O comuna de maghiari, cel mai „necredincios” loc din Romania? [Joia MaghiaRomania]


Cea mai necredincioasa unitate administrativ-teritoriala din Romania ar fi Comuna Gălești din judetul Mures. Altfel spus, Nyárádgálfalva, unde 6,4% dintre s-au declarat ireligiosi („atei” sau „fara religie”), potrivit blogului ateu Bezbojnicul. 93,61% dintre locuitorii sai sunt maghiari, dar nu stim cati din ei sunt si „ireligiosi” si cati dintre cei de alte etnii. In plus, cel mai „ireligios” judet este Clujul (0,61%), cu doar 15% populatie maghiara (conform rezultatelor preliminare ale recensamantului din 2011, sintetizate in hartile bezbojnicului „Bezbojnicul”).

Ii urmeaza Bucurestiul (0,66% ireligiosi; n-am reusit sa aflu si cati maghiari, dar sunt, cred, sub 1% din total) si Muresul (0,61% ireligiosi, apropae 38% maghiari). Pe locurile patru se afla Covasna (0,46, 73% maghiari), dar ii urmeaza Brasovul care are numai 7,7% etnici maghiari si 0,46% ireligiosi.

Pe de alta parte, in topul „ireligiozitatii” rurale, Covasna conduce (0,56% ireligiosi in mediul rural). Harghita, cel mai „maghiar” judet al Romaniei (84,8%), e mai cu „frica de Dumnezeu”, dar imparte locul 4 cu judetul Brasov (0,25% ireligiosi rurali).

Interesant e insa ca nu la fel sta treaba in topul „necredinciosilor” de oras, unde, in top 5, doar Mures (0,70) si Bihor (0,45%) au peste 20% etnici maghiari.

Rezultatele preliminare ne lasa mai degraba cu intrebari decat cu concluzii:

1. se poate face o corelatie intre ponderea maghiarilor intr-un judet si ponderea ireligiosilor? Si in acest scop:

2. cunoaste cineva care e situatia ireligiosilor dupa etnia declarata? Ma gandesc ca poate a aparut ceva in presa/blogosfera maghiara.

UPDATE se cunoaste o corelatie intre etnie si religie, pentru recensamantul anterior (2002).

sursa

Astfel, maghiarii sunt un pic mai ireligiosi decat romanii, iar romii un pic mai ireligiosi decat maghiarii A nu se intelege automat atei – cineva poate sa nu aiba o religie, dar sa aiba niste superstitii si sa practice diferite ritualuri magice. Aceeasi explicatie (deocamdata o speculatie) poate fi si pentru ireligiozitatea chinezilor (ganditi-va la practicile feng shui).

E de vazut cati romi sunt oficial in Mures si in Cluj, ca si in Covasna rurala (desi nu e obligatoriu ca aceia sa fie la fel de ireligiosi ca media romilor pe tara)

3. si stie cineva care sunt, dupa Galesti/Nyárádgálfalva, urmatoarele localitati in topul necredinciosilor din Romania?

harti si date via Bezbojnicul

postare dedicata Catalinei T.

PS: Comentariile sunt inchise, cel putin momentan. Le asteptam cu drag pe pagina noastra de facebook.
_________________
*rezultatele provizorii aratau ca maghiarii sunt

Anunțuri