Romanii din Ungaria,”Romani care s-au stins”? [Joia MaghiaRomania]


„Muzeul National al Taranului Roman va invita luni, 16 iulie 2012, ora 18:00, la o noua intalnire a Clubului Filantropia, unde se va dezbate volumul „Romani care s-au stins. Valahii din Carpatii Nordici si romanii din Ungaria” de Gheorghe Sisestean. Cartea a aparut la Editura Academiei Romane – Centrul de Studii Transilvane. ” Participa autorul (prof. univ) si Serban Anghelescu (etnolog).

Sunt in presesiune, dar ma intriga titlul volumului, si as trece macar sa cumpar cartea. Nu stiu prea mult despre Valahii din Carpatii Nordici, dar printre cei bastinasi din Ungaria am si cunostinte pe Facebook. Iar titlul e exagerat in privinta lor. Nu s-au stins, ci se sting. Deci, daca Romania s-ar trezi, s-ar mai putea face ceva.

Romanii din Ungaria

As cumpara asadar cartea sa vad cat de obiectiv e tratata asimilarea romanilor din Ungaria. Din discutiile mele cu romanii bastinasi sau emigrati acolo am ajuns la concluzia ca nu doar statul ungar e de vina, ci si societatea romaneasca locala. Ca sa nu zic „romanii de acolo” (ups, am spus-o 😆 ).

Sau, daca vreti, de vina e si situatia de a fi o minoritate mica, fara centre urbane si indepartata de tara mama timp de 50 de ani. Tara care cel putin 23 de ani nu i-a ajutat cu nimic, pe principiul „neamestecului in treburile interne” (respectat mai serios de Romania decat de Ungaria).

Deci chestiunea nu se limiteaza la „statul ungar nu a organizat cum trebuie invatamantul in limba materna”, sau „statul ungar a permis fenomenul  etno business-ului” (probleme reale, oricum).

Va intalniti acolo. Cu cartea si poate cu mine.

Dar ajung sau nu ajung la Muzeul Taranului, poate ajungeti voi. Unde? V-am zis, la Clubul Filantropia

Unde se tine clubul asta? In Libraria Carturesti MTR (La nuiele), la etajul clardirii noi a Muzeului (intrati din terasa Clubului Taranului, apoi urcati scarile). Luni, 16 iulie , ora 18:00. Si poate ne vedem acolo!

Reclame

44 de gânduri despre “Romanii din Ungaria,”Romani care s-au stins”? [Joia MaghiaRomania]

 1. Olahus: intre 1990 si 2001 romanii au scazut, in schimb celelalte minoritati au crescut in Ungaria, si unii procentual cu mult (germanii 100%!).

  Poate ar fi si chestie de imagine: romanii avind o imagine nu prea buna intre maghiari, poate nu se declara, poate nici nu trimit copiii la scoala romana nici unde este…

  „Permis etnobusiness-ul” – sa dea cineva o metoda cu care poti ajuta o minoritate fara aparitia etnobusiness-ului? Examen de limba? Numai etno-businessmen-i vor da examenul… Hirtie data de preoti? Ce facem cu ateii? …
  Ovidiu va spune: nu sprijinii etnia, no etno-business 🙂
  La germani nu exista scandal de etnobusiness…

 2. A fost odata Romania… care la 1919 arata fratuzita si cu rumenele in obraji.
  ROMANIA ACEEA NU MAI EXISTA. Sa fie clar asta. Numele de roman este printre ultimele din Europa undeva intre marocani si albanezi. Cine sa mai fie mandru ca e roman?
  Cine umbla cu gargara conservarii etnice si idei imperialiste romanesti de intregire, stoarce bani de la buget in scopul „intregirii” portofelului propriu.

  • Sylvain – inteleg ca esti maghiar, ce ai tu cu mandria de a fi roman? Eu sunt mandru ca sunt roman, si asta nu depinde de incidentul istoric ca m-am nascut intr-o perioada in care Romania a fost ingenuncheata de comunism, condusa de oameni de ultima speta. Cum ceea ce spui despre „imperialism romanesc” nu se poate ierta decat pe ipoteza ca nu stii despre ce vorbesti.

   • Cu tot respectul cuvenit: De unde [cenzurat] intelegi tu ca sunt maghiar? Pot, daca vrei, sa-ti trag niste injuraturi si mai colorate ca sa intelegi ca sunt roman [nota admin: si vei suporta consecintele, Sylvain. Vezi mai jos].
    Asta e tactica voastra a „dreptacilor” sa-i faceti maghiari pe cei care au alta parere decat voi. Se aplica cu succes in comunismul de care vorbesti si a fost preluata de Vadim .Sunteti puii lui de la Balaceanca.
    ___
    Romanii sunt ultimul popor din Europa asa arata statisticile privind criminalitatea si n-ai cum sa le ascunzi. La Roma 80 % din prostituate sunt romance, Romania este o tara de lumea a treia pentru ca este condusa de romani.
    Cand Romania a avut dinastie germana era o tara de succes.De aceea astazi, romanii aleg maghiari in functii cheie pentru ca sunt incapabili sa faca ceva.Asta-i adevarul, Valahia se mai numea si Ungro-Vlahia daca n-ai stiut

    Nota admin: sylvain, comentariul tau s-a publicat direct pentru ca dupa primul comentariu al cuiva, care are nevoie de aprobare, restul intra nemoderate. Dar daca preferi sa continui pe linia injuraturilor, te vei trezi ca iti intra toate comentariile in moderare, chiar si cele decente. Asta ca prima etapa, pentru ca putem sa te si blocam.
    Hai sa continuam un dialog constructiv pe acest blog

    Nota admin 2, 17 iulie: Asa cum am scris mai demult aici, daca eram sigur ca Sylvan este maghiar, afirmatii ca „80% dintre prostituate sunt romance” si alte jigniri la adresa romanilor nu ramaneau fara raspuns din partea mea.

    Cum insa el sustine ca e etnic roman, iar ipoteza ca ar fi acelasi cu maghiarul Sylvain (un cititor mai vechi, care n-a mai aparut) nu poate fi dovedita, am catalogat afirmatiile sale drept „ura de sine romaneasca” si nu am luat atitudine, desi i-am atras atentia asupra atacurilor la persoana.

    Olahus

    Olahus

   • Sylvan@ – slowly slowly – am citit un post mai vechi in care iti pui problema ca ai putea vota in Ungaria, problema pe care au nu o am. Si etichetele pune-le pe plicuri si trimite-le cui iti place dumitale.

    Suntem de acord ca Romania a decazut extraordinar. Suntem de acord ca prin eforturi proprii si cu ajutorul delicat al efectului de „image” in presa, Romania are imaginea de care vorbesti. In Germania, prostituatele sunt Slave – Ucraina, Cehia, Polonia. Romancele nu au sanse – deci nu mai iti pune in cap toata cenusa pe care o prezinta lumea, catinel.

