Basescu: cetateni de etnie maghiara, mergeti la vot


basescu_maghiari
„Este esential ca cetatenii romani de etnie maghiara sa mearga la vot, numai asa drepturile si interesele lor pot fi mai bine aparate”, a declarat Traian Basescu de la Cotroceni, intr-un video difuzat pe Facebook. UDMR inregistra un procent de sub 5% la rezultatele partiale ale exit-poll-urilor, conform Realitatea.

sursa

Comentariul unui prieten maghiar: cand are nevoie de ei (acum, ca sa nu stea ARD singur in opozitie), Basescu apeleaza la maghiari. Cand nu, sunt anticonstitutionali. Voi cum comentati?

Anunțuri

109 gânduri despre “Basescu: cetateni de etnie maghiara, mergeti la vot

  • 21:56 Kelemen Hunor: Vom fi prezenti in parlament si vom incepe discutiile cu USL, avem nevoie de stabilitate

 1. Propun un moment de reculegere pentru stabilitatea necesara si pe care aceastia nu prezinta multe garantii sa o poata stabili!

 2. Domnule Reccsman, avand in vedere si faptul ca se prefigureaza intrarea UDMR -ului in aceasta coalitie (unii o numesc, nu fara temei, socialista, antieuropeana, fascista), cred ca trebuie sa scrieti un nou articol, in care sa va referiti la. UDMR (nu la Crin Antonescu) care va trece de la revolutia bunului simt la involutia nesimtita. Uite cum l-am aflat si pe Luca (Laszlo Luka) din sloganul din timpul stalinismului:”Ana, Luca si cu Dej / Baga spaima in burgheji (scuzati-ma , vroiam sa scriu basesti).

 3. Este intersant ca la Budapesta, sub premize diverse, avea de curand loc o demonstratie (nu Jobbik, ci suproteri directi ai lui Orban!) cu inscriptii EU = URSS. Extremele se reintalnesc in idiosincrazii – daca asta nu este motic suficient ca oamenii sa isi mai uite de rafuieli si sa se uite in amandoua tarile atenti la politicienii lor, nu stiu ce le mai trebuie!

 4. Oare domnul Kelemen Hunor cunoaste limba romana? Pentru ca de cand am aflat aceasta stire despre participarea UDMR-ului la guvernare, ma tot intreb daca domnul Kelemen Hunor a sesizat vreo deosebire intre discursurile domnului Crin Antonescu si cele ale lui domnului Vadim Tudor? Eu nu le-am sesizat. Probabil doamnele Merkel si Herta Muller le-au comparat cu cele ale lui Hitler si nici dansele nu au au sesizat vreo deosebire.
  Rog respectuos Maghiaromania sa le traduca pentru domnul Kelemen Hunor si in limba maghiara. Pe cele ale domnului Becali, colegul domnului Antonescu, nu mai are sens pentru ca trebuie sa puneti foarte multe puncte, puncte. Acestea uneori mai au si un caracter liturgic sau,pastoresc si ar fi necesar sa consultati si specialisti in aceste domenii.

  • Tirimineanu: absolut de acord. Daca intra in guvernul actual (care poate o sa ajunga la 66% si fara ei dupa redistribuirea voturilor) la viitoarele alegeri poate nici pragul alternativ de 6 deputati si 3 senatori nu-l vor mai prinde.
   Nici majoritatea din USL nu-i vrea, nici influenta (sau sa spunem santaj :-)?) nu ar fi destula, ar fi doar de „fatada”: USL-istii pot spune uite ce democrati sintem, chiar si maghiarii din PPE ne sprijina.

   Adica sint vremuri de stat pe tusa, de regindire si de folosirea ocaziilor rare in mod opportunist ce se vor ivi eventual. Ah, ca pentru unii asta ar insemna scadere substantiala de venituri, tough luck.

 5. Lorand @ „Adica sint vremuri de stat pe tusa, de regindire” – ASA, DE ACORD. Acuma vin eu insa si te intreb direct: CE VA FI REGANDIT? Strategia restransa a drepturilor etnice, etc? Sau exista loc si pentru regandirea situarii maghiarilor din Romania in contextul SOCIAL in primul rand. Caci se sta pe tusa tocmai pentru ca contextul POLITIC este nul, dar omul totusi traieste in societate, si este HIGH TIME sa se inteleaga consecintele serioase ale faptului ca MULTI ROMANI STAU PE TUSA, din exact aceleasi motive, chiar ca nu sunt minoritate – ei tot minoritate sunt, de 70 de ani incoace! Si nici ei nu stau pe tusa fara a isi face unele ganduri si incercari.

  Deci oare este loc sa se puna in cauza si atitudini de genul celei pe care Orban a rezumat-o la chintesenta prin fraza recenta „Orice colaborare politica cu romanii (intr-un partid comun) este primul pas pe drumul asimilarii” – si deci ORICE, doar asta nu! Cand de la sursa de bani si suport vin asemenea semnale, eu cred ca necesita si ele o regandire.

  Pentru ca ar trebui dupa 20 de ani sa fie clar, ca orice succese si strategii inteligente si machiavelice (Machiavelli era chiar foarte inteligent, daca il citesti!) duse cu politica Romaniei de calitatea unor Iliescu, Bombonel sau Ponta, nu poate duce la nimic real pe planul convietuirii de toate zilele. Cum spui tu mai bine, la nimic decat eventual salariile unor deputati.

  Relatiile din viata de toate zilele sunt insa amanetate de niste politruci, si folosite de ambele pe parti ca sursa potentiala de conflicte si deci amenintari reciproce. Polita o platesc romani si maghiari deopotriva. Daca si in aceste conditii, primeaza verdicte de genul celui al lui Orban, nu este mult de facut, si nici sapte Kasparovi nu ar putea gasi o strategie castigatoare! Daca ati fi putin mai ca evreii, ati face ce trebuie impreuna cu romanii in vederea unei noi politici – si apoi, pentru asimilare, v-ati duce la sinagoga/biserica sa va rugati identitatea sa o pastrati. Si ati merge mai departe. NU exista contradictie intre cele doua!

 6. Olorand.

  1. Imi permit sa redau mai jos un fragment dintr-un editorial scris de Andrei Cornea in Revista 22, datand din 11. 12 2012.

  „Cel mai simplu este să presupunem că USL, vă­zând, în urma votului de duminică, 9 de­cembrie, că nu va avea de una singură o ma­joritate constituțională, se grăbește să o cons­truiască cu ajutorul UDMR, prevenind din timp orice încercare a președintelui de a con­tracara. Dar ce ar urma să modifice această majoritate? Ponta a spus-o mai de mult și ar trebui, de data aceasta, să-l credem: ar fi vorba despre reducerea prerogativelor Curții Constituționale, care să nu mai poată in­valida legile și hotărârile parlamentului lu­ate cu peste două treimi din voturi, re­ve­nindu-se la situația de dinainte de 2003. Ar mai putea fi vorba și despre reducerea pre­rogativelor președintelui, odată cu intrarea în vigoare a noii Constituții. Cât despre re­ducerea prerogativelor CCR, aceasta în­seam­nă, practic: posibilitatea de a modifica în con­tinuare, oricând, Constituția, fără ne­voia de referendum. În felul acesta, tot ceea ce USL nu a reușit până acum îi va sta la îndemână: va putea modifica legea CSM, a Curții Constituționale, a DNA, a ANI, a re­ferendumurilor (desființând orice prag de participare); astfel, USL va putea instaura domnia arbitrariului, fiind liberă de orice in­truziuni fie ale justiției, fie ale pre­șe­din­telui. În contrapartidă, USL va trebui să în­scrie în Constituție anumite revendicări ale maghiarilor – ceea ce ar mai atenua, se spe­ră, și anumite critici internaționale.”

  2. Sunt total de acord cu tine in problema „fatadei” (domnul Cristoiu vorbea aseara de „vitrina”, dar acelasi lucru este), Citez din cele scrise de tine: „USL-istii pot spune uite ce democrati sintem, chiar si maghiarii din PPE ne sprijina.”, exprimandu-mi inca o data acordul.

  3. Si uite asa s-a ajuns ca UDMR-isti sa fie, vorba domnului Cristoiu, „mai romani decat romanii.” Probabil si daca vor declara ca sunt in opozitie, tot vor sta cu c… in doua luntrii.

  • In Frankfurter Allgemeine de azi sunt doua articole mari despre alegerile din Romania. Tenorul este – un guvern in care cel putin o treime sunt fosti securisti, hoti cu dosari si alte tipuri de infractori, lucrurile erau stiute, si romanii totusi i-au votat in proportii coplesitoare. Mentrioneaza ca doar 40% au votat, dar insista ca cei care evident au fost impotriva nu au ajuns mare lucru abtinandu-se de la vot. Cel mai important, cu retorica autocritica europeana deja arhi-obisnuita, insista asupra faptului ca Americanii iarasi au realizat mai intai pericolul pe care aceasta evolutie o constituie pentru EU si NATO. Mme Clinton enumera deja Romania in rand cu Ucraina si Belarus (la ce se va fi referind dansa oare?).

   Nu stiu in acest context cata atentie mai am pentru relatiile UDMR – USL. Este timpul ca niste oameni sa uite de etnii si totul si sa poata pregati o contrapondere acestor nemernici, ne pierdem locul in Europa, iar alaturi de Ucraina si Belarus, orice ar zice Ilici si Ponta, nu ne putem regasi pe noi, de orice etnie am fi!

   • @Preda—Este timpul ca niste oameni sa uite de etnii si totul si sa poata pregati o contrapondere acestor nemernici..

    S-ar putea sa se intample chiar asta in perioda urmatoare. Prezenta la vot a maghiarilor tradeaza nemultumirea fata de UDMR iar radicalii lui Tokes nu sunt vazuti nici ei ca o alternativa.
    UDMR vad a adus penali in Parlament (Olosz, Borbely) si vor sa continue stilul lor de politica bazat pe santaj (acum vizand combinatia PNL vs. PSD).

    S-ar putea sa se fi saturat si maghiarii de ei si sa apara alternative reale in perioada urmatoare.

