Csibi Barna, pancarta cu „La revedere, Romania” la mitingul pentru autonomie de la Sfantu GheorgheO noua bomboana pe coliva autonomiei, dupa panoul anti-Trianon si „pentru indepedenta Ardealului”: Csibi Barna, supermediatizatul neica-nimeni din Miercurea Ciuc, a aparut la mitingul de la Sfantu Gheorghe cu o frumoasa pancarta. Mesajul? „Viszlát, Románia” (La revedere, Romania).

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că va pleca din România, Csibi Barna a spus, în limba maghiară, că el nu vrea să plece din ţară fiindcă aici este Ţinutul Secuiesc.

Anterior, răspunzând unei întrebări similare, Csibi Barna declarase unui ziarist, în limba română: „Unde să plec? Nu plec nicăieri, m-am născut aici, sunt acasă, aici e ţara mea, dar sper că aţi înţeles bine mesajul”.

Eu am inteles foarte bine mesajul, care merge in continuarea celui afisat pe tricourile sale pe care le-a vandut tot la Sfantu Gheorghe, in mai 2011, de zilele orasului:

La standul lui Csibi Barna pot fi cumpărate steguleţe cu stema Ungariei Mari, tricouri imprimate cu mesajul „Székelyföld nem Románia!” („Ţinutul Secuiesc nu e România!”) sau pe care harta României figurează fără Transilvania.

Mitingul de la Sfantu Gheorge a fost organizat de partidul  lui Laszlo Tokes (Partidul Popular Maghiar din Transilvania – PPMT), dar si de UDMR-ul local.  Mitingul a vizat oficial autonomia Secuimii, nu separarea de statul Roman (reamintesc ca autonomia interna pe criterii etnice/nationale se realizeaza in cadrul unui stat, fara a oferi regiunii autonome  frontiere sau armata proprii).

Drept pentru care il indemn pe Csibi Barna sa le ofere organizatorilor de la PPMT si UDMR tricouri pe care capetele lor figureaza fara creier.

Reclame

19 gânduri despre “Csibi Barna, pancarta cu „La revedere, Romania” la mitingul pentru autonomie de la Sfantu Gheorghe

  • Daca „echivalentul” asta aparea intr-o piata fara manifestanti, poate nu ii dadeam atentie. dar atata timp cat apare la o manifestatie organziata de PPMT si UDMR, e o problema. Cum ziceam, organizatorii trebuie sa aiba grija ce mesaje apar la o manifestatie, ca acestea sa nu fie atribuite lor.

   Mitingul de la Sfantu Gheorghe NU este Hyde Park, altfel veneam si eu cu o pancarta: „Vrem unguroaice!”

   • Data viitoare du-te cu ceva ce nu se potriveste in peisaj (indiferent ca e vorba de vrut unguroaice, salvat padurea amazoniana sau rosia montana, ori pazit unitatea poporului roman); si daca cineva agita o pancarta nepotrivita, contraagit-o si tu pe a ta si vezi reactia. Sau deleaga pe cineva sa faca treaba asta. Simplu, nu?

   • Olahus are dreptate – cine organizeaza o manifestatie publica are al naibii de multe responsabilitati. Vadim nu aparea sa faca propaganda la meetinguri PNL de atunci, si nici UDMR 🙂 Spre exemplu. La intransigenta sangeroasa fata de abateri ale Romanilor, organizatorii dovedesc multa laxitate aici.

    (Si apoi, mai da-i incolo pe extremisti, mi-au ajuns!)

    Uite, la Zürich m-a dus odata de nas un june maghiar cam debusolat, dorind sa se lipeasca de o demonstratie organizata de mine – cu Solidarnosc, comunitatea Maghiara impreuna, si desiguri romani, oameni seriosi, „pentru democratie in Romania” (aveam familie, nu se striga „Jos cu Ceausescu”, se gandea). Individul apare cu o pancarta in care era scris „Democratie in Transilvania prin alipire la Ungaria democratica” (Csibi Barna, ce mai)

    Punct si de la capat. Facea pe prostul ca nu intelege de ce este deplasata pancarta sa, dar cat am lipsit cautand un maghiar sa ii explice, el si-a gasit cei mai solizi romani, si mai simpli la infatisare, cautand cu orice pret sa fie batut de ei – caci televiziunea organizata de mine era prezenta, isi facea reclama gratis, so era dispus sa incaseze o mardeala pentru o cauza mai buna.

