Ponta a demis toti prefectii UDMR. Ce prefecti va numi in Secuime, romani sau maghiari?Ieri seara premierul Victor Ponta a demis toti prefectii PD-L si UDMR. Daca in mai toate judetele gestul are interpretari politice, in cele din Secuime el va fi interpretat ca o epurare etnica,

cum s-a intamplat in ianuarie 2009:

Trebuie sa spun ca in Covasna, Harghita si Mures, dupa 1990 tot timpul au fost ori prefecti, ori subprefecti maghiari. In aceste judete nu imi puteti da o perioada oricat de scurta cand nu ar fi existat la prefecturi prefecti sau subprefecti. (Marko Bela, 9 ianuarie 2009)

Oare va numi Ponta prefecti/subprefecti maghiari in Secuime, din USL sau dintre UDMR-istii apropati de noua putere? Sau, de dragul voturilor, va risca tensionarea situatiei din Harghita, Covasna si Mures?

5 gânduri despre “Ponta a demis toti prefectii UDMR. Ce prefecti va numi in Secuime, romani sau maghiari?

 1. Oameni buni, chiar are vreo relevanță? Prefectul și așa este un funcționar numit politic, al cărui rol este să reprezinte guvernul, nu populația. Deci poate fi apaș sau zulu sau neo-asirian, ortodox, shintoist sau închinător la Satana, atâta vreme cât guvernul se simte reprezentat de el și își face treaba pentru care este numit.

  • http://www.ziuaconstanta.ro/stiri-calde/stiri-calde/lista-prefectilor-vezi-numirile-facute-de-executiv-27675.html cum era de asteptat, nume romanesti in Harghita si Covasna. Nu am vazut numele noului prefect de Mures.
   @Kiwi: Si eu cred ca trebuie sa reprezinte Guvernul, dar trebuie sa fie vazut si ca o legatura intre el si populatie. Ori daca respectivii sunt localnici, dar nu sunt din etnia majoritara acolo, e riscul sa fie vazuti (pe nedrept) ca persoane care nu pot face legatura intre centru si judet.

   • 05.01.2010

    –După câteva runde la sânge, negocierile dintre UDMR şi PDL pentru împărţirea posturilor de prefecţi şi subprefecţi s-au încheiat, marţi, cu un veritabil record pentru udemerişti, care şi-au adjudecat nu mai puţin de cinci posturi de prefect şi alte 10 de subprefect. Astfel, în portofoliul Uniunii au ajuns prefecturile Covasna, Harghita, Hunedoara, Sălaj şi Vaslui, precum şi câte un post de subprefect în judeţele Arad, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Braşov, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Timiş, precum şi în „două judeţe din afara graniţelor Ardealului şi Ţinutului Secuiesc, Argeş şi Teleorman”, după cum ne-au precizat Tamas Sandor, preşedintele C. J. Covasna, şi deputatul Seres Denes, doi dintre negociatorii udemerişti.

    „Am cerut şi am obţinut să avem prefecţi şi subprefecţi în acele judeţe în care comunitatea maghiară are o pondere cât de cât semnificativă, măcar de 5% din totalul populaţiei”, ne-a explicat, la rândul său, un alt lider udemerist, Borboly Csaba, preşedintele C.J. Harghita, care nu ne-a putut spune însă în ce măsură acest prag de 5% este atins în Vaslui, Argeş sau Teleorman.–

 2. Destept politic ar fi sa numeasca maghiari non-UDMR; da’ are de unde?

Comentariile nu sunt permise.