Banner cu „Bine ati veni/Isten hozta”, dat jos langa ClujUn banner electoral multilingv, care ura bun venit in Cluj in romana, maghiara, romani si germana, a fost dat jos astazi,

potrivit partidului care l-a comandat.

Bannerul apartinea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) si fusese plasat in comuna Floresti, in apropiere de Cluj. Reprezentatii PPMT acuza primaria Floresti de inlaturarea materialului electoral. PPMT va reveni cu o conferinta de presa pe aceasta tema, la 16:30, la sediul sau clujean din strada Napoca nr. 2-4.

15 gânduri despre “Banner cu „Bine ati veni/Isten hozta”, dat jos langa Cluj

 1. Cineva acum citeva zile incerca sa infirme gindirea exclusivista la unii romani ca se fabuleaza cu „vorbiti romaneste”.
  Aici nici macar nu a lipsit varianta romana, ea era deasupra, au folosit aceasi marime de font.

  Isterici…

 2. Daca a fost furat sau ce un afis electoral, presupun, autorizat ar fi necesara o investigatie pe bune. In rest, in mod normal, in conditii normale, pe cine ar putea deranja un astfel de afis ? Pe mine, intr-un fel, da, tre’ sa recunosc. Cand un partid imi spune „la revedre, viszontlátásra etc.” chiar inaite sa-i fi spus eu asta, ma rog, m-a convins.

  • Judit: panoul avea ambele parti:
   – partea dispre Floresti (mergind spre Cluj) cu Bine ati venit/Isten hozta
   – partea dinspre Cluj (iesind din Cluj) cu La revedere/Viszontlatasra.

   • ok, olorand, am inteles gresit. Vazui o singura fata, desi, pare-se i
    s mai multe.

 3. Nu va iesi nimic din acea plangere, din pacate. In asemenea situatii autoritatile sunt extrem de eficace in a pune piedici in calea aflarii adevarului. Asa se intampla in toate cazurile mediatizate in care partea vatamata e un maghiar. Presa dezinformeaza, comentatorii fac baie in sange de ungur. Mereau aceeasi placa, m-am cam saturat de tara asta imbecila…

 4. Gândurile mele (pe care nu le pot cuprinde într-un răspuns coerent acum -scuze-, deci le listez):
  – tratarea situației e pathetic și demnă de o „țară imbecilă” cum a zis Helios
  – bănuiesc că cei în cauză, după acest circ au verificat dacă nu cumva este o lege pe care ar putea să încalce afișul, deci am fi auzit dacă era -> probabil că afișul e complet ok din punct de vedere legal
  – însă: eu cred că ceva nu e în ordine aici. (în afară de stilul agresiv și obraznic in-your-face de campanie care nici mie nu-mi place – și sunt maghiară(dacă până acum nu ați realizat din greșeli :*) – îmi cer scuze) deci nu limbile mă deranjează.) Problema e că mesajul lor pare să fie formulat de primăriea orașului, pare ceva oficial. Afișul nu scrie ceva de genul – „PPMT vă urează drum bun”. Prin plasarea stemei Clujului deasupra mesajului (indiferent de vechimea aceleia-sunt sigură că majoritatea oamenilor trecând cu mașina nu realizează că nu e cea oficială), se înțelege că administrația locală îi salută pe oameni, și în acest context, logoul PPMT pare să fie ceva autoritate oficial acceptată a orașului sau sponsor oficial al autorității pentru cei care nu-l cunosc.
  Ca să ilustrez mai bine – o variantă „Bine ați venit în Cluj! *logoPPMT*” – ar fi fost mai corectă, după părerea mea. Cu acest afiș au cam întrecut măsura. Nu poți să te prefaci că ești reprezentant oficial al unui oraș.

 5. http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Panouri_in_ungureste_si_tiganeste_la_intrarea_in_Cluj-Napoca_din_partea_unui_candidat_la_Primarie_0_709729230.html
  Interesant si cum a fost prezentat: „Am inaugurat un indicator de localitate alternativ”
  Aici e marketing politic, in „alternativ” e cheia, adica n-are nici o pretentie sa fie oficial, dar prin „indicator de localitate” alimenteaza, totodata, sovinismul.
  Ma rog, nu risti, nu castigi. Plus ca unii romani vad luarea Ardealului in orice gest public al maghiarilor :))

  • „Iniţiativă naţional-şovinistă sau una de prietenie?”

   natzional-sovinista? un panou care are o urare de bun venit in 4 limbi, si incepe cu romana?
   e destul de trista faza ca se pune astfel de „intrebare”.
   Si mai trista e comentariul cititorilor, incarcat de fobie si de dorintza de „a le arata”.
   Chiar asa de frica le e de alea 50.000 maghiari din oras?

Comentariile nu sunt permise.