    Noroc ca aveam si pentru asta un Giulestean prieten pregatit, care mi l-a pazit ca pe o pasarica, pana a venit Csaba sa il convinga sa renunte la ideile lui inteligente. Dar daca se lasa batut, cautand-o vadit, nu mai era el de vina, eram eu. Cam asa si cu Csibi, nu este de divagat, Kiwi – exista raspunderea organizatorilor.

  • Sunt extraordinar de draguti tovarasii de la UDMR. O freaca pe uscat cu federatia Germana, cat este ea de buna si progresista. Sa fie ei tratati nemteste pe urmele lui Barna! Va inchipuiti la un meeting organizat, sa zicem de Partidul Piratilor (sau Verzii, sau neonazi, cu cine preferati sa ii comparati pe UDMR), sa stea unul la o taraba sa vanda Tshirturi cu harta Germaniei dinainte de razboi? Ohoho, primeau interdictie de meeting pe 3 ani, si amenzi, poti fii sigur. Si nu vanzatorul de Tshirturi, partidul insasi, caci el are raspunderea.

   Este vremea sa se decida domnii unde vor sa traiasca. Strigam Germania, umblam cu balcanisme si scuipam in balcanici, toate in acelas timp. Nu este frumos, si se poate intoarce inapoi!

   • Eram gata sa iti spun „excelent!”. Doar ca nu e UDMR, ci PPMT-ul lui Tokes cu Germania Federala, UDMR-ul doar a fost coorganizator al mitingului, alaturi de PCM.
    In plus, Csibi Barna nu a vandut tricouri cu harti la miting (Harti defavorabile Romaniei, spre deosebire de hartile vechi ale Germaniei), doar a avut o pancarta cu mesajul „La revedere Romania”).

    Aia cu hartile a fost de zilele orasului Sfantu Gheorghe

   • Olahus – ei, diferentele specifice le poti corecta si tu, ca de aia esti bossul 🙂 Ideea ramane aceeasi.

    Si inca ceva – pana la unguroaice (sa imi fie cu scuza, la acest domeniu sunt de moda veche si prefer din principiu actiunea de convingere personala 🙂 ),
    eu vreau un TShirt cu Confederatia Romano-Ungara. Uite-asa!

  • Sunt de acord. Din pacate si noi avem Vadimuri si Funaruri in comunitate. Presa da prea mare atentie acestui om.

   • Andras @ Presa se misca unde este scandal, si el stie lucrul asta foarte bine, caci a orchestrat dintotdeauna imaginea. Deci nu presa este de vina – presa nu este de ajutor, asta este altceva!

    Am insiruit altundeva https://maghiaromania.wordpress.com/2012/11/22/autonomie_independenta_/#comment-10017 (nu era chiar asta, dar se apropie :-)) succint cele 4 mari prejudecati atavice, vii de nu se poate, care stau in calea muncii adevarate impreuna intre maghiari si romani. Aia este buba, caci schimbari bune si care sa poate dainui, nu se pot face decat impreuna si de comun acord. Iar de carmuirea kleptocomunista li s-a acrit si la multi romani, nu este o problema etnica aceata – tocmai colaborand pentru a o inlatura, se pot naste si coalitiile de natura sa dea solutii stabile si pentru maghiari. Parerea mea umila.

 1. Așa zic și eu.Avem un singur nebun în M-Ciuc,care face reclamă gratis pentru oraș și pentru secui ,și nici pe ăla nu puteți accepta:))Parcă se numește marketing agresiv ce face el:)))

  • Ramona @ Cine este aici Sever?

   Kalaci @ … il acceptam si pus in rama. Dupa cum vezi, nu au fost organizatorii trasi la raspundere, Romania este deci mai toleranta decat Zürichul 🙂

 2. Şi totuşi, după părerea mea Blejnar i-a făcut o nedreptate pedepsindu-l pe linie de serviciu pentru nişte manifestări care n-aveau nicio legătură cu atribuţiile de serviciu sau activitatea instituţiei în care lucra.
  Nu pot să cred că, în ţara în care au fost politicieni acuzaţi că au încercat prin activitatea lor politică să tragă foloase politice 😀 , sau oameni acuzaţi de instigare la … vot, nu se putea găsi o încadrare legală pentru faptele lui Barna.

