu e totdeauna coexstensiva cu moralitatea).

   Mai aproape de subiectul nostru (maghiarii din RO). Eu cred ca statul (roman) vrea isi faca „simtita prezenta” in zona. E un „mesaj” de fapt asa cum Borboly corect intelege, doar ca el particularizeaza prea mult (probabil cu buna stiinta).

  • Din pacate intentia politica a celor de la protectia consumatorului se adevereste: au venit cu o echipa de filmare a unei televiziuni.

   Iar Gindul nu vorbeste despre reactia lui Borboly: am cerut ca etichetele sa fie si in romana. consiliul judetean va crea etichete multilingve pentru micii producatori.
   „vom interzice pe o perioada de o luna accesul acelora care au vindut produse in ambalaje reutilizate”
   http://7hatar.ro/html/index.php/hu/news/338-ellenorok-rohantak-le-a-szekely-termeloket

   Un circ mediatic pregatit in avans din nou. Rea vointa…

   • –intentia politica a celor de la protectia consumatorului se adevereste

    Pai vezi, asta ziceam si eu (si Borboly). La fel e si cu „intiativa legislativa” a senatorului USL (de Satu Mare). cu „loliatatea”.
    Astea sunt mesaje, aluzii, de la centru catre comunitatea maghiara : sa o lase mai usor cu nationalismul, sa nu escaladeze ca „se poate si mai rau”.

   • kiáltó szó a börtönből

    Adrian Nastase recomanda inghetarea relatiilor bilaterale cu Ungaria

    cred ca ar fi nevoie de o reactie a Parlamentului Romaniei, prin care sa se constate acest gest inamical si sa se decida ‘inghetarea’actiunilor parlamentare bilaterale (inclusiv ale ‘grupului de prietenie’) pana la revenirea la situatia de normalitate. Fara alte comentarii”, a completat Adrian Nastase pe blog.

  • ”Adică cum? Într-o țară în care borșul, laptele de casă, ketchupul, sucul de roșii sau de fructe și mai spuneți voi ce alte lichide îndoielnice sunt comercializate „la pet” în piețele agricole de pe întreg întinsul patriei, în care traficanții de țigări, de telefoane mobile, ceasuri, baterii, textile și alte bunuri procurate din te miri ce țări sau nepăzite buzunare sunt vândute sub nasul docililor oameni de ordine și în care, până la urmă, corupția e un fenomen endemic, vii și pui de un bllitzkrieg comercial, doar așa, ca să areți cine poartă în casă bastonul? Nu mai luați produse sucuiești, fraților, sunt niște jegoși dubioși, vă fură la cântar, au iartul contrafăcut și nenorociții mai vorbesc și maghiară! Ce gulyás? Ce kürtős kalács? Ce pită cu cartofi? Cam așa (ră)sună mesajul transmis azi, prin mass media, pavlovienilor în „chestiunea secuiască”. Trist este, însă, că „salivează” nu doar ei, ci și prea mulți dintre cei angajați în presă.”(voxpublica.realitatea.net/politica-societate/pet-o-fi-90306.html)

 12. Amuzant e ca arborarea drapelului secuiesc pe cladirea Parlamentului Ungariei se bazeaza pe constiinta superioritatii infrastructurii intelectuale a Budapestei fata de a Bucurestiului. Corvinus Library – Hungarian History are deja un avans strivitor in materiale gata traduse in English USA, tot cam ca la 1918-1940:
  Google: Rumanian-Hungarian affairs – Corvinus Library – Hungarian History

  • De ce nu am auzit nimic de drapelul secuiesc pe cladirea Parlamentului de la Budapesta? Sunt sigur ca acela a fost ridicat in semn de aparare si comizerare pentru secui, poate prezenta acelui steag pe parlamentul maghiar ii usureaza si apara de manipularile lui Ponta, ce alt rost ar putea altfel sa aiba?

   Oricum, Corvinus library apare ca o fatada in spatele careia nu este nimic, nu poti acceda catalog ori altceva!

 13. Kalaci @ „Trist este, însă, că „salivează” nu doar ei, ci și prea mulți dintre cei angajați în presă.”. Este o demonstratie de muschi politic de tip agresiv, trist dar adevarat. Cand i-am vazut la ce nivel au procedat cu Basescu – fara mare substrat etnic – ar putea sa ne ajute sa nu luam totul prea personal!

  Experienta mea este ca in asemenea situatii numarul de ziare care NU se inroleaza plecate campaniei de aruncare a pietrei, sunt adevarata masura. Am trait in doua randuri inrolarea internationala in Occident: in America, la invazia Irakului (Europenii mai tolerau intrebari, in America insa TOATE marile canale erau la marginea obscenitatii in denigrarea arabilor pusi profilactic toti intr-o singura oala). Si la bombardamentul Serbiei, cand un jurnalist american sau european care enunta dubii asupra optimalitatii interventiei, era imediat tratat de „admirator al lui Milosevici”. Ma doare inima, mai mult nu pot spune.

  La Bucuresti totusi vad ca sunt necontenit voci care denunta abuzivitatea campaniei. Mi-ar place sa vad si din randul Secuime macar cateva voci care in afara reflexului de obiect al unui abuz, sa recunoasca in treacat ca ceva sau cineva de partea lor a mers deasemeni prea departe. La Budapesta exista asemenea voci, dar desigur cu o optica mai distanta.

 14. Pingback: Steagul secuiesc: invenţie, tradiţie sau cârpă? « MaghiaRomania

 15. o lorand@Din pacate intentia politica a celor de la protectia consumatorului se adevereste: au venit cu o echipa de filmare a unei televiziuni

  Dat fiind ca era vorba de o chestiune legata de „sarmanii unguri discriminati” trebuiau sa vina la ora 5 dimineata pe intuneric , intr-un anonimat total si fara camera Tv ca nu cumva sa-i deranjeze prea mult sau sa prezinte publicului speta respectiva.

 16. O poziţie de bun-simţ, de Europa anului 2013, nu de ev mediu (cum e la Budapesta), nici de perioada comistă (cum e la Bucureşti).
  Felicitări!

Comentariile nu sunt permise.