23 mai – Ce sarbatoresc aromanii azi, de ziua lor „nationala”? [Ziua Aromanilor pe MaghiAromania]


romania_turcia_24513600
Ati aflat deja
: dedicam ziua de azi, 23 mai, aromanilor din Romania si nu numai. Dar ce aniverseaza azi aromanii?

Raspunsul este: unii, nimic :). Altii, ziua aromanilor. Iar altii, ziua lor „nationala„. Iar acestia din urma militeaza pentru recunoasterea aromailor din Romania ca minoritate nationala. Intrucat ar fi un popor distinct de romani.

Intrebati-i pe acesti „armani” ce s-a intamplat azi. Va vor raspunde ca pe 23 mai 1905, au fost recunoscuti drept etnie distincta in Imperiul Otomoan, printr-o „iradea”. Adica un document semnat de catre Sultan.

Ceea ce omit , insa, este ca Sultanul a emis iradeaua la insistentele Romaniei,

mai exact ale ambasadorului sau la Constantinopol, Alexandru Em. Lahovary. Deci nu avea cum sa ii recunoasca drept un popor distinct de romani!

De asemenea, partizanii ideii de minoritate in Romania mai uita sa spuna un lucru.

Anume ca stramosii lor au fost primiti aici in calitate de romani.  Pe acesti macedoromani din Grecia, Albania sau Iugoslavia, statul roman i-a asezat in Cadrilater, provincie tulburata de separatismul bulgaresc. A fost o colonizare, ceea ce, conform legii, nu se putea face decat cu o populatie romaneasca.

In acest context istoric, e usor de inteles de ce multi aromani 23 mai fie nu este „nationala”, fie este o zi ca oricare alta.

In ceea ce priveste blogul MaghiaRomania, am decis sa marcam ziua aceasta (si urmatoarea, Joia MaghiAromania), dar fara atributul „nationala”. A fost o decizie „cam” unilaterala, dar OLorand, specializat in chestiunea maghiara, nu a protestat :).

Pentru o zi a aromanilor cu adevarat national(ist)a, mergeti la oricare manifestare organizata de  „Comunitatea Armanilor din Romania” si Consiliului Tinerilor Armani.

Va asteapta cu zambete largi si traditionalele placinte. Si cu gogosi.

Nota autorului: imaginea de la inceput, cu steagurile, vrea sa arate ce vad unii aromani cand se gandesc la 23 mai (doar Turcia ar fi avut un rol) in contrast cu adevarul istoric (rolul crucial al Romaniei in aceasta recunoastere). Orice alta interpretare nu tine de intentia mea.

Reclame

4 gânduri despre “23 mai – Ce sarbatoresc aromanii azi, de ziua lor „nationala”? [Ziua Aromanilor pe MaghiAromania]

 1. – „Sultanul a emis iradeaua la insistentele Romaniei,mai exact ale ambasadorului sau la Constantinopol, Alexandru Em. Lahovary..”

  Daca citesti memoriile lui Lahovary gasesti ca de fapt a fost la presiunea Germaniei iar pretul pentru Romania a fost concesionarea terenurilor petrolifere din zona Ploiesti unor trusturi Germane.
  Romanii nu prea sunt ei cu razboiul, nu sunt iuti la manie si sangerosi ca Grecii sau Sarbii, ei prefera sa te cumpare/sa te mituiasca nu te ameninte cu moartea sau sa te omoare.
  Vezi cum a uitat UDMR in 2000 de toate initiativele de autonomie dupa ce a intrat la guvernare cu Nastase-PSDR i s-a oferit si lor sa se infrupte din procesul de privatizare..;)

  „recunoasterea aromailor din Romania ca minoritate nationala. Intrucat ar fi un popor distinct de romani”

  aromanilor….daca asta le e „vrerea” atunci sa fie declarati, nu conteaza adevarul istoric ci doar ce vor. Sunt vre-o 150 000(?) de aromani in RO.. sa se adune cateva zeci de mii intr-o „mare adunare nationala” sa se hotarasca odata ce vor…”cand or grai a lor zbor o fi ca zbor cazut din nor” 🙂

  • „Într-un asemenea context, Ministrul român de Externe, generalul Lahovary, a beneficiat de suportul unor persoane influente din Austro-Ungaria (Contele Goluchowski şi Baronul Calice), Germania (Baronul Marschall), Italia (Marchizul Incisa) şi Rusia (Zinoviev), care direct sau prin intermediari au discutat cu factorii de decizie de la Constantinopol.”

   „ambasadorul Germaniei, baronul Marschall, a fost primit în audienţă la sultanul Abdul-Hamid al II-lea (1876-1909) în legătură cu doleanţele aromânilor. Iniţiativa ambasadorului german s-a datorat solicitării lui Lahovary, ultimul cerând printr-o notă oficială acordarea de drepturi aromânilor, aşa cum aveau şi celelalte naţionalităţi nemusulmane. În cele din urmă, sultanul a emis o iradea”

   Deci da, a fost prin intermediul Germaniei, dar initiativa romaneasca.

 2. Pingback: Cand Dinescu canta machedoneste. Politica si delicateturi aromanesti cu Ion Caramitru « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.