„Sa piara Trianonul. Pentru independenta Transilvaniei”-mesaj la manifestatia de „Ziua dreptatii” de la Sfantu Gheorghe. Si pe pagina presedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba!!


Sambata, 1 septembrie, de Ziua Dreptatii -adunarea pentru colegiul Miko de la Sfantu Gheorghe-, pancarte peste pancarte. Printre care una offtopic, cum am zice noi:”Sa piara Trianonul. Pentru independenta Transilvaniei. Şoimeni„. Poza  postata public de insusi presedintele CJ Harghita, Csaba Borboly, fara nici cea mai neinsemnata critica. Dar, mno, a tinut sa aminteasca  satul de origine al protestatarilor (Harghita, de!). De parca pancarta nu era scrisa-n maghiara, ci-n udmurta veche.

Iar in momentul in care am aflat, de la cineva, de pancarta cu independenta Ardealului si am indraznit sa critic prezenta ei la miting, am primit mai degraba reprosuri/critici decat sustinere. Unde? Pe pagina MaghiaRomania Facebook.

Printre reprosuri, cel mai moderat a fost ca nu am publicat vreo analiza a cazului Szekely Miko, dar am „pescuit” imaginea respectiva (de parca nu am fi dat alte poze de la manifestatie)*. Asa ca, acum ca am dat ocazia cititorilor sa prezinte ei insisi o analiza a cazului Miko, ba am si publicat cel mai votat comentariu pertinent,

hai sa vedeti si parerea altcuiva despre aceasta poza. Opinia celui care mi-a semnalat-o. Intamplator, un ungur! (foarte curand, pe MaghiaRomania)

_____
*apreciez insa comentariile cu care a revenit persoana respectiva. Comentarii in care se vedea ca efortul meu si al MaghiaRomania Fb de a informa, prin fotografii, linkuri si citate, despre „Ziua Dreptatii”, nu a fost ignorat.

Anunțuri

3 gânduri despre “„Sa piara Trianonul. Pentru independenta Transilvaniei”-mesaj la manifestatia de „Ziua dreptatii” de la Sfantu Gheorghe. Si pe pagina presedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba!!

 1. Pingback: Panou pro-independenta Ardealului la mitingul pentru autonomie de la Sfantu Gheorghe. Oare o pancarta cu “Traiasca Romania” era primita? « MaghiaRomania

 2. Nordul Londrei

  Marea Britanie

  Sunt Ardeleano-Roman ca si etnicitate din mosi, stramosi (cu foarte putin sange sasesc si moldovenesc, sub 2.5 pc), dintr-o familie extrem de respectabila si respectata din orasul Cluj – iar nu Cluj-Napoca, dupa cum insista Funar si altii de o teapa cu el … .

  Bunicul meu patern Profesor Emerit Ion Valean(u), 17.01.1890 – 03.05.1984, nascut in satul pur ardeleano-roman Capalna de Somes, fost Locotenent in primul razboi mondial in Armata Chezaro-Craiasca (si nu, el nu a dezertat sau incercat sa dezerteze la ‘fratii’ regateano-moldoveni … cum au facut altii … vezi ‘Padurea Spanzuratilor’), dupa intoarcerea acasa in Noiembrie-Decembrie 1918 a avut initiativa de a organiza Garda Nationala Romana din localitate, in care calitate a salvat localitatea de asaltul unei importante coloane unguresti in retragere spre Ungaria. Curand dupa aceea a fost unul din cei doi delegati din satul mai sus amintit la ‘Marea’ Adunare ‘Nationala’ de la Alba Iulia, unde ca si multi altii s-a lasat prostit – intr-o epoca istorica in care este de notat oamenii in general erau mult mai naivi si neinformati decat astazi – de catre ‘farmasonii’ ca Alexandru Vaida-Voievod si altii din jurul lui Iuliu Maniu, care erau pe-o ‘mana’ [in sens masonic] cu mult mai smecherii de Sudisti, precum banditul de Ion I.C. Bratianu, cel ce a rmas in istorie datorita remarcii ‘Vrem Transilvania, dar FARA Transilvaneni’ … .

