Documentar: Cine sunt aromanii? [Ziua Aromanilor pe MaghiAromania]Pentru prietenii mei maghiari, dar si pentru ceilalti care n-au avut ocazia sa cunoasca vreun aroman la viata lor, un excelent documentar despre cum au venit aromanii in Romania si identitatea lor.

vezi pe youtube
Partea intai: despre cum au venit aromanii in Romania, conflictele cu bulgarii si mutarea in Dobrogea de nord dupa pierderea Cadrilaterului. O larga portiune din documentar este dedicata implicarii aromanilor in miscarea legionara, urmata de incarcerarea lor sub comunisti. Din pacate, documentarul nu spune nimic despre crimele legionare la care au participat unii aromani – vezi componenta grupului nicadorilor, care l-a ucis pe premierul I.G. Duca.

vezi pe youtube
Partea a doua: despre succesul economic, succesul muzical (Lipan Tandarica&Stelu Enache), orele facultative de aromana si despre controversa identitatii aromane. Printre intervievati, Gica Hagi si Neagu Djuvara.

Bonus daca ati vizionat tot 🙂 : despre fastuoasele nuntile aromanesti din Romania si „de la mama lor”, din Grecia
vezi pe youtube

Foto Olahus. Pentru aromanii din alte tari, vezi aici alte episoade din acest minunat documentar, realizat de Maria Cica.

10 gânduri despre “Documentar: Cine sunt aromanii? [Ziua Aromanilor pe MaghiAromania]

 1. –„Din pacate, documentarul nu spune nimic despre crimele legionare la care au participat unii aromani”

  intradevar putina lume in Romania stie ca legionarii au comis si crime nu doar fapte bune, documentarul asta era o ocazie rara de informa mai adecvat.

  Fiindca altfel prejudecatile se mentin pe mai departe, de exemplu :

  –––

  În preajma alegerilor din decembrie 1933, primul ministru I.G. Duca ordonă arestarea şi închiderea tuturor legionarilor din ţară. Peste 11.000 de oameni sunt ridicaţi de la casele lor şi aruncaţi în închisoare, mii de case sunt devastate. Valul de violenţă se soldează cu 18 morţi de partea legionarilor.

  Un plus al motivaţiei lor l-a constituit faptul că guvernul Duca a blocat in 1933 aşezarea în Dobrogea a familiilor de aromâni care fugeau din calea persecuţiilor şi asasinatelor comise asupra lor în Grecia iar, in acelasi timp, a aprobat intrarea în România a 300.000 de evrei din Germania şi Austria. Aasta in conditiile in care deja în Moldova, în principalele oraşe, evreii reprezentau majoritatea din procentul populaţiei si conflictele interetnice romani-evrei devenisera acute inca din a doua jumatate a sec.19 cand a avut loc valul migrator in Moldova al evreilor galitieni..vezi Eminescu, Costache Negri, V.Alecsandri, Kogalniceanu, Vasile Conta, A.D. Xenopol, Nicolae Iorga, I.C Bratianu, et al.)

  Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul a fost cel care l-a avertizat de riscul de a fi împuşcat dacă semnează actul respectiv. Chiar sora lui I.G. Duca a spus că acesta după ce a semnat documentul şi s-a întors acasă, a spus „Mi-am semnat condamnarea la moarte!”
  ––––

  • astea-s explicatii pentru crima comisa, dar in nici un caz scuze/justificari. oamenii astia se pretindeau si inca se mai pretind „crestini”.

   • „dar in nici un caz scuze/justificari”

    desigur, cine se scuza se acuza..A fost un asasinat politic, gen executia lui Ceausescu de Iliescu. Am reamintit motivele nicadorilor, ca sa nu para ca fost doar asa ceva gen sport sau pur sadism, ceva fara motiv.

 2. Iar atitudinea ta e de tipul: daca pe timpul comunistilor s-a spus doar de crime, acum hai sa vorbim doar despre „faptele bune” (care sunt alea care apar in documentar, apropo?)

 3. Foarte interesant documentar, am aflat multe lucruri
  noi, de exemplu, n-am stiut ca la un moment dat traiau si germani in
  jurul Constantei.

  Despre schimbul de populatie intre Grecia si Turcia am citit recent o
  carte „Salonica – city of ghosts”, mai pe larg despre istoria orasului
  Salonic… in afara de aromani si bulgari, traiau foarte multi evrei
  vorbitori de Ladino, la un moment dat ei formau majoritatea absoluta
  in Salonic, iar in imprejurimi turcii, bulgarii si aromanii.

  Nu s-a spus nimic in documentar despre Emanoil Gojdu (poate in alte
  episoade). Interesant ca el a fost primul avocat din Budapesta care a
  folosit limba maghiara (in loc de latina sau germana) intr-un
  tribunal.

 4. Pingback: Aromanii, secuii romanilor « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.