Suedia castiga Eurovisionul 2012 cu „Euphoria”. Afla din ce minoritate face parte Loreen [Video]Asta e, bunicutele minoritare se intorc la Buranovo sa faca ciorba. Insa MaghiaRomania nu e trista: o alta solista de origine minoritara a castigat Eurovisionul cu „Euphoria”.  Mai intai, ia sa vedem daca ghiciti ce origine minoritara este Loreen:

Asadar, ati avut de ales intre a), b) si c). Raspunsul este…c)Nici o minoritate din Suedia!

Loreen, pe numele ei complet Lorine Zineb Noka Talhaoui, s-a nascut in Suedia, la doi ani dupa Olahus :). Ambii parinti sunt originari din Maroc, apartinand celei mai numeroase populatii minoritare de-acolo: berberii.

Limba berberilor (tamazight) e la fel de apropiata de araba pe cat e romana de suedeza 😉 si are propriul alfabet (vezi mai jos). Are si statut de limba oficiala: in Maroc, alaturi de araba, din 2011. In Algeria e recunoscuta ca limba „nationala”; de acelasi statut se bucura dialectele berbere din Mali si Niger.

Tamazight in scolile primare din Maroc:

Berberii sunt raspanditi in toata Africa de Nord, zona care pana in secolul XI era de limba berbera! A urmat insa o arabizare treptata, vorbitorii de limbi berbere ajungand, cel putin oficial, minoritari. Multi etnici berberi sunt bilingvi sau si-au pierdut limba in favoarea arabei, mai ales la oras. Azi, cei mai multi „berberofoni”  traiesc in Maroc (oficial 28%, neoficial 50-65% din populatie ) si Algeria (45% dintre algerieni).

Desi asociati cu viata nomada, majoritatea berberilor sunt sedentari, cu exceptia notabila a tuaregilor.

Printre marii berberii, galerie in care Loreen tocmai a intrat, merita citati Zinedine Zidane si cantaretul Idir, cu piese traduse in peste patru limbi si cantate impreuna cu Manu Chao

sau Khaled.

Apropo de acesta din urma, uite un clip unde puteti auzi diferenta dintre berbera (Idir) si araba (Khaled)

Origini berbere au (avut) si Edith Piaf si Isabelle Adjani. In trecutul indepartat, e posibil ca Sfantul Augustin si imparatul Septimius Severus sa fi avut radacini berbere.

Acestea fiind spuse si auzite, inchei cu o piesa deloc in berbera. Dar care v-a permis sa aflati mai multe despre originile lui Loreen, aducandu-va aici:

Anunțuri

20 de gânduri despre “Suedia castiga Eurovisionul 2012 cu „Euphoria”. Afla din ce minoritate face parte Loreen [Video]

 1. n-ai spus nimic despre cel de-al doilea membru al biruintei… dansatorul negru. 🙂
  stiu din timpul competitiei suedeze (cumnata mea sta acolo si m-a informat) ca, dupa ce a castigat Loreen, i-au spus ca nu va merge la ESC insotita de el, pentru simplul motiv ca europenii sunt rasisti si ca nu o sa aiba nicio sansa, daca participa el. ea a pus piciorul in prag si a sustinut ca nu pleaca fara el, asa ca superiorii s-au vazut obligati sa accepte.

  • Pai nu stiu, e vreo minoritate, ceva, ca sa scriu de el 😉 ? Ca imigranti/urmasi de imigranti sunt amandoi, dar nu e acelasi lucru 😉

 2. Pingback: Despre Eurovision (ESC) 2012 si Loreen « Despre sufletul meu

 3. Stiu ca nu e locul potrivit, dar, dupa parerea mea, nu merita locul intai… Si nici bunicutele locul doi…

 4. Eroare metodologica grava: berbera este mai apropiata de araba decat romana de maghiara. Romana este o limba indo-europeana, si maghiara o limba uralica, pe cand atat berbera cat si aaba sunt limbi afro-asiatice, chiar daca din grupuri departate lingvistic una de alta. As zice ca cele doua sunt apropiate cam ca romana de bengaleza (ambele indo-europene, dar din grupuri diferite) sau maghiara de estona (ambele uralice, dar din grupuri diferite).

  • Unii sunt minoritatea maghiara, altii sunt minoritatea atee, altii sunt minoritatea blonda cu ochi albastri, altii sunt minoritatea supraponderala, altii sunt minoritatea mioapa, altii sunt minoritatea fumatoare, etc, etc, etc.

  • mmda. Tu faci parte din minoritatea constituita de cititori care nu apartzin la nici o minoritate 😀

Comentariile nu sunt permise.