Panou pro-independenta Ardealului la mitingul pentru autonomie de la Sfantu Gheorghe. Oare o pancarta cu „Traiasca Romania” era primita?


sursa

La mitingul pro-autonomie de la Sfantu Gheorghe, organizat de PPMT-ul lui Tokes si sustinut de UDMR-ul local, o fantoma din vara a venit sa bantuie imaginea si asa tulbure a autonomistilor maghiari: panoul cu mesajul „Sa piara Trianonul. Pentru indepedenta Ardealului. Soimeni, cu care vajnicii soimaneni venisera si la mitingul pentru Colegiul Miko.

Mie imi e clar ca sunt unii oameni care nu au altceva mai bun sa faca si, fie soare, fie ploaie, sunt prezenti la datorie. Ca timp e destul la pensie!

Iar un prieten mi-a spus, prima oara cand am vazut si „reclamat” panoul, ca „Oamenii au tot dreptul sa sustina ce vor ei”. Absolut de acord. Dar la un miting pentru o cauza nu ai dreptul sa sustii ce vrei. Ci ce anunta organizatorii ca se sustine.

De pilda, un panou cu „Salvati balenele!„, scris in ungureste, nu ar fi fost primit. Si pe buna dreptate, era la fel de ridicol :lol:. Cum nu ar fi primit, ca sa ramanem mai aproape de subiect, un panou cu „Tinutul Secuiesc, pamant romanesc„. Foarte bine, caci transmite un mesaj ambiguu („romanesc” poate fi inteles si ca (doar) al romanilor).

Si, teama imi e, nici daca eu veneam cu un panou bilingv „Traiasca Romania”, nu eram admis (desi asta zic si organizatorii si politicienii maghiari in general, de ani intregi, ca autonomia nu este impotriva Romaniei).

Dar sa las ipotezele deoparte. Cert este ca „Sa piara Trianonul. Pentru independenta Transilvaniei” NU avea ce sa cauta la un miting pro-autonomie. Eu stiu ca acel panou nu reprezinta mesajul organizatorilor si manifestantilor (in masura in care manifestantii au un mesaj clar in mintea lor, altul decat „NU Bucurestiului”). Dar pentru ca romanul de rand, daca i se prezinta si traduce poza de catre altcineva, nu are cum sa stie ca e un singur panou, plimbat de un nea Caisa fara ocupatie din Fundu’ Secuimii. Romanul de rand, in buna sa credinta, va zice ca asta e mesajul autonomistilor pentru Romania. Si ca autonomie=pierderea Ardealului.

O confuzie incurajata, cel putin prin pasivitate, de insisi maghiarii* din Romania si liderii lor.

_________
*cinste exceptiilor. Din pacate, de cate ori am postat despre aceasta pancarta, stelutele data articolelor au fost putine, iar comentariile, critice fata de mine, in cele mai multe cazuri.

Anunțuri

6 gânduri despre “Panou pro-independenta Ardealului la mitingul pentru autonomie de la Sfantu Gheorghe. Oare o pancarta cu „Traiasca Romania” era primita?

 1. Pingback: Csibi Barna, pancarta cu “La revedere, Romania” la mitingul pentru autonomie de la Sfantu Gheorghe « MaghiaRomania

 2. Pingback: “Sa piara Trianonul”, scandat la Sfantu Gheorghe. Isi are locul o astfel de lozinca la un miting pro-autonomie? Raspunsul, joi! « MaghiaRomania

 3. Olahus @ „Si ca autonomie=pierderea Ardealului.”, pornind discutia de la „Jos Trianonul”. Uite stii ce, eu sunt mai categoric. Pot sa se duca cu Ardealul lor, in masura in care obtin sustinerea romanilor de acolo (oare este la-ndemana?) unde vor ei!