 7. Drept mica consolare: in acelas FAZ, urmatoarea stire. Mari demonstratii in Franta organizate de dna Frigide Barjot (primul cuvant il intelege oricine, al doilea este un cuvant argotic frecvent care desemneaza orice intre „personaj straniu”, „talamb” si „calca-n strachini”). Despre ce este vorba – aceasta doamna s-a jucat cu numele Brigitte Bardot, facand acest pseudonim auto-ironic. Dar ceea ce face a dat nastere la manifestari de sute de mii de francezi in intraga tara. Caci Holande promisese lobyurilor homosexuale o lege pt casatorii homo, si aceasta ajungea in pragul aprobarii in cabinet. Printre altele in Codul Civil, cuvintele „mama si tata” se inlocuiau prin „Autoritate Educatoare Nr 1 si Nr 2”. La aceasta si la chemarea prin internet a doamnei Barjot, Francezii au reactionat in bloc, de la stanga la dreapta, chair organizatii de homosexuali au declarat ca se merge prea departe … si cum arata nu se vor lasa pana nu blocheaza legea. Iar Holande sade cu buza sparta – dar mai ales intreg sistemul politic baza pe „grupuri de actiune” care fac presiune pentru te miri ce, in convingerea ca fac o placere simpatizantilor lor. Iata un exemplu de democratie franceza clasica, ironica si intransigenta: ne batem joc de orice, chiar si de numele nostru, dar exista limite peste care nu se trece. Un tata si o mama nu sunt nr 1 si nr 2. Comapram aceasta cu presiunile politice din america impotriva casatoriilor homo, pornite de tot felul de sectari, si parca simtim iarasi putin viata reala pe vechiul continent.

 8. Poate nu a fost deplin pe inteles mesajul de mai sus. Dar el este simplu: cum un copil are nevoie de o mama si un tata, o tara are nevoie sa-si cunoasca locul in lume. Romania are un locul in lume, locul ei modest la marginea dar in plina Europa, locul pentru care au luptat si au visat zeci de generatii, ca el sa nu fie sub turci, si sa nu fie sub rusi, nici macar sub austrieci sau maghiari, sa fie locul de rascruce in care pot trai liberi romanii impreuna cu neamurile ce sunt intre ei – loc pentru care pana si unii dintre comunisti au stiut sa lupte pentru a marca distanta, cu toate ideile strambe care erau in mintile lor. Locul acesta, cu toata dragostea pentru ucraineni, pentru rusi, el nu este alaturi de Belarus sau Ucraina, o republica quasi-sovietica in ochii lumii. Aici cred eu ca s-a trecut o linie vie, aici se merge prea departe.

  Dottore bielarusovici are in spate 70% din 40% din cetatenii tarii, nici macar 30%, in timp ce 60% au declarat ca nu au ce imparti cu el – dar din pacate nu aveau cu nimeni ce imparti. Iar ideea de a vota impreuna toti pe Regele Mihai, pe Obama sau pe mitropolitul Daniel, nu le-a trecut prin cap!

  Dar cum s-a depasit o linie, nimeni nu poate sti ce va fi, este no man’s land. Poate a venit ora femeilor? Poate vine ceasul cand mamele care au crescut copii pentru ca sa fie dusi la Pitesti si la Canal, la Aiud si la Jilava, care au crecut alti copii ca sa alunece cu fruntile ascunse intre vuiete de minciuni si trupuri degerate de … economie, care apoi au crescut copii pentru ca sa vina barbarii teleghidati sa le caute creerii sub craniu, si iarasi au mai crescut altii ca sa mearga in lume, sa culeaga capsuni ca sa mai aduca bani acasa. Dar care astazi nici capsuni nu mai pot culege, caci in Rusia sau Belarus nu cresc capsune. Si de aceea vine ziua in care toate aceste mame, ca cele din Buenos Aires se vor aduna in strada, se vor aduna la Parlament si intrand nu vor dori alta dreptate, decat sa ii scoata pe nemernici goi cum i-au facut alte mame si lor sa li le trimeata inapoi ca nu fac trebuinta oamenilor! Eu chiar cred ca ziua nu poate fi departe! In limba noastra spunem Tara-Mama, nu spunem Vaterland, poate de aceea la rascruce vor veni mamele?!

 9. Ovidiu. „Este timpul ca niste oameni sa uite de etnii si totul si sa poata pregati o contrapondere acestor nemernici.”.
  Are grija domnul Voiculescu cu Antenele, Stirbea, Ciuvica, Andreea Cretulescu, Razvan Rares si lista poate continua, ca acest lucru sa nu se intample. Nu-ti face probleme, vor gasi vinovatii pentru dezastrul tarii si peste patru ani si toti acestia care i-au votat acum, ii vor crede si atunci. (Ma intreb insa, dupa cum vad ca au intentia sa modifice, daca vor mai fi alegeri peste patru ani?!).
  Cum se vor umple ecranele televizoarelor cu ministrii si apropiatii lui Basescu care vor fi cercetati pentru dezastrul adus tarii ! Doar domnul Voiculescu spunea ca nu vom avea puterea pana nu vom stapanii si justitia, („Las ca vin ai mei la putere”, spunea si domnul becali, cand a fost chemat de procurori)..
  Pensionarii si bugetarii vor sta linistiti pentru ca le vor mai mari pensiile si salariile si ei se vor bucura indiferent ca vor creste preturile mult mai mult decat aceste mariri. „Uite acestia ne maresc salariile si pensiile si pocului de Boc nici prin gand nu i-a trecut acest lucru.”. Domnii Dogaru si Pricina, fostii activisti de partid din armata si cu „revolutionarii”, grupurile cel mai galagioase din Romania,,.vor fi imediat gata de contramanifestatii. Iar aproape toate televiziunile sunt pregatite sa le transmita in direct. si sa demonstreze ca la aceste manifestatii se exprima vointa poporului.
  Studentii vor sta si ei linistiti. Doamna Kati este capabila sa le dea vacanta si 300 zile pe an numai sa stea linistiti. Va modifica si legea invatamntului ca parintii elevilor sa nu mai aiba nici o emotie cu bacalaureatul.
  Despre separatia puterilor in stat, statul de drept, independenta justitiei,,nerspectarea unor hotarari judecatoresti definitive (cum a fost cazul actorului Diaconu), europenism si antieuropenism, Avocatul Poporului, ANI, CSM, Curtea Constitutionala, plagiatul primului ministru, acestea sunt problemele care le discuta numai intelectualii, vroiam sa spun al lui Basescu. si nu intereseaza privitorii Antenelor (era sa scriu poporul, domnul Antonescu a considerat poporul este numai cei care au venit la vot pentru destituirea lui Basescu, ceilalti, in viziunea dansului, sunt fara viata, adica morti).
  Daca ai fi luat comentariile de pe Internet din ultimele saptamani, ai fi constatat ca aceasta uniune socialista (fascista, socialist – legionara, spunei cum vrei), ar fi votata de maxim 10% dintre cei care comenteaza pe Internet si care sunt, in general, oameni cu o anumita pregatire. Dar poporul… Ce-l intereseaza pe popor ca sunt semne ca va exista o majoritate parlamentara care va face orice, repet orice, doreste in aceasta tara, nerespectand principiile fundamentale ale unui stat de drept.. Si Hitler a fost votat de popor, si Mussolini a fost iubit de popor si Antonescu a obtinut la un referendum peste 90%, etc. Nimic nou sub soare.
  Nu vor avea probleme prea mari nici cu Occidentul si SUA. Daca acestia din urma incearca sa dialogheze si cu Coreea de Nord si cu Iranul si cu Bielarusul, nu vor dialoga cu ei?!,.
  Vor avea grija Antenele sa prezinte „bunele relatii”.
  .
  In concluzie, fiecare popor isi are conducatorii care-i merita si va fi liniste probabil mai putina ca si in Coreea de Nord, dar mai multa decat in Bielarus.

  • @Tirimineanu…”va fi liniste probabil mai putina ca si in Coreea de Nord, dar mai multa decat in Bielarus.”

   Esti prea pesimist, oricum vine safarsitul lumii pe 21 decembrie.

   Au votat „USL” 4.2 milioane. Asta e putin, doar pensionari sunt 5 milioane in RO.
   Adica exista cel putin tot atatia ce asteapta sa vada cum decurg lucrurile. Nu cred ca ne asteapta in viitorul apropiat o perioada de „liniste”. Dimpotriva.

   • Eu cred ca ar trebui cineva sa le prezinte mai bine romanilor realitatea care vrea ca au ales sa se inroleze in lista ce incepe cu Ucraina si cu Bielarus. Azi mai este inca simbolica, dar nu se stie daca cateva luni de regim Ponta nu duc ca lista sa devina reala. Mme Clinton tinde sa fie eficace si rapida in decizii. Sa stie oamenii – pe urma se vede.

  • Tirmineanu @ „Nu vor avea probleme prea mari nici cu Occidentul si SUA.” – interpretabil. Daca Clinton din prima zi, la OECD a numit Romania (membru NATO si EU inca) alaturi de Ucraina si Belarus, asta nu este o gluma. Dialogheaza cu oricine, dar asta nu inseamna ca nu stiu cu cine au de-a face, si trag concluziile.

  • Am dubii asupra acestor numere, asta ar insemna ca maghiarii au avut o prezenta imensa la vot. Se spune ca exista o populatie de cca 1milioane de alegatori maghiari:
   – 380mii au votat cu UDMR
   – 48mii au votat cu PPMT
   Daca cei 428mii inseamna 73% (100-27% de la alte partide, sa excludem pentru simplificare cei cu vot anulat), atunci ar fi participat la vot 586mii maghiari (428/0.73), adica o prezenta de aproape 60%. Asta nu se vede in prezenta la vot din Harghita (45%) si Covasna (40%).

   Nu exclud sa fii fost maghiari votind alte partide, dar nu in numar atit de mare.

   • @Lorand ..”Am dubii asupra acestor numere..”

    Mie mi se par plauzibile, avem :

    1996, Camera Deputaţilor: 812 mii
    2000, Camera Deputaţilor: 736 mii
    2004, Camera Deputaţilor: 628 mii
    2008, locale (CJ) şi Camera Deputaţilor: 425 mii.
    2012, locale (CJ): 491 mii.
    2012 -decembrie 430 mii (380 UDMR+50 PPMT)

    Asa ceva nu poate fi explicat exclusiv prin cauze demografice. Adica e vorba aici si de cresterea competitiei pentru voturile cetatenilor de etnie maghiara

   • Ovidiu: 58% participare la vot a maghiarilor cind romanii au participat doar 41%? In care judet vezi o astfel de prezenta.

    Scaderea respectiva pe linga demografie se datoreaza si scaderii dramatice a participarii la vot din Romania:
    – 1996: 76%
    – 2000: 65%
    – 2004: 58%
    – 2008: 39,26

   • @Preda–se vede ca va linistesc cifrele.

