Surpriza din Tinutul Secuiesc [Joia MaghiaRomania]


Dupa cum am promis, postez mult discutatul reportaj „surpriza din tinutul secuiesc”, urmat de o intrebare:

cat de reprezentativi (statistic -ca varsta, mediu in care locuiesc (rural/urban), pregatire) sunt oamenii astia pentru Harghita si Covasna?
Ca impresia mea e ca e ceva „putred” in alegerea lor.

Anunțuri

20 de gânduri despre “Surpriza din Tinutul Secuiesc [Joia MaghiaRomania]

 1. impresia mea e ca e ceva “putred” in alegerea lor….

  Sunt alesi sa confirme ce vor sa ‘demonstreze’ autorii reportajului, desigur.
  Dar e si adevarat ca nu prea fac multe pentru autonomie. Macar o greva generala (ceva gen „non-violent civil disobedience”) de ar face, ar paraliza zona economic si institutional si ar obliga Bucurestiul sa considere mai serios propunerile lor.

 2. S-au instalat in Zoltan, un sat micutz si ascuns undeva in CV (personal n-am fost acolo niciodata),unde chiar si invatzatoarea vorbeste romaneste foarte foarte slab; de gen traduce cuvantul „kek” (albastru) ca „galben” 🙂 dupa care au mai intrebat 2-3 oameni „simpli” din Sf Gheorghe care mai par sa fie si someri. In plus oamenii de rand surprinsi pe strada si intrebatzi despre ceva despre care probabil nu si-au formulat verbal o parere pana acuma, nu neaparat zic ce au „pe inima”. Se vede ca singurul care e in stare sa vorbeasca consistent e preotul (care e obisnuit sa vorbeasca consistent la oameni necunoscutzi). Si cel mai inteligent, sincer, se pare sa fie Csibi (fapt care nu se revede in actziunile lui).

  In sfarsit, daca intrebi 1000 oameni si alegi 10 raspunsuri, potzi sa creezi orice impresie vrei. Pro autonomie, anti autonomie, habar n-am autonomie, pro comunism, pro ceausescu, pro nazism, pro Nyiro, anti Nyiro, sau pur si simplu 10 raspunsuri irelevante de gen „amintiri din copilarie” vezi „tatal meu osztrak huszar”.

  Da’ ce mai stiu eu, c-am plecat de-acolo de 10 ani. Poate s-au mai schimbat oamenii 🙂

 3. Simți bine Olahus,oamenii dintr-un sat, pentru Covasna și Csibi plus o voce pentru Harghita nu sunt deloc reprezentative.Și este suspect că nu este nici o părere pro autonomie. În realitate sunt mai mulți pro autonomie(în Harghita),în urma circului mediatic legat de autonomie și din programele partidelor maghiare.Oamenii nu prea pot definii,ce înțeleg prin autonomie,dar zic și ei că ar fi bine ca Bucureștiul să aibă un control mai redus.

 4. Nu e nici un truc la selectare, e mult mai simplu: cu aia care vor autonomie nu au reusit sa faca interview ca aia nu vorbesc limba romana. Daca nici piine nu-ti dau, cum sa-ti dea interview? 🙂

 5. Acolo unde domneste teroarea apar astfel de oameni cu astfel de interviuri.
  Eram pe bancile scolii, dar tot imi aduc aminte de ultimele zile ale lui Ceausescu, in care apareau zilnic interviuri cu oameni suspect de multumiti de salariu, regim si nivelul de viata. Si cu toate astea a izbucnit o revolutie cu milioane de oameni in strada iesiti spontan.
  Ce i-a tinut pe acestia sa nu vorbeasca, sa nu i-a atitudine?
  Evident teroarea, ideea insuflata ca ar putea pati ceva, teama de arest, de militie, de bataie, teama pentru viitorul familiei.
  E la fel si acum, TEAMA aceea a ramas in subconstientul oamenilor si se propaga ca un virus.
  Pe de alta parte sa iei interviuri unor oameni blazati, resemnati, fara alt tel in viata decat un kil de carne si o sticla de vin, fara alt viitor decat cimitirul m-i se pare o lasitate. Peste multi dintre ei au trecut cel putin doua „revolutii”. Se vede clar descurajarea, lipsa de aspiratii, resemnarea.
  Stiti cu ce se incurajeaza extremistii romanii intre ei? Ca in doua saptamani armata ROMA^NA (!)ar putea curata orice urma de minoritar din cele doua regiuni exact cum s-a intamplat in Bosnia.Ca n-ar ezita sa o faca. Vorbele astea circula sub forma de zvon si oamenii cred. Cui nu i-ar fi frica?