   • Habar n-am de nici un post de are zici. Esti sigur ca nu ai visat? Nu vad de ce ar trebui sa votez in Ungaria din moment ce la referendum voi vota in Romania.
    Da, suntem de acord ca Romania a decazut dar a decazut de cand a fost condusa de romani. Iar imaginea romanilor in lume este strans legata de securism-comunism care a promovat si promoveaza lipsa de scrupule si necinstea. Asta ii distinge pe romanii fata de alte natii in Europa, iar daca citesti si presa locala din diverse orase, o sa vezi cat de blanda e presa marilor cotidiene cu romanii . Am curaj sa spun ca programul de pervertire a romanilor la necinste este unul instituit, si nu e intamplator. Un exemplu, este Victor Ponta si acolitii lui, iar altul esti tu, care desii e un fapt evident ca romanii sunt ultimii in lume, tu esti mandru de asta.
    Eu nu sunt mandru de romani, eu vreau sa-i schimb.

   • Sylvan@ „Am curaj sa spun ca programul de pervertire a romanilor la necinste este unul instituit, si nu e intamplator. ” – iti salut curajul si sunt de acord cu afirmatia. Nu va ce are asta insa de-a face cu „a fi roman”? De ce sa ma rusinez eu – sau tu – de a fi romani, din cauza unei, a doua, sau a cinci generatii de securisti, cu putere considerabila. Si nu mai fa pe prostul, nu sunt mandru „de romani, de toti romanii” – sunt multumit, deci mandru de a fi eu roman, si imi gasesc suficiente motive pentru mine. Iar daca cineva cauta sa imi dea la cap cu stereotipuri, i le explic, ii dau si alte stereotipuri despre alte natii, si trecem la un subiect mai interesant!

    Spre exemplu daca incepe cu ceea ce se numeste aici in mod pudic „delicventa motivata economic” – adica de saracIe: prostitutie, delipidare organizata, etc: nu detinem nici pe departe monopolul. In Olanda, Germania de nord – vine din Polonia. Cand am auzit prima data de furt de sine, cum stima ca si in Romania se practica, m-am rusinat sa intru in pamant, zic au ajuns romanii in Germania! Pe naiba, furtul de metal continua de aproape zece ani, si este clar ca vioara intai sunt mafii de polonezi si au si ajutoare nemtesti. Numai ca Polonezii sunt mai increzatori in sine, si nu zic imediat „vai, uite unde am ajuns, asa suntem noi polonezii!”.

    Cat despre postul tau, era in urma cu un an bun, cand era vorba de dreptul de vot in Ungaria pentru maghiarii din Romania. Ma rog.

    Succes in schimbarea Romanilor! Dar invata din istorie, nu incerca sa o faci ca legiunea Arhangelului: caci si aceia au vrut la inceput foarte bine intentionati sa schimbe pe romani. Dar s-au cam intoxicat in propriul elan.
    Incepe cu mai putini deodata 🙂

 3. Lorand, Olahus@ Nu inteleg ce inseamna exact 23 de ani??! Atitudinea Romaniei a fost inca din 1920 una de menajare a relatiilor de vecinatate. Bunicul meu imi povestea ca pe la sfarsitul anilor ’20 a fost consultat, pentru ca sesizare si la minister o reducere a numarului de romani in Ungaria, a confruntat cu datele dupa Trianon, era o diferenta simtitoare, a existat o intrebare diplomatica, raspunsa cumva: ce stim, s-or fi dus in Romania? Si nu s-a mai insistat. Oricum bate la ochi numarul ridicol ramas, unde in 1920 romanii in Ungaria mare erau cat slovacii si croatii laolalta … explicatia ta, Lorand este verosimila: o renuntare pasiva la confruntari, si apoi la declararea identitatii. Interesant ca in aceeasi perioada Romania gasise mijloc sa intretina scoli si centre culturale in Grecia si in Bulgaria … Se poatr vorbi de vina? De neglijenta? Cred ca mai e si altceva!

  Este frapant, mi se pare ca recunosc intre romani si maghiari o diferenta culturala care se remarca deseori intre germanici (nemti, elvetieni, olandezi) si europenii de sud, latini. Cand este vorba de drepturi – cand se ajunge la os, cum se zice – germanicii sunt invatati sa se revendice zgomotos si apasat. Pentru sudici culminarea revendicarii este o tacita chemare la bun simt – adica mai exista si obiceiul ca o privire sugestiva, cand ai dreptate, este mai puternica decat sapte articole si rationamente. Dar sud aceasta atitudine are in mod statistic suficient succes, ca sa fie acceptata ca o norma de bun simt – la nord este considerata ca un fel de slabiciune si lipsa de vointa. In mediu de lucru am observat frecvent aceasta diferenta, am lucrat cu latini – si francezi – mai putin obisnuiti, care erau socati de acelasi fenomen.

  Ce mi-a adus aminte este observatia de mai sus ca „de vina este poate si Romania, ca nu a avut grija de ei”. Nu este de tagaduit. Remarc insa cum la interval de o saptamana, cand vorbeam de un fenomen similar de „uzura” care are loc la Ceangai – s’a ajuns cel putin odata la termenul de „asimilara fortata”. Acum balanta inclina catre „Romania nu s-a ingrijit de ei”. Meri de – ntelege 🙂

  Oricum in cifre nu mai am decat o incredere indicativa: statisticile par sa vorbeasca de 80000 de germani in Ungaria, in presa germana citeam recent de 200000, daca si nemtii au ajuns sa se joace cu ordinile de marime, ceva parte de adevar pare sa fie greu de prins!
  Tema cu diferenta culturala si de manifestare a revendicarii, o gasesc insa importanta – caci fara a realiza ca de asta este vorba, si ca are loc, poate in manifestari mai comode, in toate Europa, dezamagirile sunt mult mai intense.

