Ținutul Secuiesc nu a existat la referendumul de duminică seara


Rezultatele cu privire la prezența la vot în Harghita și Covasna arată un boicot masiv al locuitorilor din acele zone. În Covasna, prezența a fost de 20.6%, iar în Harghita de 11.56%. În ambele judete, prezența la alegerile locale a fost de peste 50 de procente. Prezență scăzută s-a înregistrat în toate județele cu procent ridicat de populație maghiară. Considerând faptul că procentul aproximativ de votanți de etnie maghiară este de 5% și că rezultatele parțiale arată o participare a fost de 46.23%, putem spune că boicotul acestora a dus la invalidarea referendumului.

Președintele în exercițiu, Crin Antonescu s-a grăbit să blameze boicotul cetățenilor de origine maghiară ai României. Pentru mine, faptul că vorbeste despre origine și nu despre etnie e relevant și cred că nu e întâmplător. Iată ce spunea Crin Antonescu la Congresul USL din aprilie 2012:

Vreau să fim naţionalişti. Cât de naţionalişti? Cât francezii, cât englezi, cât germanii, cât polonezii, cât ungurii, cât grecii, nu mai mult, nici mai puţin. Ne e teamă să spunem asta, dar atâta vreme cât am dovedit că suntem deschişi spre valorile universale, spre valorile europene, spre valorile de toleranţă şi diferenţă, trebuie să spunem clar şi putem spune clar – şi de la dreapta şi de la stânga – în orice caz împreună: “Da, suntem naţionalişti, pentru că vrem să fim o naţiune puternică”. O naţiune puternică înseamnă stat puternic şi cetăţean puternic, o naţiune puternică înseamnă o naţiune cu locul ei, la masa lumii.

O naţiune puternică şi o politică naţionalistă înseamnă că avem, respectăm şi apărăm identitatea naţională, interese naţionale şi o naţiune în sine

Prima întrebare pe care mi-am pus-o în momentul în care l-am auzit a fost cine anume amenință identitatea și interesele naționale ale unui stat membru al Uniunii Europene și NATO? Cumva se referă la dușmani interni? Nu mi-am putut tempera un sentiment de neliniște la vremea la care îl ascultam spunând aceste enormități și am avut cumva impresia că, simbolic, îi exclude pe cei care sunt de altă etnie din statul român.

Victor Ponta, la rândul lui, a spus că Ținutul Secuiesc nu există. Și el, asemenea lui Crin Antonescu, a eșuat în a iniția un dialog cu comunitatea maghiară din Transilvania. A fost mult mai simplu să cedeze tentației unui discurs naționalist.

Dacă mă bucură ceva cu ocazia referendumului de duminică seara, este faptul că cei doi politicieni au primit o lecția meritată. Li se potrivește cel mai bine proverbul Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să se împlinească. Comunitatea maghiară din România le-a întors pur și simplu spatele și acesta este unul dintre principalele motive pentru care au eșuat într-un proiect politic în care aveau nevoie de sprijinul unei mari părți a populației. Cât de bine le-ar fi prins acum voturile disciplinatei comunități maghiare!

PS. Știu că se vorbește foarte mult despre declarația lui Viktor Orban. O gasesc exagerată și inoportună, însă e foarte puțin probabil ca ea să fi cântărit în ponderea participării în județele locuite de maghiari. Cei doi politicieni ar trebui să dea vina pe ei înșiși pentru eșecul de a-i atrage pe maghiari în acest demers, nu pe premierul de la Budapesta.

Anunțuri

13 gânduri despre “Ținutul Secuiesc nu a existat la referendumul de duminică seara

 1. eu nu prea cred ca am fi fost mai destepti si mai educati pe plan politic, noi, maghiarii, decat romanii dintre care o mare parte s-a lasat manipulata de campania scarboasa a USL, ci pur si simplu am fost mai indecisi, mai putin determinati sa punem stampila, nici macar pe cel mai mic rau.

 2. Mai este ceva: la ungurii nostri din Ardeal (care se uita la televiziunile lor) nu prea ajunge informatia de la televiziunile care de ani de zile fac o propaganda de papagal (antena3, realitatea tv), si nu ajung nici imbecilitatile de la otv.

 3. „Referendumul ar fi fost validat dacă ardelenii și bănățenii ar fi mers la vot măcar la nivelul mediei naționale. Aproape 4 milioane de ardeleni au lipsit de la vot duminică, 29 iulie.
  Politicienii vor da tot felul de explicații, ba că este de vină UDMR sau ungurii cei răi, ba că este boicotul PDL. Sigur, toate acestea au avut o influență, dar nu explică faptul că, de multă vreme, proiectele de la București sunt torpilate constant de votul din Transilvania. Năstase a pierdut în Transilvania, Geonă tot în Transilvania și-a rupt gâtul, iar referendumul a eșuat tot din cauza prezenței mici din Transilvania și Banat ținând cont de ponderea mare pe care această regiune o deține din totalul populației României. ”

  http://vasiledancu.blogspot.ro/

  • Nice article. It seems that Transylvania already has some shades of autonomy, at least at the political level.