    E o observatie surprinzatoare..27% din votantii de etnie maghiara au votat altceva decat UDMR/PPMT..e ceva ce merita discutat (din nefericire 16% pentru USL).

    La fel si succesul PPDD la etnia tiganeasca, credeam ca PSD ia 100% bazandu-se pe vechile lor structurile clientelare pe structurile lor din teritoriu.
    Dan Diaconescu a creat o fractura in acest bloc-compact de votanti PSD.

   • Ovidiu: daca vrei sa te imbeti cu apa rece, go ahead. Nu vreu sa obosesc cititorii cu inca o disputa numerica.

   • No comment – poate sunt invidios ca nu pot sa urmaresc discutia, chiar daca ii inteleg bataia, nu stiu cum se verifica. Si ma intreb mai degraba: cand si in ce circumstante vor trage cei 60% lipsa (care nu au votat) intr-o directie, si anume intr-un macar mai buna decat USL?

    Si inca un lucru, pentru pesimismul lui Tirimineanu: totusi in 5 ani Romania a fost integrata destul de masiv in NATO, de unde si reactia dnei Clinton! Este deci o situatie incomparabil – Milosevic nu era in NATO, spre exemplu. Acum cand tu te bizui pe un aliat, ii incredintezi armament si probabil si ceva know how si secrete de rang mai jos, iar acesta se reinroleaza la neprieten, caci asa a dat votul: oare cum reactionezi? Caci in ciuda unor prafuri diplomatice, nu se poate spune ca prietenii lui Ponta au devenit si ai Americii!

   • @Preda…”Si inca un lucru, pentru pesimismul lui Tirimineanu: totusi in 5 ani Romania a fost integrata destul de masiv in NATO, de unde si reactia dnei Clinton! ”

    Sigur, schimbari dramatice, radicale, nu pot fi si nu vor fi.

    Nationalismul, anti-europenismul si anti-americanismul lui Ponta&Antonescu e de conjunctura nu e ceva fundamental.
    Plus ca si succesul USL de acum e ca fumul. Au 4.2 mil votanti si deja au anuntat marirea taxelor la toata tara.
    Mai vedem in februrarie cu se va dezumfla balonul acestor „great expectations”

   • Lorand ..”Ovidiu: daca vrei sa te imbeti cu apa rece, go ahead”

    Sunt rezultatele studiilor exit-poll al CURS si CCSB. Nu sunt motive obiective sa le pui la indoiala, au fost foarte bune predictiile lor privind rezultatele finale.
    Cred ca UDMR ar trebui sa se trezeasca din betia lor cu apa rece.
    E foarte prost pentru ei ce s-a intamplat chiar daca au reusit sa intre in parlament.

   • Ovidiu: chiar crezi ca 60% din maghiari au mers la vot cind media pe tara a fost de 41%? Cind in HR participarea la vot a fost de 45%? Din asta ar rezulta o participare NEGATIVA a romanilor, si atunci maghiarii l-au ales pe Dusa 🙂
    Sau judetul Cluj unde media a fost de 35%, daca maghiarii merg cu 60%, rezulta o participare undeva de 20% la romani.

    Daca astea nu sunt motive obiective.

    Si ma opresc aici, nu continui cu cifrele…

   • Lorand..”Daca astea nu sunt motive obiective.”

    Nu sunt. Tu nu intelegi ca situatia maghiari-romani NU e simetrica.

    Un roman care nu merge la vot, ca nu vrea sa voteza cu nici unul din partide , nu e probabil ca se gandi macar ca sa voteze UDMR, e irelevant pentru el.

    Pe cand un maghiar care nu voteaza UDMR/PPMT are un motiv serios sa se gandesca sa voteza unul din partidele mari (USL sau ARD) pentru ca acestea, rezultatul votului pe tara, ii afecteaza si lui viata. Si asta e adevarat in special pentru cei care nu traiesc in Harghita si Covasna.

   • Deci crezi ca prezenta la vot la maghiari a fost de 60%, adica negativa la romanii din HR si de doar 20% la cei din CJ. No more questions…

   • @Lorand „20% la cei din CJ. No more questions.No more questions”

    Astea sunt calculele tale ca sa te imbeti TU cu apa rece.

    Citeste presa, toata lumea a observat ca maghiarii desi sunt cam tot acelasi procent (6.5%) din populatia RO obtin de data asta doar 5.6%. Adica o pierdere de cam 2% (respectiv ~30% din total) fata de scorurile lor obisnuite (2000/6.9%, 2004/6.2, 2008/6.4%).
    Cel mai probabil e ca au început sa voteze in numar semnificativ cu alți candidați decât cei ai UDMR.
    iar acest lucru e confirmat de studiile de sondaj CURS-CCSB.

    QED

   • Ovidiu: compari 2000 si 2004 cu 2012, prezente la vot de 65%, respectiv 58% vs 41%. Pina in 2004 UDMR avea judete in topul prezentei la vot (locuri 1, 3, 5, …) si mai eram si cu 100+mii mai multi alegatori. Si reclami ca UDMR+PPMT a scazut de la 6.8% la 5.7%.

    Iar in 2008 UDMR a luat 425mii de voturi, acum UDMR+PPMT au luat 428mii de voturi. Opa, fix la fel ca in 2008.

    Adica neglijezi:
    – declinul mai mare al nostru la prezenta la vot: am avut prezente la vot mai mari fata de romani (pina in anul 2004)
    – scaderea noastra demografica.

    repet ce am spus la inceput: „Nu exclud sa fii fost maghiari votind alte partide, dar nu in numar atit de mare” (aka nu 158 de mii de voturi pentru partide romane).

   • Ovidiu: compari 2000 si 2004 cu 2012,

    nu, comparam

    2000- 6.9% ; 2004- 6.2% ; si 2008- 6.4% ..

    cu 2012- 5.7%

    diferenta de cam 2% sunt cei 27% (158 mii) ce acum s-au dus la partidele unul din USL(16%),ARD (7%) PPDD(4%)

    repet : asta a obtinut studiile exit poll CURS-CCSB, si asta s-a si intamplat la rezultatele finale ! ..UDMR ar fi obtinut 6.7% si acum daca nu ar fi fost acest fenomen. De asta ar trebui sa fie ingrijorati.

   • Ovidiu: te las sa crezi ce vrei, eu continui sa cred ca e imposibil sa fi fost 60% de maghiari la alegeri.

    Si nu cred ca votul pe partide romanesti ar fi o crima, pe medium (nu long!) run o sa ajungem acolo. Ca eu nu m-as regasi in nici unul din partidele romane actuale, este o alta chestie.

  • @Lorand „Ovidiu: te las sa crezi ce vrei, eu continui sa cred ca e imposibil sa fi fost 60% de maghiari la alegeri.”

   Prezenta în Covasna a fost cu 7% mai mare, iar in Harghita cu 5%, fata de 2008 cand UDMR a obtinut 6.4%. Asta fata de cresterea mediei pe tara 2008 vs. 2012 de doar 2%.

   Adica avem consistenta in rezultate, maghiarii au iesit mai mult la vot decat ne-maghiarii dar UDMR/PPMT nu cresc de la 6.4% la, sa zicem, 7. 4 % –ci dimpotriva : scad la 5.6%.
   Lipsesc cam 2% (175 000) voturi ale maghiarilor care au ajuns de data asta la alte partide nu la UDMR/PPMT.

   Cred ca te imbeti tu cu apa rece, datele finale sunt consistente/convergente cu sondajele CURS-CCSB.

   • Ovidiu: chiar nu pot sa decid daca nu cunosti matematica sau faci ceva nefrumos.

    Eu ma iau de mate sa nu ma leg de lucruri necurate:
    1. Scaderea intre 2008 si 2012 se datoreaza exclusiv celor 836mii mai multe voturi exprimate per totalul tarii in 2012 fata de 2008.
    Cum voturile pe partidele maghiare practic nu s-au schimbat (425mii in 2008, 428mii in 2012), daca imparti acest numar cu un numar mai mare (7,694mil vs 6,858mil) rezulta o pondere mai mica. Simpla matematica: daca ai la numitor un numar mai mare, iese un procent mai mic. Da, hai sa facem verificarea inversa: impartim 428 (din 2012) cu 6,858mil (din 2008): iese 6,24, daca imparti cei 425 (din 2008) cu 7,694mil (din 2012), iese: 5,52. Iar in 2008 am avut 6,2, in 2012 5,7…

    2. Da HR a crescut cu 5%, asta inseamna +13mii de alegatori. CV 7% inseamna tot +13mii, adica avem un spor de 26mii de alegatori. Sa fiu marinimos: toti au fost maghiari si au votat pe partide romanesti (da oare nu ai admis undeva mai sus ca asta ar fi mai probabila altundeva decit in Secuime?). Unde sint restul de 132mii de alegatori maghiari care au votat pe partide romanesti ca sa iasa acel faimos 27%?
    MS scade cu 0,5puncte (atentie la puncte procentuale vs procente!!!) vs 2008, SJ cu 1,2puncte, CJ cu 1puncte, BH scade cu 2puncte, BN cu 1.8, na hai SM creste cu 4%, adica extrem-extrem de marinimos (35% maghiari in SM…) am avea inca 14mii de alegatori maghiari votind partide romanesti. In total deci gasim 40mii de alegatori maghiari in plus care nu au votat partide maghiare.
    Adica chiar daca consideram cresterea din HR, CV, SM (?) numai la maghiari , si disconsideram scaderea din SJ, BH, CJ, MS, HD, BN avem doar 40de mii de extra alegatori maghiari care au votat partide romanesti, asta ar fi cam 9% din numarul maghiarilor care au votat (428+40). Foarte departe de cei 27%…

    Eu cred in acest single digit…

   • @Lorand…”Eu cred in acest single digit…”

    Stiu, ai o nevoie psihologica sa crezi in asta. Cred ca e inutil sa mai continuam noi doi pe tema asta. E vorba de institute de sondare care stiu bine statistica (Alin Teodorescu, CURS, si CCSB), de cifre cu eroarea de 1%, si care s-au dovedit foarte corecte privind rezultatele finale.

    Informatia e semnificativa pentru altii de aici interesati de subiect.