  • „Remarc insa cum la interval de o saptamana, cand vorbeam de un fenomen similar de “uzura” care are loc la Ceangai – s’a ajuns cel putin odata la termenul de “asimilara fortata”. Acum balanta inclina catre “Romania nu s-a ingrijit de ei”. Meri de – ntelege”
   Poti compara romanii din Ungaria, care au avut scoli pe toata durata regimului comunist si carora nu li s-a negat direct identitate, cu ceangaii? care au avut ceva scoli in anii ’50, doar si au acum ceva ore facultative, si carora li s-a negat identitatea de catre stat in toata aceasta perioada (mai putin anii ’50, dar nu cred ca in tot deceniul ala)? Meri de-ntelege 😉

 4. Draga Olahus, problema mea este ca eu nu stiu ce si cum sa compar. Hai sa lasam romanii laoparte, si sa ne uitam la nemtii, mai serios documentati. Lorand vorbeste de 70-80 000, il cred in statistici. In Frankfurter Allgemeine citeam mai de curand de vreo 200000, din care 15% mai vorbesc germana.
  Cati or fi cati n-or fi, si Lorand parea sa confirme ca nu mai stiu multi limba. Acum, zic eu, daca Romanii au avut scoli, cu atat mai mult au avut germanii scoli. Cum dumnezeule i-a apucat amnezia de au uitat limba lor? Si daca nemtilor li s-a intamplat asta, maica acei olahi jegosi, ce amnezie vor fi avut el! Mie mi se pare ca este o mare propaganda de sate potemkinice. Romanii erau cei mai numerosi in Ungaria mare – cum de au devenit in Ungaria mica cei mai putin numerosi? Uite ca eu compar, caci in Romania, de bine de rau, se mai poate afla! Daca tu stii mai multe, sunt curios!

  • „Romanii erau cei mai numerosi in Ungaria mare – cum de au devenit in Ungaria mica cei mai putin numerosi? ”

   Pai grosul romanilor a fost in Ardeal si au ajuns in Romania. Era mai bine sa fie mai numerosi acolo? 🙂

   „After the Treaty of Trianon, Hungary has become close to homogeneous ethnically, with only 10.4% minorities, of which 6.9% were Germans, and Romanians constituted about 0.3%.”
   http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_rom%C3%A1nok#Demogr.C3.A1fiai_v.C3.A1ltoz.C3.A1sok

   • Olahus@ Draga Olahus, eu nu stiu ce comentar este cel al tau de mai sus? Dar intrebarea „ce era mai bine”, nu invita la dialog! Acelasi lucru este valabil si pentru croati, sloveni, slovaci, etc. Iar Slovacii mai au avut si un schimb de populatie in spatele lor. Si totusi Romanii sunt cei mai putini numerosi! Deci nu este ridicol ce spun, dimpotriva.

    Iar ce scrie la Wikipedia, I give no penny on it, pentru ca am auzit prea multe minciuni despre Trianon sa mai discut fara documentele originale si extinse de la Trianon. Si acolo tin minte ca ramasesera suficienti Romani in Ungaria, in orice caz, ca guvernul Roman pe la sfarsitul anilor 1920 sa se ingrijoreze ce au devenit – dar interpelarea la guvernul vecin a primit ca raspuns „ce stim noi, s-or fi mutat in Romania?” Si de atunci, aveti voi dreptate, Romania pentru a nu incarca relatiile de vecinatate, nu s-a ocupat de Romanii din Ungaria cum o facea pentru cei din Sudul Dunarii. Sorry ca mai stim si unele adevaruri mai vechi decat ingroparea mai recenta a faptelor despre Trianon in mod eficace prin toata lumea.

    In plus problema centrala, cum de i-a apucat amnezia lingvistica chiar si pe germani, ai sarit-o. Caci argumentul meu mergea: daca asa s-a intamplat la germani, ce sa vorbesc de olahi? Sa nu imi vina nimeni cu propaganda dubioasa despre scoli, care ar fi existat frumusel si inainte de a dispare scolarii – ca nu il cred cu una cu doua!

    Iar 10.4% nu este chiar asa de close to homgeneity – in Romania erau sub 20%, deci baza discutiei ca unii erau multinationali ceilalti nu, este haide sa ne pierdem in discutii.

    Vrem prietenie si impacare? DA – si ca dovada, avem atata incredere in
    aceasta posibilitate, ca nu ne sfiim sa maturam intrebarile neplacute sub tapet!

 5. silvan @La Roma 80 % din prostituate sunt romance, Romania este o tara de lumea a treia pentru ca este condusa de romani

  Olahus nu e posibil totusi ar trebui sa iei atitudine si sa moderezi genul asta de aberatii, e unde stie caraghiosul asta [atac la persoana! -admin] ce componenta etnica are contingentul prostituatelor din Roma ??? […] asta cred ca le-a luat l-a incercat pe toate de e asa sigur . Iar faptul ca zice ca e roman e ridicol, e plin internetul de […] de astia cere vorbesc romaneste in stilul asta de pidari , sigur e ungur.

  [nota admin: am cenzurat doi termeni: ciuvac
  http://dexonline.ro/definitie/ciuvac
  http://dexonline.ro/definitie/ciuva%C8%99
  si gopnic, care nu stiu ce inseamna, dar suna a atac la persoana. Daca e ceva pozitivi, imi cer scuze.]

 6. solovastru si moderatorii@: sylvan este pertinent maghiar, caci navigand din link in link (inainte de a-i da replica la care a cautat injuraturile romanesti ca argument de convingere, si a amestecat si dreapta cu stanga, imperialism cu conducerea de catre regi germani, etc.)
  l-am vazut deci intr-o dezbatere despre dreptul maghiarilor ardeleni la vot la Budapesta. Si el isi punea problema avantajelor si dezavantajelor pentur el, personal, acolo aparea destul de logic!

  Moderatori, daca nu se purica un astfel de intrus, macar sa-si dezvaluie scopul, sau sa dispara. Scrie lucruri destul de grave. Spre exemplu cand vorbeste despre „deslipirea Ardealului, care poate sa coste si vieti, ca in Iugoslavia, dar este mai usoara gratie guvernului Ponta care va aduce tara la pamant si o va discredita. El asta isi viseaza, dreptul lui – nu stiu daca este subiect aici.

  • „sylvan este pertinent maghiar, caci navigand din link in link (…)
   l-am vazut deci intr-o dezbatere despre dreptul maghiarilor ardeleni la vot la Budapesta. Si el isi punea problema avantajelor si dezavantajelor pentur el, personal, acolo aparea destul de logic!”
   vreau linkul!

  • olahus@ Iata linkul

   maghiaromania/2011/08/18/drept-de-vot-in-ungaria-pentru-maghiarii-din-romania/

   Este al doilea post din thread, dupa Lorand. Vorbeste mult si incheie cu fraza
   „Cu toate că suntem cetăţeni români, totuşi nu ne este indiferent ca la Budapesta partidul de guvernământ ne înjură sau nu. Şi eu mă gândesc să mă duc.”

   Nu stiu ce se intampla, dar este a treia oara ca trmit acest link!!!!

 7. VIGILENTA@ (Adica fac apel la vigilenta tuturor!). Am avut mai recent povestea unei femei active in UDMR care a fost agresata „intamplator, in mod golanesc”, pentru ca nu vorbea romaneste: metoda mai veche de intimidare fizica a reprezentantilor unor partide incomode.