  Problema este ca oricat de dura a fost soarta Ungariei – pentru ca nu s-a pregatit pentru ea – si cu toata compasiunea, mult mai sincera, pentru maghiarii ramasi in Romania sa traga cumva ponoasele unei politici de lung termen cam oarba, deci acestea fiind puse de o parte, eu sunt dezgustat de discutiile despre Trianon, le consider lipsite de jena. Si asta resimte si un neamt care stie cu cate s-au obisnuit ei sa nu se mai uite inapoi, si resimte oricine intelege situatia. Zeci de ani de „Genocid cultural” si nimeni nu si-a uitat limba, zeci de ani de „cea mai mare nedreptate dupa impartirea Poloniei”, si Stalin a calcat intre timp jumatate de Europa in picioare si a distrus state, si tot nu se conteneste cu aceste hiperbole, Cand o sa invete?

  Si sunt neplacut impresionat si de oameni care insista fara exceptie asupra unui caracter cumva necusar al intregirii Romaniei – ba ii zic imperial, ba ii zic alipire, ba draci baltati. Sa ramanem la fapte – poate ar fi dorit altceva Ungaria, dar nu s-a vazut: in primul razboi era lipita de Austria, s-a luptat, a fost un razboi pe care nu l-a pornit Romania si nici Slovacia, ci Austria si Germania-deci Ungaria. Iar Romania a luptat ca mama focului si a suferit, cat s-a uitat sa se mai spuna. Deci daca s-a luptat, nu a fost din dorinte „imperiale” romanesti, ci din alta directie. Una este sa fii frustrat de consecinte, si alta este sa iti bati joc de realitate, sa o intorci dupa gustul tau, ca sa uiti de apasare.

  Iar decizia de la Trianon a respectat totusi remarcabil de fidel densitatile locale de populatie ale etniilor. In comparatie, Romania a inghitit hapul ocuparii Bucovinei si a Basarabiei, cu consecinte populare incomparabil mai dure, si fara drept international de nici un fel in spatele acelui jaf. Dar nu se vaita cu „cea mai mare nedreptate”.

  Pe cat ma infurie aceasta atitudine, pe atata o deplang pentru maghiarii de buna credinta mai ales din Ardeal, pentru ca trebuie sa se nasca cineva care sa ii invete cum sa se exprime cu respect nu numai fata de propriile suferinte, dar si fata de cele ale celor intre care traiesc.

  Unii o stiu in mod instinctiv. Din pacate ei trec inca neobservati in multime, daca nu ai ochiul deschis. CINSTE LOR, cu atat mai mult cu cat sunt o minoritate in minoritate, ca sa zicem asa.

  Din pacate cei care se fac remarcati sunt cei vaicariti si cu gura mare. Este o chestiune de cultura, care se poate modifica, spre folosul in primul rand al maghiarilor. Si de asemenea, multi sunt pe undeva la mijloc – si aici devine chestiune de cultura, daca celor care ar dori sa fie moderati, li se ofera o cultura si exemple suficiente, ca sa stie sa isi revendice in demnitate si fermitate drepturi si suferinte, fara a batjocori indirect realitatea si pe cei intre care traiesc.

  Pe scurt, nu pierderea Ardealului este problema adevarata a Romanilor, ci lipsa de cuviinta care face sa se umple masura. Si romanii resimt asta, unii o verbalizeaza pe teme de „posesiune”, pierderea Ardealului. Dar cred ca multi simt lipsa de respect si de masura mai presus decat amenintari teritoriale. Si poate nu se incumeta sa o spuna, caci lipsa de masura si respect nu sunt criterii politice. Prostii.

 4. Pingback: Autonomiile “inexistente” ale Europei | MaghiaRomania

 5. Pingback: A „nem létező” európai autonómiák – MaghiaRomânia | EuroCom - Romániai Sajtófigyelő

 6. Pingback: A „nem létező” európai autonómiák – MaghiaRomânia | kolozsvaros | Sine ira et studio

Comentariile nu sunt permise.