Din Secuimea Bucurestiului [Joia MaghiaRomania]


Putine, dar sunt si la Bucurestiul bucati de  Secuime. Cum ar fi aceasta poarta secuiasca. Surprinsa de catre un morosan din Maramuresul de dincolo.

Care a crezut ca-i poarta de-a lor.

 Unde in Bucuresti? Puiul de morosan, Sergiu Dan, spune ca-i:

undeva in spatele Parcului Carol, pe o straduta ce trece pe langa „Castelul lui Tepes”,

la numarul 19. Unde, cred eu, sta sau a stat un secui.

Semiluna si un simbol solar. Luna si soarele sunt motive traditionale secuiesti.

Daca da si daca ne citeste in clipa asta, il invitam sa ne spuna cand si cum si-a ridicat superba poarta secuiasca, ce reprezinta modelele de pe ea… si daca n-are cumva vreun boboc de secuianca, sa m-astepte la portita…

Anunțuri

3 gânduri despre “Din Secuimea Bucurestiului [Joia MaghiaRomania]

  1. Cred că ar trebui examinată mai de aproape poarta aia,fiindcă de obicei este sculptat și data,și proprietarul,(sub columbar,partea de sus cu găuri,dar este în umbră pe poză)și maistrul sculptor.Motivul care se duce în sus pe cele trei stâlpi,se numește arborele vieții(életfa),reprezintă repetarea vieții,fertilitatea prin bogăția ornamentelor ,iar dragostea și feminitatea prin motivele florale.Feminitatea,dragostea,fertilitatea.Banii n-au importanță,că nu-s sculptați:))Dar lipsesc soarele și luna ,care-s elemente de bază a stilisticii porților secuiești.
    Așa știu.Dacă n-am zis bine corectați-mă:)

    • Luna e in triunghiul din stanga arcului, iar un simbol solar se gaseste in triunghiul din dreapta arcului.

      UPDATE: Am adaugat si o poza cu detaliile cu seminluna&simbolul solar. Daca vrei, Kalaci, pot sa iti modific comentariul.

Comentariile nu sunt permise.