  Asa cum bine se stie astazi, Iuliu Maniu – care era santajat se zice de ‘serviciile speciale’ ungare si britanice dupa 1918, ca si mai inainte, a regretat insa in mod cu totul sincer aceasta crima de neiertat, ce a fost anexarea ‘Transilvaniei si celorlalte tinuturi’ de catre canaliile politice ale Bucurestiului!

  Bunicul meu – ca sa scurtez o lunga si interesanta istorie personala si de familie (ce a fost casatorit o viata intreaga cu o nepoata de frate a lui George Baritiu, istoricul, ziaristul, pedagogul, si omul de afaceri ce a fost si Presedinte al Academiei Romane cu scurt timp inainte de a muri, pe nume Prof.Alexandrina Baritiu, 08.10.1894-21.02.1970) a fost in perioada interbelica Director al Scolii Normale din Cluj, dupa ce din insarcinarea Consiliului Dirigent a fost insul ce a romanizat majoritatea scolilor din orasul Cluj (chestie care dupa parerea mea personala poate a mers prea departe … nu stiu, eu consider personal spre deosebire de bunicul meu ca nu e rau ca romanii sa stie bine ungureste!).

  Dupa Dictatul de la Viena din 1940, bunicul a trebuit sa-si paraseasca cu extrem de multa strangere de inima tanara familie – formata din sotie, matusa mea Lucia Valeanu si tatal meu Ulpiu Octavian Vlaro Valeanu, nascuti in 1930 respectiv 1932 – pentru a se pune la adapost ca refugiat la Turda, pe toata perioda razboiului, de represaliile foarte probabile ale unor elemente extremiste sovine unguresti din Cluj si din serviciile secrete si armata lui Horthy (bunicul participase, am uitat sa mentionez, cu gradul de Capitan activ, la eliberarea – sau daca vreti, ocuparea – militara a Ungariei in 1919 de catre Armata Regala a Romaniei, lucru ce nu a fost uitat nicidecum de Budapesta).

  Spre cinstea lor, si se cuvine sa amintesc aici acest fapt, Ungurii nu i-au molestat in nici un fel pe membrii familiei lui ramasi in partea cedata, respectiv in orasul Cluj, ba mai mult o vecina unguroaica foarte in varsta le-a avut grija pe aproape toata perioada razboiului de biblioteca personala si de alte bunuri, dupa ce curand dupa cedare bunica mea Alexandrina si cei doi copii minori ai lor s-au alaturat, in cadrul unui schimb de populatie, bunicului la Turda (unde acesta a lucrat printre altele ca Cenzor Militar al corespondentei private si oficiale dintre Ardealul de Nord, si Ungaria, si respectiv Ardealul de Sud – neocupat – si restul Romaniei, ca si cunoscator la perfectie al limbilor maghiara si germana …).

  In Septembrie 1944 a organizat personal, ca ofiter in rezerva (datorita varstei) al Armatei Regale Romane, cu foarte mult succes, asa cum este consemnat de istorie, apararea zonei aurifere miniere din Valea Ariesului – ‘Tara Motilor’ – prin cele 8 asa-zise ‘Batalioane Fixe’, in fata unei bruste invazii a unor puternice forte militare in retragere horthiste.

  Pentru toata aceasta activitate de o viata practic inchinata Romaniei si ‘boborului roman’ (cum zice cu foarte mult duh Sabin Gherman, poate cel mai mare Ardelean al timpurilor noastre), care ‘popor roman’, caci sunt dupa parerea mea numai Ardeleano-Romani, Moldo-Romani, si Regateano-Romani, ie ‘Sudisti’, bunicul a fost luat pe sus de catre oamenii Bucurestiului si Moscovei in 1948 si aruncat in puscariile politice de la Gherla si Ghencea pentru exact 5 ani de zile – ‘la administrativ’ – dupa care a fost eliberat in 1953 ‘pe motive de sanatate’. Dupa eliberarea din ‘beciul patriei’, autoritatile comuniste l-au lasat timp de 17 ani FARA NICI O PENSIE (sau orice AJUTOR SOCIAL). Bunicii mei paterni au facut foame deci, multa vreme, trebuind sa supravietuiasca doar din pensia de profesoara de gimnaziu a bunicii ….

  ‘Dumnezeu nu bate cu bata’ spunem noi in Romania, Iuliu Maniu, alti ‘lideri’ ardeleni de la 1918-1920 din jurul sau, bunicul meu, si multi altii au platit ‘cu varf si varsat’ pentru actul inconstient si cu totul criminal (de a induce in eroare ei ca lideri intelectuali, ce trebuiau sa stie mai bine, Poporul Ardelean).