  Acum domnul Silvan/Sylvain (asa iscalea mai devreme) analiza aici impactul blitzkreogului lui Ponta, vorbind de lupta seculara dintre Orient si Occident (minciuna desigur, caci Rusia din spatele kleptocomunsitilor un este nici orient nici occident. Si scenariul preferat al dlui Sylvan era discreditarea totala a Romaniei, care va face mai usoara „desprinderea Ardealului” (vorbele lui!), chiar daca vor fi unele lupte ca in Jugoslavia. Aceste vorbe au fost scrise in acest blog, de mai putin de o saptamana, si toti au intors ochii dezgustati, nimeni nu a raspuns. Dar cand i-am raspuns la alta tema, s-a simtit demascat si a crezut ca injuraturile romanesti sunt … cea mai sigura proba de identitate – nu sunt!

  Atentie: in 1990, Zoli Rastas era jurnalist in secuime, a fost primul martor irefutabil al modului cum s-a ajuns la bataile de strada dintre Romani si Maghiari in Tg. Mures, care au fost servite pe TV in lumea intreaga. In sate romanesti veneau vorbitori de romana si atatau oamenii „Mergeti la Tg- Mures ca va bat ungurii copii!” (era sfarsit de trimestru de liceu), Si ca prin minune, camioanele care sa ii duca la Tg. Mures sa isi apere odreslele erau gata, existau si pancarte gata scrise. Acelas lucru se intampla si in sate maghiare, doar in alta limba si in alta directie. Apoi cele doua gloate pregatite in acest felel s-au trezit fata in fata!
  Nu a prea mers prea departe, dar au fost morti si raniti, pentru ce, pentru cine? Vedeti bine ca oricine este in spatele acestui Sylvan, nu isi face griji chiar daca pentru realizarea visurilor sale, ar fi sacrificii, cum spune el „ca in Iugoslavia!.”.

  Eu as propune sa ii multumim cuviincios lui Sylvan ca ne-a atras atentia in modul sau sarmant, de existenta unor oamenii care sunt capabili sa nutreasca asemenea viziuni, si avand in vedere si modul sau de a proceda, sa tragem anumite concluzii care se impun: de o parte si de cealalta, pentru toti cei care stiu ca Jugoslavia nu se poate repeta, si pentru asta tocmai in momente tulburi, trebuie anumita atentie la oameni care sunt atat de desprinsi de viata si de lume, ca isi imagineaza visurile lor indeplinite cu ori si ce pret. Caci Sylvan mai spune de asemenea clar: romanii nu sunt in stare sa se conduca, trebuie sa-i conduca altii. Oare la cine se gandeste? La aliasul sau romanesc propriu, care vrea sa-i „schimbe” pe romani? Nu cred. Atentie deci la gandurile lui, caci acelea le mai veti intalni – el ca persoana, este nesemnificativ.

  Multumesc Sylvan pentru indrazneala ta revelatoare si mult succes la Budapesta, exercitandu-ti dreptul de vot in Ungaria!

 8. @Preda, Solovastru: e foarte posibil ca Sylvain oricum sa nu mai vina pe blog, dupa ce si-a luat cartonasul galben pentru atac la persoana.

 9. Olahus@: Bof, am spus ca el nu este semnicativ, dar gandurile si modul de lucru sunt de retinut. Nu invectivele, ci specutlatiile de viitor fac din el un individ de evitat – de injurat injura tot prostul. Cine mai intalneste ideea ca al de Ponta sunt utili, pentru ca duc reputatia Romaniei mai jos in rapa, si _deslipirea Ardealului va fi mai usoara_, ar fi bine sa isi aduca aminte ca prin sinceritatea lui Sylvan, acest gand a fost aici dus pana la capat in intregul sau cinism. Spunand „chiar daca vor fi unele lupte ca in Iugoslavia”. Oameni ca asta voteaza al 29 Iulie si cauta stranga acoliti !?

  Mai este o intrebare: cartonasul galben l-a primi pentru injuraturi, care nu veneau din enervare, ci din calculul de a dovedi identitatea pretinsa. Care exact sunt statutele blogului pentru asumarea unei identitati false?

 10. am gasit linkul https://maghiaromania.wordpress.com/2011/08/18/drept-de-vot-in-ungaria-pentru-maghiarii-din-romania/#comment-4387
  Am verificat ip-urile pe care le-a folosit Sylvain, si nu sunt aceleasi cu cele doua ale lui Sylvan. Nu exclud sa fi postat din alte locuri dupa ce si-a schimbat numele.
  Insa NU avem nici o dovada ca sunt aceeasi persoana.
  E usor sa luam decizii pripite, e usor sa luam masuri fara dovezi (eu insumi l-am numit de doua ori SylvaIn pe Sylvan), dar mai bine, desi mai greu, e sa fii drept. Cu toate dubiile mele (si eu l-am banuit ca e maghiar, dar am considerat ca, obiectiv vorbind, n-are relevanta PLUS ca mi s-a parut dubios sa nu ii spuna lui Preda si mie: „ma cheama SylvAn, nu SylvaIn).

  Asa ca Sylvan (care a semnat si ca Mihai si Transilvania Libera, dar nu ca Sylvain, cel putin potrivit ip-urilor) are deocamdata doar avertisment pentru atacuri la persoana.

  • Olhus@ Esti political correct. Insist insa – nu este nici injuratura (eu am trait sa o vad, a aparut o zi pe net, pana ai cenzurat-o :-), si nu este nici dubla identitate (ca da ori ca ba). Ceea ce este important sunt doua lucruri:

   a) scenariile acestui om sunt cinic provocatoare, si la a treia incercare am gasit ca nu este corect sa fie trecute cu vederea, ca si cand nu ar fi. Pentru comparatie, sarmanul Klaus, care are un suflet torturat, care a si recunoscut in mod credibil ca are sange amestecat … si pe urma s-a trezit antimaghiar, acela a fost luat in serios in toate aiurelile sale. Domnul Silvan insa prognosticheaza discret cum deslipirea Ardealului va fi mai simpla daca Ponta face tara de ras, si in cel mai rau caz va iesi ca in Iugoslavia. Si la asa enormitati, toate sufletele curate care au reactionat la Klaus, par sa nu fi vazut nimic. Eu am mai fumat jeguri din astea in urma cu 25 de ani: nu pot fi lasati chiar de capul lor – vreau sa spun la afirmatii, nu numai la drept de a publica.

   b) IP-ul? Mare scofala, si eu am doua computere cu doua IP uri diferite, where’s the problem? Primesti chiar posturi ale mele dupa doua IP-uri diverse! La birou si acasa. Dar sa vedem putin identitatea: sare ca ars cand ii spun ca este maghiar, injura si intreaba daca mai vreau mai multe injuraturi, ca dovada ca este roman? Nu este dovada. Apoi insista ca Romanii erau bine sub Rege german, dar injura imperialismul roman – parca Romania mare era sub regi, nu? Si ma eticheteaza pe mine de „dreapta” – cand tot ce spune el, daca ar fi roman, pai tocmai de dreapta tine. Nu se refera el mai degraba la noua dreapta transilvana, cu care are el ca maghiar (si din pacate poate si eu ca roman, dar asta este altsa problema) lucruri de impartit. Ce vreau sa spun este ca daca citesti atent ce spune, nu vezi nici un tip verosimil de om in spatele vorbelor lui, sunt contradicitii peste contradicitii, care ascund alta identitate. Klaus este dus, dar este verosimil. Deci mai folositi si analiza, nu numai IP!

