Ce crede un intelectual rom despre trimiterea UDMR in opozitie?


La o discutie de pe pagina noastra de Facebook, despre Guvernul Ponta si UDMR, am avut placuta surpriza il vad comentand pe Vasile Ionescu, unul dintre intelectualii romi de marca. Cititi mai jos opiniile domniei sale despre implicarea USL in cazul Universitatii de Medicina si Farmacie de la Targu Mures, despre vechiul oportunism al UDMR si noua situatie in care se afla reprezentantii maghiarilor.

MaghiaRomania: Cum comentati:”Am fost acuzat de colegii mei că sunt prea promaghiar, dar pot să vă spun un lucru: chiar cred că acum locul UDMR este în opoziţie, şi nu e nimic antidemocratic şi antimaghiar în asta”, a spus Ponta.

Vasile Ionescu:  In spatele chestiunii e Nastase, un vechi adept al minimalismului in materie de drepturile minoritatilor. UDMR are de castigat daca sta in opozitie, va resolidariza comunitatea maghiara si va face o puternica presiune interna si internationala pentru respectarea Legii Educatiei Nationale. Repunerea in discutie a proiectului la Legea minoritatilor, ca negociere cu Grupul Minoritatilor, e praf in ochi, contributia acestor minoritati la document, de 20 de ani, fiind zero. Ponta n-a calculat riscurile, UDMR e un cartof fierbinte, a arunca problema la nivelul Curtii de Apel Targu Mures e o copilarie.

Pál Gyula: Intr-un stat „normal”(sweet dreams) un partid ca UDMR nici nu ar trebui sa existe, fiindca o communitate etnica cu asemenea istorie are autonomie totala. Intotdeauna coruptia vine via Bucuresti, unde nu ar avea ce cauta politicienii maghiari.

Vasile Ionescu: ‎@ Pál Gyula; ca cineva din afara, am inteles „oportunismul” UDMR la guvernare ca necesitate pragmatica de a-si roda elitele intelectuale, politice, tehnice si administrative, inclusiv a pune la dispozitie locuri de munca, acces la finantari, care sa duca la o solidarizare etnica puternica. Si i-a iesit, chiar cu pretul unor furtuni politice interne, care, cred eu, a venit timpul sa fie rezolvate. In fine, radicalizarea „stangii”, in viziunea lui Ponta, e cam aiurea, neeuropeana.

[…] de obicei nu comentez pe subiecte pe care nu le pot controla ( si acesta chiar e unul din ele), desi am incercat sa ma apropii, prin romii maghiari din RO, fara succes. Ma irita teribil lipsa de viziune a Grupului minoritatilor nationale („altele decat cea maghiara”), de aici izbucnirea mea. […]

Pál Gyula este consultant in informatica bancara.

Vasile Ionescu e director al organizatiei non-guvernamentale Romanothan si fost consilier la Ministerul Culturii. 

Citeste si alte pareri si afla ce i-a raspuns Pál Gyula lui Vasile Ionescu,  aici.

Voi ce credeti: ii va prii UDMR-ului  pauza de la guvernare? 

Anunțuri

6 gânduri despre “Ce crede un intelectual rom despre trimiterea UDMR in opozitie?

 1. Bonus, parerea lui Kiwi: Eu personal sper că UDMR va ieși nou și curat din statul în opoziție, că se vor putea gândi la bandiții lor, să și-i curețe, și să își promoveze valorile care sunt marginalizate. Ar fi spre binele tuturor asta, fiindcă un UDMR „nașpa”, de care minoritatea maghiară e plictisită, este inutil și nereprezentativ, mai ales dacă mai concurează cu alte x partide maghiare, pe când un UDMR curat și transparent (aici mă gândesc în primul rând la mafia lemnului din Secuime) este pentru beneficiul tuturor.

 2. psd a adus hoardele de unguri la guvernare, ei sa-i dea jos. udmr un ong anti-romanesc, nationalist si extremist ,nici macar nu e partid si mai pui ca nici nu recunoaste constitutia romaniei. parerea mea e ca nu au ce cauta in guvern , nici nu ar trebui sa mai existe.

  • „nici macar nu e partid”: asta nu are nici o relevanta, legea 35/2008 spune:

   „16. competitori electorali – partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile legal constituite ale cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale, care înaintează propuneri de candidatură, precum şi candidaţii independenţi; ”

   „18. desemnarea candidaţilor – procedură de adoptare de către partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale a deciziilor cu privire la propunerile de candidaturi; ”

   „(6) În sensul prezentului titlu, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, prevăzute la alin. (1)–(3), le este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice în procesul electoral. ”

   Si ma opresc aici, ca sint nspe referiri care clarifica dreptul organizatiilor minoritatilor nationale sa candideze si sa fie alesi in parlament, senat si la alegerile locale.

 3. N-ar face rau daca liderii maghiari s-ar ocupa de promovarea identitatii ardelenilor, cu dezvaluirea adevaratei istorii a Transilvaniei si ar lasa ciolanele si scaunele calde oferite slugarnic si perfid de mitici. Cred ca luptand pentru idealul federalizarii Romaniei ar avea mai mult de castigat decat sa incerce, (vorba lui Traian Vuia) sa ni-i „debalcanizeze pe fratii de peste Carpati”. Cred ca pentru autonomia Transilvaniei ( nu numai a tinutul secuiesc) ar lupta si romani si maghiari cot la cot, astazi.
  Daca nu o fac atunci este asa cum spun despre ei nationalistii. Ca ii intereseaza mai mult ciolanul decat idealul si in cazul asta se vor trezi si ei fara nimic mai tarziu sau mai devreme.

 4. Cum UDMR nu mai e la guvernare ?? Vai dar este un dezastru nu altceva !!!

  @ar avea mai mult de castigat decat sa incerce, (vorba lui Traian Vuia) sa ni-i “debalcanizeze pe fratii de peste Carpati

  Debalcanizare? Geografia elementara ne spune ca Romania nu se gaseste in Balcani poate tu ai vreo harta diferita. Ce vina am eu care-s nascut in Iasi ca tu m-ai proclamat balcanic? Ti+am facut ceva tie personal? Ti-am luat banii cu japca? Sau cum spune moldoveanu’ : Da di şi tu spui aşa? Di şi tu ma jîgnesti ?
  Sau saracii sirbi si bulgari ( pe drept cuvint balcanici) ce vina au ca te consideri tu mai presus decat ei ? Ce dracu e umilitor pentru bietii oameni .
  Termina cu sfârâiacul asta cu balcanism contra central-europenism ( sau cum i-oi fi spunind) ca oricum e coruptie la greu si in Transilvania. Poate pentru ca asa cum spunea Kovary : „Transylvania always looked eastward ….. „

Comentariile nu sunt permise.