 6. Raspandirea zvonului despre o eventuala solutie finala in secuime nu e singura metoda a statului care in anii ’80 a platiti bani grei pentru studiul propagarii zvonurilor in populatie.
  Propaganda xenofoba fata de unguri, prin metoda „Traznea, Ip si Moisei” (niciodata lagarul de la Brasofoldvar) este alta.
  Alta metoda este negarea adevarului istoric si cenzura datelor privind evolutia venitului pe cap de locuitor de acum 90 de ani pana azi, in comparatie cu restul tarilor romane, desii toti avem imaginea despre cum au stat lucrurile la Marea Orbire de la 1918, pana azi.
  Sistemul finaciar este complet in mainile statului unitar la fel si arhivele. De acolo nu va iesi nimic care sa nu fie manipulat. Din cand in cand cu mari eforturi cate un document revelator. Si atunci cum sa fie informati oamenii, cum sa incerce macar sa-si conceapa un viitor mai bun?
  Ei sunt sugestionati acum, sa creada nu in „viitor” (ca pe vremea lui Ceusescu) ci in „unitate” care dupa ei inseamna „siguranta” si „aparare” in fata unui dusman extern, feroce si nemilos desi NIMENI de-a lungul istoriei nu a adus Transilvania la nivelul economic si social ca cel de azi, dupa 90 de ani de administratie romaneasca.

  La toate se mai adauga un factor psihologic: Teama de schimbare. Nicaieri o schimbare nu a aparut cu consensul si participarea maselor largi, ci acestea au aprobat atunci cand schimbarea era deja facuta.

   • Feldioara, Tirgu-Jiu, Focsani, Vulcani erau LAGARE de internare romane pentru maghiari si svabi intre 1944-1945. Pina in septembrie 1944 erau lagare de prizonieri (sovietici) organizate dupa regulile conventiei de la Geneva, dupa octombrie 1944 aici au fost adunati maghiari, sasi si svabi din Transilvania in conditii sub-umane.
    Adunarea s-a facut absolut in mod aleator: in unele locuri au fost adunati mai toti cei ce au fost in armata maghiara, in alte locuri si civili. Nu au fost investigatii privind rolul lor, faptele lor, au fost trimisi in lagar. Adunarea aleatoare este demonstrata si de faptul ca multi au fost lasati acasa dupa ce au putut dovedi nationalitatea romana…

    Regulile conventiei de la Geneva nu au mai fost aplicate (nu erau prizonieri de razboi…), deci nici controale ale Crucii Rosii nu au mai fost. Asa ca conditiile erau groaznice: igienice, alimentatia, comportamentul gardienilor. Feldioara a avut o capacitate de vreo 6-7mii, si numarul mortilor se estimeaza in jur de 1000 (numai intr-o epidemie de tifos au murit in mod oficial 298, dar se stie ca nu tineau evidenta exacta…). Cind tabara se umplea, unii dintre prizonieri au fost trimisi mai departe in URSS, de unde iarasi s-au intors putini.
    Si asta numai Feldioara, mai era si Tirgu-Jiu, Focsani, …

    Alti maghiari, sasi si svabi au fost trimisi direct in URSS, fara „intermezzo-ul” lagarelor romane, ca cei aprox 5000! de maghiari adunati la Cluj pe 3 noiembrie 1944 (printre care si Miko Imre – juristul a carui carte „22 ani” am analizat-o si aici pe blog).