   In rest, puteti decide oricum, odata problema pusa pe tapet, sa vina el cat o vrea.

   • Preda, oameni ca Sylvan se joaca cu pixul pe harta.
    Din punctul meu de vedere, afirmatiile iredentiste – la adresa Romaniei, Serbiei sau altui stat, sunt o forma de manifestare a libertatii de exprimare. Ma deranjeaza, dar, in numele acestei libertati, nu am voie sa „banez” pe cel care le face*.
    Recunosc ca trebuia sa fiu mai atent la jignirile pe care le-a proferat la adresa romanilor. Daca zicea ca e maghiar, aceste jigniri erau sanctionate. Cauta si nu vei gasi maghiar sa jigneasca romanii pe blog si sa nu fie atentionat de catre noi sau chiar cenzurat.
    Insa cum el zice ca e roman, oricat l-as banui eu ca e altceva, o trec la ura de sine romaneasca si nu mai imi vine sa intervin.

    _
    *aceeasi regula o aplic si fata de cei care ar vrea o Ungarie mai mica [n.m., Olahus, 17 iulie]

   • Olahus@ Nu este vorba de stramosul meu – este vorba de istoria adevarata!
    Si iti mai spun un lucru: de dragul prieteniei cu maghiari chiar, este datoria noastra sa spunem adevarul, caci doar adevarul din partea noastra poate eventual stavili putin nebunia din tabara lor. Altfel ai Sylvani – vor sa fie eroi, si se arunca provocativi pe balanta, ca sa se faca romanii de ras, sa injure si sa-i bata, si ei pe urma sa faca in lume propaganda, cum sunt romanii de josnici. Daca gandesti ca exagerez, spune-o si iti dau exemple! Nu mai merge.

    Ce tu trebuie sa stii si tot romanul este ca la Trianon s-a muncit exact, s-a tras o granita unde era 50% dintr-o populatie, nu a fost jaf ca in cazul nostru, cu Ribentrop-Molotov. Daca cineva ar avea drept sa se planga, mai degraba noi, si asta trebuie spus totusi. Deci la Trianon, sa nu iti inchipui ca de o parte, dinspre Ardeal, descrestea densitatea romana incet la 50%, dar in Ungaria era 100% pana la granita! Nu – am vorbit cu batranul francez zile in sir (nu stramos, prieten al bunicului), lucrase ca si cartograf si expert in comisie, mi-a povestit cum descreteau incet, dar pana la Tisa tot mai erau sate romanesti.

    De aceea ti-am spus: este o consecinta a insasi principiului lui Wilson sa fi ramas din toate neamurile si in partea Ungara – si statistica ne-ar face sa credem ca Romanii trebuiau sa fii de doua ori mai multi, nici decum de doua ori mai putini decat slavii sudici! Au disparut inainte de comunism, feciori. Si ce scrie pe Wiki sunt selectii – ca sa nu spunem minciuni. Am cautat pe tot internetul un comentar serios la Trianon – singurul lucru incontestabil este textul insusi al armistitiului, pe care insa nu l-am gasit in est sau in engleza, l-am gasit la francezi si in germana.

    Uita-te la adunatura de oameni de aici: este imposibil sa scrii o vorba care sa dea de gandit asupra rolului maghiar, fara sa protapeasca degetelele lor, tacand insa molcom caci nu are nimeni argumente. Si ce le spun de rau? Nimic – spun adevarul, caci imi doresc sa se ispraveasca cu nebuniile si sa se poata vietui civilizat si in respect reciproc – ceea ce inseamna si noi sa fim respectati, nu numai sa ii respectam. Si poate mai inseamna si sa ne respectam singuri, avand demnitatea raspunsului. Dar se ajunge si acolo, catinel, catinel!

   • Olahus@ – Scuza-ma s-au amestecat raspunsurile. La tema iredemptist si ban si silvan sunt mai ferm. Ce este scris pe blog ramane, mai intra oameni mai tarziu si vad ce scrie el si nimeni nu ii raspunde! Mai crede ca lumea aici este de acord cu ce a spus! Tu iti inchipui ca pe un blog libeal maghiar, ca Pester Lloyd, poate sa vina cineva sa zica „Vai de maghiari (caci Sylvan vorbea de romani, nu de „noi romanii”), au ajuns ultimele curve, si sa desfasoare fantasme de dezmembrare a statului, si nu il fulgera cineva pe loc? Nu cred.

    Tu nu trebuie sa ii dai ban – tu trebuie sa repui frumusel injuraturile lui acolo unde le-a scris la inceput, si in loc de cenzura moderatorului sa scrii o explicatie, ca se banuieste ca acest individ a abuzat de identitate falsa, dar in lipsa de dovezi, se lasa in mod deliberat injuraturile sale ca sa poate oricine sa isi traga concluziile. Nu ii dai ban, dar ii dai centime!

   • „ca pe un blog libeal maghiar, ca Pester Lloyd, poate sa vina cineva sa zica „Vai de maghiari (caci Sylvan vorbea de romani, nu de „noi romanii”), au ajuns ultimele curve, si sa desfasoare fantasme de dezmembrare a statului, si nu il fulgera cineva pe loc? Nu cred.” da, cred ca pe un blog liberal maghiar poate cineva sa vina, care se pretinde maghiar, si sa ramana „nefulgerat” chiar daca nu zice de „noi, maghiarii”

   • Olahus@ Atunci depinde ce intelegi prin fuigerat – o ironie taioasa intra in aceasta categorie, si sunt convins ca ar avea loc. Si este bine asa. Ca oamenii sa isi cunoasca limitele libertatii, care sunt acolo unde jignesc pe altii. Eu cred de fapt ca suntem de acord, haide sa nu mai pierdem vremea!

 11. „Nu inteleg ce inseamna exact 23 de ani??” daca faceai click pe „23 de ani” din post, vedeai ca e perioada in care a „domnit” Ceausescu. Neamestecul in treburile interne a fost parte din teoria si, cel putin in ceea ce priveste romanii din Ungaria, din practica politicii externe ceausiste.

