Ai ceva de comentat despre aromani? Te publicam!


Ai ceva de scris despre identitatea aromaneasca in Romania si Balcani? Despre istoria aromanilor in Austro-Ungaria (Ardeal, Budapesta, Miskolc; vezi si cazul Emanuil Gojdu)? Despre limbodialectul aroman sau despre alte subiecte legate de machedoni?

Comenteaza aici, iar daca ne place(noua si cititorilor nostri) apari fie de Ziua Aromanilor (23), fie de Joia MaghiAromania (24 mai).

Vom tine cont in special de like-urile primite. Dar daca gasim ceva interesant, chiar daca mai putin votat, pac, la Razboiul! cum un mare roman si presupus aroman.

Regulament? E unul foarte scurt: comentariul sa nu fie prea lung, sa fie scris in romaneste/sa aiba alaturi traducerea/transcrierea*  si sa iti apartina (citatele sunt ok, doar sa nu reprezinte grosul comentariului).

Acestea fiind spuse: spor la scris si  Éljen az Arománság! Sa banedza armanamea!***

__________________
*transcriere e termenul folosit pentru redarea unui text din aromana, vazuta ca dialect, in (daco)romana 

**Traiasca aromanimea, pe (magy)aromana 😉

Reclame

5 gânduri despre “Ai ceva de comentat despre aromani? Te publicam!

  1. Orice comentariu va fi aprobat in aceasta sectiune. Orice comentariu = care nu contine cuvinte gen „bozgor”, „olah”, etc. Nu ne-am gandit deocamdata ce facem cu „mucan*”, important e sa nu fie folosit cu conotatie romanofoba.

    __________
    *termen care ii descrie pe romanii de la Nord de Dunare, uneori peiorativ.

  2. Intrebari multe: din cate stiu, aromana este oficiala conform legii impreuna cu macedoneana in Crusuva si este predata la unele scoli din Macedonia. Care este situatia reala, practica din teren? In ce masura este folosita limba in Balcani ca limba de comunicare cotidiana? Care sunt perspectivele de supravietuire pe termen lung a aromanei in Macedonia? In Grecia, cu politica lor, cred ca va disparea curand, dar parerea mea este ca in Macedonia si Albania limba are sanse reale de supravietuire. Exista mass-media in aromana? Care este situatia megleno-romanei? Care este atitudinea opiniei publice din Macedonia fata de aromani, si care este atitudinea aromanilor fata de Romania? Exista diferente dialectale majore in cadrul aromanei, care sa impiedice ingreuneze semnificativ reciproca (ca de exemplu in cazul germanei sau italianei)? Cat de codificata oficial este limba-standard? Exista un dictionar sau tratat de gramatica autoritativ? Eu am vazut vreo 2-3 variante diferite de ortografii.

  3. Vai da ce de intrebari si curiozitati ai !!! Cred ca nici aromanii insisi nu stiu atitea despre ei .

Comentariile nu sunt permise.