  • Ca bază pentru înnelegerea problematicii centrelor de internare după 23.8.1944, trebuie
   cunoscute două articole importante din Conventia de Armistitiu între Guvernul Român pe de o parte şi Guvernele URSS, Regatului Unit şi SUA pe de altă parte, şi anume art. 2 şi 15:
   

   -Art.2: Guvernul şi Înaltul Comandament al României se obligă să ia măsurile pentru dezarmarea şi internarea fortelor armate ale Germaniei şi Ungariei, aflate pe teritoriul României, ca şi pentru internarea cetănenilor celor două State mentionate, care îşi au reşedinta acolo.

   - Art.15: Guvernul Român se obligă să dizolve imediat toate organizatiile pro-hitleriste de tip fascist aflate pe teritoriul românesc, atât cele politice, militare sau paramilitare, cât şi orice alte organizatiuni care duc propagandă ostilă Natiunilor Unite şi în special Uniunii Sovietice, nepermitând în viitor existenta unor astfel de organizatiuni.

   Dacă în ultimul alineat din art. 2 este clar definită necesitatea internării cetătenilor germani şi unguri în lagăre, la art.15, cerinta internării foştilor membri sau simpatizanti ai ‘organizatiilor pro-hitleriste de tip fascist’ apare doar în subsidiar.
   Aşadar erau considerati internabili atât cetătenii străini (numiti şi supuşi străini) – germani şi unguri (prevăzuti de art. 2), cât şi cetătenii români de origine etnică germană sau maghiară (ce se aflau printre cei prevăzuti de art. 15), aceste diferentieri nefiind uneori prea uşor de sesizat.

   http://membres.multimania.fr/dgrecu/PDF/InternatiHD.pdf

   • in acel moment TOTI locuitorii Ardealului de Nord erau cetateni unguri: romani, maghiari, sasi, svabi, …
    Internabili toti pe baza conventiei, da’ internati pe nationalitate…

   • Mda.
    In legatura cu Ip si Traznea, scurt pe doi: barbarii de unguri au macelarit romanii.
    Daca vine vorba de Feldioara etc….pai e nevoie de comentarii, note, nuantari, contexte, explicatii. Pai nu? 🙂

   • Gomez, nu vei gasi comentarii gen „barbarii de unguri” la Fanciedscience si la ceilalti citori care comenteaza de ceva timp la noi!

   • OK, reformulez…

    „Mda.
    In legatura cu Ip si Traznea, scurt pe doi: ungurii au macelarit romanii.
    Daca vine vorba de Feldioara etc….pai e nevoie de comentarii, note, nuantari, contexte, explicatii. Pai nu?”

    Happy, olahus? 🙂

   • @olahus De ce ti se pare luare la misto si nu ironie? Sau realitate?

    Oricum, interesant lexicul miticilor 🙂

    MIȘTÓ adj. invar. (Arg.) (Foarte) bun, (foarte) frumos. ♦ (Substantivat, n., în expr.) A lua (pe cineva) la mișto = a-și bate joc (de cineva), a-l ironiza. – Din țig. mišto.

   • Pt Gomez (şi toţi ceilalţi): La Ip şi la Trăznea nu UNGURII au comis acele masacre oribile, ci MILITARI MAGHIARI, identificaţi, numele lor fiind cunoscute. Să nu confundăm identitatea unor criminali cu o întreagă comnunitate. Pentru că nici ororile date ca ex. de la Feldioara nu au fost săvârşite de ROMĂNI, ci de PERSOANE CU RĂSPUNDERE la nivel guvernamental şi local, şi care se cunosc. Respect.

 7. Nimeni nu pare sa il fi observat si pe tipul care sustine ca militeaza pt „statul independent secui”. Intre 5:20 – 5:30. Cred ca au auzit doar ca e impotriva autonomiei si atat, cand au facut montajul :))

Comentariile nu sunt permise.