   • Ovidiu: ca sa vezi cita psihoza am, voi incerca sa gindesc cum s-ar fi putut intimpla ca 27% a maghiarilor ar fi votat cu partide romane. Sint citeva posibilitati, si nu cred ca una singura ar fi cauzat o astfel de situatie eventuala, ci mai degraba o COMBINATIE:

    1. romanii ardeleni au avut o prezenta semnificativ mai scazuta la vot decit maghiarii, iar maghiarii care au votat partidele romane au umplut „golul”, trecind neobservati. Inclusiv in Secuime care da cca jumatate din populatia maghiara, probabil si la alegatori.
    Asta ar putea partial explica si prezenta scazuta in unele judete ardelene unde avem putini maghiari (Timis, Arad, Maramures, Sibiu) care deci nu au putut umple golul. Nu a fost peste tot asa, ca avem HD si AB, de exemplu mai in fata cu populatie maghiara relativ scazuta.

    2. Au fost romani in numar semnificativ care au votat cu UDMR (PPMT nu cred), astfel iarasi nu apare o crestere a prezentei la vot. Eventual nici nu l-ar declara acestia la exit-poll ca „au votat cu ungurii”. Oare de ce nu publica CURS si profilul UDMR, un partid din parlament…Ar fi interesant de vazut.

    Daca ambele cauze ar fi fost cite 1-1%, avem deja cele 2% despre care vorbesti. Nu cred ca o lipsa de 77mii de alegatori romani din Ardeal ar sari in ochi din statistici, si poate ca ar exista 77mii de romani votind UDMR.

    Fara astea, sincer nu-mi pot inchipui, ar trebui sa se vada din statistici (prezenta la vot). Si daca a fost asa, asta inseamna ca nu e prima data, ci si in 2008 au fost asa ca nu difera numarul absolut al voturilor maghiare (vezi si Timis codasa in 2008 la prezenta la vot).

 10. Preda. Dupa ce ai certitudinea ca ai castigat alegerile si datorita unui discurs antieuropean si antiamerican, folosind sloganuri ale fascismului romanesc interbelic, crezi ca te mai doare in cot despre cea ce spune doamnele Clinton si Merkel?! Probabil nu mai era mult, si se dadea foc si la steagul american printr-o piata din Bucuresti.
  Acuma n-ar fi exclus ca cei care au folosit acest discurs si si-au atins scopul principal (realizarea unei majoritati parlamentare confortabile, care sa faca ce doreste in aceasta tara) si acestia neavand principii in care sa creada. vor adopta in scurt timp un discurs proeuropean cum nu s-a vazut pana acum.
  ,Probabil vor primi unele critici cand se vor lega de justitie ( modificarea unor reglementari in acest domeniu sau desfiintarea unor institutii ale statului de drept fiind visul de aur al oligarhiei USL-iste), dar spunea cineva ca exista guvernanti in lumea aceasta, care nu asculta numai atunci cand se arunca cu petarde. Vezi cazul Milosevici.
  Prin urmare, daca Occidentul nu arunca cu petarde (intelegeti ce vreti dumneavoastra prin acestea), oligarhia USL-ista isi va urma drumul, ca rusii, pana la victoria finala.
  Si eu nu-i cred pe occidentali capabili sa arunce cu petarde, adica sa adopte unele masuri extrem de dure impotriva Romaniei.
  Pe cei care ne guverneaza ii doare in cot de cuvinte (critici). De fapt, singurul post de televiziune care le-a mai prezentat publicului romanesc cu o anumita consecventa a fost numai BI.

 11. Tirimineanu @ Iti inteleg revolta, dar nu o lasa pe strada panicii, zau. Steaguri EU si Germane s-au ars in repetate randuri, la Atena, cred ca si prin Madrid, la Budapesta s-a scris EU = URSS, traim intr-o lume usor deraiata. Fiecare caz este altfel – dar si o lume cu surprize. Occidentul este o vorba mare, insa Mme Clinton a aruncat deja o mica petarda din prima zi prin alaturarea Romaniei pe lista langa Belarus si Ucraina. Este un avertisment pe care macari cei care trag sforile marionetelor il vor intelege. Desigur posibilitatea unei minime alternative in tara este fundamentala – cei 60% care nu au votat?

 12. Preda: l-ai citat pe Orban spunind ceva ca un partid multietnic este un pas spre asimilare. AM cautat citat-ul in maghiara, am gasit doua:
  – una de vice-prim ministrul Semjén: un partid multietnic sprijina asimilarea
  – Zsuzsanna Repas (sub-secretara de stat privind politica nationala) – partidele multietnice sint antecamera asimilarii

  Din pacate exemplul Most-Hid din Slovacia nu prea este unul pozitiv. Au fost la guvernare citiva ani, au avut un vice-primministru al drepturilor omului si minoritati (in persoana unui slovac…). Fatada, vitrina?
  Au reusit sa reduca pragul inscriptiilor multililgve de la 20% la 15% dar aplicarea se va face dupa urmatoarul recensamint din 2022, pina atunci se vor mai asimila citeva zeci ce mii din cei sub 500mii de maghiari din Slovacia. Adica au adus ceva – si totusi n-au adus.
  Si au incercat si au dat fail cu inscriptiile bilingve pe statiile cailor ferata: slovacii au o explicatie penibila cu care se eschiveaza: „conform legii cailor ferate inscriptiile de pe gari nu sint denumiri de localitate, adica nu se incadreaza in inscriptiile ce trebuie traduse”.
  N-au reusit sa schimbe aceasta lege…
  Azi partidul lui Fico (Smer) analizeaza posibilitati la nivel de experti (limba de lemn de a spune „la pastele cailor”), si discuta: sa puna denumirea bilingva in sala de asteptare sau undeva linga cladire (sa intelegi: nici vorba pe cladire).

  Cred ca la asta se refera politicul din Ungaria. Nu pot sa-i contrazic…

  • Lorand @ Am citit 😦 Doamne, Doamne – prea fricosi sa isi taie beregata, prea scortosi sa se iubeasca. Si isi freaca icrele prin comisii despre statiile de tren si indicatoarele bilingve. Oare la asta se reduce identitatea si traiul intre oameni? Mi se face pielea de gaina! Se prea poate ca la asta sa se fi referit – eu am citit pe Pester Lloyd (care nu il iubeste pe Orban, dar are realul avantaj ca scrie intr-o limba pe care o pot si eu intelege 🙂 ), si acolo se stilizau citatele la o atitudine generala, inclusiv – destul de explicit – pentru Romania.

   Ce pot eu sa raspund la asa ceva? Stii cum spunea Christos: „Ah daca nu ati fi calduti, daca ati fi fierbinti sau daca ati fi ca ghiata reci … !”, in asemenea situatii intelegi aceste vorbe. Caldutii nici nu se injura si se scuipa ca sa se poata impaca, dar nici nu se inteleg si iubesc ca sa poata trai in pace. Si se invart asa frumos in cerc, ca ametesti si nu mai poti spune cine a inceput, si cine s-a lasat antrenat, se invart, asa, cerc dar fara hora si fara veselie!

   Si cand este asa, ori cu partid verde ori portocaliu, ori mixt or segregat – tot o rima este mai frate! Ce sa spun, nu este viziunea mea despre viata, lupta incrancenata pentru niste felii de salam – si intelegeri in care inima nu este. Mai bine scuipat din cand in cand, dar si mereu iarasi niste mari chefuri in care se uita de naravuri, si se asculta unul pe altul – parca de cand ma stiu, asta inca se mai putea. Nu o sa fure Ponta si cu Orban chiar si asta!

  • Deja de se profileaza un partid multi-etnic autentic, veritabil, in Romania, si el este unul
   romano-tiganesc : PPDD ! (34% din tiganii votanti au votat PPDD).

   Interesante alegerile astea pana la urma, din punct de vedere al votului etnic.
   Posibil ca ne indreptam spre asa ceva. Maghiarii incep sa voteze mai putin etnic (27% din votanti) iar tiganii scapa din 100%-PSD si incep sa formeze un partid in care se regasesc cu adevarat cultural-spiritual.

 13. back to the old games …PSD+UDMR pentru a tine in sah PNL

  -UDMR va fi cooptată la guvernare alături de USL, urmând a se stabili dacă Uniunea va participa la nivel de ministru sau doar de secretari de stat, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse participante la prima discuţie dintre liderii USL şi UDMR desfăşurată la Palatul Parlamentului.

  http://www.mediafax.ro/politic/udmr-va-fi-cooptata-la-guvernare-ramane-de-stabilit-nivelul-surse-usl-10388937

  • bucurie mare :

   Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, după întâlnirea de la Palatul Parlamentului, că din punctul său de vedere Victor Ponta este singura variantă viabilă de premier care să fie desemnat de şeful statului, precizând că opinia sa nu ţine cont de situaţia în care formaţiunea maghiară va fi, la putere sau în opoziţie.

 14. Ovidiu @ „Mai vedem in februrarie cu se va dezumfla balonul acestor “great expectations” „. Pai asta ma intreb si eu – se gasesc in acest scurt timp niste oameni – ca sunt romani, maghiari, separati sau impreuna, carora sa le fie capul pe urma si sa prezinte o alternativa?
  Cred ca daca minime semnale in aceasta directie ar exista, atunci si „occidentul” ar lovi mai semnificativ cu joarda in astia, caci un lucru este sigur, simpatici nu le sunt la nimeni!

 15. Eu raman ca si personajul acela lui Caragiale care se intreba. „Eu cu cine votez?” si ma intreb din nou, cand astia se vor afisa cu tulipanul la palarie, dupa cum decurg ultimele negocieri, cat de critic va fi Occidentul la adresa acestora, critici care intradevar sa mai poata schimba ceva in aceasta tara ?

  • Absolut de acord Tirimineanu, va fi o fatada/vitrina ca si cind Ceasca a avut citiva maghiari de vitrina cu care insa nu a putut prosti vestul dupa un timp (ala Hajdu Gyozo – inca un Victor :-)).
   Chiar cred „ai mei” ca vor avea ceva influenta asupra lui Ponta sau Antonescu cind astia au 2/3-imi si deja destule gure flaminde de umplut cu posturi si contracte?

  • tirimineanu @ „Eu cu cine votez” – parca as vota cu oricine, chiar si cu Mitropolitul Daniel, doar sa nu fie astia! Fain ar fi desigur daca s-ar putea coordona ca 60% sa scrie toti „Mitropolitul Daniel”, ma intreb ce ar face aia la numaratoarea voturilor?

 16. @Tirimineanu “cand astia se vor afisa cu tulipanul la palarie, dupa cum decurg ultimele negocieri, cat de critic va fi Occidentul la adresa acestora”

  Tot atat ca si fara. Nu mai tine faza asta a doua oara.
  Nu e ceva nou pentru EU fiindca UDMR a mai jucat rolul asta in 2000-2004. Vrea acum sa il mai joace odata exact la fel.
  Dar nu va mai tine, UE stie cu cine are de-a face la Bucuresti.

