Cand nemtii vorbeau ca Gigi Becali [Joia MaghiAromania]


E greu de crezut, dar existau nemti care vorbeau cum vorbeste Becali cu ai lui:

Acolo unde aromanii sunt majoritari, dialectul lor ajunge a fi vorbit si de nearomani. Asa se intampla si in satele svabesti din Banat,

asa se intampla in satele bulgaresti din Cadrilater, cand nemtii, respectiv bulgarii, turcii invatau graiul aroman, nu invers!

Asa stau lucrurile si in cartiere din Bucuresti, pe care le cunosc si le frecventez, precum Colentina, Pipera, Voluntari, unde copiii se joaca laolalta -aromani, daco-romani si nu numai, vorbind insa in dialect

Hristu Candroveanu, in „Cuvint inainte/Drama disolutiei unei etnii”, prefata la Spiru Fuchi, „Soari Disicat

Fotografia (de Victor von Doom) reprezinta o fosta fosta casa svabeasca din Dudestii Noi, Timis.Probabil si in aceasta casa au fost asezati niste aromani, inainte de a fi deportati in Baragan (vezi aici). In prezent, Dudestii Noi este probabil singura comuna banateana cu o comunitate aromaneasca.

Anunțuri

5 gânduri despre “Cand nemtii vorbeau ca Gigi Becali [Joia MaghiAromania]

 1. OOOOOHHHH NOOOOOO !!! HOLY SHIT !!!! Nu puteai sa dai si un titlu mai atractiv articolului ?! De exemplu: Cand nemtii vorbeau ca Elena Gheorghe ? Si sa pui o poza cu ea ? 😉 Sau daca preferi mari barbati aromani puteai sa-l pui Gica Hagi ! Chiar indvidu’ asta e cel mai reprezentativ pentru aromani?

  • Gelu, nu e cel mai reprezentativ, dar cred ca e cel care atrage cel mai mult, chiar pe cei care nu recunosc asta :). Si in plus, „cand vorbeau ca Elena Gheorghe/Gica Hagi” parca nu e atat de „catchy”. Becali e asociat cu un anume tip de limbaj, nemtii nu, de aici si puterea pe care am vrut sa o dau titlului. Hagi si Elena Gheorghe nu sunt asociati cu nici un fel de limbaj.

   Oricum, multumesc mult pentru acest prim feedback negativ. Mai astept cateva opinii si, daca sunt pe aceeasi idee, pun de un sondaj sa vad daca merita schimbat titlul.

   mas, ghineat,a!

  • Gelu, multam fain de feedback!

   Becali nu e cel mai reprezentativ, dar cred ca e cel mai asociat cu un tip de limbaj. Deci permite un titlu citibil in mai multe chei („vorbeau vulgar”/”vorbeau ca smecherii” pot fi primele asocieri de idei. apoi omul citeste introducerea – „cum vorbeste Becali cu ai lui” si exclude vorbitul vulgar, fara sa fie lamurit pana citeste citatul). Nu stiu daca Hagi sau Elena Gheorghe au un „brand verbal” 😛 comparabil cu al lui Gigi.
   Si da, asta e blog pentru intelectuali, dar, o recunoastem sau nu, si dintre noi se uita la Gigi, macar ca sa rada de el.

   Acestea fiind zise, daca e cineva de aceeasi parere cu Gelu, sa o spuna si fac sondaj pentru schimbarea titlului!

  • eu cred ca titlul e foarte atractiv, tocmai prin contrastul care ti-l creeaza: Becali – smecher, needucat, gura-sparta si nemtii; – organizati, rezervati, seriosi. Contrast creat, desigur, de niste stereotipuri mai mult sau mai putin reale.

   singurul defect pe care l-as gasi articolului e ca e prea scurt! 🙂

Comentariile nu sunt permise.