  • Citeste ultimul meu post: protectia relatiilor de buna vecinatate a fost politica guvernelor Romanesti dupa Bratianu, prin ’20 – care s-au sesizat deja de o reducere destul de violenta a numarului de romani in Ungaria. De aceea intrebarea mea: pentru a spune ca problema nu este nici cei 23 de ani sub Ceausescu, nici cei 23 dupa el, ci ca intr-adevar Romania de la inceput s-a purtat altfle fata de Romanii din Ungaria decat fata de cei de la Sud de Dunare!

 12. PS Olahus@ … si mai uita-te mai sus, caci ti-am dat nu raspuns azi, ce s-a ingropat sub multe silvanisme 🙂 Ar fi interesant de dus discutia la sfarsit 🙂

  • Am citit ce mi-ai povestit de stramosul tau, eu stiam ca Ceausescu a excelat. Am zis cel putin cu cei din Ungaria ca nu eram sigur, dar stiu ca el nu s-a implicat pentru nici o comunitate romaneasca (macar interbelicii au facut ceva pentru aromani)

 13. Pe scurt:
  @Olahus 1.
  Eu am facut niste afirmatia care corespund cu convingerile mele personale. Daca nu cunosti tactica „vadimiana”, acesta consta in maiestria unor indivizi de a-i face pe cei care nu sunt de acord cu ei, aproape imediat, unguri, evrei, tigani speculand ca exista o motivatie legata de etnie. ACESTA ESTE ATAC LA PERSOANA.
  Aici se discuta idei, nu se judeca persoane. Atacul la persoana este cu atat mai josnic cu cat cei care il practica folosesc aceleasi metode, ca pe vremea stalinismului, Ceausescu, Vadim, etc
  2. Am mai spus si repet: NU SUNT UNGUR, dar pe unde merg refuz sa ma numesc ROMAN. Spun ca sunt TRANSILVAN si ca vreau ca TRANSIVANIA SA FIE INDEPENDENTA.
  Transilvania nu a fost niciodata sub stapanirea valaha. Asta este o gluma a istoriei care trebuie sa inceteze.Transilvania sub administratie romaneasca a cunoscut decadere continua pana astazi, decadere pe care am vazut-o si cu ochii mei in locul copilariei mele
  din Ardeal. Consider ca este normal ca cineva sa lupte pentru mai bine in baza faptului
  ca iubeste ADEVARUL si locul natal mai presus de Romania.
  3. Ca mine gandesc multi, dar putini au curajul s-o spuna.Nu stiu cine Sylvain, nici nu am timp sa caut, dar daca-l vedeti spuneti-i ca are din partea mea toata stima.Forumurile de dezbatere sunt pline de diversionisti care bruiaza adevarul ca pe vremea comunismului. Se zice ca sunt asa de multi ca sefii lor nu stiu ce sa mai faca cu ei. Eu zic ca vor avea pentru ca vocile transilvane vor fi din ce in ce mai multe.

 14. Sylvan@ – Bun venit intre vorbitorare! Frumoasa incercare- Dumneata ai inceput afirmand ca romanii sunt ultimii oameni, curve samd. Nu este atac la persoana, sau la etnie, dumneata nu esti ca Vadim, o afirmatie inocenta, o parere. Apoi tot dumneata ai postat propria viziune de „deslipirea Ardealului”, care lua in calcul maceluri ca in Iugoslavia. Speculatii si manifestare a libertatii de cuget, gandesti. In Europa, la care poate vrei sa aderi cu Transilvania visurilor tale, afla ca cineva care se manifesta in public cu asemenea „speculatii” are 99% sanse sa fie admonestat de „instigatie la violenta”. Fii fericit ca nu functioneaza inca rigoare Europeana pe blog.

  Apoi ai vorbit de imperialism romanesc si risipa de fonduri bugetare. Interesant, aceasta exact cateva saptamanii dupa ce in Ungaria Köver risipise fonduri bugetare pentru actiunea sa in Romania, care a fost destul discutata in Ungaria, Germania, America, etc, ca sa o mai discut aici. Si tu vorbesti din intamplare de imperialism romanesc, evident fara exemple care sa sustina afirmatia. Oare nu ai facut o mica confuzie? Vrei se te credem ca esti cum vrei sa te prezinti? Cam dificil!

  Despre termenul de valahi, in primul rand nu poate fi termen distinctiv intre unii si alti romani.
  Pentruca valah, olah, etc – este termenul folosit de germani, slavi si unguri pentru latini. De aceea eram noi valahi, iar pentru Göthe italienii erau Welschen. Deci vorbind de valahi ca de „altii”, esti departe de a ne convinge ca faci parte din ei. In cel mai bun caz, daca ai o greseala de nastere romaneasca in vine, atunci vei fi poate manat de dorinta de a transfera caracterul umilitor al cuvantului „olah”, cu care au fost maguliti strmosii din Ardeal, asupra „altor” romani. All this makes as much sense as having breakfast on the moon!

  Un ultim lucru: injuri si pui etichete pe oameni de care habar nu ai („voi dreapta”, sau ceva de genul asta), dar revenind nu te comporti ca un roman, care de cele mai multe ori se scuza, ci ca un comunist, instigator sau ca un central european – care este sau agresiv, sau usturoi nu a mancat, gura nu-i miroase.

  Rezumand: batjocura unui neam caruia pretinzi sa apartii, instigatie la violenta, afirmatii grave si neintemeiate si lipsa de buna cuviinta. Bun venit!

  • 1. „…batjocura unui neam caruia pretinzi sa apartii, instigatie la violenta, afirmatii grave si neintemeiate si lipsa de buna cuviinta”

   Batjocura unui neam, pentru ca incerc sa spun adevarul?? Tie nu ti-e putin, asa, rusine?… *# .i.!@#+!*#<@^!!
   Sunteti Voi cei care batjocoriti TOATE neamurile care traiesc in acest spatiu, cu prepotenta voastra, cu minciunile despre istorie, inapoierea economica si circul politic oferit. Pentru ca Voi administrati aceasta tara nu eu.
   Singurul care a pomenit de scenariu iugoslav si violenta esti tu, eu NU CRED in asa ceva.
   Separarea trebuie sa se faca amiabil in baza nerespectarii acordului stipulat odata cu Marea Orbire de la 1919, acord incalcat inca din primele zile de Bratianu.
   Istoria ne invata ca romanii de "dincolo" de Carpati, sunt de zece ori mai lasi decat sarbi, ei se rafuiesc "vitejeste" cu populatia civila, mostenire genetica de la Vlad Tepes, Avram Iancu si Ion Antonescu (30 000 de civili ucisi in Rusia – Horty o fost pui mic) ei "cuceresc" si ocupa capitala Ungariei cand aceasta nu mai are forte armate, intra in Bulgaria cand armata bulgara e ocupata in Macedonia (si aduc holera), trag in manifestanti si ucid copii pe treptele catedralei de la Timisoara, ataca, jefuiesc, violeaza si ucid femei si batrani in Occident, mai mult decat oricare alta etnie. Exista statistici care arata asta.
   Pot sa-ti mai amintesc si despre soarta intelectualilor ardeleni morti in inchisorile romanesti, dar lista ar fi prea lunga.