  “UE a vrut să primească o dovadă a faptului că lucrurile s-au schimbat, că PSD nu mai reprezintă neo-comuniştii de dinainte de 1996 iar această dovadă a fost păstrarea UDMR în prim planului politicii. Eu personal cred că probabil la început PSD nu a fost de acord cu această variantă însă foarte curând au văzut că existau mari oportunităţi pentru ei. Există o vorbă în ţara mea care spune că poţi omorî un duşman prin amabilitate. Adrian Năstase este un bun strateg şi el şi-a dat seama repede că cei de la Bruxelles i-au făcut un cadou insistând ca PSD şi UDMR să coabiteze. Pentru că a văzut că dacă poate face unele concesii politice faţă de UDMR, care priveau administraţia locală, plăcuţele bilingve, educaţie, şi-a dat seama că poate face şi unele concesii economice. Acest lucru a însemnat că a “invitat” câţiva dintre membri UDMR să beneficieze de pe urma procesului de privatizare la fel cum beneficiau baronii PSD, creând astfel o mare ruptură în Uniune. Iar PSD doreşte ca UDMR să fie doar un alt partid românesc, nu un partid special care are o relaţie bună cu membrii şi simpatizanţii lui. În acest fel Uniunea ar fi încetat să fie un model pentru alte partide şi, din păcate, au existat oameni în această formaţiune care au fost gata să joace rolul pregătit de PSD. Ce mă surprinde pe mine e că existat atât de puţină rezistenţă în faţa modului de abordare a PSD vizavi de UDMR. Există deja o mică ruptură care s-ar putea adânci şi dacă nici un partid maghiar nu primeşte cinci procente în alegeri atunci PSD sau oricine altcineva va fi la putere nu va mai fi nevoit să negocieze cu UDMR. Atunci Năstase se va putea întreba: “Cine sunt maghiarii? Ei nu sunt cu nimic mai presus decât ucrainienii sau turcii. Nu au decât un singur reprezentant în Parlament ca şi oricare altă minoritate.” Deci eu cred că UDMR a căzut într-o mare capcană şi că ar fi putut cere mult mai mult din partea PSD dar ei au fost foarte loiali, au votat pentru legi care sunt împotriva drepturilor omului, care sunt împotriva propriului lor program liberal-democrat, au asigurat protecţie PSD şi acest lucru este o greşeală imensă.”

  http://www.ziaruldemures.ro/index.php?id=25&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1067

 17. Ovidiu. „PSD+UDMR pentru a tine in sah PNL”
  Cred ca gandul lor nu este la santaj, ci de a realiza o supermajoritate parlamentara care sa modifice Constitutia si sa subordoneze sau sa desfiinteze toate institutiile statului care-i pot deranja (Curtea Constitutionala, ANI, DNA, DICOT, CSM, Presedinte, Avocatul Poporului, etc). Pentru ca in tara sustinerea li se pare ca este foarte clara si va ramane clara si prin populismul si demagogia pe care o vor propaga, fiind campionii incontestabili in acest domeniu si au si cu ce si cu cine sa o propage, mai ramane Occidentul.
  In consecinta,se poate realiza 75% si fara UDMR, dar aveau nevoie, cum am mai spus, de o floare de tulipan (UDMR-ul) pe care sa o puna la palarie pentru a o afisa prin fata Occidentului si astfel sa tempereze criticile acestuia.
  Am vazut comentarii din partea unora din conducerea UDMR, ca este in folosul comunitatii maghiare ca UDMR-ul sa fie la guvernare. Am insa impresia ca pentru unii lideri ai acestei formatiuni, avand acelasi adversitati fata de anumite institutii ale Statului de Drept ca si oligarhia USL-ista, mai mult este in folosul lor propriu sa fie la guvernare, decat in folosul propriei comunitati..
  Prin urmare, nu prea cred ca prin aducerea UDMR-ului la guvernare scopul lor principal a fost sa se santajeze unii pe altiil, dar nu exclud, avand in vedere ca si lupii dintr-o haita se mai incaiera intre ei, ca la un moment dat sa fie folosit, dar va curge multa apa pe Mures pana atunci. Probabil, cand vor vedea ca nu mai pot mintii poporul cu televizorul, lucru care mi se pare greu de crezut, unii vor iesi afara din coalitie, afirmand ca nu s-au putut face reforme din cauza celorlalti. Dar atata timp cat vor putea da vina pe Basescu si Boc si „poporul” (vroiam sa scriu alt cuvant) ii va crede, nu se vor desparti si nu se vor santaja.

  • @Tirimineanu…”Am insa impresia ca pentru unii lideri ai acestei formatiuni, avand acelasi adversitati fata de anumite institutii ale Statului de Drept ca si oligarhia USL-ista”

   Ai impresia ? …dar macar am scapat de Gigi Frunda si de cruciada lui feroce, fara oprire (2003-2012) impotriva ANI si impotriva comisiei de verificare a averilor parlamentarilor.

   Dar ii avem in schimb intrati in noul p-lment pe alti eroi ai comunitatii maghiare din RO : Laszlo Borbely (tot asteapta, din martie, DNA sa aprobe p-lmentul ridicarea imunitatii sa il poata ancheta), pe Gergely Olosz (fost sef ANRE, trimis in judecata pentru spaga de 500 000 de euro)..vad ca si Marko Bela e „back” (DNA tot cerceteaza misterul celor aproape 30.000 de euro incasati de Marko de la un editor fantomatic pentru niste poezii nenascute, aparent, nici macar in mintea autorului, daramite asternute pe hartie).

   Sunt o gasca de mafioti, s-a vazut cum au procedat si la suspendarea lui Basescu.
   Nu o sa mai rezolved nimic PSD de data asta pe plan international cu UDMR.
   Pacaleala asta a mers prima data (2000-2004), acum se stie cine sunt.

   • Ovidiu: DNA a inchis cazul cu Marko pentru contractul de editare pe 5 ani plus 5 ani distribuire cu editura Bookart din 2005. Lista cartilor lui Marko intre 2007-2010 publicate la aceasta editura:
    „Miért lassú a csiga?” (Gyermekversek). Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2007.
    „Hány életünk volt?”. Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2007.
    „A pinty és a többiek” (Gyermekversek). Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2007.
    „A hold fogyókúrája” (Gyermekversek). Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2008.
    „Balázs kertje” (Gyermekversek). Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2009.
    „Tulajdonképpen minden”. Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2010.
    „Út a hegyek közt” (99 haiku). Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2010.
    7 carti in 5 ani.

    In 2012 mai apare o carte la editura Bookart:
    Boldog Sziszüphosz” (Haikuk). Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2012.

    Pentru conctractul de 5+5 ani a luat 90mii de lei (aproximativ 24mii de EUR, nu 30).

    Cunosti bancurile cu Radio Erevan, nu?

   • Cunosti bancurile cu Radio Erevan, nu?..

    Sigur, editura cu pricina e un banc gen radio erevan.

    Editura care i-a platit sefului UDMR drepturi de autor de 900 de milioane ( 90 mii + 16 mii forinti) a facut, in 2005, profit de 4 miliarde cu doar doi angajati.
    Veniturile lui Marko Bela de aproape un miliard de lei, verificate in prezent de DNA, au fost obtinute de la o editura care, desi infiintata de doi ani, nu a scos inca nicio carte.
    Chiar si in aceste conditii, Editura Bookart, din Miercurea Ciuc, i-a platit anul trecut liderului UDMR 900.000.000 de lei, adica 75% din cheltuielile totale ale firmei in 2005, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice.

    http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1139677-poeziile-lui-marko-bela-atentia-dna.htm

   • Ovidiu: a vindut drepturile cartilor pentru 5+5 ani. Au scos 7 carti in primii cinci ani, plus una in 2012. Adica in total 8 carti in 7 ani, si mai sint 3 ani din contract.

    Cunosti veniturile si costurile editurii pe cei 5+2 ani sau numai arunci date din primul an ca sa para dubios?

    Cunosti cum se contabilizeaza drepturile de autori cumparate sau citezi fara nici o gindire logica ziare care nu au habar?

    Pe diferite linkuri gasesti destule carti publicate de aceasta editura (se poate sa fie unele duplicatii):
    – 16 aici: http://www.lira.hu/hu/kiado/bookart_kiado
    – aici iarasi citeva: http://ujkonyvek.egologo.transindex.ro/category/kiado/bookart/
    – aici iarasi citeva: http://www.polc.hu/konyvkiado/bookart_kiado/

    Deci:
    1. Marko nu a primit banii pe gratis, au publicat 8 carti de-ale lui.
    2. Editura mai are si alte carti publicate de la alti autori, deci nu este una .”banc gen erevan”.

    Poti fi tu mai mai „intalept” decit arati in aceste comentarii.

   • @Lorand..”Au scos 7 carti ..”

    Au scos zero carti…

    “Veniturile lui Marko Bela de aproape un miliard de lei, verificate in prezent de DNA, au fost obtinute de la o editura care, desi infiintata de doi ani, nu a scos inca nicio carte…Hajdu Aron: “Lucram in publicitate. Cartile sunt partea filantropica a activitatii noastre”
    Generoasa editura trezeste si alte suspiciuni, in afara de suma mare oferita lui Marko cu un an inainte de aparitia primei carti. Fara a publica nimic, firma a avut in 2005 o cifra de afaceri de peste patru miliarde.
    “Facem si altceva. Lucram in publicitate. Cealalta este partea filantropica a chestiunii”, explica Hajdu Aron. Activitatea “in publicitate” care i-a permis editurii sa ofere un miliard in avans se desfasoara, in medie, cu doi salariati, potrivit informatiilor de la Ministerul Finantelor. Conform aceleiasi surse, firma a fost deschisa pentru a oferi “servicii pregatitoare pentru pretiparire”.

    http://www.newspad.ro/Editura-aleasa-de-Marko-Bela-nu-a-scos-nicio-carte,182957.html

   • Ovidiu: „au publicat zero carti”. Inca o data, ca se pare ca iarasi mergi pe o cale ciudata, contrara datelor:

    1. Au cumparat DREPTURILE de publicare pe 5+5 ani. Cind cumperi DREPTURI, platesti „Intangible assets”, lucruri care nu exista per definitie!
    NU E AVANS, e CONTRAVALOREA DREPTURILOR de publicare (pe urmatorii 5 ani exclusiv) si de distribuire pe alti 5 ani.

