Ministerele, angajate in propaganda electorala? Manifestul lui Dinu C Giurescu si cine l-a dat mai departe, pe banii nostri [Joia MaghiaRomania]


Recent a aparut un manifest atribuit candidatului PC/USL Dinu G Giurescu. cu titlul „Mergeţi la vot în număr mare!”.  Mai grav chiar decat declaratiile asumate de istoric*, pline de manipulari, este ca documentul a inceput sa fie distribuit pe liste de email al unor ministere si organizatii subordonate. Altfel spus, angajati din agentii si ministere ale statului roman, platiti din banii nostri sa faca treaba, au facut propaganda electorala de la serviciu!

Dupa cum relateaza presa maghiara, lantul slabiciunilor a pornit din ANAF, apoi prin Ministerul Finantelor Publice a ajuns in Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de unde a fost dat mai departe subordonatilor unui intreg departament, inclusiv in judete. Adica la sute de persoane. Toate pe listele de email ale ministerelor, nu pe conturi email personale.

Asta deja ridica niste semne de intrebare,: oare este legal ca un functionar public sa se implice astfel in campanie electorala? Si nu unul de rind, ci sefi de departament.

UDMR  a rugat deja ministerele respective sa ia masurile ce se impun, intrucat singurul scop al manifestului ar fi ca Uniunea sa nu ajunga in parlament, sau sa nu fie nevoit USL sa megocieze cu ei la rescrierea Constitutiei (cum a declarat citeva zile mai tirziu Crin Antonescu). Adica nu este o idee marginala a unui deputat, ci se pare o idee mainstream in USL.

Dar sa revenim la legalitatea demersului:

Citat din Legea functionarului public: 188/1999:

 •   „art 44 „(3) Functionarii publici au obligatia ca, in exercitarea atributiilor ce le revin, sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea publica a convingerilor si preferintelor lor politice, sa nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizatie careia ii este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice.”
 • „art 95: „(1) Raportul de serviciu se suspenda la initiativa functionarului public in urmatoarele situatii:
  • d) pentru participare la campania electorala;”
Din punct de vedere etic, este clar, ca avem de a face cu ceva ce nu corespunde niciunei etici a locului de munca, mai ales daca acest loc de munca este un minister, sau  doua ministere :-). Dar oare este si ilegala actiunea? Voi ce spuneti?

___________
*”Dinu C. Giurescu a spus că în acest manifest, care a fost postat pe internet, sunt şi câteva paragrafe din discuţiile pe care el le-a purtat într-o emisiune televizată, dar care nu s-au referit la UDMR (FALS, vezi aici, la 15′:00” -n.m, Olahus)

„Sunt diferite extrase din discuţiile mele, însă în discuţii nu m-am referit la UDMR (cum ziceam, FALS, nu s-o fi oferit in contextul votului, dar s-a referit la Uniune. Vezi paranteza de mai sus, dar si transcrierea -n.m Olahus). Eu am îndemnat lumea să meargă la vot în număr mare, este adevărat, dar nu am spus nimic despre UDMR”, a explicat Dinu C. Giurescu.

Reclame

7 gânduri despre “Ministerele, angajate in propaganda electorala? Manifestul lui Dinu C Giurescu si cine l-a dat mai departe, pe banii nostri [Joia MaghiaRomania]

 1. Eu spun ca este un nonsens mentionarea conceptelor de „etica” si „politica in Romania” in aceeasi propozitie. Oricine si-ar imagina macar tangential ca politica romaneasca se face cu fecioare pure si neprihanite este extrem de naiv.

  Lumea este frustrata de UDMR pe drept, fiindca din 1996 au fost aproape intotdeauna la putere. S-au prostituat, s-au culcat cu cine da mai mult, indiferent de doctrina respectivului, fara a avea o doctrina politica si economica proprie coerenta, exceptand chestiunile care privesc minoritatea maghiara. Exemplu concret: daca sunt anti-Rosia Mondana, de ce sunt aliati intr-un guvern care sustine proiectul si face tot posibilul (inclusiv cu metode neorotodoxe) ca acesta sa demareze, in ciuda opozitiei populatiei?

  Don’t get me started on politics…

  • kiwi: problema nu este frustrarea fata de UDMR. Poti fi frustrat, poti sa-ti exprimi aceasta frustrare liber. Insa nu de pe un cont de email al administratiei publice (minister), nu distribuit subordinatilor tai pe lista de distributie interna a institutiei.

 2. Este vorba de Dinu Giurescu nu de un mitic Antonescu oarecare. Vai de Romania saraca, Tepes vine!

  WordPress.com / Gravatar.com credentials can be used.

 3. Timeo danaos et dona ferentes?
  „Sa stabilim un lucru: dintr-un minister al Romaniei, daca se trimit e-mailuri impotriva oricarui partid politic, nu doar UDMR – PDL, PPDD, ce-o fi el – este o incalcare a legii si cei care au facut acest lucru vor raspunde. Guvernul, sigur, e un Guvern condus politic, dar Guvernul si structurile administrative nu trebuie sa faca politica. Iar daca s-a intamplat acest lucru, oamenii respectivi vor raspunde” , a spus Ponta.
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13629469-victor-ponta-daca-trimis-mailuri-impotriva-udmr-din-ministere-responsabilii-vor-raspunde.htm

Comentariile nu sunt permise.