   2. Valahii sunt locuitori ai Valahiei (sau Ungro-Vlahiei) cred ca e clar asta.
   Daca ei au format insule etnice aiurea prin Europa si Balcani, vorbind dialecte neo-latine, APROXIMATIV asemanatoare, asta nu le da dreptul sa revendice acele teritorii. Cu exceptia unui singur an (1600) ei nu au stapanit teritorial si administrativ Transilvania NICIODATA, chiar daca au fost majoritari, iar cand au stapanit-o au dus-o la gradul de saracie in care este astazi, in nici 100 de ani.
   Ca atare este ilegitim ca acest teritoriu cu un potential extraordinar sa fie condus de niste balcanici corupti moral si tras in mocirla saraciei odata cu ei.
   Nu-mi face nici o placere ca apartin neamului romanesc si nu a fost alegerea mea. Eu nu mai simt romaneste cam de mult din cauza ipocriziei si prepotentei de care dati dovada, voi un grup de oameni perfid si las.
   Eu cred ceea ce a spus Traian Vuia in scrisoarea catre avocatul Dobrin.
   Puteti sa ma numiti BOZGOR, n-o sa ma supar.

   Nota Admin: „Exista statistici care arata asta.” atunci nu le aminti, citeaza-le si da si sursa! Vorbeste de procente, nu mai vorbi de romani in general. Acesta este un loc al apropierii intre romani si maghiari indiferent de regiune, NU este un loc in care romanii sau maghiarii sa fie jignititi prin generalizari!

   • Sylvan@ „Puteti sa ma numiti BOZGOR, n-o sa ma supar”

    Uite o poveste pentru tine: Am avut o prietena buna din copilarie, evreica. Eu am ramas la 18 ani in strainatate, ea si-a terminat facultatea la Bucuresti. Ne-am intalnit apoi si am povestit multe si marunte. Intr-o zi imi zice, cu un glas satisfacut, aproape mandru „Anul trecut am primit si eu primul meu ‘jidanca imputita’ „. Parea un examen de maturitate trecut cu brio! M-am mirat, si i-am raspuns ca eu mi-am primit primele trei „Scheissausländer” intr-o singura saptamana de lucru, oare asta ne-a facut sa fim mai mult din ceea ce suntem cu adevarat? Altfel, fata foarte buna, entuziasta si muncitoare – avea insa, macar la aceea varsta, strania perceptie ca prejudectile altora pot contribui la formarea propriei identitati. Este de inteles cum se poate ajunge la aceasta idee, dar totusi ramane eronata.

    Te intreb si eu: cand ti s-a zis tie pentru prima data „BOZGOR” (cu majuscule, cum scrii), si daca asta s-a intamplat, ce impact are asta asupra identitatii tale? Caci tot inviti pe altii, desi aici nimeni nu ti-a vorbit necuvincios in nici un fel.

 15. Prea multă ură,Sylvanule.Ura este un sentiment negativ,nu cred că poți să te simți bine urând pe cineva sau ceva.Mai ales propria nație.Nu m-i se pare etic.Pentru părinții tăi,bunicii tăi a fost important să fie români,altfel n-ai fi nici Tu.Asta te obligă măcar la acceptarea situației în prezent.Înțeleg că dacă România ar fi o țară de succes,ai fi mândru.Pune soarta Ungariei,ex Yugoslaviei,Cehoslovsaciei în paralel cu soarta României în ultimii112 de ani.Eu cred că este un succes politic și diplomatic.Nu-mi convine ,dar asta-i situația.
  Vorbești de ADEVĂR.Adevărul poate să fie relativ,dacă vezi numai o parte.Vorbești cu adevărul maghiarilor de dreapta.Mai vorbește și de atrocitățiile maghiarilor de-a lungul istoriei,că și asta-i adevăr,adevărul românilor de dreapta.Nu cred că trebuie să ne urăm din cauza crimelor din istorie.Orice război,conflict armat are un singur scop,moartea.Scoate la suprafață latura animalică a oamenilor.Așa ajung la crimele de război,indiferent de timpul istoric.(de ex.crimele din războiul din exYugoslavia).
  Și nu te mai supăra dacă te cred maghiar oamenii,poate să fie mândrie.Și Olahus a fost făcut ungur și n-a pățit nimic:))

  • Kalaci@ Sa fii iubit Kalaci – vorbele tale sunt bune de pus la rana, cum se spune. Cred ca daca Sylvan accepta ca are o rana, ar incerca sa le puna la rana, si i-ar prinde bine. Greu de spus care este rana sa, dar este violenta.

  • @Preda. Sper ca nu ai pretentia sa te citesc.Scrii lung ca o zi de post si am vazut anterior ca spui prostii, (asta atunci cand spui ceva ca in general nu spui nimic). Vorba lui Eminescu pe care l-am studiat la scoala maghiara in locul lui Petoffi: „Desi vorbesti pe inteles eu nu te pot pricepe”.
   Eu cred ca tu esti muiere. Nemtii au un banc: „Ein Man ein Wort, eine Frau ein Wortebuch”.
   @kalaci
   1. Ceea ce spun este adevar documentat, trait sau citit.Si nu este doar parerea mea. Nu este spus cu ura ci doar raspicat.
   Adevarul nu este nici de dreapta nici de stanga. Este adevar si atat. La tribunal nu se vorbeste de adevar relativ si absolut ci de adevar dovedit ( cu probe, martori).
   2. Ma doare-n paispe cum ma fac ipocritii Solovastru si Preda. Ma enerveaza metoda lor folosita de Stalin si Vadim dupa care cel care nu este cu ei este dusmanul lor, si invers.
   Exact cum spuneau mexicanii lui Zapata: „Daca nu bea ca noi, nu-i de-al nostru si trebuie impuscat”. De aceea cauta sa afle cine sunt ca sa gaseasca mizerii in viata personala pe care sa le afiseze cu majuscule. Sunt puii lui Vadim. Nostalgici dupa vremurile cand cu ajutorul cenzurii si Securitatii puteau face pe oricine sa cante cum vor. Niste gunoaie.
   3. Pentru ei adevarul e relativ ca si pentru tine. Daca acum as aduce laude „tarii si poporului” (pe care ei cred ca-l pot baga in buzunar), m-ar umple de onoruri, s-ar oferi sa-mi rezolve problemele si m-ar pupa in partea dorsala daca as dori cumva.
   4. DA, daca prin absurd Romania ar fi o tara de succes as fi multumit. Mandru, nu-mi sta in fire.Inseamna ca sacrificiul celor care si-au dat viata pentru ea n-a fost in zadar. Dar asa este o prostie sa crezi ca daca s-ar scula Avram Iancu sau Maniu ar fi mandri de ce au realizat romanii si nu ar trage cu tunurile in Bucuresti, pentru halul in care au adus Transilvania.
   Dar Romania NU ESTE o tara de succes, si nici nu va fi. Este ultima tara di Europa.
   Ceea ce s-a proliferat dupa ww2 sunt buruieni care au napadit peste tot.
   5. Nu-mi place ca m-am nascut roman , e drept, dar nu pot sa spun ca sunt ungur daca nu sunt. Eu vad o diferenta intre „romanii” printre care m-am nascut si romanii de astazi fabricati de Bucuresti dupa modelul Preda si Solovastru. Chiar daca acesti „romani” au existat intodeauna noi am fost „altfel”. Cum ei sunt reprezentantii romanilor, in general, nu-mi place sa fiu asimilat cu ei. Asta-i tot.
   6. Menirea soldatului este sa ucida. Represaliile in randul populatiei civile ( de 10:1) sunt admise de legile razboiului fara sa fie considerate crime. Poate ca in nordul Ardealului represaliile era nejustificate (o cercetare amanuntita si competenta este de neconceput in statul manipulat de nationalisti) si ca armata maghiara a actionat din exces de zel. Dar avand in vedere numar IMENS de minciuni istorice pe care se bazeaza statul roman, e legitim si firesc sa ne indoim si de asta.
   Observ ca ai sari grazios peste crimele comise de Ion Antonescu la Odessa. (Represalii nejustificate in proportie de 200 :1), ceea ce ma face sa cred ca nici tu nu esti altceva decat un client al Bucurestiului, de orientare UDMR. Got it?