    2. Au PUBLICAT deja 8 carti

    3. Ai date ca a mai primit bani ulterior sau a fost doar contravaloarea drepturilor din 2005? Daca nu a primit bani ulterior, inseamna ca nu a primit nimic pe gratis.

    4. Doar doi salariati: argument ieftin iarasi, firmele prefera sa lucreze cu cu contract si nu cu salariati. Mai ales cind prestezi servicii de pregatiri de editura, de tipografie, nu ai nevoie in mod permanent de graficieni, de lectori, de editori, poate si contabilitatea, IT-ul era cu contract, samd.

    5. Firma Bookart a avut 4 miliarde de venituri in 2005 fara a publica o carte: e o firma satelit a tipografiei Alutus, cum spune a prestat servicii pregatitare de tiparire, ai alte date sau arunci doar insinuari goale?
    http://www.alutusprint.ro/hu/a-kiado

    Citeodata nu te inteleg, cind „intalepciunea” ta obisnuita este orbita de ceva…

   • Imi cer scuze, daca „intalept”, „Intalepciunea” intre ghilimele a putut fi considerat o batjocura, nu am avut acest scop, ci a folosi o varianta a cuvintului pe care Ovidiu il obisnuia mai demult.

 18. Ovidiu. Vorbesti cumva de acel Gigi Frunda care, dupa cum vad acum la televizor, are mari sanse sa fie numit ministrul Justitiei?

 19. La marirea taxelor cu 16%, cand ma asteptam, conform traditiei instituita cu cativa ani in urma, sa fie pronuntata adeseori formularea „genocid asupra poporului roman” pe la toate televiziunile, nu am auzit nimic de acest gen… Uitasem,,acum premier nu mai este Boc.
  Uite si din cauza acesti infernale masini de propaganda sunt pesimist.

 20. Bucuresti-Budapesta @ In anul 1987 in cele trei tari Baltice s-a organizat un lant uman de 1000 de km, demonstratie pacifica pentru independenta si suveranitaeta popoarelor baltice. Oportunismul si minciuna hit the fan in aceste zile atat in Romania cat si Ungaria – dincolo oamenii se plang ca este prea de dreapta, la noi „prea de stanga”, amandoua notiunile fiind denaturate si reduce la elementara manipulare. In plus amandoi nu se jeneaza in oportunismul lor sa puna ulei in foc pe teme nationaliste care altfel nici nu ar fi exagerate, si care sunt si ultimul lucru de care au oamenii nevoie cu adevarat.

  Eu visez ca la pana la vara sa fie in ambele tari destui oameni , capabili sa organizeze un imens lant uman prin Pusta si Carpati, de la Budapesta la Bucuresti, cu un mesaj de rezistenta impotriva tembelizarii. „Europa suntem noi”, sau „pe impozitele noastre se imbogatesc criminalii”, etc Nu EU, pur si simplu, o Europa a oamenilor. Nu ar fi de prisos! Opinii (in afara de banalui: asa ceva nu se poate!).

 21. Ovidiu. Vor fi primiti in aceasta megacoalitie cu bratele deschise, desi nu prea inteleg ce vrea sa spuna Rusanu cu aceasta „recunoastere” (Sa recunoasca Hunor ca este scrisa in Constitutie formularea „stat national” ?! ). La publicul romanesc da bine ca din cand in cand sa mai faci pe antimaghiarul. si PNL si Voiculescu joaca aceasta carte. N-a facut Crin Antonescu si pe antieuropeanul si pe legionarul in campania electorala cand a simtit ca acest mod de comportare place publicului?
  Iti dai seama ca insusi marele liberal Gigi Becali, dupa ce a facut. atata scandal cand a aflat ca UDMR va fi la guvernare, a dat-o acum la intors ?! (Ca o sa mai dea uneori si in comtinuare ca vaca sau oaia cu piciorul in sustar cand este mulsa, aceasta nu va fi o surpriza)
  Problema este criza, sunt atatea guri care asteapta sa fie hranite si nu prea vad cum sa existe prea multe „bucate” si pentru comunitatea maghiara. Le vor da niste chestii care nu necesita bani, dar care nu prea tin de foame.Si nici ungurii nu sunt atat de prosti, incat sa nu se intrebe: „Bine, bine, ati dorit la guvernare, pentru ca ati considerat ca este in folosul comunitatii maghiare, dar unde este folosul sau in folosul cui este?”
  Apoi sa nu uitam opozitia care exista la UDMR si de cine este sprijinita. Sa nu uitam si ca ungurii n-au votat pentru suspendarea lui Basescu, deci influenta liderilor UDMR in randurile comunitatii maghiare este destul de relativa.
  Prin urmare, UDMR-ul se cam pune la zid prin aceasta participare, dar cand ti-o faci cu mana ta, nu prea stiu in maghiara cum se numeste. De fapt, daca ma gandesc bine, se spune ca in randurile maghiarilor sunt cele mai multe sinucideri.

  • @Tirimineanu…”Vor fi primiti in aceasta megacoalitie cu bratele deschise..”

   O sa vedem. Eu am impresia ca PSD se va alia cu UDMR si grupul minoritatilor (+dezertori PPDD, PDL) si vor froma un guvern socialist majoritar ca in 2000-2004.
   PNL va ramane pe afara….vad si ei jocul lui Ponta si de asta reactioneaza asa negativ.

   • o alta interpretare, in revista „22”, miza ar fi Constitutia

    În seara zilei de 9 decembrie, când re­zul­ta­te­le exit-poll-urilor prevesteau că USL va avea între 55 și 58%, ARD în jur de 18%, iar PP-DD – aproximativ 13%, un Victor Ponta re­la­tiv sobru a anunțat că va începe negocieri cu UDMR (care, pentru prima oară, din 1990, s-a aflat la limita intrării în parlament). Cam cu trei sferturi de oră înaintea închiderii ur­nelor, Traian Băsescu transmisese un mesaj pe Facebook, îndemnându-i pe maghiari să ia­să la vot. (Exista, într-adevăr, posibilitatea ca, din pricina participării reduse, UDMR să rateze intrarea în parlament.) Nu poți să nu vezi o legătură între cele două evenimente. ..

    http://www.revista22.ro/batalia-pentru-constitu539ie-a-nceput-21039.html

 22. Ovidiu. In privinta primirii UDMR-ului la guvernare, ma gandesc totusi, in totala opozitie cu ce am scris anterior, daca totul nu este decat o piesa de teatru.
  In aceasta piesa de teatru i s-a dat posibilitatea lui, Ponta sa faca pe europeanul, rol care-i place foarte mult, lui Antonescu si Voiculescu sa faca pe nationalistii, roluri care, de asemenea, le plac foarte mult, iar UDMR-ului sa-l interpreteze pe cel capabil sa se jertfeasca, pentru interesele comunitatii maghiare, inclusiv, pentru aceste interese, sa intre la guvernare. Si toata lumea este fericita, Prin urmare, daca toata lumea este fericita datorita rolurilor jucate, ce rost mai are sa se continue ca UDMR-ul sa fie efectiv la guvernare?

  • Tirmineanu @ Pare intr-adevar sa fie mult teatru, dar cumva fara regie! Daca ei isi inchipuie ca mai poate Ponta sa joace pe europeanul dupa iesirile din vara, se inseala. Alea nu se uita, indiferent daca au sau nu contextul necesar sa il penalizeze pentru ele, pe lista Europeana Ponta este un maimutoi si nu se va mai schimba – din pacate este maimutoiul Romaniei, si si mai din pacate ticul mental „fiecare natie isi are conducatorii pe care ii merita” inca se mai practica, spre detrimentul nostru.

 23. Ovidiu @ Ma gandesc ca in acest moment ar trebui cateva voci din „societatea civila” sa porneasca o petitie mare adresata LUMII: conducerea fractiunii socialiste din EU, conducerea NATO, conducerea EU, socialistii din Franta si Germania – lumea buna „a lui Ponta”. In care sa se insiruie scurt si indesate toate semnalele periculoase pe care le dau acesti infractori alesi, de la batjocura EU pana la dispozitia de a folosi atatarea nationalismului ca resursa politica, trecand peste planurile de dizolvare a organsimelor democratice. Aratand ca pericolul este pentru Romani si institutiile internationale care i-au cooptat in egala masura, si cerand masuri preemptive – care sunt intotdeauna mai usor de luat de restabilirea ordinii a posteriori. Asa o petitie ar trebui semnata de zeci de mii de oameni – poate chiar avea un efect. Si este IMPORTANT ca lumea sa aiba dovezi palpabile ca numerosi romani si simt inselati si sunt ingrijorati. Chiar si din Grecia apar din cand in cand contributii care arata grijile adevarate ale cetatenilor. Nu e bine ca la noi sa ramana nemultumirea in cercuri inchise! Se poate scrie si la diverse ziare occidentale, dar efectul este mai mic. O PETITIE trebuie acuma!

 24. Gallagher (favoritul meu in materia de analiza politica ro )

  Dintre sutele de candidaţi avansaţi de USL şi ARD în această campanie, doar o mână era aptă să facă faţă imenselor provocări inerente administrării unei ţări. Au fost, ca de obicei, excepţia, nu regula. Revenind la întrebările ridicate de domnul Dejeu, îmi permit să adaug şi eu una: De ce oare au dispărut atâţia cetăţeni capabili, lesne sesizabili în anii ’70 şi ’90, din viaţa publică, lăsând loc saltimbancilor şi imbecililor preocupaţi strict de portofelele lor mari şi grase, nicidecum de slujirea naţiunii ?

  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/de-ce-nu-se-pricep-romanii-la-politica-287634.html

  • „De ce oare au dispărut atâţia cetăţeni capabili, lesne sesizabili în anii ’70 şi ’90, din viaţa publică” – cel putin in anii ’90 cred ca buna parte din raspuns provine din faptul ca nu erau rodati la santajele mediului politic corupt, si cadeau lesne in plasa, caci exercitarea datoriei intra foarte iute in conflict cu interesele celor stabiliti in circul puterii. Acum vedem o forma a apogeului acestui conflict – s-a cautat sa se ia legea in serios, juristii sa fie invitati sa isi faca meseria, si reactia a venit. Sau gresesc prin eludare a altor motive?

   • Acum vedem o forma a apogeului acestui conflict…”

    Da, suntem la apogeul lui, sau oricum in plin conflict.

