[Presa si Nyiro] O mica victorie pentru MaghiaRomania. Multumim Hotnews si Romania Libera! [Joia]


Ce faci cand un personaj care ti-e antipatic este citat gresit? Cum ar fi Kover Laszlo, presedintele Parlamentului maghiar, celebru la noi dupa scandalui Nyiro Jozsef.

OLorand si Olahus, adminii MaghiaRomania, au decis sa informarea corecta este mai presus de antipatii. Si au determinat corectarea unor articole publicate de Hotnews si Romania Libera!

De ce ne e antipatic Kover, ne vor intreba unii? Pentru „reusita” de face o tema electorala din reinhumarea lui Nyiro. Si pentru caracterizarea comportamentul guvernului Ponta drept „barbar” -un adjectiv care a pus pe jar Romania.

Insa, indiferent de responsabilitatea lui si a altor politicieni romani si maghiari, publicul trebuie informat corect. Iar miza e cu atat mai mare in scandaluri regionale. Care cresc tensiunile dintre romanii si maghiarii din Romania.

Pe Hotnews aparuse ca Laszlo Kover ar fi declarat, despre „cenusa lui Nyiro (,ca-n.n) ar fi fost introdusa ilegal in Romania, ca ar fi fost nevoie de o <<conspiratie>> si ca operatiunea <<nu a fost tocmai usoara>>”. Dar in originalul Der Spiegel era citat Géza Szöcs, secretar de stat pentru cultura in guvernul maghiar, si nu Kover.

La fel si in sursa germanilor, index.hu.

Asa ca am decis sa scriem la Hotnews pentru corectarea greselii, pe 6 iunie. Nu ne faceam prea mari sperante.

Dar, in aceeasi zi, Olahus a fost anuntat prin mail ca articolele fusesera corectate. Iar redactia adaugase si nota (vezi si prima poza de sus):

*Nota redactiei: declaratia pentru portalul maghiar de stiri index.hu a fost facuta de secretarul de stat Geza Szöcs, nu de presedintele Parlamentului Laszlo Köver. Corectura a fost efectuata in urma sesizarii greselii de catre domnii [Olahus] si [OLorand] carora le multumim!( numele adevarate le vezi aici 😉 -n.n.)

Nu ne-am oprit dupa acest mic succes. E imposibil sa schimbam toate articolele si posturile care, avand ca sursa Hotnews, au atribuit gresit citatele*. Dar am zis sa vizam macar sursele de stiri serioase. Asa ca am scris si la Romania Libera si Evenimentul Zilei (cei dintai au gresit doar intr-un articol din doua) . Iar Romania Libera ne-au raspuns peste cateva minute, anuntandu-ne ca au modificat atat citatul, cat si titlul in care aparea numele lui Kover:

http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/secretar-de-stat-in-guvernul-de-la-budapesta-cenusa-lui-nyiro-jozsef-a-fost-introdusa-ilegal-in-romania-266184.html

Evenimentul Zilei nu ne-a raspuns pana acum, dar il mai asteptam :). Intre timp, multumim inca o data Hotnews si Romania Libera si speram sa corecteze si altii informatia. Cu sau fara interventia noastra :).

OLorand si Olahus

PS: Multumim cititorului Fanciedscience ca, fara sa vrea, a contribuit. A contribuit la aceasta mica victorie MaghiaRomania pentru informarea corecta!

____________________
*credem ca multi s-au grabit sa dea mai departe informatia pentru a-l face si mai „negru” pe Kover. Desi, chiar daca declaratia nu ii apartine, suntem convinsi ca cenusa, daca a ajuns intr-adevar clandestin la Odorheiu, a ajuns cu aprobarea lui!

Anunțuri

11 gânduri despre “[Presa si Nyiro] O mica victorie pentru MaghiaRomania. Multumim Hotnews si Romania Libera! [Joia]

 1. Bravo voua! (Si MaghiaRomaniei).

  Toata actiunea asta legata de Nyiro ii actiune pur electorala in opinia mea. Si, mai trist le convine ambelor tabere de nationalisti. Nationalistii romani nici nu mai trebuie sa se oboseasca sa caute vreun subiect, le ofera ungurii, pe tava.

  Am citit asa mai superficial articolul de pe Hotnews, au mai ramas inexactitati, e.g.: „al doilea om din stat, presedintele Parlamentului,”. Presendintele Parlamentului ii al treilea om din stat, dupa presedinte si primul ministru.

  • Inexactitati la Keno Verseck
   – Lipsa de empatie in societatea maghiara dupa crimele de la Tatarszentgyorgy: Ungaria a fost socata, in afara de membrii Jobbik care se amageau ca asta este opera serviciilor secrete ale lui Gyurcsany si nu al extremistilor din „tabara lor”… Toata lumea credea ca s-a intimplat ceva groaznic. Toate partidele au fost prezente la inmormintare. Guvernul Fidesz a comemorat cea dea 3-a aniversare anul asta…
   – partidul cel mai popular in rindul tinerilor si cel mai bine utilizator al internetului: acesta din urma ar fi LMP, iar in rindul tinerilor leader este Fidesz, Jobbik numai al doilea.

   In rest, destul de OK comentariile sale. Chiar e ingrijorator fenomenul Jobbik, statuile Horthy si piata denumita dupa el intr-un orasel. De ce avem nevoie de asta, probabil am avea alti leaderi de cinsti. Am citit o carte recent despre viata lui, a fost un om modest in calitati intelectuale, si nu, nu o sa fac recenzie 🙂

   Alegeri: schizofrenie in Fidesz, Kover ii suporta pe cei de la PCM (fosti mari fani ai lui Orban, dar au picat…), Nemeth Zsolt in acelasi timp la Miercurea-Ciuc cu partidul lui Tokes…

  • Geza a trait tot timpul de pe la 1993 intre Cluj si Budapesta, si este scriitor ardelean de limba maghiara – si este solid, bade, ca ii place viata si mancarea samd. Dar ce este cu Kover?

 2. Aha -pai este bine, nu era el om politic Geza, o sa-i mearga mai bine. Cu reinhumarea asta nu inteleg, Dumnezeu deci sa-l odihneasca pe acel domn, acolo unde ii este locul.

Comentariile nu sunt permise.