   • .nici tu nu esti altceva decat un client al Bucurestiului, de orientare UDMR. Got it?
    Na, am luat-o și eu:)

   • Kalaci@ Ai luat-o, we done our best. Poate totusi nu este un flacau cu identitate ravasita, cum parea, ci are deja o agenda bine pusa la punct. Stie chiar si trei vorbe pe nemteste! Pace sa-i fie.

 16. Sylvan@ Draga Sylvan, daca iti poate servi la ceva, iata iti voi spune ca eu port in vine sangele a trei neamuri, puternice fiecare (care nu are putere, daca stii sa ii dai ascultare?). Si tocmai de aceea ti-am spus ca este o alegere care se poate face: sunt mai mult roman, de ce sa ma spariu eu de vremurile in care m-am nascut, ma bucur si aleg asta si nu alta – ce rost are sa imi aleg un neam mai glorios ca sa nu ma confrunt cu restul? Fata mea are cinci – dar eu fac tot ce pot ca ea sa invete de peste tot cate ceva, pentru ca atunci cand va fi sa aleaga, sa nu fie cu gandul ca „asta vreau sa fiu, si asta as fi vrut sa nu fiu”, ci sa stie sa se hraneasca cu ce are in sufletul ei, de la toti strabunii.

  Tu, se vede ca nu iti gasesti locul – te-a dus poate gandul chiar sa incerci Ungaria, dar te-ai lovit de zvonul ca acolo mai sunt oameni care iau in saga pe maghiarii din alte tari – intre 10 milioane, cum sa nu fie si din acestia? Si poate tu nici asta nu esti pe drept cuvant, adica maghiar din diaspora, cum se mai zice! Daca ai gasi acolo numai oameni cum este Kalaci in jurul tau, nu incape indoiala ca ti-ai gasi repede linistea. Pe de alta parte, oamenii mai apar si cum ii atragi. Si daca vei ajunge tu sa atragi oameni cum este Kalaci, atunci oameni ca acestia gasesti si in apropierea ta. Ajunge sa accepti in sinea ta ca asta cauti! Caci as zice ca nu exista orasel de 10000 de oameni in care sa nu traiasca cateva zeci si sute de suflete impacate cu ceea ce au si ceea ce sunt.

  Nu sunt politruci, nu sunt mari capete de raspundere, dar sunt inimi in ordine. Si nici macar nu este o lege ca nu au loc intre politruci – si acolo se mai intampla sa apara, dar desigur mai rar, pentru ca pentru a se pastra in acele mocirle, trebuie ca Dumnezeu sa le fi dat nespus de multe calitati si puteri … Dar in viata, daca ai ochii deschisi, ii gasesti omule! Numai ca pacea nu se impune cu forta, nu iti iese in drum strigandu-ti „dupa mine!”. Isi vede de treaba ei, dar fara sa se ascunda!

  Cred ca stii ca si toti cei care te citesc, ca in spatele urii care a explodat din tine necontenita, tu cauti un raspuns la o intrebare pe care nu stii sa o numesti. Daca asta a fost sa fie talcul, eu zic lauda lui Dumnezeu ca s-a intamplat ca o vorba fireasca a mea sa atinga si sa faca sa irupa ceea ce vedem si doar tu si poate nici tu nu intelegi. Poate este semnalul ca vrei ceva sa descoperi, care sa-ti fie de folos.

  Daca iti dai seama singur de aceasta, poti fi sigur ca raspuns mai deslusit si mai de necurmat decat l-a formulat Kalaci, nu-i usor sa primesti! Iti doresc sa poti sa-l imbratisezi si sa-l accepti in sinea ta!

 17. @ei „cuceresc” si ocupa capitala Ungariei cand aceasta nu mai are forte armate

  Asta este o mistificare istorica si o mizerie de ce mai joasa speta . Ungaria in 1919 avea forte armate chiar era intr-o situatie mult mai buna decat celelalte nationalitati din imperiul austro-ungar pe ai caror reprezentatnti ungurii ii trimiteau in linia intai ca sa moara in timp ce pentru ei isi rezervau rolul de telefoniste si infirmiere(!!!) . Exista statistici care arata asta.
  Faptul ca ungurii isi intitulau pompos trupele reincorporate dupa sfirsitul razboiului, garzi nationale nu inseamna ca nu aveau forte armate. Dor ei au initiat razboiul atacindu-i in mod las pe romani si slovaci . Daca slovacii inferiori numeric nu au putut da o replica pe masura , armata romana desi dupa un efort de razboi urias dublat de boli si foamete a dat o replica excelenta stopind aceea tentativa de tilharie teritoriala.E fara indoiala un moment minunat din istoria romanilor lucru care este recunoscut de orice istoric serios din occident. Daca-mi citezi o sursa neutra care sa considere interventia romaneasca ca un atac las esti invitatul meu. Ce erau sa faca romanii si slovacii sa stea sa-i atace ungurii pe la spate dupa obiceiul lor?

Comentariile nu sunt permise.