    Nu persoanele conteaza (Ponta, KKmal, etc) ci structurile ce se lupta
    Adica structurile statului clientelar-mafiot ce a fost creat de democratia originala a lui Ilici versus noile institutii (“basiste”)..institututii ce s-au schimbat in ultimii 8 ani (si s-au conectat la centrele de putere Brussels si Washington) si care nu vor accepta sa fie iar subordonate, nu fara o lupta feroce, asa cum s-a dat si in vara. It’s „now or never” for them.
    Adica acum e “EU vs. oligarhiile locale-romanesti”.

    O sa vedem cine va invinge, in vara a fost o runda dar urmeaza altele acum, conflictul nu e negociabil.


    PS

    baroniada UDMR face si ea parte din acest joc dar e totusi un element minor si unul complicat in plus de aspectele etnic-minoritare..nu merita asa mare atentie, decat poate pentru comunitatea maghiara insasi.

 25. Ovidiu. Incep sa cred ca am avut dreptate cu piesa de teatru, in care Ponta a facut pe europeanul, Antonescu si Voiculescu pe nationalistii, iar UDMR-ul pe cel care se sacrifica, in plina criza, pentru interesele comunitatii maghiare.. Ma indoiesc ca Ponta, cand i-a facut propunerea respectiva,lui Hunor, a fost atat de fraier incat sa creada ca Antonescu si Voiculescu vor fi de acord ca UDMR-ul sa fie la guvernare, iar Kelemen Hunor, de asemenea, atat de fraier incat sa creada.ca are sorti de izbanda.
  Dar daca propunerea este avantajoasa pentru toata lumea, de ce sa nu existe?
  Nu este exclus, ca la un moment dat, vazand si atitudinea Occidentului, sa-si puna si tulipanul in palarie si cu acesta sa se afiseze prin fata Occidentului. Sunt unii din UDMR care de abia asteapta…

 26. Ovidiu. Revin pentru ca aceasta propunere de cooptare a UDMR-ului la guvernare mi se pare cusuta cu ata alba.
  Nu era normal ca inainte ca Ponta sa-i faca propunerea in avion lui Kelemen Hunor sa intre la guvernare si apoi sa dea presei aceasta propunere, sa fi existat o discutie pe aceasta tema cu Antonescu si Voiculescu, aliatii sai ? Si nu era normal, daca cei doi spuneau nu, Ponta sa nu mai faca nici o propunere si sa nu existe un astfel de subiect? Nu l-am auzit pe Antonescu sau Voiculescu si nici pe vreunul dintre apropiatii acestora, sa spuna ca Ponta a jucat murdar si si-a tradat aliatii pentru ca inainte de a publicitatii aceasta propunere, trebuia sa se consulte cu ei si sa se supuna hotararii intregii coalitii.
  Cred ca a fost o intelegere intre ei si au considerat ca este mai avantajos sa existe o astfel de propunere, care sa ramana apoi numai la stadiul de propunere. Unul,care nu mai are nevoie de voturile din tara, sa faca pe europeanul, pentru ca s-a vazut si la suspendarea lui Basescu cat de important este Occidentul si si-au dat seama ce important va fi si in continuare, iar celalalt, care are nevoie de voturile din tara, sa faca pe nationalistul, pentru ca lumea sa-l perceapa la alegerile din 2014 si ca cel care va apara Ardealul de ungurii cei rai.

  • Tirimineanu: sint aproape 100% de acord cu tine ca avem de a face cu un soi de „good cop/bad cop”. Nu exclud insa ca citeva ore dupa inchiderea urnelor chiar au crezut ca pentru a atinge 66% in mod stabil vor avea nevoie de UDMR. Chiar si in acest caz ar fi fost de vitrina/de fatada in fata lumii (UE).

   Cind a devenit clar ca vor avea doua treimi, a devenit un circ mediatic: eu as fi foarte european, dar societatea si presa inca nu e gata, ce sa le fac. Asa se explica si raspunsul cu „statul national” ale PNL (noi nu spunem nu intrarii voastre, voi nu vreti sa acceptati), si raspunsul UDMR: intram doar cu pozitii la nivel de ministru (ridicam si noi stacheta, ca oricum nu conteaza).

   Om trai si om vedea ce inseamna locurile pastrate in cultura/minoritati de care a vorbit Ponta.

 27. opinia CTP

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/ponta-il-plagiaza-pe-basescu-10397986

  [..] nu exista niciun motiv pentru a aduce UDMR în Palatul Victoria. Dimpotrivă.
  De 20 de ani, Uniunea Maghiarilor este un partid comunistoid. Aidoma PCR, nu a plătit niciodată la alegeri pentru greşelile, trădările, corupţia, hoţiile pe care le-a practicat ca toate partidele din România. Pe cale de consecinţă, tot în stil comunist, este condusă de aceeaşi camarilă, eternizată în jurul lui Marko Bela. Faptul c-a intrat în Parlament pe muchie de cuţit arată că maghiarii din România simt putrezirea la putere a reprezentanţilor lor. Nişte ani de opoziţie ar putea provoca schimbări utile în UDMR.

 28. opinia Ion Cristoiu

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/romania-lui-cristoiu-liderii-udmr-de-la-urmasii-lui-attila-la-urmasii-lui-bula-1016288.html

  Liderii UDMR – de la urmaşii lui Attila la urmaşii lui Bulă

  Aşadar, e oficial. După ce timp de o săptămînă, UDMR-ului i s-au turnat în cap toate căldările cu zoaie voiculesciană, rămasă de pe vremea bravei Securităţi patriotice, Victor Ponta, junele cu pretenţii de premier european în România lui Anton Pann, a anunţat că UDMR nu va fi cooptată la guvernare.

  După ce tot timp de o săptămînă, liderii UDMR făcuseră bătături cărînd parfum cu gura pentru a-l face bine mirositor pe Victor Ponta, Kelemen Hunor a declarat că UDMR va intra în Opoziţie şi va vota împotriva Guvernului la trecerea prin Parlament.

  • A fost o propunere serioasă a lui Victor Ponta, la care a renunţat, îngrozit la şantajul lui Dan Voiculescu sau o diversiune menită a adormi Occidentul îngrijorat de victoria de tip Belarus a USL?

   Indiferent de răspuns, un lucru e sigur:

   UDMR a luat-o peste bot! Să ne explicăm :

   UDMR a fost partenerul de Coaliţie al PDL. Deşi a beneficiat de avantaje substanţiale (inclusiv de cel că DNA nici nu s-a uitat la corupţii maghiari), UDMR a făcut suficiente nazuri iredentiste pentru ca PDL să piardă procentaje electorale serioase.
   În tot acest timp, surlele şi trîmbiţele USL au sunat continuu împotriva a ceea ce ele au numit gravele concesii făcute UDMR de Traian Băsescu şi PDL.

   În aceste condiţii, răspunsul UDMR la ocheadele dulcegăriile lui Victor Ponta trebuia să fie, chiar din seara scrutinului:

   Nu!

   –Nu, pentru că UDMR nu vrea să stea alături la guvernare de formaţiuni naţionalist-comuniste.

   –Nu, pentru că UDMR, ca membră a PPE, nu poate împărtăşi politica populistă a USL.
   Nu, pentru că, date fiind procentajele USL, era limpede că Victor Ponta vrea să-şi pună la butonieră ghiocelul european al UDMR.

   –Nu, pentru că date elementare spuneau clar că Victor Ponta e în USL un fel de fiul ploii.
   Miaună doar pînă i se zice zît!

   Aşa ar fi trebuit să procedeze o formaţiune nu doar demnă, dar şi inteligentă.
   UDMR n-a procedat aşa.

   La simpla deschidere a ferestrei de către Victor Ponta s-a grăbit să urce la etaj, să intre în cameră şi să se aştearnă în pat, despuiată.
   După o săptămînă de exerciţiu de disponibilitate pentru orice poziţie, formaţiunea de moravuri politice uşoare s-a trezit dată pe scări de-a berbeleacul.
   Pe la începutul democraţiei româneşti, duşmanii le ziceau liderilor UDMR că sunt urmaşii lui Attila.
   Sărmanii!
   Întîmplările din ultima săptămînă arată că sunt urmaşii lui Bulă!

   ––-

 29. Ovidiu @ „Da, suntem la apogeul lui, sau oricum in plin conflict. It’s now or never”. Perfect de acord. Cum din Polonia aud voci ingrijorate care sesizeaza prezenta „expertilor” rusi in IT de alegeri, si multe alte influente de acest gen, plus o atmosfera in care oamenii incep sa se fereasca, aproape ca inainte de ’89, sa comunice deschis – de Ungaria poate Lorand spune mai bine daca se adauga pe aceasta lista: Ilici nu a fost singur, nici Ponta. Nu este evident cat de departe poate merge influenta, dar este evident ca o prezenza indirecta in NATO si EU sunt de dorit de la nord privind. Mme Clinton a realizat lucrul acesta … si pe urma a facut o mica apoplexie (relatia cauzala nu este cunoscuta, din pacate boala este adevarata). De aceea ma gandeam ca ar fi binevenit ca „societatea civila” sa adreseze o petitiela EU si NATO – sa actioneze preemtiv impotriva dezmembrarii statului de drept. Ceea ce este la prima lectura in interesul de supravietuire al kleptococilor, poate servi si alte interese (aici am vorbit intr-adevar cu oameni de opinii diferite, dar tu postasesi prin vara o contributie a lui Carturarescu care mergea in aceeasi directie. Mai sunt si alte indicatii!).

 30. Nastase din inchisoare se plange ca l-au inchis in primul rand ca sa nu mai poata candida !!! Oare ii este teama ca ficiorul nu se descurca bine, sau chiar va uita sa-l scoata afara?

 31. …cum evaluează cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung momentul actual şi viitorul României?

  „Odată cu desemnarea lui Ponta s-a încheiat luni era celor 8 ani de reforme care a debutat în 2004 cu victoria a lui Băsescu în faţa lui Adrian Năstase….nominalizarea lui Ponta echivalează cu recunoaşterea faptului că acest curs reformist nu mai poate fi continuat”.

 32. Interesant este insa ca tot pe-acolo se si afirma ca EU si NATO l-au „sfatuit” pe Basescu sa il numeasca pe Ponta fara tergiversari, din motive de stabilitate desigur.