 3. Olahus @ Si mai este ceva, si mai grav. Dl Ikonoklast, in calitate de Brailean, a semnalat pe alt thread la aceeasi tema „federala” profunda lui mirare, ca un partid al unei etnii doreste sa fericeasca intreaga Romanie cu diviziuni, dupa mintea sa.

  Pentru a face si aici o paralela democratica – sa ne inchipuim ca, la ora etniilor, s-ar trezi si Sorbii in Germania, care au un colt din Landul Sachsen, ca vor autonomie. Merita, de 1200 isi pastreaza darji limba lor slava sub valuri covarsitoare de presiuni germane, de 300 de ani traiesc fideli cu cate doua nume – unul german, administrativ, si unul sorb, etc. Vezi cartea lui Carl Markus Gauss. Ei, ar putea si Sorbii sa zica ca nu ajung landurile, este nevoie de niste subdiviziuni de regiuni autonome (formal, oarecum la fel ca in marea federatie Rusa, ca sa o spunem pe sleau). Si ar vorbi la EU, ar primi ajutor electoral de la acelas club al dlui Tökes, si ar redesena ei de la sine putere harta Germaniei cu puzderie de regiuni autonome – asa, ca sa nu fie ei singuri. S-ar putea foarte bine – un criteriu excelent in acest scop sunt confesiunile, Germania este plina de enclave si exclave confesionale, vin eu Sorbul si redesenez harta ca sa ma fericesc pe mine si in acelas timp aceste enclave confesionale. Ei aici intrebarea mea: Germania federala si democratica, oare cum credeti ca ar reactiona la aceasta iscusita propunere a unei minoritati foarte reale si glorioase in felul sau, de a reorganiza intreaga federatie pe gustul lor propriu?

  Cam asa si cu harta lui Tökes – a vorbit el cu romanii din toate zonele pe care le-a subimpartit, a gasit in fiecare macar o duzina de oameni dornici sa fie reimpartiti taman dupa imaginatia sa? Mie mi se pare ca harta este scoasa din burta, ca sa mai avem cu ce sa ne plangem la adica telea ca „Noi am facut propuneri serioase, dar Romanii nu ne-au luat in seama” – am auzit aici un domn Stratocastru exprimindu-se destul de agresiv in acesti termeni. Intrebat insa despre propuneri, a disparut.

  Cred ca ai dreptate, in modul acesta unilateral si scremut nu se poate decat discredita orice idee de reinnoire administrativa care sa fie mai pe placul secuilor si al maghiarilor din Romania in general. Si de vina orice s-ar spune nu pot fi Romanii la faza aceasta!

  Cer din nou CONFEDERARE cu UNGARIA si cooptarea in raspundere a celor care sa plang mai mult.

  • Sorbii sunt prea putini, abia sunt majoritari absolut in cateva sate, cele doua orase-ancora, centrele zonei (Cottbus si Bautzen) sunt majoritar germane, chiar daca sunt centrele lor culturale. Si restul satelor din zona sunt destul de germanizate. Si in plus, o regiune autonoma sorba nu poate fi viabila din punct de vedere economic. Are aceleasi perspective de dezvoltare ca o ipotetica regiune autonoma lipoveneasca sau carasoveana in Romania. Adica condamnare la saracie sigura. Nu au posibilitatea, ca alte autonomii mici, sa se declare tax-free, sa traiasca din turism sau din resurse, ca n-au cu ce.

   • Kiwi – era o imagine, nu o lua la bani marunti. Inlocuieste cu Süd-Tirol, cu Bretagne, cu cine vrei: nu poate un 3% sa redeseneze harta unei tari pe criterii federale, caci va trebui sa se astepte ca o buna parte din cei pe care ii „federalizeaza” in acest mod nu se vor simti maguliti, asta era ideea. Si asta este valabil in lumea intreaga, oricat de traditional-democratica. Cum se spune pe romaneste, poti sa stai in c– si in cap, munca nu se poate evita. Si mai bine sa fie facuta bine si gospodareste.

Comentariile nu sunt permise.