  Bunicul meu s-a stins din viata singur, neinconjurat de familie, de batranete, intr-un spital din Cluj (soarta meritata, sau poate nu, depinde de unde priviti problema), lucru de care eu – ajuns eu insumi la o varsta matura acum – am aprape 52 de ani, foarte ce ma rusinez daca stau sa gandesc bine … .

  Pentru toate aceste motive eu personal – unul doar din cei peste 1 milion de romani ce au parasit tara cu extrem de multa durere in inima lor dupa Anul Nou 1990 – SUNT CU TOTUL SI CU TOTUL DE PARTEA ‘INDEPENDENTISTILOR’ ARDELENI, PRECUM LASZLO TOKES – EROUL NECONTESTAT CANDVA AL ‘REVOLUTIEI ROMANE’ din Decembrie 1989!

  De aceea EU sunt insul ce a creat in 2012 NOUL DRAPEL al Tarii Ardealului Mare, si care de asemenea a selectionat ceva mai inainte o veche melodie folclorica cu inflectiuni atat Romanesti cat si Maghiare din regiunea noastra asa batuta de soarta si de istorie, ca posibil IMN NATIONAL.al iubitei noastre TARI (anume ‘Si Lin Curge [La Vale] Raul Mures’ …).

  LIBERTATE DEPLINA, DIN TOATE PUNCETELE DE VEDERE, TARII NOASTRE ANCESTRLE, ARDEALUL, ACUM SI INTOTDEAUNA!

  ‘CUM DEO, PRO PATRIA ET LIBERTATE’

  ‘ARDEALUL NU APARTINE ROMANILOR, DUPA CUM EL NU APARTINE UNGURILOR, CI EL DIMPOTRIVA APARTINE TUTUROR COPIILOR SAI CE SE IMPARTASESC PE O BAZA ZILNICA DIN LUCRARILE SPIRITULUI [DUHULUI] SFANT!’

  Pastor Richard Wurmbrand

  Cu stima si respect,

  Constantin Valean-Baritiu

  Cavaler (Nobil Armalist) Popp de Chioar si Capalna de Somes

  Posibil Viitor Rege al Ungariei [pretendent oficilal din 1.10.2013 la Tronul Sf. Stefan]

 3. Impresionante vorbele domnului Baritiu. Trecand peste prejudecati ieftine cu privire la Regateni, in logica carora desigur si Germania consista din Bavaro-Germani, Alemano-Germani, Sachso-Germani, etc. Si mai ales in virtutea carora multi Romani nu exista – un lucru tragic, pentru ca am prieteni Sudslavi, care NU EXISTA – fiind din tata croat si mama sarboaica, sau invers, ei sunt redusi sa traiasca in Germania, caci nu au loc in locurile de bastina. Deci permiteti-mi, cu toata intelegerea pentru pornirile sufletesit de la care va ingemanati gandurile, sa pun un MARE SEMN DE ATENTIE!

  Si un alt lucru: drama de dupa 1947 s-a repercutat asupra intreg poporului Roman, si nici decum in mod specific impotriva ardelenilor. Gherla, Canalul, Jilava si Sighetul, Pitestii si cum se mai numeau toate stelele din Gulagul romanesc – au fost ticsite de oameni, de cele mai felurite origini si conditii sociale. Deci afirmatia dvoastra despre un „bobor” care se numeste Mancurti sau Comunisti, si in nici un alt fel – un popor care ar fi fost nerecunoscator cu bunicul dvoastra, are ceva nedemn. Bunicul meu era Bucurestean, evreu, mort din cauza comunistilor, unchiul Bucurestean si Muntean de vita veche, a murit la Fagaras din „recunostinta” acelui comunist bobor. Unde au loc acesti oameni in teoriile dvoastra, dl Baritiu? As fi adaugat adjectivul „retorgrade”, dar sa nu suparam pe supersititiosii blogului. Teoriile dumneavoastra, care se califica singure.

  Cu tot respectul fata de familia Dumneavoastra. Nu confundam insa respectul cu concluziile pe care doar dvoastra le trageti.

Comentariile nu sunt permise.