   • Este un citat „din gura” lui Kelemen Hunor din octombrie 31; „noi nu facem aliante inainte de alegeri, cum nu am facut-o nici in ultimii 23 de ani”.
    Nasol…

    „Hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát”, cum spunem noi = „prinzi mai usor pe un mincinos decit pe un ciine schiop”

 33. Da,oameni buni.Politica e un dans murdar.Și nu numai la noi.Politica înseamnă trădare,minciună,oportunism.interese materiale,interese personale.Astea-s regulile jocului,n-ai cum să fi cinstit ,într-o grămadă de mincinoși,că te linșează.Gândiți-vă,orice campanie electorală ,costă o grămadă de bani,e ca o campanie de reclamă,produsul cel mai bine promovat are vânzare mai bună.În spatele oricărui politician stă un grup finanțator,care are interesele lui.Asta-i prioritatea politicianului,dacă câștigă.Restul e ambalaj,marketing.Politica nu-i pentru oameni cinstiți.Nu fac excepție nici ăia de la udmr,astea-s regulile jocului,așa joacă.A avut de la cine învăța.N-ai cum să joci ”ciardaș” dacă toți joacă horă:)Ziceți voi,dacă nu-i așa,

  • N-ai cum să joci ”ciardaș” dacă toți joacă horă:)…

   sigur, fiecare prostituata are povestea ei trista, daca ai rabdare sa stai i-o asculti

  • Kalaci @ Regulile de care vorbesti sunt adevarate de la Washington la Pnom Penh trecand prin San Marino. In unele locuri, in unele timpuri, este mai groasa, in altele mai subtire. La Bucuresti si acum este ceva de genul unui apogeu – dincolo de bani si clientela, sunt niste mecanisme mai mari in joc, pare-se. Ma mir ce repede nu se mai vorbeste de dl. Nas-putin, de la care s-a declansat in principiu reactia agresiva de autoaparare prin atac. Nici Ponteev singur nu se explica.

   Cat despre hora si ceardas – tu aveai un gust mai bun cand vorbeai de portile secuiesti, sa nu incurcam borcanele! Daca miscarea Browniana de care vorbim este hora, eu sunt cintezoi si cant din ram in ram! Este adevarat ca uneorii betii se cred cei mai buni jucatori de hora, iar miscarea browniana se „modeleaza” dupa miscraile unor betivi – dar totusi 🙂

   • Văd că vă deranjează ceardașul.Dacă scriam că la București se joacă ceardaș,și udmr-ul horă, iară nu era bine.A ieșit unguru din mine.Ne place să credem că ai noștrii sunt mai buni,cinstiți ,numai că București-ul I-a stricat.Dar asta-i o iluzie.Politica strică oamenii.

   • Kalaci @ Ai inceput sa nu ma mai intelegi – ceardas, hora, porti secuiesti sau maramuresene: sunt din alta sfera, dragul meu. Acelea dainuie, astia se duc cu apa Sambetei, dar si aia lucreaza incet, in ritmul ei. Daca este insa vorba de discutia despre Hunor si rolul lui UDMR fata de trogloditi, pot sa iti marturisesc ca a avut ceva care si pe mine ma deranjeaza: pentru prima data rolurile parca s-au inversat pe acest blog. Maghiarii au fost pusi in pozitie neplacuta, vorbindu-se de UDMR cum s-a vorbit. Nu stiu daca s-a vorbit pe nedrept, dar cum imi cunosti reactiile, banuiesc ca totusi si eu as fi reactionat, simtind ca se pune in joc putin mai mult decat numai un partid care cum spui, s-a adaptat prea tare la conditia morala de jos a politicii de la Bucuresti.

    Situatia la varf este se pare incompatibila cu competenta – eu cunosc doi oameni personal si bine, care au fost ministri sub Constantinescu (nu Iliescu sau Nasputin) si n-au avut alta solutie decat demisia in mai putin de un an. Pentru ca hora gospodareasca pe care vroiau sa o incinga in resortul lor a lovit toate interesele stabilite, si nu puteau sa faca nimic. Teama imi este ca, prin absurd, daca tu ai intra in UDMR, si acolo ai cunoaste aceeasi soarta!

    De aceea fixatia aceasta pe aspecte etnice ale politicii pe acest blog incepe sa ma irite. Cat va mai trebui pana intelegem ca raul de la varful politicii din Romania nu are nimic etnic in el, si este o boala care apasa in mod democratic asupra etniilor, si de aceea tot doar impreuna vor reusi sa se libereze de acesti paraziti care mai sunt angrenati si in niste interese ceva mai mari decat Romania si Ungaria laolalta. Apropos de asta, una faina: peste tot vorbesc oamenii de calendarul Maya, mai in gluma mai in serios de „sfarsitul lumii” – in Rusia insa Putin insusi a declarat in mod oficial ca nu va avea loc astazi. Cetatenii rusi au putut sa doarma linistiti.

 34. Imi vine in minte o povestire a lui Jaroslav Hasek despre un plutonier ungur care s-a imbatat, autorul povestirii subliniind ca s-a „imbatat crita, cum stiu sa se imbete ungurii”.In consecinta, am tras concluzia ca ungurii, dintre toate popoarele Europei Centrale, au avut un mod particular de a se face „crita” si a se manifesta pe timpul betiei.
  Cand vezi la referendum ca electoratul tau si liderii europeni nu-i prea inghit pe „pucisti” si tu semnezi asemenea document, avand si speranta ca nu se va afla, singura solutie, cat de cat onorabila si care poate fi iertata, este sa recunosti ca in momentul semnarii ai fost beat, asa cum numai ungurii stiu sa se imbete. N-ar fi exclus ca doamna Merkel sa fi citit povestirile lui Jaroslav Hasek si sa traga si dansa concluziile ca ungurii au un mod particular de a se manifesta la betie si n-are de ce sa fie iritata. Daca asa a lasat Dumnezeu…
  Am insa impresia ca in postura declarata de opozanti, Kelemen Hunor si ceilalti lideri ai UDMR-ului vor fi adeseori beti, semnand si alte documente cu Ponta, Antonescu si Voiculescu, avand mereu speranta ca nu se va afla. Pentru ca vorba aia, ce nu spune (semneaza ) omul la betie.
  „Nasol”, vorba lui Oroland.

  • –„singura solutie, cat de cat onorabila si care poate fi iertata, este sa recunosti ca in momentul semnarii ai fost beat..”

   Solutia onorabila ar fi demisia lui Kelemen. Ce a facut el a fost mintirea cu tupeu si manipularea cinica propiului electorat.

   Ar fi prea frumos insa sa se intample asa ceva, doar moartea o sa-i faca pe dinozaurii UDMR sa se retraga si sa lase locul unei noi generatii. O noua generatie cu un, cat de cat, profil moral.
   Fiindca Kelemen, desi e tanar, e doar copia xerox a lui Marko.
   Kelemen a fost promovat exact pentru a zadarnici o schimbare reala in UDMR, Adica Hunor Kelemen e el insusi un excelent exemplu de inselaciune, de deceptie, un exemplu de aparenta intinerire/schimbare menita tocmai ca sa impiedice schimbarea reala

   (ceva de genul revolutiei ‘captata’ de tovarasul Ion Iliescu in 22 decembrie 1989, revolutie deturnata/zadarnicita in favoarea oligarhiei comunisto-securiste ce urmarea sa se mentina pe pozitii in sistem, si a reusit….)

   • Ovidiu @ In acord cu Kalaci – ia mai lasa-l in viata lui pe dl. Kelemen! Mai intai sa demisioneze Ponta si Antonescu, si cati mai sunt acolo vopsiti de ii stie toata lumea si isi bate joc toata presa occidentala de guvernul cu peste 33% penali. La ce ajuta pe cine daca in intrega liota de adunaturi, Kelemen isi readuce aminte de vibratia placuta a vorbei „demnitate” si actioneaza in consecinta? Ar fi frumos pentru el, ar fi frumos poate pentru unii maghiari sa se simte reprezentati in mod mai decent – dar a) dincolo de asta nu schimba din pacate mare lucru, puterea exemplului nefiind una respectata pe acolo si b) NU ESTE ROLUL NOSTRU, sa spunem ce sa faca Kelemen!

    Vorba lui Maghera, my two cents about this question.

 35. Kalaci @ „A ieșit unguru din mine.” – asta este cea mai buna. Permite-mi sa iti marturisesc ca mie imi place cum iese ungurul din tine! Nu am vazut pe acest blog nimic mai romanesc din gura unui maghiar decat ce spui tu 🙂 Sunt al dracu’? Atunci adaug: este atat de romanesc ungurul din tine, ca ar putea sa fie si portughez, finlandez … ba chiar si rus!

  Este adevarat, mai frate – aia distrug acolo la varf o tara si noi ce ne credem oameni de buna credinta, in loc sa ne prindem intr-o hora-ceardas, sa ne mai plangem putin unii altora pe umar si sa ne inveselim, sa ne dam curaj, ca putoarea sade peste toti, uite ce facem. Luam la bani maruntii pe unii si pe altii, cu lux de argumente corecte, dar uite-asa, ca sa nu se simta, cum ar fi bine, toti laolalta in fata jalei, sa fie cand unul cand alaltalt mai zgandarit. Hai sa ne mai ostoim

  ADUC AMINTE ca acum 23 ani, in seara acestei zile la piata Universitatii demonstrantii au pus floricele in pustile armatei si a doua zi ceasca s-a facut pasarica. Parca ziceam ca vrem sa sarbatorim in loc de 1 decembrie aici!

 36. Redau din Revista 22,din 21.12 2012, editia online: „Antal Arpad, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe a declarat că în ultimii ani, liderul liberal, Crin Antonescu a creat o „atmosferă antimaghiară” şi a dat dovadă de o „mentalitate ceauşistă şi naţionalistă”, scrie Evenimentul zilei.”
  Domnilor Kelemen si Frunda, de ce nu l-ati educat pe primarul din Sfantu- Gheorghe sa inteleaga si el cu cine trebuie sa faci aliante? Stiu ca secuii sunt un neam indaratnic, dar vedeti si dumneavoastra ca acesta nu poate intelege niste lucruri care sunt la mintea oricarui politician. Cum crede acesta ca ce s-a intamplat cu Diaconu, cand Senatul a refuzat sa aplice o hotarare definitiva a unui tribunal, se va putea repeta si pentru unii din UDMR daca nu esti la Putere?!
  Prin urmare, spunetii lui Antal ca „atmosfera antimaghiara” se poate intinde si pana la stratosfera sau ionosfera, aliatii pot avea si mentalitati ceausiste, nationaliste, staliniste, hitleriste, maoiste, important este insa sa se modifice reglementarile care sunt deranjate privind Curtea Constitutionala, DNA, DICOT, CSM, CSA, etc. si sa fi la Putere, pozitie de pe care se mai impart si „bucatele”.

Comentariile nu sunt permise.