   • preda@ It seems most of all that quite a few hungariana have understood that it does not help to negotiate for a couple of advantages with just about anyone! Bravo. I do not believe the figures though – nice cut to have a new idiotic blame. Quite an anachronistic vomit, what Crin A. has delivered.

 4. gmaghera, nu te imbata cu apa rece. Acel model de autonomie pe care unii il doresc nu va fi acceptat de populatia majoritar romaneasca a Transilvaniei.
  Cat priveste rezultatul referendului observati un lucru : participarea la referndum a depasit cu mult 50% din electorat – bineinteles pe cifrele recensamantului din 2011. Ce inseamna asta? Daca referendumul nu a reusit datorita necesitatii unui cvorum arbitrar, la alegerile parlamentare din toamna, cand nu mai este cvorum, PDL-ul nu va exista – va vota aceiasi populatie reala si nu cea din scripte. Oare cati din cei care s-au prezentat la referndum isi vor schimba opiniile politice si vor vota cu Basescu si ai lui?

  • @Atol I wasn’t referring to the autonomy asked for by minorities, but the autonomous political thinking of the region as detailed in the article. In order for the autonomy (that you were referring to) to work in Transylvania, it’d have to be desired enough by the local Romanian majority, to the point that they themselves demand it. Szeklerland is a slightly different story, since the local majority already demands it (more or less).

  • atol: „cvorum arbitrar”: presedintele Frantei este suspendat cu votul favorabil al 2/3 al parlamentului. In SUA: Senatul trebuie sa aprobe iarasi cu 2/3 procedura de impeachement. Adica foarte-foarte greu, daca nu imposibil…
   Daca exista cvorum la alegerea presedintelui (de exemplu primul tur este valid daca candidatul este sustinut de peste 50% al alegatorilor), atunci este logic sa fie si la demitere.

   Cit priveste numarul alegatorilor, se face o confuzie: recensamintul registreaza oamenii care traiesc in acea tara sau sint plecati temporar, nu si pe cetatenii tarii traind in alte tari, neavind nimic de a face cu registrul populatiei.
   Dreptul de vot insa este acordat tuturor cetatenilor peste 18 ani din registrul populatiei, adica si celor care traiesc in Spania/Italia in mod permanent. Adica pina cind nu se modifica constitutia, vor fi 18 milioane de alegatori.

  • atol@ Unde sunt minerii de-altadata? Nu mai este incredere in valea Jiului, copiii lui tov. Ilici au ajuns sa nu mai aibe alte resurse decat a da vina … pe maghiari. Ca sa ii creada prostii. Caci cine socoteste, vede ca in ciuda fraudelor, au ajuns doar la 46%. Deci daca alegatorii lor cu arcanul nu le-au ajuns … ar fi trebuit maghiarii sa se prezinze in bloc, 100%, ca sa isi atinga cota. Oare nu iti bate tie usor la ochi ca te lasi manipulat, omule? Cum se poate atata obraznicie, sa dea vina ei pe cineva, ca nu le-a iesit schema. Ca si cand romanul este prost, si nu mai stiesa faca o mica socoteals, si sa realizeze ca evident nu maghiarii era sa se prezinte 100%, unde ceilalti nici 50%. come doen to earth!

  • @atol – ai fi surprins sa afli cat de multi ardeleni sunt in principiu in favoarea unui proiect de federalizare a Romaniei (ceea ce presupune o larga autonomie regionala). Lucru valabil si pentru multi banateni.

 5. Sa stii ca si eu invinovatesc in mare masura USL-ul la faza asta; pentru ca nu au stiut sa se adreseze comunitatii maghiare- ceea ce a facut foarte usor pentru PDL-UDMR sa ii manipuleze.

  • La faza asta UDMR nu a existat. UDMR i-a indemnmat pe maghiari sa mearga la vot, dar sa citez un clasic in viata: „ete pula”. La fel ca si in 2009, cind UDMR i-a cerut sa-l voteze pe Geoana presedinte. UDMR nu a avut absolut nici o influenta. (Nu apar conducerea UDMR, o consider o adunatura de mafioti fara scrupule).

 6. IPS Ioan Robu, şeful Bisericii Romano-Catolice din România, i-a obligat pe preoţi să citească la slujbele religioase un îndemn de a merge la referendum, ca datorie a unui adevărat creştin,

  „Nu puteam să-i îndemn pe oameni să meargă la referendum în condiţiile în care copiii credincioşilor noştri şi-au rugat părinţii să nu se prezinte la urne pentru a nu risca să-şi piardă serviciul din străinătate in cazul in care Romania va fi sanctionata de Uniunea Europeana pentru abuzurile antidemocratice comise pana acum si pentru fraude electorale”, ne-a spus un preot dintr-un sat de ceangăi catolici.

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/referendum-2012-biserica-romano-catolica-implicata-in-campania-electorala-afla-de-ce-e-suparat-ips-ioan-robu-pe-traian-basescu-271923.html

  iar dupa fapta si rasplata :

  MAE pregateste vizita Papei Benedict al XVI-lea in Romania, care va avea loc „cat de curand”, tinand cont de durata proiectarii unei astfel de vizite, a mai spus Andrei Marga.

  vezi hotnews

Comentariile nu sunt permise.